stdClass Object ( [id] => 1225140 [title] => Damir Pilić: Hajduk je već godinama u igračkom i rezultatskom smislu puno manji od svojih fascinantnih navijača, a da bi opet bio velik nužna je dekolonizacija hrvatskog nogometa [alias] => damir-pilic-hajduk-je-vec-godinama-u-igrackom-i-rezultatskom-smislu-puno-manji-od-svojih-fascinantnih-navijaca-a-da-bi-opet-bio-velik-nuzna-je-dekolonizacija-hrvatskog-nogometa [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ono što se prošlog petka navečer počelo naslućivati, dogodilo se u ponedjeljak ujutro: Valdas Dambrauskas više nije trener Hajduka. “Sporazumni raskid suradnje” s litavskim stručnjakom uslijedio je nakon gubitničkog Hajdukova remija u Šibeniku u petak 9. rujna, kada su izjednačujući gol domaćini zabili u 97. minuti, doslovno u zadnjoj sekundi utakmice. Tako je u posljednjem napadu Šibenika Hajduk izgubio i pobjedu i trenera.

Dambrauskasova statistika na trenerskoj klupi Hajduka zapravo uopće nije loša: čovjek je u deset mjeseci vodio ukupno 38 utakmica i ostvario 23 pobjede, osam remija i sedam poraza. Ukupno je imao preko 60 posto pobjeda, a u prvenstvu i preko 70 posto. K tome, prvi je Hajdukov trener koji je u zadnjih devet godina klubu donio trofej – u svibnju je pod njegovim vodstvom Hajduk pobjedom nad Rijekom u Poljudu osvojio Hrvatski nogometni kup.

Statistika se ove sezone okrenula protiv Dambrauskasa

Štoviše, Hajduk se pod Dambrauskasom sve do kraja prošle sezone borio za oba nacionalna trofeja: Kup je osvojio, a u prvenstvu bio drugi. U čitavoj toj sezoni imao je samo dva poraza u prvenstvenim utakmicama - od Rijeke na Poljudu u 25. kolu i od Dinama na Maksimiru u posljednjem kolu, kad rezultatske važnosti već nije bilo. Uz to, u prošloj je sezoni dvaput porazio Dinamo, što kod splitskih navijača ima posebnu težinu.

Pa zašto je onda dobio otkaz već na početku ove sezone, nakon samo devet kola?

Zato što se statistika ove sezone okrenula protiv njega. Prije Šibenika je ukupno upisao pet pobjeda i šest poraza - u zadnjih osam utakmica zabilježio je samo dvije pobjede - pa je bio dovoljan i remi u Šibeniku da se njegova zvijezda ugasi. Nije mu presudio Maksimir, ali jest Šubićevac. Na prvi pogled.

Zapravo, ako ćemo pošteno, presudila mu je upravo njegova prošla sezona, u kojoj je bio tako uspješan. Jer tim je uspjehom u svojoj debitantskoj sezoni probudio goleme nade Hajdukova navijačkog puka da će upravo ova sezona konačno biti šampionska - nakon 17 godina jalovosti - pogotovo jer su svi ključni igrači ostali na okupu (Marko Livaja, Filip Krovinović i dva Kalinića, Lovre i Nikola) i momčad je bila za jednu godinu iskusnija i uigranija.

---

image

Valdas Dambrauskas

Cropix
---

Stoga je navijačka armija splitskog kluba očekivala da će Hajduk pod Dambrauskasovim vodstvom ove godine učiniti dodatni iskorak i napokon osvojiti žuđeni trofej. Na krilima prošlosezonskih uspjeha u Splitu i Dalmaciji stvorila se euforija u kojoj su i oni trezveniji pomislili kako je sada sasvim realno da Hajduk ove sezone u Europi uđe u grupnu fazu Konferencijske lige, a u prvenstvu konačno preskoči Dinamo.

Međutim, u ovoj se sezoni ždrijeb narugao europskim ambicijama “bijelih” - spojivši ih već u play-offu s vjerojatno najjačom momčadi čitave Konferencijske lige, španjolskim Villarrealom - a u prvenstvu je nakon samo devet kola Dinamo toliko odmakao da se titula već sada čini kao iluzija.

Prošlosezonskim uspjesima raspirio je nerealni plamen očekivanja, pa je uobičajeni ‘ljetni rasplet‘ navijačima sada pao teže nego obično

To je Dambrauskasov glavni krimen: prošlosezonskim uspjesima raspirio je nerealni plamen očekivanja, pa je uobičajeni Hajdukov “ljetni rasplet”, u kojem klub već do Velike Gospe ispada iz Europe, a u prvenstvu već prije prvih jesenskih kiša Dinamo odmakne za dvoznamenkasti broj bodova - čime postane jasno da je i te godine prejak za “majstore s mora” - navijačima sada pao teže nego obično. Da je litavski trener u prošloj sezoni bio manje uspješan, njegov ovosezonski (relativni) neuspjeh možda i ne bi izazvao toliki antiklimaks, koji ga je na kraju koštao funkcije.

