stdClass Object ( [id] => 597892 [title] => Legenda Hajduka slavi 77. rođendan: Eh, da je sad Oreščaninu jedan takav rasni strijelac, skok glavom, lukav s obje noge [alias] => legenda-hajduka-slavi-77-rodendan-eh-da-je-sad-orescaninu-jedan-takav-rasni-strijelac-skok-glavom-lukav-s-obje-noge [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pero, sritno i berićetno! Danas je 9. travnja i Petar Nadoveza, legenda Hajduka slavi 77. rođendan. Legenda je bio kao nogometaš, centarfor, “Pere, spli’ski Pele”, dvaput najbolji strijelac “one” lige 1966. sa 21 i 1971. sa 20 golova (zajedno  s Boškom Jankovićem, ali Pero je početne utakmice preskočio, dok se vratio iz vojske).

Legenda je i kao trener, u nekoliko navrata na klupi “bijelih”, osvojio je Kup Jugoslavije 1984. i Kup Hrvatske 2000., doplovio i do titule prvaka Hrvatske 2004. kad je u zadnja tri kola trebalo dovršiti Vulićev posao. Pa gdje je još i plasman u polufinale Kupa UEFA 1984., u ova doba isto tako kišovitog travnja, dvoboji kontra Tottenhama.

Sedamdeset i sedam je razloga da ga poljubimo, na Mertojaku potražimo, jer do Hajduka više ne svraća:

– A što ću, kud ću, prije bih došao do kafića na stadionu, koji put, dok je tamo u svome kantunu sjedio još moj Marin Kovačić. Nema više Marina, tuga je to. Marin, Bukle (Hlevnjak, op. a.), Holcer, Ferić... Kad se sjetim da ih više nema, muka mi je.

Jedva smo Peru našeg nagovorili na par, ajmo reć, službenih riječi. Može prijateljski uvijek i u svaka doba. Ali, u novine?

– Ma šta ću vam ja sad govorit? Netko će mislit da se negdje guram. Možemo mi pričat do mile volje, ali u novine... Ja vam bježim od toga, mnoge sam odbio.

Drž, ne daj, popustio je. Od onih je koji nikad nisu trčali za novinarima, niti im se otvarao kad bi se oni sami ponudili. Baš naprotiv. Kao školjka je, koja čuva biser.

Znali bismo ćakulat, ali samo ako ćemo blok zatvorit, diktafon ugasit. A Pero je pun uspomena i... Eh, da je sad Oreščaninu jedan takav rasni strijelac, skok glavom, lukav s obje noge. I skakač i “fox in the box”. Rekli bi moderni analitičari - polivalentan napadač!

Utakmice gleda doma

– Ajde, pustite me s mirom, nećemo o današnjici ništa. Pogledam utakmice, naravno, doma na televiziji. Hajduk je nešto što ti je u duši, animu ti prožima, osjećaš ga tu, u dubini. Evo ovdje, unutra – uhvatio se šjor Pero za prsi, vidi se da ga emocije hvataju.

Pa dodaje:

– Imaju sad opet novog, starog predsjednika? Je li to prvi put da se netko vratio na tu poziciju? Ja mislim da je. Šta vam se čini? Dobar čovjek mi izgleda.

I mi smo to napisali: dobar čovjek Brbić.

– Je, tako i meni pari. Želim im najveću sreću što se može poželjeti, kao hajdukovac. Rekli smo nećemo o sadašnjem, nemoj mi to pisat...

Neću. Nego, na zidu pred press-prostorijom u Poljudu izvješen je raport “Nadoveza u Hajduku”, s početka šesdesetih. Priča kako su se to otimali za vas? Kad vide ovaj članak, sigurno će se sad namjernici zaustavit pred tim požutjelim tiskom. Bili ste lice s naslovnice s početka šezdesetih?

