stdClass Object ( [id] => 1332787 [title] => Hajdukova titula ‘95. iskovala se u Opuzenu, naoko sasvim beznačajna utakmica promijenila je povijest ‘bijelih‘ [alias] => hajdukova-titula-95-iskovala-se-u-opuzenu-naoko-sasvim-beznacajna-utakmica-promijenila-je-povijest-bijelih [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hrvatski uspjeh sa Svjetskog prvenstva 1998. pamte svi, ali rijetki se sjete da mitskog uspjeha Hrvata ne bi bilo da jedan Danac, poznat kao Peter Schmeichel nije radio čuda u susretu kvalifikacija između njegove Danske i Grčke na vrućem gostovanju u Ateni. Veličanstvena partija Velikog Danca otvorila je Hrvatskoj mogućnost da na mala vrata ode u o play-off susrete s Ukrajinom i ode na prvenstvo koje će zauvijek promijeniti domaću, ali i u svjetsku nogometnu povijest upisati do tad malu i nepoznatu zemlju. 

Poneki nogometni romantik sjetit će se i solidnog nastupa Republike Irske u SAD-u kada su na krilima Raya Houghtona pobijedili kasnijeg finalista Italiju na ‘imigrantskom dvoboju‘ na stadionu Giantsa u New Jerseyu. Momci najvoljenijeg Engleza u Irskoj Jackieja Charltona na prvenstvo su se plasirali na krajnje dramatičan način. U posljednjem kolu kvalifikacija uzeli su jedva bod u Belfastu kada je u dalekoj Sevilli izvjesni Santiago Canizares branio čuda Laudrupu i družini u susretu Španjolske i Danske omogućivši Ircima odlazak na SP zbog gol razlike, odnosno više postignutih pogodaka. 

Bezbroj je primjera utakmica koje su na izravan način utjecale na plasmane na velika natjecanja, mijenjale nogometnu povijest i postajale legendarne, potvrđujući moć leptirova efekta u nogometu. Čuli ste sigurno za spomenutu rečenicu  ‘ako leptir mahne krilima u Pekingu, u New Yorku će nastati tornado‘, koja sažima cijelu teoriju zanimljive pojavnosti.

Svaka pa i naizgled nevažna i beznačajna stvar može imati dalekosežne posljedice na nečijem životnom putu. Parafrazirajući navedenu teoriju mogli bismo reći ‘ako danski leptir zamahne krilima u Ateni u Parizu će stvoriti hrvatski tornado‘, a španjolski leptir u Sevilli dovest će do neviđenog ludila irsku dijasporu u ljeto 1994. u New Jerseyu. Samo jedna sitnica mogla je promijeniti slijed događaja i definitivno utjecati na nogometnu povijest kakvu sada poznajemo. Da (ni)je samo...

Žestoka bitka na jugu

Negdje u isto vrijeme kada su se ljubitelji nogometa počeli zagrijavati za nadolazeće SP u Americi u Hrvatskoj na nogometnom je jugu (tada određenom od Istre do Prevlake) trajala žestoka borba za plasman u 1. HNL. Igralo se tada još uvijek po sistemu 2 boda za pobjedu, u dvije drugoligaške skupine, a ova južna je obuhvaćala 16 klubova; geografski posloženih od Slavena iz Grude do Jadrana iz Poreča. I dok je na sjeveru sada upokojena Marsonia bez većih problema osvojila promociju u viši rang, na obali se nadmetanje pretvorilo u super zanimljivu i na momente dramatičnu priču. Kvalitetom i rezultatima su se izdvojili metkovska Neretva i Orijent, klub kojemu će uz ime pisati Rijeka, ali će bolji poznavatelji prilika uvijek istaknuti da je sa Sušaka. 

---

image

Hajduk je Neretvu u gostima pobijedio 4:1 i došao tada na korak do titule

---

Orijent je imao bod više od Neretve samo 4 kola prije kraja i bolju gol razliku, a sljedeći susret se igrao u Metkoviću susjednom Opuzenu. Podvornica, dom Neretvanca, kluba čiji navijači su godinama živjeli u sjeni uspjeha metkovskih susjeda i kojima je od uspjeha svog kluba jednako (ili više?)  drago bilo vidjeti posrtanje uspješnijih susjeda i arh-rivala. Da se tih godina u Dolini zatekao poznati engleski novinar i autor Phill Ball sigurno bi u odnosu Opuzena i Metkovića, Neretvanca i Neretve prepoznao elementa onog čuvenog, španjolskog izraza morbo.