I tako je Hajduk, umjesto odavno nedoživljenog uzleta, doživio dobro poznati ljetni slom svih sezonskih nadanja, baš kao i 17 prijašnjih godina. Tu luzersku tradiciju upotpunio je još jedan tradicionalni potez uprave, potez koji nijednom u 17 proteklih godina nije polučio nikakav rezultat, ali se ipak neprestano poseže za njim: smjena trenera. Odnosno “sporazumni raskid suradnje”. Sada valja sve iz početka, po tko zna koji put.

Još jednom je Hajdukov trener postao Pedro i morao otići, samo dva dana nakon što je u javnosti istupio bivši nogometni reprezentativac i današnji trener Igor Pamić, koji je nakon Hajdukova remija u Šibeniku ustvrdio da Hajduk “ne mora mijenjati trenera, nego se mora pomiriti s drugim mjestom”.

- Hajduku općenito kao nogometnom klubu definitivno nije lako. Kad su prošle godine pred kraj podigli razinu da mogu zaprijetiti i boriti se za naslov, Dinamo je svejedno bio prvak. Sad Dinamo prođe u Ligu prvaka i dođe do milijuna, a svejedno gazi u prvenstvu. Teško je to Hajduku pratiti. Za njih je drugo mjesto neuspjeh po nekom sadašnjem kriteriju, ali po meni bi trebali prihvatiti činjenicu da je Dinamo trenutno bolji i da je drugo mjesto maksimum - rekao je Pamić za portal Index, dodavši da promjena trenera nije rješenje.

- Hajduk je posljednjih godina promijenio strahovito puno trenera i od toga je imao vrlo mali učinak. Očigledno nije problem u trenerima - inzistirao je bivši reprezentativac.

A u čemu je onda problem? Pamić tvrdi da zna odgovor:

- Stalno se bore s jačim, u Europi je to bio Villarreal, a u ligi Dinamo. To nakon nekog vremena postane vrlo teško, jer navijači očekuju da to premašiš. S takvim pritiskom se ne može živjeti (...). Nije im se lako nositi s time, ali svi oni unutar kluba moraju sjesti, pomiriti se s realnosti u kojoj žive i nastaviti graditi priču - zaključio je Pamić.

Dva dana nakon tog Pamićeva istupa, rekosmo, Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić smijenio je trenera Dambrauskasa.

- U javnosti se stvorila slika da je drugo mjesto realnost za nas u ovoj sezoni. Možda je to i točno, međutim, mi se s tim nećemo i ne možemo zadovoljiti. Klub mora težiti najvišim ciljevima - pojasnio je Jakobušić razloge otkaza litavskom treneru.

Sada možemo postaviti ključno pitanje: zašto Hajduk mora težiti najvišim ciljevima? Odnosno, zašto je Jakobušić u pravu?

Hajdukovi navijači u svom su fahu “najviše ciljeve” već ostvarili: broj članova Hajduka relevantan je u svjetskim okvirima, a broj pretplatnika ruši rekorde

Najkraći odgovor glasi: zbog navijača. Jer Hajdukovi navijači u svom su fahu te “najviše ciljeve” već ostvarili: kako navode sportski novinari, broj članova Hajduka relevantan je u svjetskim okvirima, a broj pretplatnika ruši dosadašnje rekorde. Štoviše, Hajdukovi fanovi uspjeli su postati jedna od najprepoznatljivijih navijačkih publika u Europi, koja svojim spektakularnim navijanjem i entuzijazmom oduševljava ljubitelje nogometa širom kontinenta.

Ukratko: za razliku od momčadi Hajduka, koja tavori u podrumu europskog nogometa, Hajdukovi navijači u samom su europskom vrhu.

O tome je na novinskoj konferenciji nakon splitskog meča između Hajduka i Villarreala govorio i slavni Villarrealov trener Unai Emery:

- Ovaj ambijent koji su kreirali navijači je zaista bio nešto posebno. Šteta da ekipa poput Hajduka ostane izvan europskog natjecanja, momčad s ovakvim ambijentom zaslužuje igrati u Europi. Uživali smo biti dio ovakve veličanstvene nogometne atmosfere, bio je pravi privilegij biti tu. Ponavljam, s ovakvom atmosferom, stadionom, zaslužuju igrati Konferencijsku, Europsku ligu, bilo kakvo europsko natjecanje - rekao je Emery.

Par dana kasnije, gostujući u podcastu španjolskog izdanja DAZN-a, još veće panegirike na račun splitskih navijača iznio je stoper Villarreala i španjolske reprezentacije Pau Torres, nakon što ga je voditelj upitao gdje je najbolja atmosfera u kojoj je igrao u karijeri.

---

image

Borba za dekolonizaciju hrvatskog nogometa jedini je način na koji Hajduk može opet postati veliki klub, dostojan svojih navijača

Tonči Vlašić
---

- Ona protiv Liverpoola i Hajduka iz Splita. Atmosfera na Hajdukovu stadionu je nevjerojatna, svi su pjevali tijekom svih 90 minuta, nisu prestali čak ni kada smo ih izbacili iz Konferencijske lige - rekao je španjolski reprezentativac.

Voditelj ga je potom upitao koju bi atmosferu izabrao: onu na Liverpoolovu ili onu na Hajdukovu stadionu.