– Mogli su se otimat ovi i oni, bogatiji, ali za mene ni trenutka nije bilo dileme. Kad su se zainteresirali, znao sam da ću u Hajduk. Nisam jedini Šibenčanin koji je tako osjećao. Je, Kraso Rora je otiša’ u Dinamo, ali mi smo voljeli Hajduk.

I Ante Žaja u ta doba, istim putem, vaš stari drug, prijatelj, funkcioner. Kako je ono bilo osamdesetih, direktor i trener, šibenska veza Žaja – Nadoveza?

– Pusti mi Žaju, on je uvik bija samo livi bek!

Ne možete da vašeg Antu ne bocnete. A kako da mlađima oslikamo vaših 108 golova u jugo-ligi?

– A je, dava’ sam neke golove. Najčešće i najrađe Zvezdi. To je bio posebni gušt – smije se Pero, stari berekin.

Ne možemo zamislit da se nekoga danas poistovjeti s Messijem ili Ronaldom. To je u ona doba bio Pele, a vi – Pere, spli’ski Pele? Tko vam je dao nadimak?

– To treba pitat Torcidu i Duju Aljinovića. Je, pratilo me cijelu karijeru, kao slogan, posebno šampionske 1971. I šta da ja sad kažem?

Zaronimo mi malo u uspomene, ima ih more, pa...

– Recimo izboren opstanak 1966. Igramo u Nišu i treba nam bod, a gubimo 1:2. Ja sam prvi strijelac lige sa 21 golom, a nama fali bod za opstanak. Nismo izjednačili, sjeli smo na travnjak i slušali što će nam javit, kakav je ishod u Sarajevu, hoće li Radnički iz Beograda tuć na Koševu. Nisu tukli, mi ostali u ligi i bilo je veselje ka’ da smo prvaci!

A Holcer igrao još za niški Radnički?

– I on i Vardić. Ma, puštaju nam Holcer i on, a mi ne možemo zabit. Ljutio se Dragan na nas. Znao je da će na ljeto doć. Poslije toga smo se digli kao momčad i klub. Pojačali se. Rekli, nikad se više ovakva sezona ne smije ponovit.

Brojevima varali protivnike

Kup je stigao već dogodine. Zašto ste u finalu protiv Sarajeva (2:1) imali na dresu broj 8, a Miro Ferić 9?

– Da zavaramo protivnike! Takve su finte ulazile u modu. Zapravo, nemam pojma kad me već to pitate. Mene čuvali, a Ferić zabio!

Mušović je nosio “desetku”, a bio je desno krilo.

– Nenković je (trener Dušan Nenković, op. a.) je to određivao. Vrtio. Ja sam inače uvijek bio broj 9.

Slavna devetka. Vaša su dva gola Partizanu u pobjedi 4:3 za titulu 1971. u Beogradu?

– To je posebno, vodi Partizan 2:0 na poluvremenu, a mi htjeli bod za sigurnu titulu, prije Olimpije doma. I mi se pokoškamo na poluvremenu u svlačionici, ljuti jedni na druge i ajmo sve popravit. Počne drugo, a Partizan puf, odma’ 3:0. E, ali onda smo krenili. Naljutili se. Ja sam da’ dva gola. Ima’ je Partizan onda jednog, da prostiš golmana od k..., pardon, o’ slatke vode. Pucali smo, njemu ispadali baluni, trčali smo na njega, dva sam mu utrpa. Kad se zareknemo mogli smo sve.

Pamti se vaša anegdota sa sucem Ladom Jakšeom, iz Ljubljane. 

– Bio je sjajan sudac, velik gospodin, a ja bi reka’ i da je simpatizirao Hajduka. Ja prođem kraj njega i kažem mu daj Lado pomogni, sviraj penal. On meni, a ti onda padni u šesnaestercu. I bilo je blatnjavo, da znate. Ide akcija, ja odglumim faul, jauknem, on ništa. Prođe kraj mene i kaže mi, nije bilo ubjedljivo, još jednom. Ja sav od blata. Dobro, ja se opet bacim, a on opet ništa! O, mamu ti... Smijali smo se kasnije. Ne, sigurno Hajduka nije oštetio. Kao neki drugi. Ali, nećemo o tome.

