stdClass Object ( [id] => 1237077 [title] => Marićev potez epilog je sudačke parodije u Kranjčevićevoj, a apsurdna izjava HNL-ovog kontrolora sugerira da ni HNS-ova Komisija više ne zna kako bi suci trebali suditi [alias] => maricev-potez-epilog-je-sudacke-parodije-u-kranjcevicevoj-a-apsurdna-izjava-hnl-ovog-kontrolora-sugerira-da-ni-hns-ova-komisija-vise-ne-zna-kako-bi-suci-trebali-suditi [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon utakmice Lokomotive i Hajduka u Kranjčevićevoj vuku se sudački repovi, što je realno bilo i za očekivati, jer je Đakovčanin Zdenko Lovrić pružio predstavu bez ikakvog konkretnog kriterija, koju je onda, nakon niza propusta, začinio i pogrešnom alibi odlukom da na centru sudi prekršaj Dina Mikanovića iz kojeg je kasnije pao pogodak Indrita Tucija za 2:2.

Naravno, Bijeli su prvenstveno sami krivi što su ostali bez dva boda i što je Karlo Sentić na kraju morao spašavati i onaj preostali jedan, jer su na uistinu spektakularan način u samoj završnici prosuli vodstvo od dva pogotka razlike, ali to je priča za sebe. Ništa od toga ne mijenja činjenicu da smo u Kranjčevićevoj ponovno gledali sudačku predstavu na rubu parodije koja je onda popraćena međusobno kontradiktornim komentarima sudačkih stručnjaka, od kojih je jedan razotkrio sav apsurd koji se već dugo vremena događa u našem nogometu.

Sve je zapravo počelo sa situacijom iz 43. minute kada je Justin de Haas u svom šesnaestercu u skoku s leđa odgurnuo Stefana Simića koji je imao loptu na glavi. Iz snimke je vidljivo da Lokomotivin stoper nije imao nikakve namjere igrati loptom, već da je startao na Simića isključivo zato da bi ga omeo u skoku.

Lovrić se tada nije oglasio, kao ni VAR soba, a onda je HNL-ov kontrolor suđenja Draženko Kovačić u emisiji na MAXSportu izrekao uistinu apsurdnu izjavu.

- Vidimo skok obrambenog igrača prema napadaču, Komisija smatra da sudac treba procijeniti intenzitet i donijeti odluku. Stav Komisije je da kod ovakvih situacija treba biti puno jači intenzitet prekršaja da bi se radilo o najstrožoj kazni. Komisija podržava odluku suca u ovoj situaciji - rekao je Kovačić.

E sada, razmislite malo o ovoj izjavi...

Dakle, Komisija smatra da sudac treba procijeniti intenzitet i donijeti odluku. U redu... Ali istovremeno Komisija smatra da bi kod ovakvih situacija intenzitet prekršaja trebao biti puno jači da bi se radilo o najstrožoj kazni.

Vjerojatno ste i sami shvatili da u ovoj izjavi postoje dva velika problema. Prvo, ako je sucu ostavljena sloboda da procijeni intenzitet, što onda znači to što Komisija ima svoj stav? Ili je sudac taj koji treba procijeniti intenzitet, ili postoji točno određeni intenzitet prema kojem se mjeri je li odluka ispravna ili ne. S tim da onda sudac nema slobodu procjene.

Druga stvar koju možete primijetiti jest to da Kovačić kaže kako "intenzitet prekršaja" treba biti puno jači za kazneni udarac, što znači da de facto priznaje da je De Haas napravio prekršaj na Simiću.

I zaista, primjer nedosljednosti u dosuđivanju prekršaja mogli smo vidjeti na istoj utakmici u 65. minuti. Filip Krovinović tada je odgurnuo u skoku protivničkog braniča na rubu Lokomotivina šesnaesterca, a iako se radilo o još slabijem intenzitetu i situaciji u kojoj je Hajdukov veznjak zaista imao prilike doći do lopte i pokazivao namjeru da to i učini, Lovrić mu je svirao prekršaj.

Iznenađujuće, Marijo Strahonja je u HRT-ovom "Stadionu" izjavio kako smatra da je prekršaj na Simiću trebao biti dosuđen kao kazneni udarac, a onda je rekao i kako je udaranje Milićevića rukom u lice Sahitija trebalo rezultirati drugim žutim za Lokomotivina igrača te da Mikanović nije napravio prekršaj u 95. minuti.

Pomalo je bizarna bila Lovrićeva reakcija kod Milićevićevog udaranja u lice Sahitija, koje je, usput, bilo gotovo identično kao i ono Ivanušecovo udaranje Mikanovića pretprošlog petka na Poljudu, a koje je također prošlo bez kartona. Lovrić je jučer u toj situaciji s ogromnom zadrškom dosudio prekršaj za Hajduk, ali nije dao žuti karton Lokomotivinom lijevom beku, što znači da je vidio udaranje rukom u lice ali nije smatrao da ono zaslužuje žuti karton.

