stdClass Object ( [id] => 1255654 [title] => Znate li kako je zapravo trebao izgledati stadion na Poljudu? Magašev projekt bio je tek treći izbor... [alias] => znate-li-kako-je-zapravo-trebao-izgledati-stadion-na-poljudu-magasev-projekt-bio-je-tek-treci-izbor [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Znate li kako je zapravo trebao izgledati stadion na Poljudu, prema ranijim zamislima? Znate li da je prema tom ranije provedenom natječaju inicijalni projekt Borisa Magaša zapravo bio tek treće nagrađeno arhitektonsko rješenje stadiona i da prema tim inicijalnim planovima Poljud uopće nije ni trebao imati atletsku stazu?

Koliko je koštao, koliki mu je bio prvotni kapacitet i koliko je primala navijača sjeverna tribina dok je bila stajanje? A za 99 posto vas smo sigurni da niste znali da je stadion trebao biti izgrađen i mnogo ranije, pa čak i već desetljeće prije, prema objavljenim planovima već 1969. godine! Vjerojatno ne znate ni da je prvi koji je testirao travnjak to platio glavom.

Za vas dragi čitatelji smo malo zavirili u arhivu ‘Slobodne Dalmacije‘ i iskopali zaboravljene detalje i tajne gradnje Hajdukovog stadiona, danas već poprilično ocvale 44-godišnje ‘poljudske ljepotice‘ koja vapi za obnovom ili gradnjom potpuno novog stadiona. Sjednite s nama u vremeplov i vratimo se pola stoljeća, pa i više u prošlost.

Novi stadion Hajduka izgrađen je za potrebe organizacije Mediteranskih igara kojima je Split bio domaćin davne 1979. godine. Otvoren je 15. rujna te godine kada su počele 8. Mediteranske igre.

Međutim, Hajduk je još koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća imao ozbiljne, objavljene planove o izgradnji novog stadiona, selidbe sa Starog placa kojeg je vrijeme pregazilo, a Hajduk prerastao. Pogotovo moćni hajduk iz sedamdesetih godina, zlatna generacija. Dapače, jedno vrijeme se i javno skupljao novac za njegovu izgradnju, navijači su ga donirali iz svog džepa. Još početkom 1968. godine ‘Slobodna‘ je izvještavala s konstituirajućeg sastanka Odbora za izgradnju Hajdukova stadiona na Poljudu, održanog u prostorijama ‘bijelih‘ na Starom placu. A naslov na tom tekstu je bio stavljen na temelju vrlo optimističnih najava ljudi iz kluba: ‘Krajem 1969. prva utakmica‘. Tada je već bio imenovan i projektant.

- I sinoć je potvrđeno da će Poduzeće za izgradnju Splita osigurati nesmetani početak izgradnje već u srpnju ove godine, tako da bi se prema planovima već u jesen sljedeće godine mogla u Poljudu, na novom stadionu odigrati i prva utakmica... - stajalo je u izvještaju sa sastanka.

---

image
---

Sedam godina kasnije, stadion se još naravno nije niti počeo graditi. No, tada je Ocjenjivački sud natječaja za urbanističko rješenje područja Spinut-Poljud sa svim sportskim sadržajima, u prvom redu novim stadionom, je u prosincu te 1975. odlučio da prvu nagradu dodijeli arhitektu Ivanu Piteši iz Zagreba. Kasniji ‘otac Poljuda‘ Boris Magaš i supruga Olga dobili su tada tek treću nagradu. Da je Poljud kasnije napravljen po tadašnjem projektu arhitekta Piteše, izgledao bi potpuno drugačije, što se može vidjeti i prema maketi tada objavljenoj na našim stanicama. Uz tri prvonagrađena, otkupljena su tada još tri rada, a jedan je dobio posebnu Hajdukovu nagradu. Zanimljivo, da je prihvaćen i po tim projektima napravljen stadion, bio bi pravi nogometni, bez tartan staze.

- Svi su stadioni bez atletske staze s natkritim tribinama – pisalo se tada.

---

image
---

No, tada grad Split još nije dobio domaćinstvo Mediteranskih igara. Kada se to dogodilo, jasno je postalo da će stadion morati imati i atletsku stazu. 