Epska je bila vaša tučnjava s Idrizom Hošićem iz Partizana, na izlasku sa Starog placa, na one tri-četiri skaline prije svlačionica u baraku.

– Uzavrila krv i poletile šake, Partizan je bio, ufff... I onda pet minuta poslije obojica smo kod masera Solde da nam sašije rane i govorimo jedan drugome, ma, koje smo mi budale?! Sad će nas kaznit! Baš je tako bilo. Partizan je uvijek bio težak protivnik i uvijek je padala kiša kad bi gostovao. Makar je za mene s Dinamom bilo najteže. Ja s jedne, a Zambata s druge strane, pa ko kome. Zambata je fenomenalac, uvijek smo dobri.

Tri najdraža suigrača, koji su vam?

– Bukle prije svih. Hlevnjak je bio dobar čovjek, dobar igrač i nadasve zajebant! Vardić, on je bio poznat po onome Isuse, spasi nas. I još puno, puno njih.

Trošili se u Europi

Pavlica nas je pitao za vas, vaše lijevo krilo iz 1971.?

– Pusti Itu (Ivan Pavlica, op. a.), tužit ću ga sudu! Zbog njegovh centaršuteva i udaraca glavom, kosa mi je danas otpala. Vidi me kako sam ćelav! 

Da se prebacimo na vaše trenerovanje?

– Ostaje zauvijek žal za Tottenhamom, bilo je pegule te 1984., nismo ušli u finale Kupa UEFA, a svi su čekali da igramo mi i Nottingham Forest, na kraju su igrali Tottenham i Anderlecht. To je bio klimaks generacije, braća Vujović, Slišković, Gudelj. U revanšu nismo bili kompletni, Pešiću je skinulo šut s gol-linije, a Prekazi je tuka prečku. A da je, da je... Ali nije. U Poljudu smo dobili samo 2:1, a imali smo ih u tih 180 minuta.

Niste bili prvaci osamdesetih, a koja momčad?

– Trošili smo se strašno po Europi, živjeli za te utakmice.

Zapažen je niz vaših skalpova, Universitatea, Honved, niški Radnički, praška Sparta, pa taj Tottenham, zamalo.

– Je. Prođete Spartu u produžecima u srijedu navečer, a nas u subotu već u dvi ure čeka Vardar u Skoplju?! Nabrijan. Pa ne možeš sve! Teško je bilo izdržat ‘vamo i tamo.

Zadnje titule Hajduka nose i vaš trenerski pečat, 2004., čiji je to naslov prvaka Hrvatske, Vulićev, vaš, Štimčev? Ili 2005., nakon Sliškovića, Štimac i vi uz njega kao više od pomoćnika?

– Zajedničke su titule! Hajdukove! - ka’ iz topa će Nadoveza, onako kako je i zabijao golove. 

– Mi smo bili samo servis momčadi da dođemo uspješno do kraja! - u toj batudi za kraj, sažeo je Pere sve.

 

‘Bija je mangup, al’ nije mene moga varat’

Je li istina da ste uhvatili Sliškovića kako puši, dimi iz cigarete ispod tuša?

- Ma je, je li vi u to vjerujete? Ja sam volio Baku, bio je sjajan igrač i veliki mangup. Ne mo’š mene varat... Ja sam kao trener držao stegu, on zakasni na autobus, mi krenemo, pa što da je važna utakmica, izvoli, hvataj nas taksijem. Baka se i aviona plašio, muka mu je bila letit. A golovi, a šta da vam pričam, Zvezdi direktno iz kornera u finalu kupa ili Sparti...