Njegovo alibi suđenje najbolje je došlo do izražaja u situaciji koja se dogodila samo 40-ak sekundi nakon nedosuđenog kaznenog udarca za Hajduk. Mikanović je tada uz istočnu aut liniju prvo odgurnuo Luku Stojkovića, a onda ga uhvatio s obje ruke za lice. Teško je argumentirati da Mikanović u toj situaciji nije trebao biti isključen, ako ne direktno, onda barem kroz dva žuta kartona zbog dva nesportska poteza, što su naglasili i Kovačić i Strahonja. Iako treba spomenuti i to da do incidenta vrlo vjerojatno ne bi ni došlo da je Lovrić prethodno sudio kazneni udarac.

No, Lovrić je - vrlo vjerojatno svjestan sporne situacije otprije 40-ak sekundi u kojoj nije dosudio penal za Hajduk - odlučio kazniti desnog beka Bijelih samo sa žutim kartonom, a ni VAR soba se nije oglasila zbog mogućnosti potencijalnog izravnog crvenog kartona za Mikanovića. Komentirajući tu situaciju, Kovačić je rekao: "Da ga je malo jače primio za vrat, mogao je dobiti i izravan crveni karton".

Drugim riječima, intenzitet hvatanja s dvije ruke za lice ili vrat nije bio sam po sebi dovoljan za isključenje, a možda su i u VAR sobi tako procijenili. I opet se vraćamo na taj sve popularniji "intenzitet”, ovoga puta s dvostrukim problemom, jer osim glavnog suca koji vodi utakmicu, intenzitet trebaju procjenjivati i u VAR sobi kako bi uopće zvali suca na provjeru.

---

image

Šef HNS-ove Komisije sudaca, Bruno Marić

Jakov Prkić/Cropix
---

Riječ "intenzitet" u posljednje se vrijeme pretvorila u najmoćnije oružje Sudačke komisije i eksperata koji se njome toliko razbacuju da je gotovo svaku odluku postalo moguće objasniti njome. Prekršaj u svom šesnaestercu? Treba procijeniti intenzitet. Igranje rukom u svom šesnaestercu? Treba procijeniti intenzitet koliko je to pomoglo igraču ekipe koja se brani. Udaranje protivnika rukom u lice? Pitanje je kakav je bio intenzitet.

S druge strane, nije se pričalo o intenzitetu vidljivosti događanja na terenu dok su u subotu Osijek i Dinamo u Gradskom vrtu igrali igru koja je više djelovala kao kombinacija skrivača i drevnog cujua, nego derbi prvoplasirane i trećeplasirane momčadi prvenstva...

I dobro, neka čak i pristanemo da taj "intenzitet" preuzme živote ljubitelja nogometa u Hrvatskoj, ali Sudačka komisija kroz svoje analize iz kola u kolo demantira samu sebe i zapravo igra ključnu ulogu u ovoj histeriji koja je posljednjih tjedana tema broj jedan u hrvatskom nogometu.

Nakon što je Dario Bel u Velikoj Gorici dosudio kazneni udarac za Hajduk zbog prekršaja Mousse Waguéa na Stipi Biuku, cijeli nogometna javnost se podigla na noge. Nenad Črnko u napadu paranoje praktički je zaprijetio sam sebi (jer je on dopredsjednik HNS-a, tijela pod čijom ingerencijom djeluje Komisija sudaca), Božidar Šikić je izjavio kako ”nema više pokvarenih stvari u HNL-u”, a HNS-ova Komisija, Kovačić i Strahonja su izjavili kako se VAR u toj situaciji nije trebao uključivati, jer je sudac u prvom trenutku procijenio da to nije za kazneni udarac.

---

image

Dario Bel je ‘razapet‘ nakon što je svirao kazneni udarac za Hajduk u Velikoj Gorici zbog prekršaja Waguéa na Biuku

Goran Mehkek/Cropix
---

Podsjetimo, Biuk je u toj situaciji prošao Waguéa, a on ga je onda rukama obujmio oko struka. Crveni karton za Senegalca definitivno je prestroga odluka, a ujedno se postavilo i pitanje je li Biuk u začetku akcije napravio prekršaj u napadu, ali ključni dio u ovom slučaju je to što su eksperti rekli kako se VAR nije ni trebao uključiti.

Fast forward na sljedeće kolo i utakmicu Hajduk - Dinamo na Poljudu... Igra se 68. minuta, Dinamo napada sa svoje desne strane, a Bruno Petković ulazi prema prvoj vratnici. Chidozie Awaziem ga hvata s dvije ruke, Petković pada, a Igor Pajač se ne oglašava. Uto mu stiže poziv iz VAR sobe, Pajač odlazi pregledati snimku, vraća se i pokazuje na bijelu točku.

Komisija sudaca u svojoj analizi navodi sljedeće:

„Incident “izvan takozvane borbe za loptu”, kad branič Hajduka unutar vlastita kaznena prostora jasno, kontinuirano, očigledno ruši suparničkog napadača, apsolutno se smatra prekršajem PNI-e, dostatnim za dosuđivanje kaznenog udarca. KNS HNS-a izazov smatra “propuštenim incidentom” suca utakmice, a izostanak VAR intervencije važnim propustom VAR suca.”

