StoryEditorOCM
Hajduklipe uspomene

Boru Primorca je Poklepović trenirao u onim godinama: ‘Špaco je bio moj omiljeni lik, nogometna osoba‘

Piše Slaven Alfirević
23. lipnja 2023. - 19:57

Boro Primorac, šef Akademije „Luka Kaliterna” u ime Hajduka je zajedno sa svojom desnom rukom Matom Radićem pohodio Milnu. U čast Stanka Poklepovića. Donio i prigodne darove „bijelih”. Sjeo s gospođom Kitom. Poseban susret i priče iz davnine. Primorca je Poklepović trenirao u onim godinama, ajme, moramo li to uvijek spomenit, Hamburgera... Bio je Špaco Ivićev pomoćnik, a Primorac važan stup obrane, spretan u napadu, nepogrešiv, sve do jednog puta, izvođač jedanaesteraca.

- Špaco je bio moj omiljeni lik, nogometna osoba, on je bio u nogometu od glave do pete, nisi ga mogao vidjet u kazalištu ili u kinu ili drugdje, jel‘ de... Samo na stadionu, sav u balunu, kako se to kaže. Radio je od jutra do sutra...

Po čemu ga pamtite?

- Puno je brzo govorio. I ja ga nisam odmah razumio. Ja stig‘o iz Mostara i trebalo mi vremena da ga pohvatam. Rekao bih Peruzoviću koji bi sjedio do mene, de, reci mi, što to Špaco govori. Kasnije je, naravno, sve to postalo jednostavno, uhvatio sam tu melodiju jezika, ali iz početka, bilo mi je strano - Boro je iskren kao i uvijek.

Bio je Ivićev pomoćnik?

- Jest, ali radio je s nama posebno taktiku i kornere, Ivić mu je davao velike ovlasti i puno smo zajedno radili... Bio je veliki profesionalac i radnik. I znalac.

Kasnije?

- A kasnije kad god bih došao u Hajduk, svratio, ljeti, došao bih do Hajduka i tu je bio on, pa Marin Kovačić, Zvonko Bego, uvijek bih mogao njih sresti, bili su Hajdukovi ljudi. Osim ako naravno nije imao neki angažman. Ali, ljeti, kad bih ja banuo i on bi bio slobodan, bila bi pauza i znali smo se sretati i lijepo pričati. Jednom sam mu dosta pomogao...

Recite nam...

- Igrao je Hajduk protiv Metza, on je bio trener ‘Ajduka, zar ne... A ja sam bio u Francuskoj, u Lilleu, mislim, ali znam da sam mu kazao sve o Metzu, nacrtao im igru kako ja to vidim, a bili su jaka momčad taj Metz, tamo je bio Jules Bocande napadač... I bome ih je Hajduk svladao 5:1, a u Metzu bilo 2:2, sedam komada im ‘Ajduk uvalio. Ja bio sretan i Špaco mi zahvaljivao što sam pomogao. Ja se iznenadio kako je to Hajduk razvalio Metz, Zlatko je od tih sedam zabio šest golova.

A tko je dao sedmi? Ajde recite...

- Ne pada mi na pamet.

Vatroslav Petrinović. Ovo je, Boro, pitanje za Nogometne ikone – smijemo se.

Lijepo je s Primorcem odvrtiti film uspomena i nismo baš znali da je on bio tajni agent koji je crtao taktiku kontra Metza. Znao je i Špaco tko će mu biti u pomoć. Metz, bilo je to davne 1985., u ranu jesen.

A teta Kita bi rekla:

- Sinko moj, lipa su to bila vrimena.

image



 

Nikola Vilić/Cropix
image





 

Nikola Vilić/Cropix
image





 

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:59