Morbo je po njemu više od rivalstva koje nikad ne prestaje, nego raste i jača, hraneći se suprotstavljenim identitetima i porukama. On u sebi sublimira stotine riječi i osjećaja, a za lakše shvaćanje tog neretvanskog morba dovoljno bi bilo pogledati stare snimke iz 80-ih i 90-ih ili pogledati svjedočenja ondašnjih rivala. Strast, rivalstvo i dobri, stari susjedski antagonizam kojeg je zapravo nemoguće opisati. I upravo je u Opuzenu, mjestu koje je samo devet kilometara udaljeno od Metkovića, Orijent trebao pobjedu kako bi zadržao prednost nad Neretvom. Imali su bod više i bolju gol razliku i stadion koji ih po svemu sudeći neće previše napaljeno dočekati. Jer u Opuzenu nitko ne bi tugovao da taj jedan put Plava Makinja izgubi. 

Karantena u Kleku

Sama utakmica u Opuzenu imala je uvertiru koja zaslužuje poseban članak, tih sedam dana obilježilo je stotine telefonskih poziva, uvjeravanja i pritisaka, a igrači Plave Makinje odmaknuli su se u obližnji Klek u karantenu. 

Derbi susret tog 27. kola počeo je počeo fantastično za goste sa Sušaka, već u 17. minuti vodili su sa 0:2 pred prepunim tribinama opuzenske Podvornice. Golove su već na početku zabili Lazinica i Deluka, a prisutni  su svjedočili nadrealnim scenama. Cijela domaća tribina navijala je za goste; protiv svojeg kluba, a tradicionalno gostujuća istočna tribina klicala je momcima u plavim dresovima! Metkovci su ispunili tribinu i zdušno bodrili lokalnog rivala, koji je ovaj susret igrao za njih. Čak i novinski izvjestitelj piše o šoku za Metkovce u trenutku kada je Orijent poveo sa 0:2. 

---

image

Dvoboj Ivana Jurića i Spomenka Bošnjaka u Hajdukovoj trofejnoj sezoni 1994./95.

Sd Arhiva/
---

Neretvanac se ipak uspio vratiti u utakmicu do sredine prvog dijela Mišanović je smanjio na veliku radost mnogobrojnih Metkovaca, ali drama je tek počinjala. Sudac Milatović iz Siska isključio je igrača Neretvanca Jerkovića u 37.minuti i doveo Orijent pred vrata raja. Gol viška, igrač više i samo 45.minuta do kraja, praktično dobitna situacija. Što bi više trebalo?

No bogovi nogomete sudbine često pišu najneobičnije priče. U nastavku su gosti još više stisnuli, Opuzenci se grčevito brane nošeni navijačima s istočne tribine, a vratar Božo Sršen čudesno brani u nekoliko navrata u razdoblju od 50. do 60. minute, bile su to one odlične prilike, stopostotne, ali je rečeni vratar branio kao nikada u životu. Branio je baš kao što je branio onaj španjolski golman Canizares u Sevilli ili kao što će koju godinu kasnije braniti Veliki Danac u Ateni. Novinari su ga nakon utakmice nagradili epitetom igrača susreta i visokim osmicama, a svih 2000 gledatelja tog popodneva u Opuzenu bilo uvjereno da je u tim obranama bilo nešto nadnaravno. I onda u 63.minuti u malom predahu od pritisaka Orijenta Opuzenci su imali korner nakon kojeg je u gužvi najviše skočio Rebac i donio poravnanje rezultata i euforiju među igračima Neretvanca i navijačima ...Neretve.

Velemajstorski remi

Neretvanac je do kraja utakmice uspio održati remi te tako bodovno poravnati Neretvu i Orijent na tablici samo tri kola do kraja prvenstva. Gosti sa Sušaka su izgubili presudan bod i u preostala tri kola nisu uspjeli obraniti fantastičnu poziciju koju su imali. Igrač više, vodstvo i pregršt prilika koje su imale za 1:3 i rezultat koji bi vjerojatno zapečatio utakmicu, ali i prvenstvo... Neretva je do kraja slavila i po prvi puta u svojoj povijesti ušla u prvu ligu sa samo jednim, jedinim bodom prednosti nad rivalom sa Sušaka.