U konačnici je izgrađen prema projektima s novog natječaja. Na njega su pozvani prvonagrađeni s onog ranijeg natječaja iz 1975. Piteša, grupa arhitekata iz Zagreba Borivoj Mikuš, Vladimir Milić i Čestimir Petrović koji su tada bili ‘srebrni‘ te Riječanin Magaš. Od trojice prvoplasiranih je traženo da naprave projekte kompletnog gradskog stadiona, jer su rješenja s prvotnog natječaja bili isključivo nogometni objekti.

---

image

Ovo je bio Pitešin projekt koji je pobjedio u prvom izboru

---

- Zaključeno je da stadion mora imati kapacitet od 50 tisuća gledatelja s mogućnošću da se osiguraju dodatni kapaciteti za 10 tisuća gledatelja... - pisala je ‘Slobodna‘ u srpnju 1976. godine.

Konačno, krajem rujna te godine je odlučeno.

- Stadion po Magaševom projektu – bio je naslov izvještaja sa sjednice Privremenog odbora za organizaciju Igara iz rujna 1976. godine.

- Vjekoslav Viđak (predsjednik žirija, nap.a.) rekao je da je Magaševo idejno rješenje jednoglasno usvojeno jer donosi nešto novo kod nas u izgradnji takvih sportskih objekata, zrači – rekli bismo – budućnošću, a ne prošlošću, uz svoj optimalnost i prilagođenost poljudskom ambijentu – pisao je tada dugogodišnji urednik sportske rubrike Ivo Jurišić.

---

image
---

- Novi gradski stadion bit će završen za jednu i pol ili dvije godine, a cijena će mu se prema prije utvrđenim proračunima kretati oko 200 milijuna dinara...

Po starom lošem običaju u ovim krajevima planirani rokovi su probijeni, radovi su potrajali dvije i pol godine. Kao i financijski aspekti izgradnje, većine objekata za potrebe MIS-a. No, nećemo vas daviti brojnim problemima prilikom izgradnje, počevši baš od probijanja raznih rokova, promjena izvođača... I tada se, kao i sada, pričalo o močvarnom tlu na kojem je kasnije izgrađen koje je navodno sve po pitanju stadiona dovodilo u pitanje.

---

image
---

Službeni kapacitet Poljuda završenog ipak na vrijeme, krajem ljeta 1979. godine bio je tada 50.386 gledatelja. Naravno, tada su sjeverna i južna tribina bile stajanje. Od toga je 24.800 bilo natkrivenih mjesta na istočnoj i zapadnoj tribini (zapad je mogao primiti 12 tisuća, istok 12.800 navijača). Kapacitet južne tribine bio je tada 7.348 gledatelja, a sjevera čak 18.138 navijača! 

Pijesak koji je podloga terena dovezen je te 1979. godine iz Neretve, a zemlja je dovezena iz Turjaka kod Sinja. Trava je uzgajana u Trilju. A taj travnjak novog Poljuda te 1979. godine je tog srpnja 1979. kada je postavljen bio testiran na danas nevjerojatan način.

- Janje ‘testira‘ igralište – bio je naslov u ‘Slobodnoj‘.

---

image
---

- ... neki anonimni navijač ‘bilih‘, prezadovoljan što su teren završili tako brzo, požurio je i građevinarima poklonio janje. Navijač vjerojatno nije ni sam bio svjestan važnosti janjeta pri ovakvim radovima. Naime, radnici... imaju svoju teoriju ‘probe novog stadiona‘. Smatraju, ako ovca počne pasti na novom stadionu, da su radovi uspješni i solidni. Naravno da ovakvo janje uvijek na kraju završi na ražnju, a neki tvrde da je to bio i osnovni razlog pokretanja ovih proba.    

Platilo je janje glavom svoje ‘testiranje‘ poljudskog travnjaka.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

---

Konstrukcija se postavljala tri mjeseca

Tri mjeseca postavljala se krovna konstrukcija Poljuda. Kada je konačno stadion izgrađen, odnosno bio samim pred dovršenjem, pisalo se tada i o nekim detaljima, primjerice 22 tisuće četvornih metara velikom krovu, s lukovima od 210 metara iznad zapadne i istočne tribine. Između ostalog iz srpnja 1979. godine izdvajamo.

