StoryEditorOCM
Hajduka što sad?

Hajduk u četvrtfinalu Kupa protiv Varaždina, nevjerojatan je ‘skor‘ s njima, nemaju ‘bijeli‘ takav omjer ni s kim drugim

Piše Krešimir Milić
11. prosinca 2023. - 13:48

Hajduk će krajem veljače nastaviti put ka obrani trofeja Kupa kojeg je dvije sezone zaredom ostavljao u Splitu. Prije dvije godine pala je Rijeka na Poljudu za prvi trofej u mandatu aktualne uprave, a Rabuzinovo sunce zasjalo je u poljudskim vitrinama i prošlog proljeća nakon pobjede protiv Šibenika na Rujevici.

Na tom nastavku puta saznali su ‘bijeli‘ i protivnika u četvrtfinalu, nakon što su u ranijoj fazi izbacili Omladinac iz Gornje Vrbe te Jadran LP, a to će biti Varaždin. Moglo bi se reći i protivnik po mjeri za ovu fazu natjecanja, bez podcjenjivanja Varaždinaca. Znali su Varaždinci mučiti ‘bijele‘ od svog povratka u HNL, ali nijednom nisu uspjeli izvući ni boda.

Šest puta su igrali međusobno i svaki put je slavio Hajduk, a ako ćemo ići i dalje posljednji put kad su Varaždinci slavili i upisali bodove protiv Splićana bilo je u prosincu 2020. godine. Varaždinci su se od povratka pokazali kao jedna od zanimljivijih momčadi u HNL-u po stilu igre i rezultatima s ‘velikima‘. Primjerice, samo ove sezone su protiv njih Dinamo, Rijeka i Osijek izvlačili tek remije, a bodove su na papiru jačima uzimali i prošle sezone.

Ono što vrijedi istaknuti je i dobar odnos Hajduka i Varaždinaca. Vidjelo se to u transferima i posudbama Hajdukovih igrača u Varaždin. Odlazili su tako tamo u posljednje četiri godine, drugoligaške i prvoligaške, Tonio Teklić, Ivan Delić, Luka Škaričić, Karlo Sentić, Michele Šego i Ivan Ćubelić na posudbe, a kasnije i neki od njih u transferu za postotak od buduće prodaje.

Varaždinci su najveći benefit od toga ostvarili prodajom Teklića, kojeg su prošle sezone vezali ugovorom. Potpisao je u isto vrijeme i Šego, a prošlog ljeta i Škaričić.

Težak udarac za momčad Varaždina dogodio se početkom prosinca kad je treneru Mariju Kovačeviću dijagnosticiran karcinom pluća. Kovačević je privremeno napustio klupu Varaždina zbog liječenja, a nakon loših vijesti stigla je i dobra da je uspješno operiran. Treneru slijedi faza oporavka u kojoj se svi nadaju da će doći do potpunog ozdravljenja, a za to vrijeme momčad vodi ikona varaždinskog nogometa Nikola Šafarić.

image
Marko Jurinec/Cropix

Baš on je igrački stasao u momčadi Varteksa na početku 2000-ih, koji je u to vrijeme bio sila sa sjevera. Prezimljavali su Varaždinci u Europi, a u Kupu su izbacivali i Hajduk u ovoj fazi natjecanja, no vrijedi napomenuti i da oni s današnjim Varaždinom nemaju nikakve veze osim stadiona, a klub slavnog imena danas igra u četvrtom rangu hrvatskog nogometa. Varaždinci su Hajduk u četvrtfinalu Kupa izbacili u sezoni 2001./2002., svega nekoliko mjeseci nakon što se u Varaždinu proslavio naslov prvaka sezonu ranije.

Bolji su tad bili Varaždinci s ukupnih 3:4 nakon što je Hajduk u prvoj utakmici na Poljudu izgubio 1:3, a uzvratu je slavio samo 2:1. Susretali su se ‘bijeli‘ s Varaždincima u Kupu i sezonu kasnije, samo u polufinalu, te s ukupnih 2:0 prošli dalje, a 2008. godine su s uvjerljivih 4:0 prošli također u finale. To u istoj fazi natjecanja nisu ‘bijeli‘ uspjeli u sezoni 1997./1998. protiv Varteksa koji je bio bolji s ukupnih 3:1.

Drugačije je sad vrijeme i klubovi, a i kako smo ranije spomenuli, omjeri. Ove sezone susretali su se Hajduk i Varaždin dva puta (2:1, 3:1), a igrat će i u 24. kolu HNL-a, nekoliko dana prije četvrtfinalnog dvoboja na Poljudu. Cilj je da Rabuzinovo sunce još grije poljudske vitrine, ali i da se dođe do trofeja za prvaka. Stoga na tom putu vrijedi upisati pobjede i u te dva ogleda s kraja veljače iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:38