Već sljedeće godine igrao je metkovski klub prvu ligu, zahvaljujući dobrim dijelom i susjedima iz Opuzena. Bila je to sezona 1994./95. kada je splitski Hajduk igrao Ligu prvaka i bilježio odlične rezultate, ali je zato u prvenstvu pomalo kiksao i bilježio zaostatak za vodećom Croatijom, kako se tada zvala inkarnacija kluba iz Maksimira. U 26. kolu Croatia je bila prva na tablici i bježala Hajduku dovoljno da joj ni eventualni poraz u Splitu u 28. kolu ne bi značio gubitak prvog mjesta. Da bi Hajduk imao ikakvu šansu Zagrepčani su morali kiksati barem jednom do njihovog sudara na Poljudu, a slučaj i raspored su htjeli da je Croatia morala u Dolinu, negdje sasvim blizu onog područja gdje je Roberto Salinas Price onomad tražio i pronašao antičku Troju. Možda su i drevni grčki  bogovi  ravnali tih dana nogometnim usudom, pa prema zasluzi dijelili sreću i nesreću.  Momčad koju je vodio pokojni Cico Kranjčar došla je u Metković kao veliki favorit, jer je Neretva bila ekipa sa samo četiri pobjede do tada, a Modri su imali Mlinarića, Jeličića, Pamića, Cvitanovića, Šimića... 

Tri navijačka tabora

Prepune tribine tog svibanjskog poslijepodneva bile su podijeljene na najmanje tri navijačka tabora; plavi dio tribina klicao je Dinamu, iako je igrala Croatia. Nasuprot njih stajali su navijači domaće Neretve, a najveći dio prisutnih na tog dana pretijesnom igralištu navijao je za klub koji tog dana pobijedio Varteksa u Splitu. Navijalo se u Metkoviću za Hajduk, jer bez Neretve nade da titula dođe u Split ne bi bila realna.  Svjedočio je Metković intenzivnom početku; Ivanković je doveo Neretvu u vodstvo, a Joško Jeličić izjednačio već u 15.minuti u atmosferi kakvu jug Dalmacije nikad prije i poslije nije vidio. No promjena poslije nije bilo, Neretva je uzela bod, još jedan u nizu svojih remija te sezone. Rezultatski sebi beznačajan, ali u Splitu i Dalmaciji velik i golem; Hajduk je opet bio u igri.  Nada u titulu je opet bila živa i opipljiva. 

Do kraja prvenstva Hajduk će slaviti u velikom derbiju na Poljudu sa 3:1, Croatia je remizirala i protiv Osijeka na vlastitom terenu, omogućivši Bilima da u  susretu zadnjeg kola pobjedom upravo protiv Osijeka osvoje titulu prvaka. 3. lipnja 1995. Hajduk je pobijedio s uvjerljivih 3:0 i slavio naslov osvojen preokretom u posljednjim kolima na pomalo čudan i neočekivan način. A možda bi sve drugačije bilo da je onog popodneva u Opuzenu samo još jedna lopta igrača Orijenta našla put iza leđa vratara Neretvanca koji je tog dana branio kao nikada prije; za Neretvu i Hajduk...

---

image

Ivica Mornar u utakmici protiv Ajaxa 1995.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => efekt leptira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => efekt leptira 2 0 9289 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-23 08:00:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Bjeliš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-30 14:42:00 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-10-23 09:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hajdukova titula '95. iskovala se u Opuzenu, naoko sasvim beznačajna utakmica promijenila je povijest 'bijelih' [metakey] => HAJDUK, Dinamo, Neretvanac, Neretva, Opuzen, Joško Jeličić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/23\/23487161.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/1873727.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908821.png","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908822.png","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25908823.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","","Sd Arhiva\/","Sd Arhiva\/",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ivica Mornar u utakmici protiv Ajaxa 1995.<\/p>","

Dvoboj Ivana Juri\u0107a i Spomenka Bo\u0161njaka u Hajdukovoj trofejnoj sezoni 1994.\/95.<\/p>","

Nenad Pralija protiv Neretve je za Hajduk zabio dva gola<\/p>","