Kao što vidite, u ovom slučaju nema ni riječi o "intenzitetu", iako je situacija u velikoj mjeri usporediva s rušenjem Biuka. Dapače, Biuk je imao loptu u nogama i još je prošao Waguéa.

---

image

Igor Pajač ‘kriv je‘ jer nije dosudio još jedan kazneni udarac za Dinamo

Jakov Prkić/Cropix
---

Sudačka komisija je u tom susretu Pajaču pronašla još jednu pogrešku, a riječ je o situaciji iz 58. minute, kada je Josip Elez za vrijeme Dinamova kornera držao Dina Perića s objema rukama. Njihov stav je da je to trebao biti kazneni udarac, a istog je stajališta bio i Strahonja, iako je primjerice nakon što je u 5. kolu Stefan Ristovski skinuo dres Lukasu Grgiću koliko ga je povlačio, HRT-ovo ‘oko sokolovo‘ reklo kako je do "povlačenja između njih dvojice došlo pri borbi za poziciju, a ne loptu, te da nitko ne bi volio da derbije odlučuju takvi penali".

Usporedimo li neke situacije koje se ove sezone propuštaju svirati s onima iz malo dalje prošlosti, također imamo materijala za usporedbu i ukazivanje na nelogičnosti, ali vremenski razmak bi u tom slučaju mogao biti koliko-toliko valjan argument da se kriterij promijenio. Problem je u tome što ujednačeni kriterij ne postoji čak ni na razini jedne utakmice, a kamoli na razini suca kao pojedinca, a kamoli tek onda na razini svih susreta HNL-a.

A što je najgore od svega, ujednačeni kriterij ne postoji ni kod HNS-ove Komisije sudaca.

Već smo konstatirali da izjave sudačkih stručnjaka predstavljaju samo njihova mišljenja, a ne činjenice, što se najbolje može vidjeti i na primjeru utakmice Lokomotive i Hajduka, o kojoj dvojica sudačkih stručnjaka imaju sasvim kontradiktorna razmišljanja. Ali iako ona utječu na javno mnijenje jer su široko dostupna i dolaze iz usta iskusnih sudaca, manje su važna. Ono što je važno jest to što tijelo koje bi se trebalo brinuti o integritetu najpopularnijeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj iz kola u kolo izlazi u javnost s kontradiktornim stavovima, dok HNL-ov kontrolor suđenja u jednoj izjavi sam sebi "uskače u usta". A kada se nađu stjerani u kut od onih koji preispituju sve te nelogičnosti i kojima je još uvijek stalo do pravednosti natjecanja, onda ispaljuju rafale "intenziteta" kao da će to riješiti problem.

Ne samo da ga neće riješiti, već dolazimo do toga da primjerice Fran Jović, koji je nekakav europski sudac, biva stavljen na hlađenje jer je navodno pogriješio u korist Hajduka, a Lovriću se službeno gotovo i ne pronalazi mana, iako je utakmicu odradio katastrofalno.

---

image

Fran Jović poslan je ‘na hlađenje‘ nakon utakmice Hajduka i Gorice na Poljudu, kao i njegov kolega iz VAR sobe Ante Čuljak

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Jedini zaključak koji se iz svega ovoga može izvući jest to da su se suci i HNS-ova komisija sasvim pogubili u histeriji koja je zavladala čim je nekoliko - u najgorem slučaju spornih, nipošto ne pogrešnih - odluka otišlo u smjeru Hajduka. A onda smo dobili situaciju u kojoj više ni oni koji bi trebali voditi računa o tome da suđenje bude pravedno i kvalitetno ne znaju ni sami više kako bi suci trebali suditi.

Samo malo prije objave ovog teksta stigla je vijest da će subotnji derbi Hajduka i Osijeka na Poljudu suditi strani suci. Točnije, ciparska ekipa na čelu s Antonijem Menelausom. Taj potez može se protumačiti kao Marićev pokušaj smirivanja tenzija vodeći se linijom manjeg otpora, jer je na neki način žalosno da smo došli do toga da nam strani suci moraju dijeliti pravdu na derbijima, i to suci bez međunarodnog iskustva.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => shizofrena situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => shizofrena situacija 2 0 10995 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-31 14:17:20 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-31 18:46:10 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-10-31 18:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 141 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Epilog sudačke parodije u Kranjčevićevoj: apsurdna izjava HNL-ovog kontrolora sugerira da ni HNS-ova Komisija više ne zna kako bi suci trebali suditi [metakey] => HAJDUK, supersport hnl, hns, sudačka komisija hns-a, Draženko Kovačić, Marijo Strahonja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/31\/23698215.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/31\/23638794.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/31\/23671579.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/31\/23639307.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/31\/23601320.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zdenko Lovri\u0107 nije se proslavio u Kranj\u010devi\u0107evoj<\/p>","

\u0160ef HNS-ove Komisije sudaca, Bruno Mari\u0107<\/p>","

Fran Jovi\u0107 poslan je \u2018na hla\u0111enje\u2018 nakon utakmice Hajduka i Gorice na Poljudu, kao i njegov kolega iz VAR sobe Ante \u010culjak<\/p>","

