StoryEditorOCM
Domaći nogometnovi posao

Poljud pamti njegovu izvrsnu partiju kada je čuvao Edmunda i Batistutu, a sad će voditi ambicioznog drugoligaša

Piše Sport SD
8. siječnja 2024. - 20:12

Odlaskom Davora Mladine u Rudeš ostalo je prazno mjesto na klupi Dugopolja koje je pronašlo novog trenera. Klupu drugoligaša s velikim ambicijama preuzelo je poznato lice dalmatinskog nogometa s bogatom inozemnom karijerom, a riječ je o Marinu Biliškovu.

Sjetit će se nešto starije generacije njegove dvije europske utakmice u dresu Hajduka koji je nosio tek jednu punu sezonu. Kao junior Hajduka u seniorski nogomet je ušao preko niželigaša sve dok u ljeto 1998. nije stigao do Poljuda gdje je odigrao jednu od poznatijih utakmica moderne povijesti ‘bijelih‘. Bilo je to u Kupu UEFA protiv Fiorentine, a utakmica koju su svi koji se sjećaju prepričavali je ona uzvratna na Poljudu.

U prvoj utakmici bolja je bila Fiorentina s 2:1 golovima Edmunda, a za Hajduk je zabio Jurica Vučko. Igrali su u toj utakmici dotad neafirmirani braniči Biliškov, s 22 godine, te Goran Sablić s 19 (danas koordinator i pomoćnik Bore Primorca u Hajdukovoj omladinskoj školi). Posebno impresivna je bila njihova poljudska partija na stoperskim pozicijama protiv jednog od zvučnijih napada tog doba kojeg su čini Brazilac Edmundo, argentinska ikona Gabriel Batistuta. Taj drugi susret završio je bez golova, a svi su poslije pričali o utakmici tad mladih stopera protiv moćnijeg protivnika u to vrijeme. 

Nakon te sezone Biliškov je otišao u Wolfsburg, a igrao je u karijeri još za Duisburg, Iraklis, Fürth i Ingolstadt. Biliškov je ranije bio pomoćnik Mladini, a trenerski posao radio je i u akademiji Ittihada i u Ujedinjenih Arapskih Emirata. Članovi njegovog stručnog stožera bit će pomoćni trener Ervin Boban, trener vratara Dragan Stojkić i kondicijski trener Ivan Perasović. Trener Biliškov je početak priprema za proljetni dio sezone zakazao za srijedu 10. siječnja u 10 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 05:54