StoryEditor

Ivo Mikuličin: Hajduk i Dinamo nemaju ‘pod kapom‘ svoje Saveze, možda rješenje leži u prepisivanju očito uspješne vaterpolske formule

Piše Ivo Mikuličin
7. svibnja 2021. - 19:43
 Nikola Vilić/Cropix

Marko Erceg je novi(stari) predsjednik Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, koji je, složili se s tim u Poljudu ili ne, izabran demokratskim putem. Istodobno, predsjednik Hajduka, dubrovački gospar Lukša Jakobušić je i više jasan i decidiran: - Erceg nije Hajdukov izbor. On je solo igrač! 

Energični Lukša nije precizno obznanio svoje (i Hajdukove) razloge za odbijenicu novom predsjedniku Splitskog saveza, no valja podsjetiti „slučaj Erceg“ nije usamljen u aktualnoj hrvatskoj nogometnoj priči.

Gotovo isti tijek imala je ne tako davna bitka za predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza. Disident iz Maksimira, miljevački Zagrepčanin Tomislav Svetina  pobijedio je u izbornoj utrci za gotovo 200 glasova Peru Karatovića, makar je potonji krenuo u kampanju s tezom „kako je nezamislivo da kandidat za predsjednika ZNS-a nema potporu Dinama, kao nositelja kvalitete“.

Indikativno je, stoga, da su županijski nogometni izbori oćešali dva najpopularnija hrvatska kluba. Da takvih problema nema u manjim sredinama, gdje je desetljećima na djelu fraza, koja to zapravo i nije fraza, o prvoligašu, koji je na vrhu nogometne piramide u svojoj županiji. U Šibeniku je, primjerice,  već na prvi pogled vidljivo zajedništvo Županijskog saveza i nogometnog prvoligaša, jer je Joso Bulat, predsjednik Nadzornog odbora Narančastih istodobno i predsjednik Šibenskog nogometnog saveza. Za razliku od zagrebačke i splitske nogometne baze nikome u Vodicama, Kninu, Unešiću ili Drnišu nije ni na kraj pameti bilo da ospori Bulatovu kandidaturu.

Razumljiva je Jakobušićeva želja da predsjednik Županijskog saveza kao predstavnik splitskog nogometa bude lojalan Hajduku. Kao način „vječne“ borbe Poljuda za bolji tretman u HNS-u.

Neovisno od nesporne činjenice da je Dubrovčanin na splitskom kormilu uvelike smanjio tenzije na relaciji Bijeli – HNS. No, itekako vrijedi pitanje(dvojba) koliko piza vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza, ako u njemu nema izravnih predstavnika Hajduka i Dinama, koji, uz svo poštovanje prema Osijeku i Rijeci, predstavljaju desetljećima najjače oslonce i perjanice baluna u Lijepoj našoj.

Možda rješenje cijele problematike, pa time i „slučaja“ Erceg i Svetina leži u prepisivanju očito uspješne vaterpolske formule.

Izvršni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza sastavljen je na način da ga, osim sponzora i prvog operativca zagrebačkog Šibenčanina Perice Bukića, čine po najmanje dva predstavnika pet najjačih centara (Split, Dubrovnik, Zagreb, Šibenik, Rijeka), pa taj kriterij jamči da svoje izravne predstavnike u radu Saveza ima 6 najjačih klubova: Jug, Mladost, Jadran, Solaris, Primorje i Mornar. U takvoj konstelaciji snaga nema potrebe ni za Udruženjem prvoligaša, oko čega su se godinama lomila koplja na relaciji Poljud – HNS.

- Na taj smo način praktički , nemojte me doslovce shvatiti, „osuđeni“ na kooperativnost, dobru suradnju. Manja je mogućnost velikih nesporazuma i trzavica, neovisno o klupskim rivalitetima. No, ne bih htio ovim putem „soliti“ pamet nogometašima. Hrvatski nogometni savez je, priznali to neki ili ne, dobro organiziran. I spreman na solidarnost, kad je riječ o međusobnim odnosima hrvatskih sportskih saveza – otvorio nam se Perica Bukić, izvršni predsjednik HVS-a.

Teško je odgovoriti na pitanje koliko je HNS spreman prepisati vaterpolsku formulu!? Formulu, u koju je itekako dobro upućen Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić, koji je u balun dospio iz vaterpola, gdje je zapažen kao izuzetno uspješan predsjednik dubrovačkog Juga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 16:18