- To su dva vrlo različita kluba i različite atmosfere, ali kada bih morao birati, bila bi to ona koju ima Hajduk - odgovorio je Pau Torres.

Ovdje moramo dodati napomenu za čitatelje koji slabije prate nogomet: atmosfera na Liverpoolovu stadionu Anfield smatra se nedostižnom u Europi. Eto kakve su europske visine dosegli navijači kluba koji nakon samo devet prvenstvenih kola zaostaje za Dinamom 12 bodova (uz dvije utakmice manje).

Neki kažu da upravo preveliki pritisak navijača opterećuje igrače Hajduka, čija kvaliteta naprosto ne može pratiti navijačke aspiracije

Realnost je takva kakva jest, nema smisla okolišati: Hajduk je već godinama - da ne kažemo desetljećima - u igračkom i rezultatskom smislu puno manji od svojih fascinantnih navijača, svog slavnog imena i svoje trofejne povijesti. Hajduk je u ovoj epohi postao klub bez kontinuiteta, sa slučajnim pobjedama i neslučajnim porazima. Naprosto - klub sklon antiklimaksima, koji se već 17 godina iznova događaju krajem ljeta ili, u boljem slučaju, početkom jeseni. Sada se čini da je prošla sezona bila samo iznimka koja potvrđuje ovo željezno pravilo.

Gdje je uzrok toj stagnaciji, odnosno propadanju Hajduka?

Daleko od toga da je uzrok samo jedan. Među ostalim, u dugačkom nizu krivaca stupaju nesposobne uprave, loši i(li) prebrzo mijenjani treneri, manjak novca - a time i manjak dobrih i kvalitetnih igrača - loše i kratkovidne klupske politike...

Sve to nije specifikum Hajduka - statistički gledano, većina nogometnih klubova u svakoj su zemlji neuspješni, ako uspjeh definiramo kroz količinu trofeja - ali Hajdukovi kontinuirani neuspjesi da opet postane veliki klub naročito strše kad ih se usporedi s rejtingom Hajdukovih navijača u Europi. Kad bi Hajdukovi prvotimci igrali makar upola kvalitetno kako na tribinama navijaju Hajdukovi tifosi, to bi značilo da Hajduk svake godine igra u finalu Lige prvaka. A znamo da u stvarnosti ne može proći ni play-off Konferencijske lige.

Neki kažu da upravo taj preveliki pritisak navijača opterećuje igrače Hajduka, čija kvaliteta naprosto ne može pratiti navijačke aspiracije, a taj ih pritisak ometa da makar dostignu razinu svojih (limitiranih) mogućnosti.

Drugi pak tvrde da je problem u tome što Hajduk “vodi ulica”, čime se etiketira udruga “Naš Hajduk” koja podržava model upravljanja “narodnog kluba”, u kojem članovi biraju klupsko vodstvo. Takvi kritičari obično zagovaraju privatizaciju kluba i dolazak “gazde” koji će “odriješiti kesu” i Hajduk učiniti velikim klubom. Međutim, brojni nogometni klubovi u Hrvatskoj su privatizirani (Rijeka, Osijek, Istra, Šibenik...), dakle ne vodi ih “ulica”, a svejedno se nisu usrećili ni rezultatima ni trofejima.

I kad bi se htio privatizirati - što bi bila izdaja princima ‘narodnog kluba‘ - Hajduk bi već u startu bio osuđen na investitore drugog reda

Činjenica je da je nogomet odavno postao krupni biznis i da kupovna moć klubova danas igra daleko veću ulogu nego u vremena kad je Hajduk bio veliki europski klub. U okvirima Hrvatske Hajduk tu dijeli sudbinu svoga grada i regije: splitska i dalmatinska privreda daleko zaostaju za zagrebačkom, pa je i Grad Zagreb u Dinamo “usuo” nemjerljivo više novca nego Grad Split u Hajduk. Otprilike toliko i Hajduk zaostaje za Dinamom.

U europskim okvirima daleko najprofitabilniji dio nogometnog biznisa leži u Ligi prvaka. Stoga ozbiljni investitori kupuju momčadi koje igraju makar kvalifikacije za to elitno natjecanje, a u malim ligama poput hrvatske, koje imaju samo jedno mjesto u Ligi prvaka, takav izbor im je sužen na jedan klub. U hrvatskom slučaju tu je poziciju zacementirao Dinamo.

Stoga, čak i da se Hajduk privatizira, teško da će se naći ozbiljan investitor koji bi bio voljan uložiti toliko novca da bi mogao parirati Dinamovu proračunu (a bez toga je teško očekivati detronizaciju zagrebačkog kluba), jer za znatno manje novca može kupiti neki klub iz drugih zemalja Balkana i istočne Europe, u kojima nema tako izrazite dominacije jedne momčadi, pa su realnije šanse da se i s manjim ulaganjima stvori ekipa koja bi osvojila nacionalno prvenstvo i probila se makar do kvalifikacija za Ligu prvaka.

Time je Hajduk već u startu osuđen na investitore drugog reda. Da ne govorimo kako bi privatizacija Hajduka bila izdaja principa “narodnog kluba”.

