StoryEditorOCM
HajdukBorba do kraja

Hajdučko srce optimistično: ‘Možemo do finala, a ni u ligi još nije sve gotovo! Fali mi ono ‘ludilo‘ derbija...‘

Piše Frane Vulas
3. travnja 2024. - 12:59

Nakon subotnjeg prvenstvenog, najveći derbi hrvatskog nogometa igra se opet i u srijedu. Hajduk i Dinamo ponovno će se u razmaku od četiri dana sastati na Poljudu, u polufinalu kupa. Nekadašnji dvostruki osvajač nagrade Hajdučko srce Nenad Pralija bio je dio momčadi ‘bijelih‘ koja je u sezoni 1994/95 triput u razmaku 11 dana svladala Dinamo i osvojila dvostruku krunu. Taj san se ove sezone poprilično ugasio subotnjim ligaškim porazom Hajduka od najvećeg rivala koji je momčad trenera Mislava Karoglana ostavio sedam bodova iza Rijeke i dva iza Dinama koji ima i susret manje. Kup je realnija šansa za osvajanje trofeja.

- Ne treba se više vraćati na tu prvenstvenu utakmicu. Ispalo je kako je ispalo. Treba to zaboraviti, okrenuti novu stranicu. Treba izboriti finale kupa, osvojiti taj trofej i tako osigurati lakši put prema Europi – naglasio nam je Pralija u početku razgovora.

- Bilo bi lijepo da igramo grupnu fazu Europske ili Konferencijske lige – dodao je Pralija. Bivši veznjak ‘bijelih‘ bio je dio momčadi koja je u toj povijesnoj sezoni 1994/95 igrala u četvrtfinalu Lige prvaka što je jedan od najvećih uspjeha kluba svih vremena. Posljednji put grupnu fazu nekog europskog kupa igrao je Hajduk također davne 2010. godine.

Subotnji poraz donio je razočaranje vojsci navijača ‘bijelih‘ koji sanjaju naslov prvaka na koji se čeka još od 2005. godine.

- Rezultatom sam svakako razočaran. Činjenica je da je Hajduk imao neke šanse i polušanse, ali igra se za rezultat, ne igra se za dojam – kazao je Pralija, pomoćnik izbornika u U17 reprezentaciji Hrvatske koju vodi bivši trener juniora Hajduka viceprvaka Europe Marijan Budimir. Ta selekcija se plasirala na Euro čudesnom 5:0 pobjedom nad Republikom Irskom u susretu u kojem nam je trebala pobjeda od pet razlike.

image

Nenad Pralija

Nikola Vilić/Cropix

Što bi možda trebalo promijeniti u ovom derbiju u odnosu na taj ligaški?

- Teško mi je to reći, nisam dolje (na Poljudu, nap.a.) pa da mogu o tome govoriti. Hajduk ima dobru momčad, ali očito nešto ne funkcionira. Najbitnije utakmice dosadašnjeg dijela sezone nismo dobili. Hajduku treba ova pobjeda, da uhvati zalet pa možda onda dobije i u Rijeci u prvenstvu. Velika je stvar igrati finale kupa, a pogotovo osvojiti trofej. Uvijek je to važno, trofej je uvijek trofej. Vjerujem da Hajduk može dobiti Dinamo i osvojiti kup.

Mi smo stigli veliki zaostatak

Koliko god bi bilo lijepo treći put zaredom osvojiti kup, bi li to ipak bila samo utješna nagrada?

- Nemojmo se lagati, prvenstvo je prvenstvo. Stojim iza toga da Hajduk ima fenomenalnu momčad, neka velika imena. Meni je glupo opet slušati priču o tome da Livaja i Kalinić ne mogu igrati zajedno. Mogu. To je kao da netko kaže da Neymar, Messi i Mbappe ne mogu igrati zajedno. Treba Hajduk izboriti finale kupa, a ni u prvenstvu još ništa nije gotovo – uvjeren je Pralija.

Baš je vaša momčad te 1995. sustigla veliki zaostatak u prvenstvu, tada za Croatijom, i osvojila naslov prvaka?

- Šest bodova je te sezone Dinamo (tadašnja Croatia, nap.a.) imao više od nas u jednom trenutku (do pet kola prije kraja, nap.a.). Puno je još bodova u igri. Neće ni Dinamo i Rijeka dobiti sve utakmice do kraja. Zašto mi ne bismo dobili Rijeku u nedjelju? Pogotovo ako Marko bude mogao igrati (Livaja, nap.a.) Nemamo se što koga bojati.

image

Nenad Pralija u igračkim danima u dresu Hajduka

Božidar Vukičević/Arhiva Cropix

Imali ste tada odličnu momčad, ali ipak i drugačiji gard?

- Ne znam, po meni Hajduk po imenima ima veliku momčad i tako se i treba postavljati. Ja se ne bih predavao, ne priznajem nikome da je bolji. A ako je na kraju bolji, pošteno ću mu stisnuti ruku.

U to vrijeme je momčad krasio i onaj hajdučki juriš na početku derbija na Poljudu, pogotovo u prvih 10-15 minuta? To se negdje s vremenom malo izgubilo?

- Tako je to prije bilo. Bilo je malo riskantno. Postavit se s gardom i ‘potuć‘. Mi bismo rekli: ‘Ajmo vidit šta će bit‘ u prvih 15 minuti?‘. Ako što bude, bude, ako ne ‘poginuli‘ smo. Znali smo nekad na to ‘ludilo‘ igrat derbije. Bilo je lijepo. Fali mi to. Ali promijenilo se vrijeme, promijenio se i nogomet...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:10