StoryEditorOCM
KošarkaTko s kim do kraja?

Crvena zvezda dvaput zaredom dolazi u Split? ‘Žutima‘ prvo stiže Cibona, a ukupno imaju lakši raspored nego Derby

Piše Frane Vulas
22. ožujka 2024. - 13:18

Košarkaši Splita imaju veliku priliku izboriti plasman u play off regionalne lige, po prvi put u povijesti. Pobjedom kod Krke 80:76 ‘žuti‘ su iskoristili kikseve konkurencije i tri kola prije kraja zasjeli na osmo mjesto, posljednje koje vodi u doigravanje Admiral Bet ABA lige.

Sedmoplasirani Studentski centar Derby, Split i deveta Igokea m:tel imaju identičan omjer pobjeda i poraza 11-12 i trenutačno ih na ljestvici dijeli samo koš razlika. Međutim, nakon susreta zadnjeg kola o plasmanu na ljestvici će ipak odlučivati međusobni skor. Tu sastav s Gripa ne stoji dobro. Slabiji je u međusobnom omjeru i u odnosu na sastav iz Podgorice i u odnosu na klub iz Laktaša. U oba slučaja je skor 1:1, ali ‘žuti‘ imaju slabiju koš razliku.

- Šteta samo što su na samom isteku susreta primili tricu, u slučaju potencijalnog kruga s Igokeom kada se bude odlučivalo o plasmanu, s obzirom na to da je sastav iz Laktaša na Gripama u prvom dijelu sezone slavio pet razlike – napisao je potpisnik ovih redaka još 4. siječnja nakon što je Split u 80:77 pobjedi u Laktašima primio tricu u zadnjoj sekundi, a prethodno je u prvom krugu natjecanja izgubio od Igokee na domaćem terenu 90:95. Valjda ta trica neće presuditi u konačnici.

Međutim, ako se na kraju zatvori trokut te tri momčadi s istim omjerom, osmi će biti Split jer je u tom trokutu drugi. Naime, Igokea protiv SC Derbyja ima 2:0. U trokutu bi onda Igokea imala skor 3-1, Split 2-2, a Derby 1-3.

U računici oko borbe za play off svakako treba voditi i trenutno šestoplasiranu Megu Mis koja ima skor 13-10, pogotovo zbog toga što klub iz Srbije do kraja mora igrati sa Splitom i Igokeom. U slučaju poraza u tim susretima ni oni ne bi više bili sigurni. A nekakve teoretske šanse još imaju i Cibona i Borac Mozzart koji su na 8-15. Ipak, realnije je za očekivati da bi odluka o zadnja dva putnika u doigravanje trebala pasti između SC Derbyja, Splita i Igokee.

image

Slavlje Splita u Beogradu na susretu s Partizanom

Peđa Milosavljević/Cropix

Split ima osjetno lakši od Derbyja. Na Gripe dolazi Cibona, potom se ide u goste Megi, a na kraju u grad pod Marjanom dolazi Crvena zvezda Meridianbet. Za usporedbu, podgorički Derby igra protiv tri momčadi iz vrha ljestvice Partizan Mozzart Beta, Crvene zvezde i Budućnosti Voli.

Realno, ako svi budu igrali na razini svojih mogućnosti, teško će biti Derbyju doći do dvije pobjede. Igokea će na svom parketu dočekati Krku i Megu Mis, a u goste će Ciboni. Dakle, dvije pobjede ‘žutima‘ bi možda mogle biti dovoljne, ali lakše je reći nego učiniti. Treba svladati Cibonu na Gripama i u gostima jako dobru Megu.

Split je slavljem protiv Krke, jedanaestim u sezoni, već izjednačio dosadašnji klupski rekord po broju ostvarenih pobjeda u natjecanju iz sezone 2007/08. A sada ima povijesnu priliku prvi put izboriti i play off u kojem je već jedan hrvatski klub, odlični Zadar. To osmo mjesto donijelo bi četvrtfinalnu seriju na dvije pobjede protiv prvoplasirane momčadi regularnog dijela sezone. Po svemu sudeći to će biti Crvena zvezda.

Bio bi to veliki uspjeh, pogotovo ako se zna da je Split ušao u sezonu s katastrofalnih 1-7. Kasnije se momčad osjetno podignula nakon napravljenih promjena u rosteru, a svladan je prvi put u natjecanju i Partizan, u Beogradu. Prvu put ukupno je pao Partizan nakon čak 27 godina, a u Beogradu poslije čak 33. Dolazak još jednog euroligaša Zvezde na Gripe bila bi fešta, a momčad bi se sigurno napumpala samopouzdanjem pred finiš domaće Favbet Premijer lige. Ista momčad, vjerojatno tada posve rasterećena briga oko plasmana, dolazi na Gripe i u posljednjem kolu regularnog dijela regionalne lige. Hoće li potom doći još jednom?

Prvi preduvjet za takav scenarij je pobjeda nad Cibonom u petak na Gripama (21 sat). ‘Žuti‘ pišu povijest, ali da je ispišu trebat će i pravu pomoć s tribina.

image

Navijači ‘žutih‘

Tom Dubravec/Cropix

 

Standings provided by Sofascore
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:33