Hajduk je Neretvu u gostima pobijedio 4:1 i do\u0161ao tada na korak do titule<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23487161_1920.jpg":"1920x1080","k_23487161_1280.jpg":"1280x1280","k_23487161_1024.jpg":"1024x1024","k_23487161_640.jpg":"640x640","k_23487161_480.jpg":"480x480","k_23487161_340.jpg":"340x340","k_23487161_220.jpg":"220x220","o_23487161_1280.jpg":"1280x853","o_23487161_1024.jpg":"1024x682","o_23487161_640.jpg":"640x426","o_23487161_480.jpg":"480x320","o_23487161_340.jpg":"340x226","o_23487161_220.jpg":"220x146","h_23487161_1280.jpg":"1280x854","h_23487161_1024.jpg":"1024x683","h_23487161_640.jpg":"640x427","h_23487161_480.jpg":"480x320","h_23487161_340.jpg":"340x227","h_23487161_220.jpg":"220x147","pp_23487161_1280.jpg":"1280x1628","pp_23487161_1024.jpg":"1024x1303","pp_23487161_640.jpg":"640x814","pp_23487161_480.jpg":"480x611","pp_23487161_340.jpg":"340x432","pp_23487161_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1477x1059","hd_1873727_1920.jpg":"1920x1080","k_1873727_1280.jpg":"1280x1280","k_1873727_1024.jpg":"1024x1024","k_1873727_640.jpg":"640x640","k_1873727_480.jpg":"480x480","k_1873727_340.jpg":"340x340","k_1873727_220.jpg":"220x220","o_1873727_1280.jpg":"1280x917","o_1873727_1024.jpg":"1024x734","o_1873727_640.jpg":"640x458","o_1873727_480.jpg":"480x344","o_1873727_340.jpg":"340x243","o_1873727_220.jpg":"220x157","h_1873727_1280.jpg":"1280x854","h_1873727_1024.jpg":"1024x683","h_1873727_640.jpg":"640x427","h_1873727_480.jpg":"480x320","h_1873727_340.jpg":"340x227","h_1873727_220.jpg":"220x147","pp_1873727_1280.jpg":"1280x1628","pp_1873727_1024.jpg":"1024x1303","pp_1873727_640.jpg":"640x814","pp_1873727_480.jpg":"480x611","pp_1873727_340.jpg":"340x432","pp_1873727_220.jpg":"220x280"},{"size0":"943x741","hd_25908821_1920.png":"1920x1080","k_25908821_1280.png":"1280x1280","k_25908821_1024.png":"1024x1024","k_25908821_640.png":"640x640","k_25908821_480.png":"480x480","k_25908821_340.png":"340x340","k_25908821_220.png":"220x220","o_25908821_1280.png":"1280x1005","o_25908821_1024.png":"1024x804","o_25908821_640.png":"640x502","o_25908821_480.png":"480x377","o_25908821_340.png":"340x267","o_25908821_220.png":"220x172","h_25908821_1280.png":"1280x854","h_25908821_1024.png":"1024x683","h_25908821_640.png":"640x427","h_25908821_480.png":"480x320","h_25908821_340.png":"340x227","h_25908821_220.png":"220x147","pp_25908821_1280.png":"1280x1628","pp_25908821_1024.png":"1024x1303","pp_25908821_640.png":"640x814","pp_25908821_480.png":"480x611","pp_25908821_340.png":"340x432","pp_25908821_220.png":"220x280"},{"size0":"823x717","hd_25908822_1920.png":"1920x1080","k_25908822_1280.png":"1280x1280","k_25908822_1024.png":"1024x1024","k_25908822_640.png":"640x640","k_25908822_480.png":"480x480","k_25908822_340.png":"340x340","k_25908822_220.png":"220x220","o_25908822_1280.png":"1280x1115","o_25908822_1024.png":"1024x892","o_25908822_640.png":"640x557","o_25908822_480.png":"480x418","o_25908822_340.png":"340x296","o_25908822_220.png":"220x191","h_25908822_1280.png":"1280x854","h_25908822_1024.png":"1024x683","h_25908822_640.png":"640x427","h_25908822_480.png":"480x320","h_25908822_340.png":"340x227","h_25908822_220.png":"220x147","pp_25908822_1280.png":"1280x1628","pp_25908822_1024.png":"1024x1303","pp_25908822_640.png":"640x814","pp_25908822_480.png":"480x611","pp_25908822_340.png":"340x432","pp_25908822_220.png":"220x280"},{"size0":"1067x676","hd_25908823_1920.png":"1920x1080","k_25908823_1280.png":"1280x1280","k_25908823_1024.png":"1024x1024","k_25908823_640.png":"640x640","k_25908823_480.png":"480x480","k_25908823_340.png":"340x340","k_25908823_220.png":"220x220","o_25908823_1280.png":"1280x810","o_25908823_1024.png":"1024x648","o_25908823_640.png":"640x405","o_25908823_480.png":"480x304","o_25908823_340.png":"340x215","o_25908823_220.png":"220x139","h_25908823_1280.png":"1280x854","h_25908823_1024.png":"1024x683","h_25908823_640.png":"640x427","h_25908823_480.png":"480x320","h_25908823_340.png":"340x227","h_25908823_220.png":"220x147","pp_25908823_1280.png":"1280x1628","pp_25908823_1024.png":"1024x1303","pp_25908823_640.png":"640x814","pp_25908823_480.png":"480x611","pp_25908823_340.png":"340x432","pp_25908823_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38317206 Threads: 4 Questions: 7092677302 Slow queries: 3299054 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608216370 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/hajdukova-titula-95-iskovala-se-u-opuzenu-naoko-sasvim-beznacajna-utakmica-promijenila-je-povijest-bijelih-1332787 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/hajdukova-titula-95-iskovala-se-u-opuzenu-naoko-sasvim-beznacajna-utakmica-promijenila-je-povijest-bijelih-1332787?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 270251 [name] => Dinamo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinamo [link] => /tag/dinamo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 302634 [name] => NERETVANAC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neretvanac [link] => /tag/neretvanac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 347381 [name] => Neretva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neretva [link] => /tag/neretva ) [4] => stdClass Object ( [id] => 354333 [name] => opuzen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opuzen [link] => /tag/opuzen ) [5] => stdClass Object ( [id] => 400984 [name] => Joško Jeličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-jelicic [link] => /tag/josko-jelicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => efekt leptira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hajdukova titula ‘95. iskovala se u Opuzenu, naoko sasvim beznačajna utakmica promijenila je povijest ‘bijelih‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-23-12-05-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/23487161.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/23487161.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/1873727.jpg [title] =>