Igor Paja\u010d \u2018kriv je\u2018 jer nije dosudio jo\u0161 jedan kazneni udarac za Dinamo<\/p>","

Dario Bel je \u2018razapet\u2018 nakon \u0161to je svirao kazneni udarac za Hajduk u Velikoj Gorici zbog prekr\u0161aja Wagu\u00e9a na Biuku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1432","hd_23698215_1920.jpg":"1920x1080","k_23698215_1280.jpg":"1280x1280","k_23698215_1024.jpg":"1024x1024","k_23698215_640.jpg":"640x640","k_23698215_480.jpg":"480x480","k_23698215_340.jpg":"340x340","k_23698215_220.jpg":"220x220","o_23698215_1280.jpg":"1280x954","o_23698215_1024.jpg":"1024x763","o_23698215_640.jpg":"640x477","o_23698215_480.jpg":"480x358","o_23698215_340.jpg":"340x253","o_23698215_220.jpg":"220x164","h_23698215_1280.jpg":"1280x854","h_23698215_1024.jpg":"1024x683","h_23698215_640.jpg":"640x427","h_23698215_480.jpg":"480x320","h_23698215_340.jpg":"340x227","h_23698215_220.jpg":"220x147","pp_23698215_1280.jpg":"1280x1628","pp_23698215_1024.jpg":"1024x1303","pp_23698215_640.jpg":"640x814","pp_23698215_480.jpg":"480x611","pp_23698215_340.jpg":"340x432","pp_23698215_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1376","hd_23638794_1920.jpg":"1920x1080","k_23638794_1280.jpg":"1280x1280","k_23638794_1024.jpg":"1024x1024","k_23638794_640.jpg":"640x640","k_23638794_480.jpg":"480x480","k_23638794_340.jpg":"340x340","k_23638794_220.jpg":"220x220","o_23638794_1280.jpg":"1280x917","o_23638794_1024.jpg":"1024x733","o_23638794_640.jpg":"640x458","o_23638794_480.jpg":"480x344","o_23638794_340.jpg":"340x243","o_23638794_220.jpg":"220x157","h_23638794_1280.jpg":"1280x854","h_23638794_1024.jpg":"1024x683","h_23638794_640.jpg":"640x427","h_23638794_480.jpg":"480x320","h_23638794_340.jpg":"340x227","h_23638794_220.jpg":"220x147","pp_23638794_1280.jpg":"1280x1628","pp_23638794_1024.jpg":"1024x1303","pp_23638794_640.jpg":"640x814","pp_23638794_480.jpg":"480x611","pp_23638794_340.jpg":"340x432","pp_23638794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23671579_1920.jpg":"1920x1080","k_23671579_1280.jpg":"1280x1280","k_23671579_1024.jpg":"1024x1024","k_23671579_640.jpg":"640x640","k_23671579_480.jpg":"480x480","k_23671579_340.jpg":"340x340","k_23671579_220.jpg":"220x220","o_23671579_1280.jpg":"1280x853","o_23671579_1024.jpg":"1024x682","o_23671579_640.jpg":"640x426","o_23671579_480.jpg":"480x320","o_23671579_340.jpg":"340x226","o_23671579_220.jpg":"220x146","h_23671579_1280.jpg":"1280x854","h_23671579_1024.jpg":"1024x683","h_23671579_640.jpg":"640x427","h_23671579_480.jpg":"480x320","h_23671579_340.jpg":"340x227","h_23671579_220.jpg":"220x147","pp_23671579_1280.jpg":"1280x1628","pp_23671579_1024.jpg":"1024x1303","pp_23671579_640.jpg":"640x814","pp_23671579_480.jpg":"480x611","pp_23671579_340.jpg":"340x432","pp_23671579_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_23639307_1920.jpg":"1920x1080","k_23639307_1280.jpg":"1280x1280","k_23639307_1024.jpg":"1024x1024","k_23639307_640.jpg":"640x640","k_23639307_480.jpg":"480x480","k_23639307_340.jpg":"340x340","k_23639307_220.jpg":"220x220","o_23639307_1280.jpg":"1280x811","o_23639307_1024.jpg":"1024x649","o_23639307_640.jpg":"640x405","o_23639307_480.jpg":"480x304","o_23639307_340.jpg":"340x215","o_23639307_220.jpg":"220x139","h_23639307_1280.jpg":"1280x854","h_23639307_1024.jpg":"1024x683","h_23639307_640.jpg":"640x427","h_23639307_480.jpg":"480x320","h_23639307_340.jpg":"340x227","h_23639307_220.jpg":"220x147","pp_23639307_1280.jpg":"1280x1628","pp_23639307_1024.jpg":"1024x1303","pp_23639307_640.jpg":"640x814","pp_23639307_480.jpg":"480x611","pp_23639307_340.jpg":"340x432","pp_23639307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23601320_1920.jpg":"1920x1080","k_23601320_1280.jpg":"1280x1280","k_23601320_1024.jpg":"1024x1024","k_23601320_640.jpg":"640x640","k_23601320_480.jpg":"480x480","k_23601320_340.jpg":"340x340","k_23601320_220.jpg":"220x220","o_23601320_1280.jpg":"1280x852","o_23601320_1024.jpg":"1024x682","o_23601320_640.jpg":"640x426","o_23601320_480.jpg":"480x319","o_23601320_340.jpg":"340x226","o_23601320_220.jpg":"220x146","h_23601320_1280.jpg":"1280x854","h_23601320_1024.jpg":"1024x683","h_23601320_640.jpg":"640x427","h_23601320_480.jpg":"480x320","h_23601320_340.jpg":"340x227","h_23601320_220.jpg":"220x147","pp_23601320_1280.jpg":"1280x1628","pp_23601320_1024.jpg":"1024x1303","pp_23601320_640.jpg":"640x814","pp_23601320_480.jpg":"480x611","pp_23601320_340.jpg":"340x432","pp_23601320_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38749358 Threads: 6 Questions: 7122232490 Slow queries: 3309103 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608981111 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/maricev-potez-epilog-je-sudacke-parodije-u-kranjcevicevoj-a-apsurdna-izjava-hnl-ovog-kontrolora-sugerira-da-ni-hns-ova-komisija-vise-ne-zna-kako-bi-suci-trebali-suditi-1237077 [printLink] => /sport/hajduk/maricev-potez-epilog-je-sudacke-parodije-u-kranjcevicevoj-a-apsurdna-izjava-hnl-ovog-kontrolora-sugerira-da-ni-hns-ova-komisija-vise-ne-zna-kako-bi-suci-trebali-suditi-1237077?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 683986 [name] => supersport hnl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-11 10:22:55 [main_article_id] => 0 [alias] => supersport-hnl [link] => /tag/supersport-hnl ) [2] => stdClass Object ( [id] => 296576 [name] => HNS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hns [link] => /tag/hns ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667297 [name] => sudačka komisija hns-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-15 13:39:06 [main_article_id] => 0 [alias] => sudacka-komisija-hns-a [link] => /tag/sudacka-komisija-hns-a ) [4] => stdClass Object ( [id] => 499789 [name] => Draženko Kovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazenko-kovacic [link] => /tag/drazenko-kovacic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 453275 [name] => Marijo Strahonja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijo-strahonja [link] => /tag/marijo-strahonja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => shizofrena situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marićev potez epilog je sudačke parodije u Kranjčevićevoj, a apsurdna izjava HNL-ovog kontrolora sugerira da ni HNS-ova Komisija više ne zna kako bi suci trebali suditi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/31/23698215.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Goršić/Cropix [mainImageDesc] =>