- Pita mene profesor Gabrijelić na ispitu, taman da dovršim sve papire za diplomu, koliko smo i kako vježbali Sliškovićev završni slobodnjak protiv Sparte?! Ajde moj profesore, ‘ko je moga znat da će Slišković ono izvest, ha, ha, ha... I nas je iznenadio, vidjeli smo balun u mreži i dalje je bila ludnica. Kad se toga sjetim, uvijek mi je milo oko srca.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pere, spli’ski pele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-09 07:40:48 [created_by] => 3212 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-09 12:50:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-09 07:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7078 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/04/09/SD Portal/1779790.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1368" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38550685 Threads: 4 Questions: 7108366503 Slow queries: 3303711 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608622395 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/legenda-hajduka-slavi-77-rodendan-eh-da-je-sad-orescaninu-jedan-takav-rasni-strijelac-skok-glavom-lukav-s-obje-noge-597892 [printLink] => /sport/hajduk/legenda-hajduka-slavi-77-rodendan-eh-da-je-sad-orescaninu-jedan-takav-rasni-strijelac-skok-glavom-lukav-s-obje-noge-597892?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 453463 [name] => Pero Nadoveza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pero-nadoveza [link] => /tag/pero-nadoveza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pere, spli’ski pele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Legenda Hajduka slavi 77. rođendan: Eh, da je sad Oreščaninu jedan takav rasni strijelac, skok glavom, lukav s obje noge [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3212 [name] => Slaven Alfirević [username] => slaven-alfirevi [email] => slaven-alfirevi@sd.hr [password] => $2y$10$e1I0YQ.B15cDqKCnlV/5p.OvQYgFFPuciQgJfsesfB24CdI2MI/qq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/slaven-alfirevic-3212 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1730 [gender] => m [description] => [image] => 1730.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1730.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/09/SD Portal/1779790.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/09/SD Portal/1779790.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pero, sritno i berićetno! Danas je 9. travnja i Petar Nadoveza, legenda Hajduka slavi 77. rođendan. Legenda je bio kao nogometaš, centarfor, “Pere, spli’ski Pele”, dvaput najbolji strijelac “one” lige 1966. sa 21 i 1971. sa 20 golova (zajedno  s Boškom Jankovićem, ali Pero je početne utakmice preskočio, dok se vratio iz vojske).

Legenda je i kao trener, u nekoliko navrata na klupi “bijelih”, osvojio je Kup Jugoslavije 1984. i Kup Hrvatske 2000., doplovio i do titule prvaka Hrvatske 2004. kad je u zadnja tri kola trebalo dovršiti Vulićev posao. Pa gdje je još i plasman u polufinale Kupa UEFA 1984., u ova doba isto tako kišovitog travnja, dvoboji kontra Tottenhama.

Sedamdeset i sedam je razloga da ga poljubimo, na Mertojaku potražimo, jer do Hajduka više ne svraća:

– A što ću, kud ću, prije bih došao do kafića na stadionu, koji put, dok je tamo u svome kantunu sjedio još moj Marin Kovačić. Nema više Marina, tuga je to. Marin, Bukle (Hlevnjak, op. a.), Holcer, Ferić... Kad se sjetim da ih više nema, muka mi je.

Jedva smo Peru našeg nagovorili na par, ajmo reć, službenih riječi. Može prijateljski uvijek i u svaka doba. Ali, u novine?

– Ma šta ću vam ja sad govorit? Netko će mislit da se negdje guram. Možemo mi pričat do mile volje, ali u novine... Ja vam bježim od toga, mnoge sam odbio.

Drž, ne daj, popustio je. Od onih je koji nikad nisu trčali za novinarima, niti im se otvarao kad bi se oni sami ponudili. Baš naprotiv. Kao školjka je, koja čuva biser.

Znali bismo ćakulat, ali samo ako ćemo blok zatvorit, diktafon ugasit. A Pero je pun uspomena i... Eh, da je sad Oreščaninu jedan takav rasni strijelac, skok glavom, lukav s obje noge. I skakač i “fox in the box”. Rekli bi moderni analitičari - polivalentan napadač!