Činjenica je da je Dinamo znatno bogatiji klub od Hajduka, pa čak i najtalentiraniji kadeti i juniori Hajduka već godinama prelaze u Dinamo zbog radikalno boljih uvjeta. Također je činjenica da su tome - uz navedene razlike između splitske i zagrebačke privrede - kumovale i brojne kriminalne radnje takozvane “Mamićeve hobotnice”, kojima je zagrebački klub stekao enormnu financijsku prednost nad Hajdukom, koju iz godine u godinu održava ili čak povećava, inkasirajući dodatne zarade iz nastupa u Ligi prvaka.

Baš kao što europske kolonijalne zemlje (Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija...) u odnosu na ostatak Europe i danas održavaju startnu prednost koju su zahvaljujući kolonijalnim osvajanjima stekle u ranijim stoljećima. Stoga je borba za dekolonizaciju hrvatskog nogometa jedini način na koji Hajduk može opet postati veliki klub, dostojan svojih navijača.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je realnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ovo je realnost 2 0 13010 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-14 12:13:23 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-17 11:05:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-17 11:05:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 222 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/14\/23402785.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/22227130.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/14\/22177388.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Biljak","Cropix","Ton\u010di Vla\u0161i\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hajdukovi kontinuirani neuspjesi da opet postane veliki klub naro\u010dito str\u0161e kad ih se usporedi s rejtingom Hajdukovih navija\u010da u Europi<\/p>","

Valdas Dambrauskas<\/p>","

Borba za dekolonizaciju hrvatskog nogometa jedini je na\u010din na koji Hajduk mo\u017ee opet postati veliki klub, dostojan svojih navija\u010da<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1258","hd_23402785_1920.jpg":"1920x1080","k_23402785_1280.jpg":"1280x1280","k_23402785_1024.jpg":"1024x1024","k_23402785_640.jpg":"640x640","k_23402785_480.jpg":"480x480","k_23402785_340.jpg":"340x340","k_23402785_220.jpg":"220x220","o_23402785_1280.jpg":"1280x838","o_23402785_1024.jpg":"1024x670","o_23402785_640.jpg":"640x419","o_23402785_480.jpg":"480x314","o_23402785_340.jpg":"340x222","o_23402785_220.jpg":"220x144","h_23402785_1280.jpg":"1280x854","h_23402785_1024.jpg":"1024x683","h_23402785_640.jpg":"640x427","h_23402785_480.jpg":"480x320","h_23402785_340.jpg":"340x227","h_23402785_220.jpg":"220x147","pp_23402785_1280.jpg":"1280x1628","pp_23402785_1024.jpg":"1024x1303","pp_23402785_640.jpg":"640x814","pp_23402785_480.jpg":"480x611","pp_23402785_340.jpg":"340x432","pp_23402785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1070","hd_22227130_1920.jpg":"1920x1080","k_22227130_1280.jpg":"1280x1280","k_22227130_1024.jpg":"1024x1024","k_22227130_640.jpg":"640x640","k_22227130_480.jpg":"480x480","k_22227130_340.jpg":"340x340","k_22227130_220.jpg":"220x220","o_22227130_1280.jpg":"1280x856","o_22227130_1024.jpg":"1024x684","o_22227130_640.jpg":"640x428","o_22227130_480.jpg":"480x321","o_22227130_340.jpg":"340x227","o_22227130_220.jpg":"220x147","h_22227130_1280.jpg":"1280x854","h_22227130_1024.jpg":"1024x683","h_22227130_640.jpg":"640x427","h_22227130_480.jpg":"480x320","h_22227130_340.jpg":"340x227","h_22227130_220.jpg":"220x147","pp_22227130_1280.jpg":"1280x1628","pp_22227130_1024.jpg":"1024x1303","pp_22227130_640.jpg":"640x814","pp_22227130_480.jpg":"480x611","pp_22227130_340.jpg":"340x432","pp_22227130_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22177388_1920.jpg":"1920x1080","k_22177388_1280.jpg":"1280x1280","k_22177388_1024.jpg":"1024x1024","k_22177388_640.jpg":"640x640","k_22177388_480.jpg":"480x480","k_22177388_340.jpg":"340x340","k_22177388_220.jpg":"220x220","o_22177388_1280.jpg":"1280x853","o_22177388_1024.jpg":"1024x682","o_22177388_640.jpg":"640x426","o_22177388_480.jpg":"480x320","o_22177388_340.jpg":"340x226","o_22177388_220.jpg":"220x146","h_22177388_1280.jpg":"1280x854","h_22177388_1024.jpg":"1024x683","h_22177388_640.jpg":"640x427","h_22177388_480.jpg":"480x320","h_22177388_340.jpg":"340x227","h_22177388_220.jpg":"220x147","pp_22177388_1280.jpg":"1280x1628","pp_22177388_1024.jpg":"1024x1303","pp_22177388_640.jpg":"640x814","pp_22177388_480.jpg":"480x611","pp_22177388_340.jpg":"340x432","pp_22177388_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38724578 Threads: 3 Questions: 7120249513 Slow queries: 3308173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608933173 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/damir-pilic-hajduk-je-vec-godinama-u-igrackom-i-rezultatskom-smislu-puno-manji-od-svojih-fascinantnih-navijaca-a-da-bi-opet-bio-velik-nuzna-je-dekolonizacija-hrvatskog-nogometa-1225140 [printLink] => /sport/hajduk/damir-pilic-hajduk-je-vec-godinama-u-igrackom-i-rezultatskom-smislu-puno-manji-od-svojih-fascinantnih-navijaca-a-da-bi-opet-bio-velik-nuzna-je-dekolonizacija-hrvatskog-nogometa-1225140?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 337306 [name] => navijači Hajduka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci-hajduka [link] => /tag/navijaci-hajduka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611656 [name] => Valdas Dambrauskas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-30 23:47:52 [main_article_id] => 0 [alias] => valdas-dambrauskas [link] => /tag/valdas-dambrauskas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je realnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Damir Pilić: Hajduk je već godinama u igračkom i rezultatskom smislu puno manji od svojih fascinantnih navijača, a da bi opet bio velik nužna je dekolonizacija hrvatskog nogometa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/23402785.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Biljak [mainImageDesc] =>