- Takvim se krovom naši stručnjaci mogu s pravom ponositi jer je zaista jedinstven u svijetu; projektira se i gradi jednom u sto godina!

A navedena je i težina čelične konstrukcije.

- Čelična konstrukcija, teška 688 tona i pokrivena prozirnim leksanom, nosi samu sebe bez ikakvih potpornih stupova...

U međuvremenu leksan više nije baš proziran. Osim na onim dijelovima krova gdje su leksan ploče s vremenom – otpale.

---

---

Boro Primorac zabio prvi gol

Prvi gol na Poljudu zabio je Boro Primorac u susretu Hajduka i Trabzonspora. Rekord Poljuda po posjećenosti bio je na utakmici Hajduka i Dinama 1982. godine. Službeno je prodano oko 51.500 ulaznica, ali sigurno ih je na tribinama bilo mnogo više.

Osim nogometnih utakmica Poljud je ugostio i Europsko prvenstvo u atletici 1990. godine i Kup kontinenata u atletici 2010. godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rođenje ljepotice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => rođenje ljepotice 2 0 6757 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-10 15:13:09 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-11 07:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-11 07:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Znate li kako je zapravo trebao izgledati stadion na Poljudu? Magašev projekt bio je tek treći izbor... [metakey] => HAJDUK, stadion Poljud [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/10\/11587608.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24116724.png","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24116723.png","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24116722.png","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24116721.png","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24116720.png","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24117433.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva SD","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","

