StoryEditorOCM

Dočekan je u klubu kao velika zvijezda, a odlazi kao višak: raskinut je jedan od najvećih ugovora u HNL-u

Piše Gradimir Đukarić/SN
22. kolovoza 2024. - 14:18

Došao je među Bijelo-plave uz "fanfare", navijački doček uz bakljadu kakav nije priušten niti jednom igraču po dolasku u Osijek, a otišao je na stražnja vrata, kao višak za kojeg nema mjesta u svlačionici. Osijek je sporazumno raskinuo ugovor s Kristijanom Lovrićem nakon dvije i pol sezone suradnje, odnosno dvije godine prije isteka ugovora. Na Opus Areni prihvatili su ovog ljeta činjenicu kako se 1,7 milijuna eura koliko su svojedobno izdvojili za transfer neće isplatiti na terenu, a i Lovrić je već neko vrijeme tražio izlazna vrata, pa su se dvije strane odlučile na jedini mogući korak jer ponuda za transfer ili barem posudbu nije bilo. Jedina preostala opcija, a koja bi značila samo nastavak obostranog "mučenja", bila bi da klub ustupi Lovriću trenera koji će s njim individualno raditi sve dok je pod ugovorom i na plaći jer se na njega nije računalo u toj mjeri da se nije našao ni među 28 igrača koji su odradili ljetne pripreme. Izraz sporazumni raskid sugerira kako su klub i sada već bivši nogometaš bijelo-plavih našli obostranu financijsku korist prilikom prekida suradnje, pišu Sportske novosti.

image
Damir Krajac/Cropix

Da je Lovrić odigrao svoje u Osijeku otkrio je sportski direktor bijelo-plavih Jose Boto na prvom okupljanju po početku priprema, a raskid suradnje uslijedio je nakon što je postalo jasno kako drugih opcija rastanka jednostavno nema.

- S Kikijem sam cijelo vrijeme dok sam bio ovdje, svih šest mjeseci, imao dosta razgovora i uvijek me pitao za odlazak. Nije se vidio u Osijeku, već je tražio novi izazov u karijeri. I ja sam mu rekao: " O.K., potražit ćemo klub i pronaći ćemo način". Koliko znam, on je trenutno u razgovoru s nekoliko klubova i dopustili smo mu da ne bude ovdje, nego da riješi svoju situaciju. Ne želim jednostavno ni jednoga igrača koji ne želi biti ovdje - kazao je Boto.

Dva mjeseca kasnije, iako je dobio slobodne ruke u potrazi za novom sredinom, Lovrić još nije pronašao novi klub.

A stigao je među bijelo-plave je u veljači 2022. kao zvijezda zimskog prijelaznog roka na traženje tadašnjeg trenera i sportskog direktora bijelo-plavih Nenada Bjelice. Mjesecima su trajali pregovori dva kluba, u jednom trenutku činilo se kako od posla neće biti ništa, no posljednjeg dana zimskog prijelaznog roka dvije su strane konačno našle zajednički jezik. Samo za jednog igrača (Ramona Miereza pola godine ranije) Osijek je u klupskoj povijesti isplatio veću odštetu. Dočekan je kao igrač koji može biti prevaga u borbi za titulu koju je u tom trenutku Osijek ravnopravno vodio s Dinamom, ali... Kako je ta sezona na koncu završila na koncu loše po Osijek tako je loše završio i boravak Kristijana Lovrića među bijelo-plavima. Možda je pao pod teretom prevelikih očekivanja, možda su ga usporile ozljede, a možda jednostavno on i Osijek nisu bili pravi spoj jer nije isporučivao, pogotovo ne u kontinuitetu, ono zbog čega je dovoden. I na koncu se završilo kako se završilo.

image
Damir Krajac/Cropix

Na razinu na kakvoj je igrao u Gorici Kristijana Lovrića nisu ga uspjeli vratiti ni Bjelica, niti Rene Poms, potom Borimir PerkovićStjepan Tomas pa ni Zoran Zekić kod kojeg je od posljednjih 13 utakmica prošle sezone u njih čak devet nije niti ulazio u igru i tek jednom bio starter, a i tada je zamijenjen već na poluvremenu. Kod Federica Coppitellija na kraju nije niti dobio šansu.

Kristijan Lovrić je za Osijek odigrao 64 utakmice, a njegove brojke nisu bile ni blizu onih kakve je imao u Gorici i zbog čega je i skupo plaćen. Uostalom karijeru u Osijeku zaključio je s više kartona nego golova. U dresu bijelo-plavih 11 puta je tresao protivničke mreže, dodao tome isto toliko asistencija, a istovremeno je zaradio 15 žutih i jedan izravni crveni karton. Puno manje nego što se od njega očekivalo. Zaključna ofenzivna statistika u dvije i pol sezone u Osijeku bila mu je tek nešto bolja nego brojke u polusezoni u dresu Gorice prije nego što je došao među Bijelo-plave (devet golova i sedam asistencija).

image
Marko Jurinec/Cropix

Završilo se na kraju kako se nitko nije nadao. Čini se kako je i Lovrić u oproštajnoj poruci itekako svjestan toga.

- Osijek je jedna od najljepših priča u mome životu! Upoznao sam ovdje puno dobrih ljudi, stekao nova prijateljstva i ne mogu reći ništa loše ni o klubu, ni o gradu. Naprotiv, samo ono lijepo će mi ostati u sjećanju. Nekada se stvari u životu, pa tako i u nogometu ipak ne poklope kako svi želimo. Mislio sam da će biti puno ljepše, rezultatski uspješnije, da ćemo napraviti nešto veliko, zbog toga sam uostalom i došao. Moram reći da su me umnogome zaustavile i ozljede koje sam imao, spriječile me da pružim zaista sve ono što znam i mogu. Navijačima dugujem jedno veliko hvala na svemu, učinili su me prilikom dolaska u Gradski vrt najsretnijim čovjekom na svijetu! Onaj doček ću zauvijek pamtiti, to je trebalo doživjeti i zbog njih mi je najviše žao što nismo bili prvaci, kada smo se one sezone borili za titulu. Imat ću tu emociju zauvijek. Hvala svima u klubu, baš svima s kojima sam surađivao. NK Osijek ostaje u mome srcu i želim mu sve najbolje. Igrači odlaze, mijenjaju se, a klub i navijači ostaju. Sretno Bijelo-plavi - poručio je za kraj.

Lovrić je od početka ljeta bio slobodan u izboru nove sredine u kojoj će nastaviti karijeru, a od četvrtka je to postalo i službeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 13:26