Ivica Mornar u utakmici protiv Ajaxa 1995.

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908821.png [title] => Sd Arhiva/

Dvoboj Ivana Jurića i Spomenka Bošnjaka u Hajdukovoj trofejnoj sezoni 1994./95.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908822.png [title] => Sd Arhiva/

Nenad Pralija protiv Neretve je za Hajduk zabio dva gola

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25908823.png [title] =>

Hajduk je Neretvu u gostima pobijedio 4:1 i došao tada na korak do titule

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Hrvatski uspjeh sa Svjetskog prvenstva 1998. pamte svi, ali rijetki se sjete da mitskog uspjeha Hrvata ne bi bilo da jedan Danac, poznat kao Peter Schmeichel nije radio čuda u susretu kvalifikacija između njegove Danske i Grčke na vrućem gostovanju u Ateni. Veličanstvena partija Velikog Danca otvorila je Hrvatskoj mogućnost da na mala vrata ode u o play-off susrete s Ukrajinom i ode na prvenstvo koje će zauvijek promijeniti domaću, ali i u svjetsku nogometnu povijest upisati do tad malu i nepoznatu zemlju. 

Poneki nogometni romantik sjetit će se i solidnog nastupa Republike Irske u SAD-u kada su na krilima Raya Houghtona pobijedili kasnijeg finalista Italiju na ‘imigrantskom dvoboju‘ na stadionu Giantsa u New Jerseyu. Momci najvoljenijeg Engleza u Irskoj Jackieja Charltona na prvenstvo su se plasirali na krajnje dramatičan način. U posljednjem kolu kvalifikacija uzeli su jedva bod u Belfastu kada je u dalekoj Sevilli izvjesni Santiago Canizares branio čuda Laudrupu i družini u susretu Španjolske i Danske omogućivši Ircima odlazak na SP zbog gol razlike, odnosno više postignutih pogodaka. 