Ovo je bio Pite\u0161in projekt koji je pobjedio u prvom izboru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1444","hd_11587608_1920.jpg":"1920x1080","k_11587608_1280.jpg":"1280x1280","k_11587608_1024.jpg":"1024x1024","k_11587608_640.jpg":"640x640","k_11587608_480.jpg":"480x480","k_11587608_340.jpg":"340x340","k_11587608_220.jpg":"220x220","o_11587608_1280.jpg":"1280x962","o_11587608_1024.jpg":"1024x770","o_11587608_640.jpg":"640x481","o_11587608_480.jpg":"480x361","o_11587608_340.jpg":"340x255","o_11587608_220.jpg":"220x165","h_11587608_1280.jpg":"1280x854","h_11587608_1024.jpg":"1024x683","h_11587608_640.jpg":"640x427","h_11587608_480.jpg":"480x320","h_11587608_340.jpg":"340x227","h_11587608_220.jpg":"220x147","pp_11587608_1280.jpg":"1280x1628","pp_11587608_1024.jpg":"1024x1303","pp_11587608_640.jpg":"640x814","pp_11587608_480.jpg":"480x611","pp_11587608_340.jpg":"340x432","pp_11587608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1179x1429","hd_24116724_1920.png":"1920x1080","k_24116724_1280.png":"1280x1280","k_24116724_1024.png":"1024x1024","k_24116724_640.png":"640x640","k_24116724_480.png":"480x480","k_24116724_340.png":"340x340","k_24116724_220.png":"220x220","o_24116724_1280.png":"1280x1551","o_24116724_1024.png":"1024x1241","o_24116724_640.png":"640x775","o_24116724_480.png":"480x581","o_24116724_340.png":"340x412","o_24116724_220.png":"220x266","h_24116724_1280.png":"1280x854","h_24116724_1024.png":"1024x683","h_24116724_640.png":"640x427","h_24116724_480.png":"480x320","h_24116724_340.png":"340x227","h_24116724_220.png":"220x147","pp_24116724_1280.png":"1280x1628","pp_24116724_1024.png":"1024x1303","pp_24116724_640.png":"640x814","pp_24116724_480.png":"480x611","pp_24116724_340.png":"340x432","pp_24116724_220.png":"220x280"},{"size0":"1780x2129","hd_24116723_1920.png":"1920x1080","k_24116723_1280.png":"1280x1280","k_24116723_1024.png":"1024x1024","k_24116723_640.png":"640x640","k_24116723_480.png":"480x480","k_24116723_340.png":"340x340","k_24116723_220.png":"220x220","o_24116723_1280.png":"1280x1530","o_24116723_1024.png":"1024x1224","o_24116723_640.png":"640x765","o_24116723_480.png":"480x574","o_24116723_340.png":"340x406","o_24116723_220.png":"220x263","h_24116723_1280.png":"1280x854","h_24116723_1024.png":"1024x683","h_24116723_640.png":"640x427","h_24116723_480.png":"480x320","h_24116723_340.png":"340x227","h_24116723_220.png":"220x147","pp_24116723_1280.png":"1280x1628","pp_24116723_1024.png":"1024x1303","pp_24116723_640.png":"640x814","pp_24116723_480.png":"480x611","pp_24116723_340.png":"340x432","pp_24116723_220.png":"220x280"},{"size0":"605x567","hd_24116722_1920.png":"1920x1080","k_24116722_1280.png":"1280x1280","k_24116722_1024.png":"1024x1024","k_24116722_640.png":"640x640","k_24116722_480.png":"480x480","k_24116722_340.png":"340x340","k_24116722_220.png":"220x220","o_24116722_1280.png":"1280x1199","o_24116722_1024.png":"1024x959","o_24116722_640.png":"640x599","o_24116722_480.png":"480x449","o_24116722_340.png":"340x318","o_24116722_220.png":"220x206","h_24116722_1280.png":"1280x854","h_24116722_1024.png":"1024x683","h_24116722_640.png":"640x427","h_24116722_480.png":"480x320","h_24116722_340.png":"340x227","h_24116722_220.png":"220x147","pp_24116722_1280.png":"1280x1628","pp_24116722_1024.png":"1024x1303","pp_24116722_640.png":"640x814","pp_24116722_480.png":"480x611","pp_24116722_340.png":"340x432","pp_24116722_220.png":"220x280"},{"size0":"1026x1371","hd_24116721_1920.png":"1920x1080","k_24116721_1280.png":"1280x1280","k_24116721_1024.png":"1024x1024","k_24116721_640.png":"640x640","k_24116721_480.png":"480x480","k_24116721_340.png":"340x340","k_24116721_220.png":"220x220","o_24116721_1280.png":"1280x1710","o_24116721_1024.png":"1024x1368","o_24116721_640.png":"640x855","o_24116721_480.png":"480x641","o_24116721_340.png":"340x454","o_24116721_220.png":"220x293","h_24116721_1280.png":"1280x854","h_24116721_1024.png":"1024x683","h_24116721_640.png":"640x427","h_24116721_480.png":"480x320","h_24116721_340.png":"340x227","h_24116721_220.png":"220x147","pp_24116721_1280.png":"1280x1628","pp_24116721_1024.png":"1024x1303","pp_24116721_640.png":"640x814","pp_24116721_480.png":"480x611","pp_24116721_340.png":"340x432","pp_24116721_220.png":"220x280"},{"size0":"1185x853","hd_24116720_1920.png":"1920x1080","k_24116720_1280.png":"1280x1280","k_24116720_1024.png":"1024x1024","k_24116720_640.png":"640x640","k_24116720_480.png":"480x480","k_24116720_340.png":"340x340","k_24116720_220.png":"220x220","o_24116720_1280.png":"1280x921","o_24116720_1024.png":"1024x737","o_24116720_640.png":"640x460","o_24116720_480.png":"480x345","o_24116720_340.png":"340x244","o_24116720_220.png":"220x158","h_24116720_1280.png":"1280x854","h_24116720_1024.png":"1024x683","h_24116720_640.png":"640x427","h_24116720_480.png":"480x320","h_24116720_340.png":"340x227","h_24116720_220.png":"220x147","pp_24116720_1280.png":"1280x1628","pp_24116720_1024.png":"1024x1303","pp_24116720_640.png":"640x814","pp_24116720_480.png":"480x611","pp_24116720_340.png":"340x432","pp_24116720_220.png":"220x280"},{"size0":"863x910","hd_24117433_1920.png":"1920x1080","k_24117433_1280.png":"1280x1280","k_24117433_1024.png":"1024x1024","k_24117433_640.png":"640x640","k_24117433_480.png":"480x480","k_24117433_340.png":"340x340","k_24117433_220.png":"220x220","o_24117433_1280.png":"1280x1349","o_24117433_1024.png":"1024x1079","o_24117433_640.png":"640x674","o_24117433_480.png":"480x506","o_24117433_340.png":"340x358","o_24117433_220.png":"220x231","h_24117433_1280.png":"1280x854","h_24117433_1024.png":"1024x683","h_24117433_640.png":"640x427","h_24117433_480.png":"480x320","h_24117433_340.png":"340x227","h_24117433_220.png":"220x147","pp_24117433_1280.png":"1280x1628","pp_24117433_1024.png":"1024x1303","pp_24117433_640.png":"640x814","pp_24117433_480.png":"480x611","pp_24117433_340.png":"340x432","pp_24117433_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7688823 Threads: 2 Questions: 1625409067 Slow queries: 4827754 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111129193 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /sport/hajduk/znate-li-kako-je-zapravo-trebao-izgledati-stadion-na-poljudu-magasev-projekt-bio-je-tek-treci-izbor-1255654 [printLink] => /sport/hajduk/znate-li-kako-je-zapravo-trebao-izgledati-stadion-na-poljudu-magasev-projekt-bio-je-tek-treci-izbor-1255654?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 266498 [name] => Stadion Poljud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stadion-poljud [link] => /tag/stadion-poljud ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rođenje ljepotice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znate li kako je zapravo trebao izgledati stadion na Poljudu? Magašev projekt bio je tek treći izbor... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/11587608.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva SD [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/11587608.jpg [title] => Arhiva SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24116724.png [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24116723.png [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24116722.png [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24116721.png [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24116720.png [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24117433.png [title] =>