Hajdukovi kontinuirani neuspjesi da opet postane veliki klub naročito strše kad ih se usporedi s rejtingom Hajdukovih navijača u Europi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/23402785.jpg [title] => Matko Biljak

Hajdukovi kontinuirani neuspjesi da opet postane veliki klub naročito strše kad ih se usporedi s rejtingom Hajdukovih navijača u Europi

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/22227130.jpg [title] => Cropix

Valdas Dambrauskas

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/14/22177388.jpg [title] => Tonči Vlašić

Borba za dekolonizaciju hrvatskog nogometa jedini je način na koji Hajduk može opet postati veliki klub, dostojan svojih navijača

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ono što se prošlog petka navečer počelo naslućivati, dogodilo se u ponedjeljak ujutro: Valdas Dambrauskas više nije trener Hajduka. “Sporazumni raskid suradnje” s litavskim stručnjakom uslijedio je nakon gubitničkog Hajdukova remija u Šibeniku u petak 9. rujna, kada su izjednačujući gol domaćini zabili u 97. minuti, doslovno u zadnjoj sekundi utakmice. Tako je u posljednjem napadu Šibenika Hajduk izgubio i pobjedu i trenera.

Dambrauskasova statistika na trenerskoj klupi Hajduka zapravo uopće nije loša: čovjek je u deset mjeseci vodio ukupno 38 utakmica i ostvario 23 pobjede, osam remija i sedam poraza. Ukupno je imao preko 60 posto pobjeda, a u prvenstvu i preko 70 posto. K tome, prvi je Hajdukov trener koji je u zadnjih devet godina klubu donio trofej – u svibnju je pod njegovim vodstvom Hajduk pobjedom nad Rijekom u Poljudu osvojio Hrvatski nogometni kup.

Statistika se ove sezone okrenula protiv Dambrauskasa

Štoviše, Hajduk se pod Dambrauskasom sve do kraja prošle sezone borio za oba nacionalna trofeja: Kup je osvojio, a u prvenstvu bio drugi. U čitavoj toj sezoni imao je samo dva poraza u prvenstvenim utakmicama - od Rijeke na Poljudu u 25. kolu i od Dinama na Maksimiru u posljednjem kolu, kad rezultatske važnosti već nije bilo. Uz to, u prošloj je sezoni dvaput porazio Dinamo, što kod splitskih navijača ima posebnu težinu.

Pa zašto je onda dobio otkaz već na početku ove sezone, nakon samo devet kola?

Zato što se statistika ove sezone okrenula protiv njega. Prije Šibenika je ukupno upisao pet pobjeda i šest poraza - u zadnjih osam utakmica zabilježio je samo dvije pobjede - pa je bio dovoljan i remi u Šibeniku da se njegova zvijezda ugasi. Nije mu presudio Maksimir, ali jest Šubićevac. Na prvi pogled.

Zapravo, ako ćemo pošteno, presudila mu je upravo njegova prošla sezona, u kojoj je bio tako uspješan. Jer tim je uspjehom u svojoj debitantskoj sezoni probudio goleme nade Hajdukova navijačkog puka da će upravo ova sezona konačno biti šampionska - nakon 17 godina jalovosti - pogotovo jer su svi ključni igrači ostali na okupu (Marko Livaja, Filip Krovinović i dva Kalinića, Lovre i Nikola) i momčad je bila za jednu godinu iskusnija i uigranija.

---

image

Valdas Dambrauskas

Cropix
---

Stoga je navijačka armija splitskog kluba očekivala da će Hajduk pod Dambrauskasovim vodstvom ove godine učiniti dodatni iskorak i napokon osvojiti žuđeni trofej. Na krilima prošlosezonskih uspjeha u Splitu i Dalmaciji stvorila se euforija u kojoj su i oni trezveniji pomislili kako je sada sasvim realno da Hajduk ove sezone u Europi uđe u grupnu fazu Konferencijske lige, a u prvenstvu konačno preskoči Dinamo.

Međutim, u ovoj se sezoni ždrijeb narugao europskim ambicijama “bijelih” - spojivši ih već u play-offu s vjerojatno najjačom momčadi čitave Konferencijske lige, španjolskim Villarrealom - a u prvenstvu je nakon samo devet kola Dinamo toliko odmakao da se titula već sada čini kao iluzija.