Bezbroj je primjera utakmica koje su na izravan način utjecale na plasmane na velika natjecanja, mijenjale nogometnu povijest i postajale legendarne, potvrđujući moć leptirova efekta u nogometu. Čuli ste sigurno za spomenutu rečenicu  ‘ako leptir mahne krilima u Pekingu, u New Yorku će nastati tornado‘, koja sažima cijelu teoriju zanimljive pojavnosti.

Svaka pa i naizgled nevažna i beznačajna stvar može imati dalekosežne posljedice na nečijem životnom putu. Parafrazirajući navedenu teoriju mogli bismo reći ‘ako danski leptir zamahne krilima u Ateni u Parizu će stvoriti hrvatski tornado‘, a španjolski leptir u Sevilli dovest će do neviđenog ludila irsku dijasporu u ljeto 1994. u New Jerseyu. Samo jedna sitnica mogla je promijeniti slijed događaja i definitivno utjecati na nogometnu povijest kakvu sada poznajemo. Da (ni)je samo...

Žestoka bitka na jugu

Negdje u isto vrijeme kada su se ljubitelji nogometa počeli zagrijavati za nadolazeće SP u Americi u Hrvatskoj na nogometnom je jugu (tada određenom od Istre do Prevlake) trajala žestoka borba za plasman u 1. HNL. Igralo se tada još uvijek po sistemu 2 boda za pobjedu, u dvije drugoligaške skupine, a ova južna je obuhvaćala 16 klubova; geografski posloženih od Slavena iz Grude do Jadrana iz Poreča. I dok je na sjeveru sada upokojena Marsonia bez većih problema osvojila promociju u viši rang, na obali se nadmetanje pretvorilo u super zanimljivu i na momente dramatičnu priču. Kvalitetom i rezultatima su se izdvojili metkovska Neretva i Orijent, klub kojemu će uz ime pisati Rijeka, ali će bolji poznavatelji prilika uvijek istaknuti da je sa Sušaka. 

---

image

Hajduk je Neretvu u gostima pobijedio 4:1 i došao tada na korak do titule

---

Orijent je imao bod više od Neretve samo 4 kola prije kraja i bolju gol razliku, a sljedeći susret se igrao u Metkoviću susjednom Opuzenu. Podvornica, dom Neretvanca, kluba čiji navijači su godinama živjeli u sjeni uspjeha metkovskih susjeda i kojima je od uspjeha svog kluba jednako (ili više?)  drago bilo vidjeti posrtanje uspješnijih susjeda i arh-rivala. Da se tih godina u Dolini zatekao poznati engleski novinar i autor Phill Ball sigurno bi u odnosu Opuzena i Metkovića, Neretvanca i Neretve prepoznao elementa onog čuvenog, španjolskog izraza morbo.

Morbo je po njemu više od rivalstva koje nikad ne prestaje, nego raste i jača, hraneći se suprotstavljenim identitetima i porukama. On u sebi sublimira stotine riječi i osjećaja, a za lakše shvaćanje tog neretvanskog morba dovoljno bi bilo pogledati stare snimke iz 80-ih i 90-ih ili pogledati svjedočenja ondašnjih rivala. Strast, rivalstvo i dobri, stari susjedski antagonizam kojeg je zapravo nemoguće opisati. I upravo je u Opuzenu, mjestu koje je samo devet kilometara udaljeno od Metkovića, Orijent trebao pobjedu kako bi zadržao prednost nad Neretvom. Imali su bod više i bolju gol razliku i stadion koji ih po svemu sudeći neće previše napaljeno dočekati. Jer u Opuzenu nitko ne bi tugovao da taj jedan put Plava Makinja izgubi. 

Karantena u Kleku

Sama utakmica u Opuzenu imala je uvertiru koja zaslužuje poseban članak, tih sedam dana obilježilo je stotine telefonskih poziva, uvjeravanja i pritisaka, a igrači Plave Makinje odmaknuli su se u obližnji Klek u karantenu. 

