StoryEditorOCM
Domaći nogometužareno u Ateni

Od heroja do ‘zločinca‘: navijači Vidi ne mogu oprostiti jednu stvar, a odmah su se sjetili i ‘gospodina‘ Rakitića

Piše Iva Majić
20. kolovoza 2023. - 11:52

Dinamo je sinoć u šokantnoj utakmici u Ateni ostao bez plasmana u doigravanje za skupinu Lige prvaka. Zagrebačka momčad držala je veliku prednost od 2:0 i samo pet minuta ih je dijelilo od prilike za nastavak sna o najelitnijem natjecanju.

No, onda je najprije Sergio Araujo zabio za 2:1 u drugoj minuti sudačke nadoknade i sve je bilo izglednije kako će se ići u produžetke, ali njih nije bilo zahvaljujući Domagoju Vidi. U 100. minuti Dominik Livaković, obranio je penal, ali se lopta odbila do Hrvata koji ju je pospremio u mrežu kapetana Dinama za veliko slavlje AEK-a.

Vjerojatno će se ovaj susret prepričavati još dugo, nažalost po navijače "modrih", koji ne mogu prijeći preko jedne stvari. Vida je nakon postignutog pogotka, proslavio ispadanje Dinama. A ne bi ta situacija bila sporna da tolike godine nije proveo na Maksimiru. 

Mnogi se pitaju: "Pa tko se to veseli kada zabije svom bivšem klubu?". Neki su otišli i dalje pišući: "Znamo gdje nećeš završiti karijeru".

Odmah su se brojni prisjetili Ivana Rakitića i njegovog pogotka za Sevillu protiv Dinama u prvoj utakmici nokaut faze Europa lige. Bilo je to u veljači 2022. godine, a bivši hrvatski reprezentativac koji za razliku od Vide nema nikakve veze sa zagrebačkim klubom, odbio je slaviti pogodak koji je postigao s bijele točke u 13. minuti susreta. 

"Gospodin", pisali su navijači "modrih" i nadodali: "Čovjek nikada nije igrao za Dinamo, dok je taj isti Dinamo stvorio Domagoja Vidu".

Međutim, ako se malo bolje pogleda, Vida uopće nije tako emotivno proslavio pogodak za slavlje AEK-a. Zapravo, ni približno kako to on inače radi, ali vjerojatno su navijači bili "vruće glave" pa su "opalili" po svom bivšem igraču. No, zaključak je kako se Hrvat vidno suzdržavao od slavlja te kako nije zaslužio nikakvo prozivanje na račun toga.

Bolan je bio poraz Dinama za njihove simpatizere, a izgleda kako je još gore što im je sudbinu odredio Vida. No, puno radosti je ovaj igrač dao Dinamu, a posebno u ljeto 2012. godine kada je bio njihov "heroj". Naime, tada je nogometaš iz Donjeg Miholjca u sudačkoj nadoknadi u crno zavio Ludogorec. Bugari su u pretkolu Lige prvaka imali prolaz sve do 98. minute, ali onda se ukazao Vida i zabio za 3:2. Momčad s Maksimira zatim je svladala Šerif i Maribor te se na jesen našla među nogometnom elitom. Sada je priča bila slična, samo što se Vida našao "na krivoj strani" i srušio snove o Ligi prvaka svog nekadašnjeg kluba.

Vijećalo se i o regularnosti njegovog udarca. Neki su zaključili kako pogodak ne bi trebao biti priznat, jer je zakoračio u kazneni prostor prije nego što je njegov suigrač izveo penal, pa je tako izravno iskoristio prednost koju nije smio imati. Međutim, na kraju je zaključak kako je sve bilo ispravno i stručnjaci potvrđuju kako Vida nije prerano ušao u šesnaesterac.

Gol Vide koji je Dinamo zavio u crno možete pogledati OVDJE.

image
Ronald Gorsic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:11