Ovo je bio Pitešin projekt koji je pobjedio u prvom izboru

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Znate li kako je zapravo trebao izgledati stadion na Poljudu, prema ranijim zamislima? Znate li da je prema tom ranije provedenom natječaju inicijalni projekt Borisa Magaša zapravo bio tek treće nagrađeno arhitektonsko rješenje stadiona i da prema tim inicijalnim planovima Poljud uopće nije ni trebao imati atletsku stazu?

Koliko je koštao, koliki mu je bio prvotni kapacitet i koliko je primala navijača sjeverna tribina dok je bila stajanje? A za 99 posto vas smo sigurni da niste znali da je stadion trebao biti izgrađen i mnogo ranije, pa čak i već desetljeće prije, prema objavljenim planovima već 1969. godine! Vjerojatno ne znate ni da je prvi koji je testirao travnjak to platio glavom.

Za vas dragi čitatelji smo malo zavirili u arhivu ‘Slobodne Dalmacije‘ i iskopali zaboravljene detalje i tajne gradnje Hajdukovog stadiona, danas već poprilično ocvale 44-godišnje ‘poljudske ljepotice‘ koja vapi za obnovom ili gradnjom potpuno novog stadiona. Sjednite s nama u vremeplov i vratimo se pola stoljeća, pa i više u prošlost.

Novi stadion Hajduka izgrađen je za potrebe organizacije Mediteranskih igara kojima je Split bio domaćin davne 1979. godine. Otvoren je 15. rujna te godine kada su počele 8. Mediteranske igre.

Međutim, Hajduk je još koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća imao ozbiljne, objavljene planove o izgradnji novog stadiona, selidbe sa Starog placa kojeg je vrijeme pregazilo, a Hajduk prerastao. Pogotovo moćni hajduk iz sedamdesetih godina, zlatna generacija. Dapače, jedno vrijeme se i javno skupljao novac za njegovu izgradnju, navijači su ga donirali iz svog džepa. Još početkom 1968. godine ‘Slobodna‘ je izvještavala s konstituirajućeg sastanka Odbora za izgradnju Hajdukova stadiona na Poljudu, održanog u prostorijama ‘bijelih‘ na Starom placu. A naslov na tom tekstu je bio stavljen na temelju vrlo optimističnih najava ljudi iz kluba: ‘Krajem 1969. prva utakmica‘. Tada je već bio imenovan i projektant.

- I sinoć je potvrđeno da će Poduzeće za izgradnju Splita osigurati nesmetani početak izgradnje već u srpnju ove godine, tako da bi se prema planovima već u jesen sljedeće godine mogla u Poljudu, na novom stadionu odigrati i prva utakmica... - stajalo je u izvještaju sa sastanka.