Zdenko Lovrić nije se proslavio u Kranjčevićevoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/31/23698215.jpg [title] =>

Zdenko Lovrić nije se proslavio u Kranjčevićevoj

Ronald Goršić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/31/23638794.jpg [title] =>

Šef HNS-ove Komisije sudaca, Bruno Marić

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/31/23671579.jpg [title] =>

Fran Jović poslan je ‘na hlađenje‘ nakon utakmice Hajduka i Gorice na Poljudu, kao i njegov kolega iz VAR sobe Ante Čuljak

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/31/23639307.jpg [title] =>

Igor Pajač ‘kriv je‘ jer nije dosudio još jedan kazneni udarac za Dinamo

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/31/23601320.jpg [title] =>

Dario Bel je ‘razapet‘ nakon što je svirao kazneni udarac za Hajduk u Velikoj Gorici zbog prekršaja Waguéa na Biuku

Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon utakmice Lokomotive i Hajduka u Kranjčevićevoj vuku se sudački repovi, što je realno bilo i za očekivati, jer je Đakovčanin Zdenko Lovrić pružio predstavu bez ikakvog konkretnog kriterija, koju je onda, nakon niza propusta, začinio i pogrešnom alibi odlukom da na centru sudi prekršaj Dina Mikanovića iz kojeg je kasnije pao pogodak Indrita Tucija za 2:2.

Naravno, Bijeli su prvenstveno sami krivi što su ostali bez dva boda i što je Karlo Sentić na kraju morao spašavati i onaj preostali jedan, jer su na uistinu spektakularan način u samoj završnici prosuli vodstvo od dva pogotka razlike, ali to je priča za sebe. Ništa od toga ne mijenja činjenicu da smo u Kranjčevićevoj ponovno gledali sudačku predstavu na rubu parodije koja je onda popraćena međusobno kontradiktornim komentarima sudačkih stručnjaka, od kojih je jedan razotkrio sav apsurd koji se već dugo vremena događa u našem nogometu.

Sve je zapravo počelo sa situacijom iz 43. minute kada je Justin de Haas u svom šesnaestercu u skoku s leđa odgurnuo Stefana Simića koji je imao loptu na glavi. Iz snimke je vidljivo da Lokomotivin stoper nije imao nikakve namjere igrati loptom, već da je startao na Simića isključivo zato da bi ga omeo u skoku.

Lovrić se tada nije oglasio, kao ni VAR soba, a onda je HNL-ov kontrolor suđenja Draženko Kovačić u emisiji na MAXSportu izrekao uistinu apsurdnu izjavu.

