StoryEditor
Hajdukmarin ljubić

Vratar Hajduka na prekretnici: Želim braniti! Radije bih na posudbu nego da opet sezonu prosjedim na klupi

6. kolovoza 2020. - 10:48
Damir Krajač/HANZA MEDIA

“Dobri duh” splitske Peškarije i, nažalost, sad već pokojni ribar Damjan Smoje, znao mi je svojevremeno reći kako u Hajduku, kojeg je neizmjerno volio, “ima jedan njegov mali, koji brani u Hajduka”.

“Odličan je, bit će od njega nešto, svi kažu da je vrhunski talent” - govorio je.

I nakon par godina igrom slučaja sam upoznao tog “malog” u liku i djelu Marina Ljubića, drugog vratara seniorske momčadi Hajduka. U međuvremenu je Marin izrastao u “pravog golmana”, koji još uvijek, na svoju žalost, čeka da mu se pruži prava prilika, da dokaže kvalitetu koju neosporno ima, jer da je nema - ne bi Hajduk s njime ni potpisao profesionalni ugovor.

Ne bi on branio u Hajduku da nije potencijal, splitski klub se uvijek mogao pohvaliti odličnim vratarima iz svoje nogometne škole.

‘Mogu pomoći Hajduku da bude bolji’

- Naravno da bih htio branit. Znam da imam potrebnu kvalitetu za Hajduka i radije bih se dokazao negdje na posudbi nego opet cijelu sezonu prosjedio na klupi. Ovako je najgore za mene, ali i za Hajduka koji me plaća da sjedim na klupi. Svakom mladom golmanu (Ljubić su 22 godine, op.a.) trebaju utakmice, a ja ih nemam.

- Ima puno primjera da golmani sjede na klupi godinama i zadovolje se time. Nisam takav, htio bih braniti jer sam siguran da bih svome Hajduku mogao pomoći da bude bolji - govori nam dite splitskog Varoša.

Ljubić je za Hajdukovu prvu momčad dosad odigrao četrnaest utakmica, devet dok je trener bio Damir Burić, a pet u vrijeme Željka Kopića i Siniše Oreščanina.

U posljednje vrijeme je branio samo na pripremnim utakmicama u Turskoj, kad se Hajduk “brusio” za netom završenu sezonu.

- Ugovor s Hajdukom mi traje do lipnja 2022. i naravno da su sve moje ambicije vezane za Poljud. Ali, ako ne branim, ne mogu se ni dokazati. Ako je moj put zacrtan tako da se moram dokazati na posudbi - spreman sam to prihvatiti. Koliko znam postoje opcije za posudbu i nadam se da će mi Hajduk, ako trenutačno ne računaju na mene, omogučiti da privremeno odem negdje drugdje - kazuje Ljubić.

Mladi golman je “Hajdukovo dite” od svoje sedme godine i zanimalo nas je zašto je odabrao biti golman kad večina klinaca želi biti Messi, Ronaldo...

Golmani su posebni

- A, što ja znam... Tako sam počeo kad bi igrali u Varošu na mali balun i tako je ostalo... Golman je specifičan, jedini izraziti individualac u momčadi. Mora imat “jaku glavu”, devedeset minuta vrhunski koncentriran i ne smije griješiti. Njegovu pogrešku nema tko ispraviti, nakon nje momčadi nema spasa. Trener golmana u B momčadi Zlatko Runje, koji mi je najviše pomogao u razvoju, dobro me je pripremio za veliku scenu i spreman sam za vrata Hajduka - kazuje Ljubić.

Od vratarskih uzora Ljubić najviše cijeni Andrea Onanu, kamerunskog golmana koji brani za nizozemski Ajax. Eto i po tome je Marin specifičan, devedeset posto njegovih kolega rekli bi da im je uzor Ter Stegen, Neuer, De Gea ili neko drugo veliko ime.

Hajduk u liku Marina Ljubića ima mladog i dobrog golmana, punog samopouzdanja, što je vrlo bitno u nogometnom poslu i bilo bi loše kad bi Marin ostao Hajdukov “tić”, a ne bi izrastao u još jednog hajdučkog “albatrosa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 15:05