StoryEditorOCM
Hajdukgdje ima dima

‘Duboko grlo‘ iz Ukrajine: Ovdje svi pišu, Leko je kandidat broj jedan za trenera, a Šahtar ima više novca od Hajduka

Piše Slaven Alfirević
19. listopada 2023. - 14:22

Ivane, možeš u Šahtar, nema rata gdje su oni, a novca i dalje imaju dovoljno.

Više nego Hajduk?

- A to je sigurno. Sve je, doduše, postalo manje, ali je uvijek više nego u Hrvatskoj – mogli bismo i tako sažeti razgovor s Mladenom Bartulovićem, našim ‘dubokim grlom‘ iz Ukrajine.

No, kaže Bartulović i ovo:

- Shvaćam ambiciju da Leko bude prvak s Hajdukom, to mi je tako razumljivo. I ja, naravno, želim titulu Hajduku i sve pratim. Međutim, istina je samo da su se ovdje mediji raspisali kako je Leko glavni kandidat za trenera Šahtara. To traje već nekoliko dana – javlja nam Bartulović iz Kijeva.

Iz prve ruke

Zbog toga smo vas i zvali, da se raspitamo iz prve ruke. Koliko shvaćamo, priča može biti aktuelna u zimskoj pauzi? - pitamo ga, a Bartul nam kaže:

- Sad je Srna preuzeo kormilo Šahtara i ima važne utakmice na europskoj sceni. Dvije protiv Barcelone, domaću igraju u Hamburgu, a onda ih čeka revanš u Barceloni. Možda nakon toga u klubu zažele da im Srna ostane trajno, ako prođe dobro, ali zasad figurira kao privremeno rješenje, Darijo je prije svega sportski direktor.

image

Mladen Bartulović

/Slobodna Dalmacija

To znamo, nego zamišljamo ovu situaciju, Leko je mogao na Barcelonu, u Hamburg na Xavija, a čeka ga kup utakmica u Pločama protiv napaljenog Jadrana Miše Krstičevića?! Šalu na stranu, ali tako ispada...

- U medijima se danima pisalo kako će Šahtar trenera Holandeza smijeniti, van der Leeuwena, tako je i bilo, reporteri su dobro informirani. Sad spominju Leku, pa zaključujem da priča nije bez osnove. Jesu prije i Tudora spominjali, ali sad samo Leku. Mediji znaju...

Ne sumnjamo, nego ispričajte nam kakvo je stanje, rat traje, gdje ste vi i Zorja, gdje je Šahtar, da malo obnovimo saznanja?

- Moja Zorja, gdje sam pomoćni trener živi i trenira u Kijevu, ovdje smo u posljednja dva-tri tjedna imali samo jednu uzbunu. A kažu da Rusi granate čuvaju za zimu... Tko zna. Navikli smo na sve to i živi se normalno. A tamo gdje je baš ratno područje, što da vam kažem... Osluškujemo vijesti s fronta, ali sve nam je to postala svakodnevnica. Ukrajina je golema, rat je užasan, ali ima područja gdje se rat ne osjeti. Zorja Konferencijsku ligu igra u Poljskoj, u Lublinu, trebali smo igrati u Tel Avivu protiv Maccabija, ali to je odgođeno. On će nama redovito doći u Poljsku. Sad je veća pozornost usmjerena na Bliski istok. I drago mi je da ste me nazvali, da i moji svi u Kaštelima i prijatelji vide i čuju da sam dobro i da guramo. Obitelj mi je malo u Dnjipru, malo sa mnom u Kijevu. Navikli smo.

Stanje u Ukrajini

Ima li kraja ratu?

- Teško. A sad se više govori o pojasu Gaze i Izraelu.

Da se vratimo Šahtaru?

- Šahtar ima odlične uvjete, terene u Kijevu, ali sad su najčešće u Lvivu, dok europske domaće utakmice igraju u Hamburgu. U Lvivu imaju terene, hotele, tamo su bazirani. Žive i treniraju na visokoj razini. Oni su bogat klub i sređen, snašli su se i u ratnim okolnostima, Šahtar je ostao na vrhunskoj razini, istina manje je sve nego prije, što se tiče novca, ali još je uvijek vrlo visoko.

Reprezentacija je dobra, reflektira na Euro, a vidimo i da Svatok igra, a u Hajduku taj stoper nije baš vrijedio?

- Ukrajinu čeka međusobni ogled s Italijom, to je čak presudno, a izbornik Rebrov svakako radi dobar posao. Blizu su. Svatok igra za Dnjpro 1 i baš je dobar u reprezentaciji, stekao je valjda iskustvo sa 29 godina, pa je bolji nego prije. Ševčenko? On bi trebao postati predsjednik Saveza.

Da zaključimo?

- Zovu Leku, ali kombiniraju i da Srna možda ostane, ako mu se potrefe dobri ishodi sad protiv Barcelone. To je otvoreno. Na rat smo navikli, Kijev živi koliko-toliko normalno, a Šahtar u Lvivu u posebnom je području gdje mu je sasvim mirno. Sretni smo u Kijev što desetak dana i duže već nema uzbune, a kakva nas zima čeka, tko zna – rekao nam je Bartulović, pomoćni trener Zorje, desna ruka Valerija Krivencova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:29