- Vidimo skok obrambenog igrača prema napadaču, Komisija smatra da sudac treba procijeniti intenzitet i donijeti odluku. Stav Komisije je da kod ovakvih situacija treba biti puno jači intenzitet prekršaja da bi se radilo o najstrožoj kazni. Komisija podržava odluku suca u ovoj situaciji - rekao je Kovačić.

E sada, razmislite malo o ovoj izjavi...

Dakle, Komisija smatra da sudac treba procijeniti intenzitet i donijeti odluku. U redu... Ali istovremeno Komisija smatra da bi kod ovakvih situacija intenzitet prekršaja trebao biti puno jači da bi se radilo o najstrožoj kazni.

Vjerojatno ste i sami shvatili da u ovoj izjavi postoje dva velika problema. Prvo, ako je sucu ostavljena sloboda da procijeni intenzitet, što onda znači to što Komisija ima svoj stav? Ili je sudac taj koji treba procijeniti intenzitet, ili postoji točno određeni intenzitet prema kojem se mjeri je li odluka ispravna ili ne. S tim da onda sudac nema slobodu procjene.

Druga stvar koju možete primijetiti jest to da Kovačić kaže kako "intenzitet prekršaja" treba biti puno jači za kazneni udarac, što znači da de facto priznaje da je De Haas napravio prekršaj na Simiću.

I zaista, primjer nedosljednosti u dosuđivanju prekršaja mogli smo vidjeti na istoj utakmici u 65. minuti. Filip Krovinović tada je odgurnuo u skoku protivničkog braniča na rubu Lokomotivina šesnaesterca, a iako se radilo o još slabijem intenzitetu i situaciji u kojoj je Hajdukov veznjak zaista imao prilike doći do lopte i pokazivao namjeru da to i učini, Lovrić mu je svirao prekršaj.

Iznenađujuće, Marijo Strahonja je u HRT-ovom "Stadionu" izjavio kako smatra da je prekršaj na Simiću trebao biti dosuđen kao kazneni udarac, a onda je rekao i kako je udaranje Milićevića rukom u lice Sahitija trebalo rezultirati drugim žutim za Lokomotivina igrača te da Mikanović nije napravio prekršaj u 95. minuti.

Pomalo je bizarna bila Lovrićeva reakcija kod Milićevićevog udaranja u lice Sahitija, koje je, usput, bilo gotovo identično kao i ono Ivanušecovo udaranje Mikanovića pretprošlog petka na Poljudu, a koje je također prošlo bez kartona. Lovrić je jučer u toj situaciji s ogromnom zadrškom dosudio prekršaj za Hajduk, ali nije dao žuti karton Lokomotivinom lijevom beku, što znači da je vidio udaranje rukom u lice ali nije smatrao da ono zaslužuje žuti karton.

Njegovo alibi suđenje najbolje je došlo do izražaja u situaciji koja se dogodila samo 40-ak sekundi nakon nedosuđenog kaznenog udarca za Hajduk. Mikanović je tada uz istočnu aut liniju prvo odgurnuo Luku Stojkovića, a onda ga uhvatio s obje ruke za lice. Teško je argumentirati da Mikanović u toj situaciji nije trebao biti isključen, ako ne direktno, onda barem kroz dva žuta kartona zbog dva nesportska poteza, što su naglasili i Kovačić i Strahonja. Iako treba spomenuti i to da do incidenta vrlo vjerojatno ne bi ni došlo da je Lovrić prethodno sudio kazneni udarac.

No, Lovrić je - vrlo vjerojatno svjestan sporne situacije otprije 40-ak sekundi u kojoj nije dosudio penal za Hajduk - odlučio kazniti desnog beka Bijelih samo sa žutim kartonom, a ni VAR soba se nije oglasila zbog mogućnosti potencijalnog izravnog crvenog kartona za Mikanovića. Komentirajući tu situaciju, Kovačić je rekao: "Da ga je malo jače primio za vrat, mogao je dobiti i izravan crveni karton".

Drugim riječima, intenzitet hvatanja s dvije ruke za lice ili vrat nije bio sam po sebi dovoljan za isključenje, a možda su i u VAR sobi tako procijenili. I opet se vraćamo na taj sve popularniji "intenzitet”, ovoga puta s dvostrukim problemom, jer osim glavnog suca koji vodi utakmicu, intenzitet trebaju procjenjivati i u VAR sobi kako bi uopće zvali suca na provjeru.

---

image

Šef HNS-ove Komisije sudaca, Bruno Marić

Jakov Prkić/Cropix
---

Riječ "intenzitet" u posljednje se vrijeme pretvorila u najmoćnije oružje Sudačke komisije i eksperata koji se njome toliko razbacuju da je gotovo svaku odluku postalo moguće objasniti njome. Prekršaj u svom šesnaestercu? Treba procijeniti intenzitet. Igranje rukom u svom šesnaestercu? Treba procijeniti intenzitet koliko je to pomoglo igraču ekipe koja se brani. Udaranje protivnika rukom u lice? Pitanje je kakav je bio intenzitet.