Prošlosezonskim uspjesima raspirio je nerealni plamen očekivanja, pa je uobičajeni ‘ljetni rasplet‘ navijačima sada pao teže nego obično

To je Dambrauskasov glavni krimen: prošlosezonskim uspjesima raspirio je nerealni plamen očekivanja, pa je uobičajeni Hajdukov “ljetni rasplet”, u kojem klub već do Velike Gospe ispada iz Europe, a u prvenstvu već prije prvih jesenskih kiša Dinamo odmakne za dvoznamenkasti broj bodova - čime postane jasno da je i te godine prejak za “majstore s mora” - navijačima sada pao teže nego obično. Da je litavski trener u prošloj sezoni bio manje uspješan, njegov ovosezonski (relativni) neuspjeh možda i ne bi izazvao toliki antiklimaks, koji ga je na kraju koštao funkcije.

I tako je Hajduk, umjesto odavno nedoživljenog uzleta, doživio dobro poznati ljetni slom svih sezonskih nadanja, baš kao i 17 prijašnjih godina. Tu luzersku tradiciju upotpunio je još jedan tradicionalni potez uprave, potez koji nijednom u 17 proteklih godina nije polučio nikakav rezultat, ali se ipak neprestano poseže za njim: smjena trenera. Odnosno “sporazumni raskid suradnje”. Sada valja sve iz početka, po tko zna koji put.

Još jednom je Hajdukov trener postao Pedro i morao otići, samo dva dana nakon što je u javnosti istupio bivši nogometni reprezentativac i današnji trener Igor Pamić, koji je nakon Hajdukova remija u Šibeniku ustvrdio da Hajduk “ne mora mijenjati trenera, nego se mora pomiriti s drugim mjestom”.

- Hajduku općenito kao nogometnom klubu definitivno nije lako. Kad su prošle godine pred kraj podigli razinu da mogu zaprijetiti i boriti se za naslov, Dinamo je svejedno bio prvak. Sad Dinamo prođe u Ligu prvaka i dođe do milijuna, a svejedno gazi u prvenstvu. Teško je to Hajduku pratiti. Za njih je drugo mjesto neuspjeh po nekom sadašnjem kriteriju, ali po meni bi trebali prihvatiti činjenicu da je Dinamo trenutno bolji i da je drugo mjesto maksimum - rekao je Pamić za portal Index, dodavši da promjena trenera nije rješenje.

- Hajduk je posljednjih godina promijenio strahovito puno trenera i od toga je imao vrlo mali učinak. Očigledno nije problem u trenerima - inzistirao je bivši reprezentativac.

A u čemu je onda problem? Pamić tvrdi da zna odgovor:

- Stalno se bore s jačim, u Europi je to bio Villarreal, a u ligi Dinamo. To nakon nekog vremena postane vrlo teško, jer navijači očekuju da to premašiš. S takvim pritiskom se ne može živjeti (...). Nije im se lako nositi s time, ali svi oni unutar kluba moraju sjesti, pomiriti se s realnosti u kojoj žive i nastaviti graditi priču - zaključio je Pamić.

Dva dana nakon tog Pamićeva istupa, rekosmo, Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić smijenio je trenera Dambrauskasa.

- U javnosti se stvorila slika da je drugo mjesto realnost za nas u ovoj sezoni. Možda je to i točno, međutim, mi se s tim nećemo i ne možemo zadovoljiti. Klub mora težiti najvišim ciljevima - pojasnio je Jakobušić razloge otkaza litavskom treneru.

Sada možemo postaviti ključno pitanje: zašto Hajduk mora težiti najvišim ciljevima? Odnosno, zašto je Jakobušić u pravu?

Hajdukovi navijači u svom su fahu “najviše ciljeve” već ostvarili: broj članova Hajduka relevantan je u svjetskim okvirima, a broj pretplatnika ruši rekorde

Najkraći odgovor glasi: zbog navijača. Jer Hajdukovi navijači u svom su fahu te “najviše ciljeve” već ostvarili: kako navode sportski novinari, broj članova Hajduka relevantan je u svjetskim okvirima, a broj pretplatnika ruši dosadašnje rekorde. Štoviše, Hajdukovi fanovi uspjeli su postati jedna od najprepoznatljivijih navijačkih publika u Europi, koja svojim spektakularnim navijanjem i entuzijazmom oduševljava ljubitelje nogometa širom kontinenta.

Ukratko: za razliku od momčadi Hajduka, koja tavori u podrumu europskog nogometa, Hajdukovi navijači u samom su europskom vrhu.

O tome je na novinskoj konferenciji nakon splitskog meča između Hajduka i Villarreala govorio i slavni Villarrealov trener Unai Emery:

- Ovaj ambijent koji su kreirali navijači je zaista bio nešto posebno. Šteta da ekipa poput Hajduka ostane izvan europskog natjecanja, momčad s ovakvim ambijentom zaslužuje igrati u Europi. Uživali smo biti dio ovakve veličanstvene nogometne atmosfere, bio je pravi privilegij biti tu. Ponavljam, s ovakvom atmosferom, stadionom, zaslužuju igrati Konferencijsku, Europsku ligu, bilo kakvo europsko natjecanje - rekao je Emery.