Utakmice gleda doma

– Ajde, pustite me s mirom, nećemo o današnjici ništa. Pogledam utakmice, naravno, doma na televiziji. Hajduk je nešto što ti je u duši, animu ti prožima, osjećaš ga tu, u dubini. Evo ovdje, unutra – uhvatio se šjor Pero za prsi, vidi se da ga emocije hvataju.

Pa dodaje:

– Imaju sad opet novog, starog predsjednika? Je li to prvi put da se netko vratio na tu poziciju? Ja mislim da je. Šta vam se čini? Dobar čovjek mi izgleda.

I mi smo to napisali: dobar čovjek Brbić.

– Je, tako i meni pari. Želim im najveću sreću što se može poželjeti, kao hajdukovac. Rekli smo nećemo o sadašnjem, nemoj mi to pisat...

Neću. Nego, na zidu pred press-prostorijom u Poljudu izvješen je raport “Nadoveza u Hajduku”, s početka šesdesetih. Priča kako su se to otimali za vas? Kad vide ovaj članak, sigurno će se sad namjernici zaustavit pred tim požutjelim tiskom. Bili ste lice s naslovnice s početka šezdesetih?

– Mogli su se otimat ovi i oni, bogatiji, ali za mene ni trenutka nije bilo dileme. Kad su se zainteresirali, znao sam da ću u Hajduk. Nisam jedini Šibenčanin koji je tako osjećao. Je, Kraso Rora je otiša’ u Dinamo, ali mi smo voljeli Hajduk.

I Ante Žaja u ta doba, istim putem, vaš stari drug, prijatelj, funkcioner. Kako je ono bilo osamdesetih, direktor i trener, šibenska veza Žaja – Nadoveza?

– Pusti mi Žaju, on je uvik bija samo livi bek!

Ne možete da vašeg Antu ne bocnete. A kako da mlađima oslikamo vaših 108 golova u jugo-ligi?

– A je, dava’ sam neke golove. Najčešće i najrađe Zvezdi. To je bio posebni gušt – smije se Pero, stari berekin.

Ne možemo zamislit da se nekoga danas poistovjeti s Messijem ili Ronaldom. To je u ona doba bio Pele, a vi – Pere, spli’ski Pele? Tko vam je dao nadimak?

– To treba pitat Torcidu i Duju Aljinovića. Je, pratilo me cijelu karijeru, kao slogan, posebno šampionske 1971. I šta da ja sad kažem?

Zaronimo mi malo u uspomene, ima ih more, pa...

– Recimo izboren opstanak 1966. Igramo u Nišu i treba nam bod, a gubimo 1:2. Ja sam prvi strijelac lige sa 21 golom, a nama fali bod za opstanak. Nismo izjednačili, sjeli smo na travnjak i slušali što će nam javit, kakav je ishod u Sarajevu, hoće li Radnički iz Beograda tuć na Koševu. Nisu tukli, mi ostali u ligi i bilo je veselje ka’ da smo prvaci!

A Holcer igrao još za niški Radnički?

– I on i Vardić. Ma, puštaju nam Holcer i on, a mi ne možemo zabit. Ljutio se Dragan na nas. Znao je da će na ljeto doć. Poslije toga smo se digli kao momčad i klub. Pojačali se. Rekli, nikad se više ovakva sezona ne smije ponovit.

Brojevima varali protivnike

Kup je stigao već dogodine. Zašto ste u finalu protiv Sarajeva (2:1) imali na dresu broj 8, a Miro Ferić 9?

– Da zavaramo protivnike! Takve su finte ulazile u modu. Zapravo, nemam pojma kad me već to pitate. Mene čuvali, a Ferić zabio!

Mušović je nosio “desetku”, a bio je desno krilo.

– Nenković je (trener Dušan Nenković, op. a.) je to određivao. Vrtio. Ja sam inače uvijek bio broj 9.

