StoryEditorOCM
Hajdukiskoristio šansu

Hajdukov mladi ‘Pippo Inzaghi‘ najveći je dobitnik ovoljetnih priprema, u malo minuta na terenu uspio se nametnuti

9. srpnja 2023. - 08:10

Hajdukovci su se vratili iz Slovenije u Split i ulaze u posljednji tjedan priprema ususret novoj sezoni. Sa strane fizičke pripreme, posao je odrađen po planu, ali ako govorimo o taktičkom aspektu cijele priče situacija je takva da Ivan Leko stvari baš i nije mogao napraviti na način na koji je želio.

Samo dva nova igrača u prva tri tjedna priprema u kombinaciji s velikim brojem odlazaka i problemima u momčadi, dodatno su mu otežali posao, jer je morao raditi kompromise koji baš i nemaju smisla u širem kontekstu, o čemu smo već i pisali. Situacija u kojoj u kadru imaš samo jednog desnog beka i dvojicu stopera na koje možeš računati u punom obujmu (Elez se tek vraća u treninge, Prpić još uvijek nije na potrebnoj razini, Vuškovića se treba dozirati i može u svakom trenutku otići...), daleko je od idealne za trenera.

- Nažalost, trend je takav da si prisiljen imati par tjedana priprema bezveze, gubiš vrijeme i čekaš kad ćeš imati kompletnu ekipu da bi onda bilo "ajmo sad". To nije tako samo meni, tako je svima. Sad ti šutiš, jer nemaš šta, ali nema tu nekih iznenađenja, svi mi već puno toga znamo – rekao je Leko nakon utakmice s Radomljem.

Trener Bijelih na pripreme je planski vodio nekoliko mladih igrača kako bi im dao priliku i iz prve ruke vidio što oni mogu, a od rijetko koga od njih smo vidjeli nešto posebno. Uostalom, i sam Hajdukov strateg rekao je nakon utakmice s Radomljem, u kojoj su od prve minute na terenu uglavnom bili mladi igrači, da je vidio malo onoga što mu se svidjelo.

Tino Blaž Lauš ostavio je solidan dojam u svojim nastupima u veznom redu, prvenstveno u kontekstu taktičke discipline i odgovornosti u fazi obrane, ali kada se sve zbroji i oduzme najveći pobjednik ovih priprema je - Filip Čuić.

image
Robert Matić/hajduk.hr

Još dok je bio u mlađim uzrastima moglo se vidjeti da je riječ o klasičnoj "devetki", odnosno igraču s karakteristikama pravog golgetera. A nakon što je pokazao što zna i u Ligi prvaka mladih pretprošle sezone, poslan je na posudbu u Radomlje.

Tamo se nije baš nazabijao, u 23 službena nastupa upisao je pet golova i jednu asistenciju, ali na ovoljetnim pripremama u samo ukupno 83 minute na terenu (plus još 32 minute u susretu sa Širokim Brijegom, koji se igrao iza zatvorenih vrata) pokazao je da se na njega itekako može računati, jer ima specifične kvalitete koje trenutno nema nijedan drugi igrač u ekipi.

- On je jedna od tih pozitivnih stvari. Ja tog momka nisam znao, zato smo vratili njih nekoliko s posudbe, da ih vidimo. Ova tri tjedna su nam zapravo najviše poslužila da vidimo te momke, jer prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet je težak. Čuić je nažalost dobio malo minuta, jer tu imamo Marka i Jana. Ja bih ga htio više vidjeti, ali svaki put kad je tu, on je tu. Uvijek zabije gol i uvijek je opasan - prokomentirao je Leko Čuićeve predstave na ovim pripremama i dao do znanja da ga vidi u kadru i u budućnosti.

Čuić je u 83 minute na terenu postigao dva pogotka i našao se u još nekoliko dobrih prilika, a kod svakog ubačaja njegovih suigrača bio je točno tamo gdje treba biti. Njegov osjećaj za prostor-vrijeme i sposobnost čestog dolaženja u situacije za "tap-in" podsjećaju na stil Pippa Inzaghija, koji se danas rijetko viđa u svijetu nogometa. Usto je pokazao i da je dobar s loptom u nogama, odnosno da može sam sebi kreirati prostor za udarac, a nije mu strano ni spustiti se nisko po loptu i proigrati suigrače u prostor.

Naravno, uz Livaju i Mlakara, koji u utakmicama u kojima nema najboljeg igrača Hajduka seli s lijevog krila u vrh napada, Čuić vjerojatno neće dobiti puno prilike za igru. Ali s obzirom na njegove golgeterske sposobnosti, mogao bi biti vrlo koristan Leki u situacijama kada se lovi rezultat.

Tijekom ovih Hajdukovih priprema nismo vidjeli puno toga od onih mladih igrača kojima je boravak u Sloveniji bio svojevrsna audicija za prvu momčad (odnosno onih koji već prošle sezone nisu bili u kadru), ali Filip Čuić se u malo minuta provedenih na terenu definitivno nametnuo treneru i dokazao da posjeduje karakteristike na koje danas nije lako naići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 18:05