---

image
---

Sedam godina kasnije, stadion se još naravno nije niti počeo graditi. No, tada je Ocjenjivački sud natječaja za urbanističko rješenje područja Spinut-Poljud sa svim sportskim sadržajima, u prvom redu novim stadionom, je u prosincu te 1975. odlučio da prvu nagradu dodijeli arhitektu Ivanu Piteši iz Zagreba. Kasniji ‘otac Poljuda‘ Boris Magaš i supruga Olga dobili su tada tek treću nagradu. Da je Poljud kasnije napravljen po tadašnjem projektu arhitekta Piteše, izgledao bi potpuno drugačije, što se može vidjeti i prema maketi tada objavljenoj na našim stanicama. Uz tri prvonagrađena, otkupljena su tada još tri rada, a jedan je dobio posebnu Hajdukovu nagradu. Zanimljivo, da je prihvaćen i po tim projektima napravljen stadion, bio bi pravi nogometni, bez tartan staze.

- Svi su stadioni bez atletske staze s natkritim tribinama – pisalo se tada.

---

image
---

No, tada grad Split još nije dobio domaćinstvo Mediteranskih igara. Kada se to dogodilo, jasno je postalo da će stadion morati imati i atletsku stazu. 

U konačnici je izgrađen prema projektima s novog natječaja. Na njega su pozvani prvonagrađeni s onog ranijeg natječaja iz 1975. Piteša, grupa arhitekata iz Zagreba Borivoj Mikuš, Vladimir Milić i Čestimir Petrović koji su tada bili ‘srebrni‘ te Riječanin Magaš. Od trojice prvoplasiranih je traženo da naprave projekte kompletnog gradskog stadiona, jer su rješenja s prvotnog natječaja bili isključivo nogometni objekti.

---

image

Ovo je bio Pitešin projekt koji je pobjedio u prvom izboru

---

- Zaključeno je da stadion mora imati kapacitet od 50 tisuća gledatelja s mogućnošću da se osiguraju dodatni kapaciteti za 10 tisuća gledatelja... - pisala je ‘Slobodna‘ u srpnju 1976. godine.

Konačno, krajem rujna te godine je odlučeno.

- Stadion po Magaševom projektu – bio je naslov izvještaja sa sjednice Privremenog odbora za organizaciju Igara iz rujna 1976. godine.

- Vjekoslav Viđak (predsjednik žirija, nap.a.) rekao je da je Magaševo idejno rješenje jednoglasno usvojeno jer donosi nešto novo kod nas u izgradnji takvih sportskih objekata, zrači – rekli bismo – budućnošću, a ne prošlošću, uz svoj optimalnost i prilagođenost poljudskom ambijentu – pisao je tada dugogodišnji urednik sportske rubrike Ivo Jurišić.

---

image
---

- Novi gradski stadion bit će završen za jednu i pol ili dvije godine, a cijena će mu se prema prije utvrđenim proračunima kretati oko 200 milijuna dinara...

Po starom lošem običaju u ovim krajevima planirani rokovi su probijeni, radovi su potrajali dvije i pol godine. Kao i financijski aspekti izgradnje, većine objekata za potrebe MIS-a. No, nećemo vas daviti brojnim problemima prilikom izgradnje, počevši baš od probijanja raznih rokova, promjena izvođača... I tada se, kao i sada, pričalo o močvarnom tlu na kojem je kasnije izgrađen koje je navodno sve po pitanju stadiona dovodilo u pitanje.

---

image
---

Službeni kapacitet Poljuda završenog ipak na vrijeme, krajem ljeta 1979. godine bio je tada 50.386 gledatelja. Naravno, tada su sjeverna i južna tribina bile stajanje. Od toga je 24.800 bilo natkrivenih mjesta na istočnoj i zapadnoj tribini (zapad je mogao primiti 12 tisuća, istok 12.800 navijača). Kapacitet južne tribine bio je tada 7.348 gledatelja, a sjevera čak 18.138 navijača! 

Pijesak koji je podloga terena dovezen je te 1979. godine iz Neretve, a zemlja je dovezena iz Turjaka kod Sinja. Trava je uzgajana u Trilju. A taj travnjak novog Poljuda te 1979. godine je tog srpnja 1979. kada je postavljen bio testiran na danas nevjerojatan način.