Slavna devetka. Vaša su dva gola Partizanu u pobjedi 4:3 za titulu 1971. u Beogradu?

– To je posebno, vodi Partizan 2:0 na poluvremenu, a mi htjeli bod za sigurnu titulu, prije Olimpije doma. I mi se pokoškamo na poluvremenu u svlačionici, ljuti jedni na druge i ajmo sve popravit. Počne drugo, a Partizan puf, odma’ 3:0. E, ali onda smo krenili. Naljutili se. Ja sam da’ dva gola. Ima’ je Partizan onda jednog, da prostiš golmana od k..., pardon, o’ slatke vode. Pucali smo, njemu ispadali baluni, trčali smo na njega, dva sam mu utrpa. Kad se zareknemo mogli smo sve.

Pamti se vaša anegdota sa sucem Ladom Jakšeom, iz Ljubljane. 

– Bio je sjajan sudac, velik gospodin, a ja bi reka’ i da je simpatizirao Hajduka. Ja prođem kraj njega i kažem mu daj Lado pomogni, sviraj penal. On meni, a ti onda padni u šesnaestercu. I bilo je blatnjavo, da znate. Ide akcija, ja odglumim faul, jauknem, on ništa. Prođe kraj mene i kaže mi, nije bilo ubjedljivo, još jednom. Ja sav od blata. Dobro, ja se opet bacim, a on opet ništa! O, mamu ti... Smijali smo se kasnije. Ne, sigurno Hajduka nije oštetio. Kao neki drugi. Ali, nećemo o tome.

Epska je bila vaša tučnjava s Idrizom Hošićem iz Partizana, na izlasku sa Starog placa, na one tri-četiri skaline prije svlačionica u baraku.

– Uzavrila krv i poletile šake, Partizan je bio, ufff... I onda pet minuta poslije obojica smo kod masera Solde da nam sašije rane i govorimo jedan drugome, ma, koje smo mi budale?! Sad će nas kaznit! Baš je tako bilo. Partizan je uvijek bio težak protivnik i uvijek je padala kiša kad bi gostovao. Makar je za mene s Dinamom bilo najteže. Ja s jedne, a Zambata s druge strane, pa ko kome. Zambata je fenomenalac, uvijek smo dobri.

Tri najdraža suigrača, koji su vam?

– Bukle prije svih. Hlevnjak je bio dobar čovjek, dobar igrač i nadasve zajebant! Vardić, on je bio poznat po onome Isuse, spasi nas. I još puno, puno njih.

Trošili se u Europi

Pavlica nas je pitao za vas, vaše lijevo krilo iz 1971.?

– Pusti Itu (Ivan Pavlica, op. a.), tužit ću ga sudu! Zbog njegovh centaršuteva i udaraca glavom, kosa mi je danas otpala. Vidi me kako sam ćelav! 

Da se prebacimo na vaše trenerovanje?

– Ostaje zauvijek žal za Tottenhamom, bilo je pegule te 1984., nismo ušli u finale Kupa UEFA, a svi su čekali da igramo mi i Nottingham Forest, na kraju su igrali Tottenham i Anderlecht. To je bio klimaks generacije, braća Vujović, Slišković, Gudelj. U revanšu nismo bili kompletni, Pešiću je skinulo šut s gol-linije, a Prekazi je tuka prečku. A da je, da je... Ali nije. U Poljudu smo dobili samo 2:1, a imali smo ih u tih 180 minuta.

Niste bili prvaci osamdesetih, a koja momčad?

– Trošili smo se strašno po Europi, živjeli za te utakmice.

Zapažen je niz vaših skalpova, Universitatea, Honved, niški Radnički, praška Sparta, pa taj Tottenham, zamalo.

– Je. Prođete Spartu u produžecima u srijedu navečer, a nas u subotu već u dvi ure čeka Vardar u Skoplju?! Nabrijan. Pa ne možeš sve! Teško je bilo izdržat ‘vamo i tamo.

