StoryEditorOCM
Hajdukduel utakmice

Život piše romane, on je bio kapetan Hajduka, a Livaja je igrao za Inter protiv ‘bijelih‘, sada su se uloge promijenile

17. rujna 2023. - 09:20
Dvoboj Marka Livaje i Marija Maloče u ljeto 2012., Hajduk je bio domaćin milanskom Interu, njih dvojica opet će se suočitiTom Dubravec/Cropix

Gorica žali što joj ne igra Ndockyt, pamtimo ga još iz redova Osijeka, Merveil Valthy Streeker Ndockyt, iz zemlje Kongo Brazaville, neugodan za protivničke obrane. Ali i da igra opet bi sva pozornost bila usmjerena na duel dvojice kapetana. Bivšeg i sadašnjeg kapetana Hajduka: Maloča vs. Livaja.

Mario Maloča se raspjevao ovih dana o tome koliko voli Hajduk, za dečka iz zagrebačkog Dubeca/Dubca, ali dalmatinskih korijena, to je živa istina. Poznavajući ga nije pretjerao ni slova, da samo podsjetimo da je svojedobno na ponudu iz Maksimira lakonski odmahnuo rukom i kazao kako „kapetan Hajduka nikad ne prelazi u Dinamo”. To je on, to je njegov habitus.

A bome bi dobro financijski prošao, bolje nego što ga je kasnije put odveo u Lechiju Gdansk, pa u Greuther Furth, pa natrag u Gdansk odakle je, evo, došao u – Goricu. A u Goricu je došao između ostalog i zbog toga što Hajduk nije trznuo da postoji slobodni Maloča, gledali su na druge destinacije, pa se Mario skrasio u blizini svoje zagrebačke kuće. Što da radi. I dobro igra. Gorica i Hajduk najbolje su obrane. Hajduk je primio tri, a Gorica četiri pogotka. Igrat će MM 22 ovaj susret pun emocija kao pravi – profesionalac. Takav je posao.

image
Ante Čizmić/Cropix

S druge strane u vrhu napada Hajduka je Marko Livaja, ML 10... Slučaj je htio da su se njih dvojica već našli sučelice, Maloča kao kapetan Hajduka i osoba od velikog povjerenja trenera Miše Krstičevića. Igrao je Hajduk protiv Intera u Poljudu, milanskog Intera, u čijim je redovima bio Marko Livaja, tek došao iz Hajduka.

Inter je tog kolovoza 2012. godine splitskoj publici pokazao mladog talenta što ga je ranije već privolio da mu dođe iz Hajduka. U završnici utakmice koju je Inter slavio sa 3:0 odigrali su Livaja za Inter, a Maloča za Hajduk. Jedan kontra drugoga.

Evo ih danas, desetljeće i više kasnije. U sasvim drugačijim ulogama. Za Livajom je u zadnje vrijeme poludio „Split i cili hajdučki svit”, o njemu ne treba trošiti riječi, a s druge strane je Maloča, iskusan već 34-godišnjak kao posljednja brana (uz vratara Banića) naletima Hajdukovu velemajstoru, četiri godine mlađem.

Iza Maloče su impozantne brojke u Hajdukovu dresu, 316 nastupa, te osam pogodaka premda se radi o stoperu. U službenim natjecanjima to su 223 nastupa i svih osam spomenutih golova, a kroz prijateljske susreta dodao je „sitnicu” od još 83 utakmice.

Hajduk je napustio u ljeto 2015. godine i naprosto ne vjerujete da je prošlo već osam godina.

image
Ronald Goršić/Cropix

Livaja je pak Hajdukovo – sve, trude se u klubu uskladiti uokolo Livaje pravu momčad kao što je svojedobno Luciano Moggi, meštar mag mercata u Napoliju sastavljao momčad uokolo Diega Armanda Maradone sve dok nije postao prvak 1987. pa još i 1990. godine. Nije išlo preko noći. Ali je u konačnici stigao do cilja.

Ova Hajdukova sezona izgleda kao ona prava, unatoč posrtaju protiv Istre i gostovanje kod Gorice je baš lakmus papir, kako bi rekli kemičari, vidjet ćemo kako će se ponašati Hajduk šampionskih ambicija.

Pa i Livaja u duelu s iskusnim Maločom. Sjetit će se obojica „amarcorda” kad je Livaja prije 11 godina u dresu Intera istrčao na prepuni Poljud, a tamo je bio već prekaljeni Maloča. Da spriječi veću štetu od 0:3...

Danas su opet na suprotnim stranama u priči koja je nadasve životna. Znate onu, život piše romane. Maloča vs. Livaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:41