StoryEditor
Domaći nogometNeće ni VAR puno pomoći

Sve je u očima onog koji gleda: dva suca s međunarodnom karijerom komentirala sporne odluke na derbiju i imaju različita mišljenja

Piše R.R.
28. svibnja 2019. - 00:59
dinamo_hajduki78-260519

Nogomet je u suštini prilično jednostavna igra. Dvije momčadi s po 11 igrača se nadmeću na "prilično velikoj livadi". Postoje i određena pravila koja se stalno nadopunjavaju, ali i posebno poglavlje za suce na kraju "Pravila nogometne igre", kako su ga nazvali "Govor tijela, komunikacija i zviždaljka".

Recimo posljednji derbi između Hajduka i Dinama ostavio je silne repove kod dva postignuta gola Dinama. Samo ćemo se na to fokusirati, drugi detalji, a bilo ih je u ovom su slučaju nevažni. Analizom suđenja bavila su se na dvije različite televizije, dva suca koja su ostvarila međunarodnu karijeru Mario Strahonja i Draženko Kovačić, potonji je čak i UEFA-in kontrolor.

I gledajući materijale kod pogodaka Marija Gavranovića obojica imaju različitom mišljenje o istoj situaciji.

Slučaj prvi: pogodak u 50. minuti, zaleđe prilikom posljednjeg pasa.

Mario Strahonja: Gavranovićeva noga je na liniji i radi se o minimalnom zaleđu. kad imate linije na terenu, pomoćni sudac bi trebao bolje reagirati.  Pogodak je trebao biti poništen.

Draženko Kovačić: Teška situacija za procjenu pomoćnog suca. Koljeno braniča Bijelih ostavilo je napadača Dinama u dobroj poziciji i ovdje bi nam od najbolje pomoći bila 3D tehnologija, ali u ovakvoj situaciji treba dati za pravo pomoćnom sucu i smatram da je ova donesena ispravna odluka.

Slučaj drugi: pogodak u 56. minuti, aktiviranje iz nedozvoljene pozicije

Mario Strahonja: Gavranović se svojim kretnjama aktivira i utječe na obrambenog igrača, te ga stavlja u nekomfornu zonu da bi bolje reagirao prema Ademiju. Ovdje se radi o zaleđu. Međutim, došlo je do krivog procesa podizanja zastavice. Pomoćni sudac ne smije dizati zastavicu nego mora napraviti komunikaciju prema glavnom sucu. Ovdje je pomoćni odmah digao zaleđe, potom je pitao glavnoga: 'Je li je dirao?' Došlo je do male konfuzije. Pogriješio je u cijeloj priči. Ni ovaj pogodak nije trebao biti priznat.

Draženko Kovačić: Ovo je bila jedna vrlo zahtjevna situacija za pomoćnog suca, stoga i za čitav sudačkim tim. Jedan igrač se nalazi u poziciji zaleđa, moje mišljenje bi bilo da su kompletnu odluku trebali iskomunicirali i prije donošenja one konačne. Moramo reći da imamo situaciju,l da iako napadač pokušava izbjeći zaleđe, u jednom se trenutku nalazi na putu igraču u bijelom dresu i na trenutak ga ometa, pa samim time možemo govoriti da je bilo zaleđe.


Mario Strahonja je decidirano kazao da su oba gola trebala biti poništena. Draženko Kovačić tvrdi da je prvi Gavranović pogodak regularan. Oba su se "dogovorila" kod drugog zgoditak da su suci loše komunicirali, te najprije sebi napravili veliku pomutnju i odlukom na kraju kompromitirali situaciju.

Zanimljivo je međutim da su oba sudačka eksperta imali video snimak, dovoljno vremena i mogli su ga usporavati do iznemoglosti, pregledavati s i bez 3D tehnologije. Uostalom i VAR neće imati tu opciju. I opet nisu prokomentirali jednako situacije. Šalje se tako prosječnom nogometnom konzumentu poruka da nam niti uvođenje VAR-a u budućnosti neće puno pomoći.

Znate kako se kaže, "ljepota je u oku promatrača", tako će nas puno puta i VAR tehnologija "zavariti". Jer se uvijek sve svodi na odluci onog koji gleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 00:48