StoryEditorOCM
HajdukOdmetnici

Za razliku od prije, Livaja i Kalinić sada imaju još nešto zajedničko, na Poljudu se još ‘čeka‘ i Rebić

6. siječnja 2024. - 23:21

Novim povratkom u Hajduk, ovaj put u svojstvu ‘volontera‘, Nikola Kalinić je ‘kupio‘ javnost i navijače. Priča o ugovoru teškom jedan euro je obišla svijet. Sve je Kalinić pretpostavio najvećem cilju, osvajanju naslova prvaka. Ne samo financijski dio, nego i igrački ego koji mnogi nogometaši uglavnom teško uspijevaju suzbiti. Naravno da svatko želi i smatra da treba igrati što je više moguće. Ali Kalinić više od toga želi osvojiti titulu sa svojim Hajdukom. I svjestan je svojih godina te da je u hijerarhiji iza Marka Livaje.

Međutim, ovakav rasplet koji se najavljivao, ima i jedan drugi zaplet, a neposredno je povezan za reprezentaciju Hrvatske. Hajduk će u vrhu napada, u tandemu kao dvojac ili kao samce sasvim svejedno je, imati dvojicu igrača koji su na ovaj ili onaj način, otišli iz reprezentacije. Može li se to dodatno odraziti na produbljavanje sukoba na razini HNS – Hajduk? Hoće li to dodati neki novi redak na dugoj listi ‘povijesti bolesti‘? Valjda neće.

Naime, poklopilo se da Kalinić i Livaja nisu dosad bili istovremeno igrači Hajduka kao ‘reprezentativni odmetnici‘. Podsjetimo, na kraju prošle sezone, koncem svibnja, Kalinić se oprostio od Hajduka jer kod tadašnjeg trenera Ivana Leke nije imao status, još i više tretman kakav je smatrao da zaslužuje. Objektivno, u takvim okolnostima, bio je to put bez povratka. Znalo se to odmah. A nedugo potom, početkom lipnja, na startu priprema reprezentacije za završnicu Lige nacija, dogodio se incident na treningu na Rujevici. Tada su neki ‘navijači‘ izvrijeđali Livaju na osnovu klupske pripadnosti. Livaja je sačekao dan, ali se onda privremeno povukao iz reprezentacije.

image

Ante Rebić dok je igrao za Hrvatsku

Boris Kovačev/Cropix

U rujnu novi reprezentativni poziv Livaja nije dočekao, pa se u listopadu nakon poziva trajno povukao iz reprezentacije. S tom razlikom da se simptomatično nije javio izborniku Zlatku Daliću s kojim je očito ‘puklo‘, nego predsjedniku Saveza Marijanu Kustiću. Onda je u prosincu potvrđen povratak Kalinića na Poljud.

Vratimo li se još dalje u prošlost, pet godina prije, Kalinić je iz reprezentacije ‘odletio‘ na početku Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine. Tada je to, za razliku od ‘slučaja Livaja‘, bila odluka izbornika, ne igrača. Nije tada Kalinić zadovoljan statusom kod izbornika Dalića, smatrao je da po formi zaslužuje više. Podsjetimo, tada mu je glavni konkurent za mjesto u momčadi bio Mario Mandžukić.

Izbornik je od Kalinića na prvom susretu Hrvatske u skupini s Nigerijom pred kraj utakmice zatražio da uđe u igru. Kalinić je rekao da ga bole leđa. Ostalo je povijest. Kalinić je nakon prve utakmice poslan natrag u domovinu, a na koncu je Hrvatska na Mundijalu osvojila srebro.

Sada Hajduk opet ima ta dva iskusna napadača zajedno u kadru, ali za razliku od prethodnih sezonu i pol koje su zajedno proveli u bijelom dresu, sada imaju i još nešto zajedničko, titule ‘reprezentativnih odmetnika‘. Svatko iz svojih razloga. U šali se može čuti zazivanje dolaska u Hajduk i napadača Bešiktaša Ante Rebića koji je u reprezentaciji stradao nakon Eura 2021. pa da se sve ‘zaokruži‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:09