Par dana kasnije, gostujući u podcastu španjolskog izdanja DAZN-a, još veće panegirike na račun splitskih navijača iznio je stoper Villarreala i španjolske reprezentacije Pau Torres, nakon što ga je voditelj upitao gdje je najbolja atmosfera u kojoj je igrao u karijeri.

---

image

Borba za dekolonizaciju hrvatskog nogometa jedini je način na koji Hajduk može opet postati veliki klub, dostojan svojih navijača

Tonči Vlašić
---

- Ona protiv Liverpoola i Hajduka iz Splita. Atmosfera na Hajdukovu stadionu je nevjerojatna, svi su pjevali tijekom svih 90 minuta, nisu prestali čak ni kada smo ih izbacili iz Konferencijske lige - rekao je španjolski reprezentativac.

Voditelj ga je potom upitao koju bi atmosferu izabrao: onu na Liverpoolovu ili onu na Hajdukovu stadionu.

- To su dva vrlo različita kluba i različite atmosfere, ali kada bih morao birati, bila bi to ona koju ima Hajduk - odgovorio je Pau Torres.

Ovdje moramo dodati napomenu za čitatelje koji slabije prate nogomet: atmosfera na Liverpoolovu stadionu Anfield smatra se nedostižnom u Europi. Eto kakve su europske visine dosegli navijači kluba koji nakon samo devet prvenstvenih kola zaostaje za Dinamom 12 bodova (uz dvije utakmice manje).

Neki kažu da upravo preveliki pritisak navijača opterećuje igrače Hajduka, čija kvaliteta naprosto ne može pratiti navijačke aspiracije

Realnost je takva kakva jest, nema smisla okolišati: Hajduk je već godinama - da ne kažemo desetljećima - u igračkom i rezultatskom smislu puno manji od svojih fascinantnih navijača, svog slavnog imena i svoje trofejne povijesti. Hajduk je u ovoj epohi postao klub bez kontinuiteta, sa slučajnim pobjedama i neslučajnim porazima. Naprosto - klub sklon antiklimaksima, koji se već 17 godina iznova događaju krajem ljeta ili, u boljem slučaju, početkom jeseni. Sada se čini da je prošla sezona bila samo iznimka koja potvrđuje ovo željezno pravilo.

Gdje je uzrok toj stagnaciji, odnosno propadanju Hajduka?

Daleko od toga da je uzrok samo jedan. Među ostalim, u dugačkom nizu krivaca stupaju nesposobne uprave, loši i(li) prebrzo mijenjani treneri, manjak novca - a time i manjak dobrih i kvalitetnih igrača - loše i kratkovidne klupske politike...

Sve to nije specifikum Hajduka - statistički gledano, većina nogometnih klubova u svakoj su zemlji neuspješni, ako uspjeh definiramo kroz količinu trofeja - ali Hajdukovi kontinuirani neuspjesi da opet postane veliki klub naročito strše kad ih se usporedi s rejtingom Hajdukovih navijača u Europi. Kad bi Hajdukovi prvotimci igrali makar upola kvalitetno kako na tribinama navijaju Hajdukovi tifosi, to bi značilo da Hajduk svake godine igra u finalu Lige prvaka. A znamo da u stvarnosti ne može proći ni play-off Konferencijske lige.

Neki kažu da upravo taj preveliki pritisak navijača opterećuje igrače Hajduka, čija kvaliteta naprosto ne može pratiti navijačke aspiracije, a taj ih pritisak ometa da makar dostignu razinu svojih (limitiranih) mogućnosti.

Drugi pak tvrde da je problem u tome što Hajduk “vodi ulica”, čime se etiketira udruga “Naš Hajduk” koja podržava model upravljanja “narodnog kluba”, u kojem članovi biraju klupsko vodstvo. Takvi kritičari obično zagovaraju privatizaciju kluba i dolazak “gazde” koji će “odriješiti kesu” i Hajduk učiniti velikim klubom. Međutim, brojni nogometni klubovi u Hrvatskoj su privatizirani (Rijeka, Osijek, Istra, Šibenik...), dakle ne vodi ih “ulica”, a svejedno se nisu usrećili ni rezultatima ni trofejima.

I kad bi se htio privatizirati - što bi bila izdaja princima ‘narodnog kluba‘ - Hajduk bi već u startu bio osuđen na investitore drugog reda

Činjenica je da je nogomet odavno postao krupni biznis i da kupovna moć klubova danas igra daleko veću ulogu nego u vremena kad je Hajduk bio veliki europski klub. U okvirima Hrvatske Hajduk tu dijeli sudbinu svoga grada i regije: splitska i dalmatinska privreda daleko zaostaju za zagrebačkom, pa je i Grad Zagreb u Dinamo “usuo” nemjerljivo više novca nego Grad Split u Hajduk. Otprilike toliko i Hajduk zaostaje za Dinamom.