S druge strane, nije se pričalo o intenzitetu vidljivosti događanja na terenu dok su u subotu Osijek i Dinamo u Gradskom vrtu igrali igru koja je više djelovala kao kombinacija skrivača i drevnog cujua, nego derbi prvoplasirane i trećeplasirane momčadi prvenstva...

I dobro, neka čak i pristanemo da taj "intenzitet" preuzme živote ljubitelja nogometa u Hrvatskoj, ali Sudačka komisija kroz svoje analize iz kola u kolo demantira samu sebe i zapravo igra ključnu ulogu u ovoj histeriji koja je posljednjih tjedana tema broj jedan u hrvatskom nogometu.

Nakon što je Dario Bel u Velikoj Gorici dosudio kazneni udarac za Hajduk zbog prekršaja Mousse Waguéa na Stipi Biuku, cijeli nogometna javnost se podigla na noge. Nenad Črnko u napadu paranoje praktički je zaprijetio sam sebi (jer je on dopredsjednik HNS-a, tijela pod čijom ingerencijom djeluje Komisija sudaca), Božidar Šikić je izjavio kako ”nema više pokvarenih stvari u HNL-u”, a HNS-ova Komisija, Kovačić i Strahonja su izjavili kako se VAR u toj situaciji nije trebao uključivati, jer je sudac u prvom trenutku procijenio da to nije za kazneni udarac.

---

image

Dario Bel je ‘razapet‘ nakon što je svirao kazneni udarac za Hajduk u Velikoj Gorici zbog prekršaja Waguéa na Biuku

Goran Mehkek/Cropix
---

Podsjetimo, Biuk je u toj situaciji prošao Waguéa, a on ga je onda rukama obujmio oko struka. Crveni karton za Senegalca definitivno je prestroga odluka, a ujedno se postavilo i pitanje je li Biuk u začetku akcije napravio prekršaj u napadu, ali ključni dio u ovom slučaju je to što su eksperti rekli kako se VAR nije ni trebao uključiti.

Fast forward na sljedeće kolo i utakmicu Hajduk - Dinamo na Poljudu... Igra se 68. minuta, Dinamo napada sa svoje desne strane, a Bruno Petković ulazi prema prvoj vratnici. Chidozie Awaziem ga hvata s dvije ruke, Petković pada, a Igor Pajač se ne oglašava. Uto mu stiže poziv iz VAR sobe, Pajač odlazi pregledati snimku, vraća se i pokazuje na bijelu točku.

Komisija sudaca u svojoj analizi navodi sljedeće:

„Incident “izvan takozvane borbe za loptu”, kad branič Hajduka unutar vlastita kaznena prostora jasno, kontinuirano, očigledno ruši suparničkog napadača, apsolutno se smatra prekršajem PNI-e, dostatnim za dosuđivanje kaznenog udarca. KNS HNS-a izazov smatra “propuštenim incidentom” suca utakmice, a izostanak VAR intervencije važnim propustom VAR suca.”

Kao što vidite, u ovom slučaju nema ni riječi o "intenzitetu", iako je situacija u velikoj mjeri usporediva s rušenjem Biuka. Dapače, Biuk je imao loptu u nogama i još je prošao Waguéa.

---

image

Igor Pajač ‘kriv je‘ jer nije dosudio još jedan kazneni udarac za Dinamo

Jakov Prkić/Cropix
---

Sudačka komisija je u tom susretu Pajaču pronašla još jednu pogrešku, a riječ je o situaciji iz 58. minute, kada je Josip Elez za vrijeme Dinamova kornera držao Dina Perića s objema rukama. Njihov stav je da je to trebao biti kazneni udarac, a istog je stajališta bio i Strahonja, iako je primjerice nakon što je u 5. kolu Stefan Ristovski skinuo dres Lukasu Grgiću koliko ga je povlačio, HRT-ovo ‘oko sokolovo‘ reklo kako je do "povlačenja između njih dvojice došlo pri borbi za poziciju, a ne loptu, te da nitko ne bi volio da derbije odlučuju takvi penali".

Usporedimo li neke situacije koje se ove sezone propuštaju svirati s onima iz malo dalje prošlosti, također imamo materijala za usporedbu i ukazivanje na nelogičnosti, ali vremenski razmak bi u tom slučaju mogao biti koliko-toliko valjan argument da se kriterij promijenio. Problem je u tome što ujednačeni kriterij ne postoji čak ni na razini jedne utakmice, a kamoli na razini suca kao pojedinca, a kamoli tek onda na razini svih susreta HNL-a.

A što je najgore od svega, ujednačeni kriterij ne postoji ni kod HNS-ove Komisije sudaca.

Već smo konstatirali da izjave sudačkih stručnjaka predstavljaju samo njihova mišljenja, a ne činjenice, što se najbolje može vidjeti i na primjeru utakmice Lokomotive i Hajduka, o kojoj dvojica sudačkih stručnjaka imaju sasvim kontradiktorna razmišljanja. Ali iako ona utječu na javno mnijenje jer su široko dostupna i dolaze iz usta iskusnih sudaca, manje su važna. Ono što je važno jest to što tijelo koje bi se trebalo brinuti o integritetu najpopularnijeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj iz kola u kolo izlazi u javnost s kontradiktornim stavovima, dok HNL-ov kontrolor suđenja u jednoj izjavi sam sebi "uskače u usta". A kada se nađu stjerani u kut od onih koji preispituju sve te nelogičnosti i kojima je još uvijek stalo do pravednosti natjecanja, onda ispaljuju rafale "intenziteta" kao da će to riješiti problem.