Derbi susret tog 27. kola počeo je počeo fantastično za goste sa Sušaka, već u 17. minuti vodili su sa 0:2 pred prepunim tribinama opuzenske Podvornice. Golove su već na početku zabili Lazinica i Deluka, a prisutni  su svjedočili nadrealnim scenama. Cijela domaća tribina navijala je za goste; protiv svojeg kluba, a tradicionalno gostujuća istočna tribina klicala je momcima u plavim dresovima! Metkovci su ispunili tribinu i zdušno bodrili lokalnog rivala, koji je ovaj susret igrao za njih. Čak i novinski izvjestitelj piše o šoku za Metkovce u trenutku kada je Orijent poveo sa 0:2. 

---

image

Dvoboj Ivana Jurića i Spomenka Bošnjaka u Hajdukovoj trofejnoj sezoni 1994./95.

Sd Arhiva/
---

Neretvanac se ipak uspio vratiti u utakmicu do sredine prvog dijela Mišanović je smanjio na veliku radost mnogobrojnih Metkovaca, ali drama je tek počinjala. Sudac Milatović iz Siska isključio je igrača Neretvanca Jerkovića u 37.minuti i doveo Orijent pred vrata raja. Gol viška, igrač više i samo 45.minuta do kraja, praktično dobitna situacija. Što bi više trebalo?

No bogovi nogomete sudbine često pišu najneobičnije priče. U nastavku su gosti još više stisnuli, Opuzenci se grčevito brane nošeni navijačima s istočne tribine, a vratar Božo Sršen čudesno brani u nekoliko navrata u razdoblju od 50. do 60. minute, bile su to one odlične prilike, stopostotne, ali je rečeni vratar branio kao nikada u životu. Branio je baš kao što je branio onaj španjolski golman Canizares u Sevilli ili kao što će koju godinu kasnije braniti Veliki Danac u Ateni. Novinari su ga nakon utakmice nagradili epitetom igrača susreta i visokim osmicama, a svih 2000 gledatelja tog popodneva u Opuzenu bilo uvjereno da je u tim obranama bilo nešto nadnaravno. I onda u 63.minuti u malom predahu od pritisaka Orijenta Opuzenci su imali korner nakon kojeg je u gužvi najviše skočio Rebac i donio poravnanje rezultata i euforiju među igračima Neretvanca i navijačima ...Neretve.

Velemajstorski remi

Neretvanac je do kraja utakmice uspio održati remi te tako bodovno poravnati Neretvu i Orijent na tablici samo tri kola do kraja prvenstva. Gosti sa Sušaka su izgubili presudan bod i u preostala tri kola nisu uspjeli obraniti fantastičnu poziciju koju su imali. Igrač više, vodstvo i pregršt prilika koje su imale za 1:3 i rezultat koji bi vjerojatno zapečatio utakmicu, ali i prvenstvo... Neretva je do kraja slavila i po prvi puta u svojoj povijesti ušla u prvu ligu sa samo jednim, jedinim bodom prednosti nad rivalom sa Sušaka.

Već sljedeće godine igrao je metkovski klub prvu ligu, zahvaljujući dobrim dijelom i susjedima iz Opuzena. Bila je to sezona 1994./95. kada je splitski Hajduk igrao Ligu prvaka i bilježio odlične rezultate, ali je zato u prvenstvu pomalo kiksao i bilježio zaostatak za vodećom Croatijom, kako se tada zvala inkarnacija kluba iz Maksimira. U 26. kolu Croatia je bila prva na tablici i bježala Hajduku dovoljno da joj ni eventualni poraz u Splitu u 28. kolu ne bi značio gubitak prvog mjesta. Da bi Hajduk imao ikakvu šansu Zagrepčani su morali kiksati barem jednom do njihovog sudara na Poljudu, a slučaj i raspored su htjeli da je Croatia morala u Dolinu, negdje sasvim blizu onog područja gdje je Roberto Salinas Price onomad tražio i pronašao antičku Troju. Možda su i drevni grčki  bogovi  ravnali tih dana nogometnim usudom, pa prema zasluzi dijelili sreću i nesreću.  Momčad koju je vodio pokojni Cico Kranjčar došla je u Metković kao veliki favorit, jer je Neretva bila ekipa sa samo četiri pobjede do tada, a Modri su imali Mlinarića, Jeličića, Pamića, Cvitanovića, Šimića... 