- Janje ‘testira‘ igralište – bio je naslov u ‘Slobodnoj‘.

---

image
---

- ... neki anonimni navijač ‘bilih‘, prezadovoljan što su teren završili tako brzo, požurio je i građevinarima poklonio janje. Navijač vjerojatno nije ni sam bio svjestan važnosti janjeta pri ovakvim radovima. Naime, radnici... imaju svoju teoriju ‘probe novog stadiona‘. Smatraju, ako ovca počne pasti na novom stadionu, da su radovi uspješni i solidni. Naravno da ovakvo janje uvijek na kraju završi na ražnju, a neki tvrde da je to bio i osnovni razlog pokretanja ovih proba.    

Platilo je janje glavom svoje ‘testiranje‘ poljudskog travnjaka.

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

---

Konstrukcija se postavljala tri mjeseca

Tri mjeseca postavljala se krovna konstrukcija Poljuda. Kada je konačno stadion izgrađen, odnosno bio samim pred dovršenjem, pisalo se tada i o nekim detaljima, primjerice 22 tisuće četvornih metara velikom krovu, s lukovima od 210 metara iznad zapadne i istočne tribine. Između ostalog iz srpnja 1979. godine izdvajamo.

- Takvim se krovom naši stručnjaci mogu s pravom ponositi jer je zaista jedinstven u svijetu; projektira se i gradi jednom u sto godina!

A navedena je i težina čelične konstrukcije.

- Čelična konstrukcija, teška 688 tona i pokrivena prozirnim leksanom, nosi samu sebe bez ikakvih potpornih stupova...

U međuvremenu leksan više nije baš proziran. Osim na onim dijelovima krova gdje su leksan ploče s vremenom – otpale.

---

---

Boro Primorac zabio prvi gol

Prvi gol na Poljudu zabio je Boro Primorac u susretu Hajduka i Trabzonspora. Rekord Poljuda po posjećenosti bio je na utakmici Hajduka i Dinama 1982. godine. Službeno je prodano oko 51.500 ulaznica, ali sigurno ih je na tribinama bilo mnogo više.

Osim nogometnih utakmica Poljud je ugostio i Europsko prvenstvo u atletici 1990. godine i Kup kontinenata u atletici 2010. godine.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva SD






Ovo je bio Pitešin projekt koji je pobjedio u prvom izboru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/znate-li-kako-je-zapravo-trebao-izgledati-stadion-na-poljudu-magasev-projekt-bio-je-tek-treci-izbor-1255654 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b9da5a0627ad0fb185fa0e66113e8a579e119f05 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znate+li+kako+je+zapravo+trebao+izgledati+stadion+na+Poljudu%3F+Maga%C5%A1ev+projekt+bio+je+tek+tre%C4%87i+izbor...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fznate-li-kako-je-zapravo-trebao-izgledati-stadion-na-poljudu-magasev-projekt-bio-je-tek-treci-izbor-1255654 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fznate-li-kako-je-zapravo-trebao-izgledati-stadion-na-poljudu-magasev-projekt-bio-je-tek-treci-izbor-1255654 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rođenje ljepotice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukrođenje ljepotice

Znate li kako je zapravo trebao izgledati stadion na Poljudu? Magašev projekt bio je tek treći izbor...

11. siječnja 2023. - 08:30

Znate li kako je zapravo trebao izgledati stadion na Poljudu, prema ranijim zamislima? Znate li da je prema tom ranije provedenom natječaju inicijalni projekt Borisa Magaša zapravo bio tek treće nagrađeno arhitektonsko rješenje stadiona i da prema tim inicijalnim planovima Poljud uopće nije ni trebao imati atletsku stazu?

Koliko je koštao, koliki mu je bio prvotni kapacitet i koliko je primala navijača sjeverna tribina dok je bila stajanje? A za 99 posto vas smo sigurni da niste znali da je stadion trebao biti izgrađen i mnogo ranije, pa čak i već desetljeće prije, prema objavljenim planovima već 1969. godine! Vjerojatno ne znate ni da je prvi koji je testirao travnjak to platio glavom.

Za vas dragi čitatelji smo malo zavirili u arhivu ‘Slobodne Dalmacije‘ i iskopali zaboravl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 09:37