StoryEditorOCM
HajdukNeriješeno

Bivši Hajdukov vratar ‘izvagao‘ derbi: Lučić me osvojio, a bio sam skeptičan. Dinamov vezni red je vatreniji...‘

Piše Slaven Alfirević
30. rujna 2023. - 10:15

Nije namještao, samo je dobro odvagao. Ivan Pudar, naš redoviti komentator za stručna nogometna pitanja, bivši vratar Hajduka i kasnije trener rado je prokomentirao najavu derbija Hajduka i Dinamo kroz segmente momčadi. Pokušao je biti general prije bitke, ono što je najteže i nezahvalno, naprijed ti meni reci što će biti... I kad je stavio na papir mane i vrline obje naše najbolje momčadi ispada da je prognozirao – remi. Neodlučeno?!

- Ima tu nijansi, naravno, ali kad bolje sagledam zadovoljan sam sa svojom procjenom. Mislim da je realna – rekao nam je.

U procjene smo zaronili ne znajući kakav će nam ishod izaći u konačan zbroj. Pričali smo, odnosno Pudar je komentirao, a mi zapisivali:

Vratari 7:6,5 – Lučić me osvojio, bio sam pun skepse prema njemu kad je došao i bio stavljen na branku znajući da je došao u Hajduk kao pričuvni vratar Istre 1961 i pitao sam se otkud on, zašto je uopće došao?! Međutim, s vremenom je rastjerao sve sumnje i promovirao se u vrlo sigurnog čuvara mreže. Lučić me razuvjerio i pokazao se kao pun pogodak, priznajem, posipam se pepelom. S druge strane mu se nalazi Nevistić, što je određen Dinamov hendikep, jer su donedavno na poziciji golmana imali sjajnog Livakovića. Nevistiću treba vremena da se ustali u formi, da vrati samopouzdanje nakon što dugo nije branio. Vratari su sličnog tipa, prednost je za Lučića, a Nevistić, kako mi vratari to kažemo, tek treba ući u sigurnost.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Neuigrani stoperi

Obrana 6,5:6,5 – dao bih ja Dinamu „sedmicu” kad bih znao da će Ristovski zaigrati da će baš Makedonac biti u paru s Perićem, no koliko čujem ozlijeđen je i s velikim upitnikom da nastupi. I ako nastupi iza njega je pauza. Zbog toga su mi obje momčadi poravnate u segmentu obrane. Bez Ristovskog Dinamova obrana mi ne ulijeva veliko povjerenje i tu leži Hajdukova šansa. Hajdukova pak obrana također nije do kraja posložena jer su na sceni velike rotacije u stoperskom paru. Na bekovima mislim da Mikanović treba igrati desno, a Melnjak ide puno naprijed za moj ukus i onda se Krovinović muči s obavezom da ga zatvara, tu se Filip dosta troši. O tome sam već pričao u svojim osvrtima. Hajdukova je boljka što su stoperi neuigrani, Šarlija i ako to bude Uremović, nemaju puno utakmica zajedno... Hajduk bi mogao sad igrati 3 – 5 - 2, taman sada ima igrače za taj sustav i Leko ne bi pogriješio, mada se ja ne petljam što će raditi, samo kažem svoje mišljenje. Ima stopera koliko hoćeš, plus Žaper zadnji vezni, a dva beka Mikanović i Melnjak, može kombinirati. Može se i tijekom utakmice presložiti u tu formaciju.

Vezni 6,5:7 – prednost Dinamo, jer se vratio Ademi i onda on i Mišić u tandemu predstavljaju pravu čvrstinu koja je naoko žešća od Hajdukove. Žaper bi mogao donijeti novi kvalitet Hajduku, zanima me kako će se uklopiti. Hajduk tu nema pravi balans i možda bi Leko mogao pokušati zaigrati u tercetu Sigur, Krovinović, Žaper. Jer, recimo taj Benrahou ima krasan pinel, kako bi rekao Biće Mladinić, ali mu nacrtana slika nije uvijek najbolja. Odjidja je pokazao određen fizički manjak pa nije za prvih 11 u derbiju.

image
Duje Klarić/Cropix

Odlučit će sitnice

Napad 7,5:7,5 – čim igra Livaja to je barem „sedam i po” za Hajduk, a s druge strane je Petković. Pitanje je koliko su im raspoloženi suradnici. Recimo, Sahiti je s Hajdukove strane vrlo živ igrač, makar mu fali elementarnih detalja. Hajduku je mali problem koga staviti na lijevo krilo, nema nekoga da se nametnuo, ne znam u kakvom je stanju Trajkovski. Petkovićevi suradnici su zanimljivo društvo, Špikić je kao Sahiti, rekao bih da su slične energije, a Dinamo tu ima i Gabrijela Vidovića, momak mi se strašno svidio u nekoliko nastupa.

Forma 6,5:6:5 – u početku mi se Dinamo činio u raspadu, prodavala su puno igrača i kao da se neće snaći, trenera su mijenjali i na kraju su ipak pokazali stabilnost, makar su izgubili recimo u Pragu što je po meni bilo neočekivano. Zato bih ostao malo suzdržan kod njih... S Hajdukove strane bio je to silan zalet i onda dva poraza koja su ukazala na određene probleme. E sad, stadion će grmit i nosit Hajduka, to nije sporno, a Dinamo ima iskusne igrače koji bi se trebali znati oduprijeti toj silini i užarenoj atmosferi. Neće im biti lako. Naša domaća, splitska atmosfera ludila, kontra Dinama koji ima iskustvo u svojim redovima. Bit će zanimljivo.

image

Pudarova vaga

SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:46