Zadnje titule Hajduka nose i vaš trenerski pečat, 2004., čiji je to naslov prvaka Hrvatske, Vulićev, vaš, Štimčev? Ili 2005., nakon Sliškovića, Štimac i vi uz njega kao više od pomoćnika?

– Zajedničke su titule! Hajdukove! - ka’ iz topa će Nadoveza, onako kako je i zabijao golove. 

– Mi smo bili samo servis momčadi da dođemo uspješno do kraja! - u toj batudi za kraj, sažeo je Pere sve.

 

‘Bija je mangup, al’ nije mene moga varat’

Je li istina da ste uhvatili Sliškovića kako puši, dimi iz cigarete ispod tuša?

- Ma je, je li vi u to vjerujete? Ja sam volio Baku, bio je sjajan igrač i veliki mangup. Ne mo’š mene varat... Ja sam kao trener držao stegu, on zakasni na autobus, mi krenemo, pa što da je važna utakmica, izvoli, hvataj nas taksijem. Baka se i aviona plašio, muka mu je bila letit. A golovi, a šta da vam pričam, Zvezdi direktno iz kornera u finalu kupa ili Sparti...

- Pita mene profesor Gabrijelić na ispitu, taman da dovršim sve papire za diplomu, koliko smo i kako vježbali Sliškovićev završni slobodnjak protiv Sparte?! Ajde moj profesore, ‘ko je moga znat da će Slišković ono izvest, ha, ha, ha... I nas je iznenadio, vidjeli smo balun u mreži i dalje je bila ludnica. Kad se toga sjetim, uvijek mi je milo oko srca.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/legenda-hajduka-slavi-77-rodendan-eh-da-je-sad-orescaninu-jedan-takav-rasni-strijelac-skok-glavom-lukav-s-obje-noge-597892 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d34e1ed73cadc510288e9f351edfe2ea3972328 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Legenda+Hajduka+slavi+77.+ro%C4%91endan%3A+Eh%2C+da+je+sad+Ore%C5%A1%C4%8Daninu+jedan+takav+rasni+strijelac%2C+skok+glavom%2C+lukav+s+obje+noge&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Flegenda-hajduka-slavi-77-rodendan-eh-da-je-sad-orescaninu-jedan-takav-rasni-strijelac-skok-glavom-lukav-s-obje-noge-597892 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Flegenda-hajduka-slavi-77-rodendan-eh-da-je-sad-orescaninu-jedan-takav-rasni-strijelac-skok-glavom-lukav-s-obje-noge-597892 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pere, spli’ski pele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukpere, spli’ski pele

Legenda Hajduka slavi 77. rođendan: Eh, da je sad Oreščaninu jedan takav rasni strijelac, skok glavom, lukav s obje noge

9. travnja 2019. - 09:40

Pero, sritno i berićetno! Danas je 9. travnja i Petar Nadoveza, legenda Hajduka slavi 77. rođendan. Legenda je bio kao nogometaš, centarfor, “Pere, spli’ski Pele”, dvaput najbolji strijelac “one” lige 1966. sa 21 i 1971. sa 20 golova (zajedno  s Boškom Jankovićem, ali Pero je početne utakmice preskočio, dok se vratio iz vojske).

Legenda je i kao trener, u nekoliko navrata na klupi “bijelih”, osvojio je Kup Jugoslavije 1984. i Kup Hrvatske 2000., doplovio i do titule prvaka Hrvatske 2004. kad je u zadnja tri kola trebalo dovršiti Vulićev posao. Pa gdje je još i plasman u polufinale Kupa UEFA 1984., u ova doba isto tako kišovitog travnja, dvoboji kontra Tottenhama.

Sedamdeset i sedam je razloga da ga poljubimo, na Mertojaku potražimo, jer do Hajduka više ne svraća:

– A što...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:03