U europskim okvirima daleko najprofitabilniji dio nogometnog biznisa leži u Ligi prvaka. Stoga ozbiljni investitori kupuju momčadi koje igraju makar kvalifikacije za to elitno natjecanje, a u malim ligama poput hrvatske, koje imaju samo jedno mjesto u Ligi prvaka, takav izbor im je sužen na jedan klub. U hrvatskom slučaju tu je poziciju zacementirao Dinamo.

Stoga, čak i da se Hajduk privatizira, teško da će se naći ozbiljan investitor koji bi bio voljan uložiti toliko novca da bi mogao parirati Dinamovu proračunu (a bez toga je teško očekivati detronizaciju zagrebačkog kluba), jer za znatno manje novca može kupiti neki klub iz drugih zemalja Balkana i istočne Europe, u kojima nema tako izrazite dominacije jedne momčadi, pa su realnije šanse da se i s manjim ulaganjima stvori ekipa koja bi osvojila nacionalno prvenstvo i probila se makar do kvalifikacija za Ligu prvaka.

Time je Hajduk već u startu osuđen na investitore drugog reda. Da ne govorimo kako bi privatizacija Hajduka bila izdaja principa “narodnog kluba”.

Činjenica je da je Dinamo znatno bogatiji klub od Hajduka, pa čak i najtalentiraniji kadeti i juniori Hajduka već godinama prelaze u Dinamo zbog radikalno boljih uvjeta. Također je činjenica da su tome - uz navedene razlike između splitske i zagrebačke privrede - kumovale i brojne kriminalne radnje takozvane “Mamićeve hobotnice”, kojima je zagrebački klub stekao enormnu financijsku prednost nad Hajdukom, koju iz godine u godinu održava ili čak povećava, inkasirajući dodatne zarade iz nastupa u Ligi prvaka.

Baš kao što europske kolonijalne zemlje (Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija...) u odnosu na ostatak Europe i danas održavaju startnu prednost koju su zahvaljujući kolonijalnim osvajanjima stekle u ranijim stoljećima. Stoga je borba za dekolonizaciju hrvatskog nogometa jedini način na koji Hajduk može opet postati veliki klub, dostojan svojih navijača.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Biljak Cropix Tonči Vlašić
Matko Biljak

Hajdukovi kontinuirani neuspjesi da opet postane veliki klub naročito strše kad ih se usporedi s rejtingom Hajdukovih navijača u Europi

Cropix

Valdas Dambrauskas

Tonči Vlašić

Borba za dekolonizaciju hrvatskog nogometa jedini je način na koji Hajduk može opet postati veliki klub, dostojan svojih navijača

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/damir-pilic-hajduk-je-vec-godinama-u-igrackom-i-rezultatskom-smislu-puno-manji-od-svojih-fascinantnih-navijaca-a-da-bi-opet-bio-velik-nuzna-je-dekolonizacija-hrvatskog-nogometa-1225140 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=380684c7b1a417f5d202afcdcf12bc94a7cb920e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Damir+Pili%C4%87%3A+Hajduk+je+ve%C4%87+godinama+u+igra%C4%8Dkom+i+rezultatskom+smislu+puno+manji+od+svojih+fascinantnih+navija%C4%8Da%2C+a+da+bi+opet+bio+velik+nu%C5%BEna+je+dekolonizacija+hrvatskog+nogometa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdamir-pilic-hajduk-je-vec-godinama-u-igrackom-i-rezultatskom-smislu-puno-manji-od-svojih-fascinantnih-navijaca-a-da-bi-opet-bio-velik-nuzna-je-dekolonizacija-hrvatskog-nogometa-1225140 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fdamir-pilic-hajduk-je-vec-godinama-u-igrackom-i-rezultatskom-smislu-puno-manji-od-svojih-fascinantnih-navijaca-a-da-bi-opet-bio-velik-nuzna-je-dekolonizacija-hrvatskog-nogometa-1225140 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo je realnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukovo je realnost

Damir Pilić: Hajduk je već godinama u igračkom i rezultatskom smislu puno manji od svojih fascinantnih navijača, a da bi opet bio velik nužna je dekolonizacija hrvatskog nogometa

Piše Damir Pilić
17. rujna 2022. - 13:05
Hajdukovi kontinuirani neuspjesi da opet postane veliki klub naročito strše kad ih se usporedi s rejtingom Hajdukovih navijača u EuropiMatko Biljak

Ono što se prošlog petka navečer počelo naslućivati, dogodilo se u ponedjeljak ujutro: Valdas Dambrauskas više nije trener Hajduka. “Sporazumni raskid suradnje” s litavskim stručnjakom uslijedio je nakon gubitničkog Hajdukova remija u Šibeniku u petak 9. rujna, kada su izjednačujući gol domaćini zabili u 97. minuti, doslovno u zadnjoj sekundi utakmice. Tako je u posljednjem napadu Šibenika Hajduk izgubio i pobjedu i trenera.

Dambrauskasova statistika na trenerskoj klupi Hajduka zapravo uopće nije loša: čovjek je u deset mjeseci vodio ukupno 38 utakmica i ostvario 23 pobjede, osam remija i sedam poraza. Ukupno je imao preko 60 posto pobjeda, a u prvenstvu i preko 70 posto. K tome, prvi je Hajdukov trener koji je u zadnjih devet godina klubu donio trofej – u svibnju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:21