Tri navijačka tabora

Prepune tribine tog svibanjskog poslijepodneva bile su podijeljene na najmanje tri navijačka tabora; plavi dio tribina klicao je Dinamu, iako je igrala Croatia. Nasuprot njih stajali su navijači domaće Neretve, a najveći dio prisutnih na tog dana pretijesnom igralištu navijao je za klub koji tog dana pobijedio Varteksa u Splitu. Navijalo se u Metkoviću za Hajduk, jer bez Neretve nade da titula dođe u Split ne bi bila realna.  Svjedočio je Metković intenzivnom početku; Ivanković je doveo Neretvu u vodstvo, a Joško Jeličić izjednačio već u 15.minuti u atmosferi kakvu jug Dalmacije nikad prije i poslije nije vidio. No promjena poslije nije bilo, Neretva je uzela bod, još jedan u nizu svojih remija te sezone. Rezultatski sebi beznačajan, ali u Splitu i Dalmaciji velik i golem; Hajduk je opet bio u igri.  Nada u titulu je opet bila živa i opipljiva. 

Do kraja prvenstva Hajduk će slaviti u velikom derbiju na Poljudu sa 3:1, Croatia je remizirala i protiv Osijeka na vlastitom terenu, omogućivši Bilima da u  susretu zadnjeg kola pobjedom upravo protiv Osijeka osvoje titulu prvaka. 3. lipnja 1995. Hajduk je pobijedio s uvjerljivih 3:0 i slavio naslov osvojen preokretom u posljednjim kolima na pomalo čudan i neočekivan način. A možda bi sve drugačije bilo da je onog popodneva u Opuzenu samo još jedna lopta igrača Orijenta našla put iza leđa vratara Neretvanca koji je tog dana branio kao nikada prije; za Neretvu i Hajduk...

---

image

Ivica Mornar u utakmici protiv Ajaxa 1995.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Sd Arhiva/ Sd Arhiva/

Ivica Mornar u utakmici protiv Ajaxa 1995.

Sd Arhiva/

Dvoboj Ivana Jurića i Spomenka Bošnjaka u Hajdukovoj trofejnoj sezoni 1994./95.

Sd Arhiva/

Nenad Pralija protiv Neretve je za Hajduk zabio dva gola


Hajduk je Neretvu u gostima pobijedio 4:1 i došao tada na korak do titule

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/hajdukova-titula-95-iskovala-se-u-opuzenu-naoko-sasvim-beznacajna-utakmica-promijenila-je-povijest-bijelih-1332787 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4c52039ed6cdd2e18be7f4d7f748de2c9392eefc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hajdukova+titula+%E2%80%9895.+iskovala+se+u+Opuzenu%2C+naoko+sasvim+bezna%C4%8Dajna+utakmica+promijenila+je+povijest+%E2%80%98bijelih%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhajdukova-titula-95-iskovala-se-u-opuzenu-naoko-sasvim-beznacajna-utakmica-promijenila-je-povijest-bijelih-1332787 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhajdukova-titula-95-iskovala-se-u-opuzenu-naoko-sasvim-beznacajna-utakmica-promijenila-je-povijest-bijelih-1332787 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => efekt leptira [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometefekt leptira

Hajdukova titula ‘95. iskovala se u Opuzenu, naoko sasvim beznačajna utakmica promijenila je povijest ‘bijelih‘

Piše Tomislav Bjeliš
23. listopada 2023. - 11:54

Hrvatski uspjeh sa Svjetskog prvenstva 1998. pamte svi, ali rijetki se sjete da mitskog uspjeha Hrvata ne bi bilo da jedan Danac, poznat kao Peter Schmeichel nije radio čuda u susretu kvalifikacija između njegove Danske i Grčke na vrućem gostovanju u Ateni. Veličanstvena partija Velikog Danca otvorila je Hrvatskoj mogućnost da na mala vrata ode u o play-off susrete s Ukrajinom i ode na prvenstvo koje će zauvijek promijeniti domaću, ali i u svjetsku nogometnu povijest upisati do tad malu i nepoznatu zemlju. 

Poneki nogometni romantik sjetit će se i solidnog nastupa Republike Irske u SAD-u kada su na krilima Raya Houghtona pobijedili kasnijeg finalista Italiju na ‘imigrantskom dvoboju‘ na stadionu Giantsa u New Jerseyu. Momci najvoljenijeg Engleza u Irskoj Jackieja Charltona...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:12