Ne samo da ga neće riješiti, već dolazimo do toga da primjerice Fran Jović, koji je nekakav europski sudac, biva stavljen na hlađenje jer je navodno pogriješio u korist Hajduka, a Lovriću se službeno gotovo i ne pronalazi mana, iako je utakmicu odradio katastrofalno.

---

image

Fran Jović poslan je ‘na hlađenje‘ nakon utakmice Hajduka i Gorice na Poljudu, kao i njegov kolega iz VAR sobe Ante Čuljak

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Jedini zaključak koji se iz svega ovoga može izvući jest to da su se suci i HNS-ova komisija sasvim pogubili u histeriji koja je zavladala čim je nekoliko - u najgorem slučaju spornih, nipošto ne pogrešnih - odluka otišlo u smjeru Hajduka. A onda smo dobili situaciju u kojoj više ni oni koji bi trebali voditi računa o tome da suđenje bude pravedno i kvalitetno ne znaju ni sami više kako bi suci trebali suditi.

Samo malo prije objave ovog teksta stigla je vijest da će subotnji derbi Hajduka i Osijeka na Poljudu suditi strani suci. Točnije, ciparska ekipa na čelu s Antonijem Menelausom. Taj potez može se protumačiti kao Marićev pokušaj smirivanja tenzija vodeći se linijom manjeg otpora, jer je na neki način žalosno da smo došli do toga da nam strani suci moraju dijeliti pravdu na derbijima, i to suci bez međunarodnog iskustva.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Goršić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Ronald Goršić/Cropix

Zdenko Lovrić nije se proslavio u Kranjčevićevoj

Jakov Prkić/Cropix

Šef HNS-ove Komisije sudaca, Bruno Marić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Fran Jović poslan je ‘na hlađenje‘ nakon utakmice Hajduka i Gorice na Poljudu, kao i njegov kolega iz VAR sobe Ante Čuljak

Jakov Prkić/Cropix

Igor Pajač ‘kriv je‘ jer nije dosudio još jedan kazneni udarac za Dinamo

Goran Mehkek/Cropix

Dario Bel je ‘razapet‘ nakon što je svirao kazneni udarac za Hajduk u Velikoj Gorici zbog prekršaja Waguéa na Biuku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/maricev-potez-epilog-je-sudacke-parodije-u-kranjcevicevoj-a-apsurdna-izjava-hnl-ovog-kontrolora-sugerira-da-ni-hns-ova-komisija-vise-ne-zna-kako-bi-suci-trebali-suditi-1237077 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=90fda069c33c856965cf8e9b265f0989253a3e49 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mari%C4%87ev+potez+epilog+je+suda%C4%8Dke+parodije+u+Kranj%C4%8Devi%C4%87evoj%2C+a+apsurdna+izjava+HNL-ovog+kontrolora+sugerira+da+ni+HNS-ova+Komisija+vi%C5%A1e+ne+zna+kako+bi+suci+trebali+suditi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmaricev-potez-epilog-je-sudacke-parodije-u-kranjcevicevoj-a-apsurdna-izjava-hnl-ovog-kontrolora-sugerira-da-ni-hns-ova-komisija-vise-ne-zna-kako-bi-suci-trebali-suditi-1237077 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmaricev-potez-epilog-je-sudacke-parodije-u-kranjcevicevoj-a-apsurdna-izjava-hnl-ovog-kontrolora-sugerira-da-ni-hns-ova-komisija-vise-ne-zna-kako-bi-suci-trebali-suditi-1237077 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => shizofrena situacija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukshizofrena situacija

Marićev potez epilog je sudačke parodije u Kranjčevićevoj, a apsurdna izjava HNL-ovog kontrolora sugerira da ni HNS-ova Komisija više ne zna kako bi suci trebali suditi

31. listopada 2022. - 19:42

Nakon utakmice Lokomotive i Hajduka u Kranjčevićevoj vuku se sudački repovi, što je realno bilo i za očekivati, jer je Đakovčanin Zdenko Lovrić pružio predstavu bez ikakvog konkretnog kriterija, koju je onda, nakon niza propusta, začinio i pogrešnom alibi odlukom da na centru sudi prekršaj Dina Mikanovića iz kojeg je kasnije pao pogodak Indrita Tucija za 2:2.

Naravno, Bijeli su prvenstveno sami krivi što su ostali bez dva boda i što je Karlo Sentić na kraju morao spašavati i onaj preostali jedan, jer su na uistinu spektakularan način u samoj završnici prosuli vodstvo od dva pogotka razlike, ali to je priča za sebe. Ništa od toga ne mijenja činjenicu da smo u Kranjčevićevoj ponovno gledali sudačku predstavu na rubu parodije koja je onda popraćena međusobno kontradiktornim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 01:14