StoryEditorOCM
Domaći nogometCrna serija

Ovo nisu istine! Daliću glavobolju zadaje nevjerojatan niz ‘pegula‘ reprezentativaca koji ordiniraju na istoj poziciji

20. rujna 2023. - 19:30

Zlatko Dalić više se ne javlja na mobitel, u strahu da ne dobije još loših vijesti. Hrvatski izbornik prvo je u utorak navečer ostao bez Luke Ivanušeca nakon što je veznjak/lijevo krilo Feyenoorda teško ozlijedio skočni zglob, a u srijedu je saznao da je i prva opcija na lijevom krilu reprezentacije Tottenhamov Ivan Perišić out, i to čak do kraja sezone.

image

Luku Ivanušeca iznose s terena na nosilima na susretu Feyenoord - Celtic

AFP

Ostao je u kratkom periodu izbornik bez dva lijeva krila, dva bitna, ključna igrača. Ivanušecu je stradao skočni zglob na utakmici Lige prvaka sa Celticom, na nosilima je iznesen s travnjaka. Perišiću je pak prednji križni ligament otišao na klupskom treningu, u jednoj situaciji u kojoj nije bio u kontaktu sa suigračima. Dalić je tako ostao bez prva dva lijeva krila, makar su igrali i na drugim pozicijama, Perišić i na lijevom beku, a Ivanušec u srcu veznog reda. Ivanušec će kraće izbivati, još nije potvrđeno točno koliko, Perišić bi trebao najmanje pola godine, možda oko osam-devet mjeseci. A već od ranije Dalić nema na raspolaganju ni Mislava Oršića.

image

Ivan Perišić i Mislav Oršić na susretu za 3. mjesto Hrvatska - Maroko na SP-u u Kataru

Tom Dubravec/Cropix

Ta još jedna opcija za lijevo krilo Oršić također se teško ozlijedio na treningu, na početku svoje avanture u Trabzonsporu. Oršić je nakon neuspješne epizode u Southamptonu prošle polusezone, karijeru ovog ljeta htio oživjeti kod svog bivšeg trenera Nenada Bjelice, ali je u jednom duelu zaradio puknuće prednjeg križnog ligamenta i ozljedu unutarnjeg bočnog ligamenta desnog koljena. Krajem srpnja prognozirano je kako će pauzirati od sedam do devet mjeseci. Oršić je zabio gol vrijedan bronce u susretu s Marokom na treće mjesto na Svjetskom prventsvu u Kataru u prosincu prošle godine (2:1). Da se ne vraćamo dalje na još jedno lijevo krilo Marka Pjacu koji je već dugo izvan kadra reprezentacije, ali je povratkom u HNL, u Rijeku, i s dva gola proteklog vikenda, najavio povratak bliže nekadašnjoj formi zbog koje ga je svojedobno iz Dinama doveo slavni Juventus. Ili čak i na Antu Rebića koji je iz nenogometnih razloga ispao s Dalićevih popisa nakon Eura 2021. godine. A i Rebić je nominalno lijevo krilo.

image

Marko Pjaca slavi gol u dresu Rijeke

Damir Škomrlj/Cropix

Hvata Dalića glavobolja pred nastavak kvalifikacija za Euro, ali i završni turnir koji će se idućeg ljeta igrati u Njemačkoj. Ako će tada i imati Perišića na dispoziciji, pitanje je u kakvoj će formi biti nakon tako duge pauze. A ne smije se žuriti s povratkom na teren kako ne bi obnovio ozljedu. Uz to još nije dobila epilog priča oko ustaške zastave na Rujevici u susretu s Latvijom i kazne za susret s Turskoj. Podsjetimo, 12. listopada Hrvatska će biti domaćin Turskoj u Osijeku, a tri dana kasnije gost Walesa u Cardiffu. Pritom ne smijemo zaboraviti ni kako je Mateo Kovačić susrete s Latvijom u Rijeci i Armenijom u Erevanu 8. i 11. rujna preskočio zbog ozljede. A čeka se još i epilog situacije oko Marka Livaje koji je izvan reprezentacije još od početka lipnja i incidenta na treningu na Rujevici.

image

Ante Rebić u dresu Hrvatske

Boris Kovačev/Cropix

S ovakvim problemima s ozljedama veću minutažu od dosadašnje mogli bi u skoroj budućnosti dobiti Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Lovro Majer, naravno i uz potencijalne određene pretumbacije u sastavu (Andrej Kramarić mogao bi recimo preseliti na krilo). Josip Brekalo koji je član Fiorentine, također nominalno lijevo krilo, u prošlosti je bio u kadru reprezentacije, ali već 15 mjeseci nije igrao za Hrvatsku, još od 1:0 pobjede kod Francuske u Ligi nacija lanjskog lipnja.

image

Luka Ivanušec

Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:18