StoryEditorOCM
Domaći nogometkadrovska križaljka

Dinamo kreće po pojačanja, Pjaca već kuca na vrata Maksimira, ali glavni fokus je na ova dva igrača

Piše Davorin Olivari/SN
29. svibnja 2024. - 07:27

Trijumfalna sezona Modrih je završena, ali sasvim je jasno da u nogometnom poslu nema stanke, jer već se mora slagati križaljka za sljedeću sezonu. Tu su naravno u prvom planu predsjednik Velimir Zajec, sportski direktor Marko Marić i trener Sergej Jakirović - pišu Sportske novosti.

Kako bi modri klub mogao izgledati iduće sezone, tko će otići, tko će doći u plavu svlačionicu? Na ta pitanja još nema odgovora, ali to nije nikakvo iznenađenje, pa tek je završilo slavlje zbog osvajanja trostruke krune. Sad se stvari moraju postaviti na svoje mjesto, treba vidjeti koliko će iznositi klupski budžet, koliko će biti budžet za dovođenje novih lica ovog ljeta...

U modrom klubu ne žele raditi stihijski, nego temeljito, skenirat će se sve, vidjeti na kojim bi se pozicijama trebala dovesti pojačanja, tko će otići. Zasad je svakako najvažnije da je ostao trener Jakirović. S Profom će se napraviti cijela projekcija, plan priprema, dolazaka, odlazaka. Čeka se naravno to finale Lige prvaka, ako ga uzme Real, stvari će biti super, onda će se aktivirati plan A, ako osvoji Borussia, Modri imaju i plan B. Plan A podrazumijeva kasniji početak priprema, plan B raniji.

No sasvim je jasno da je ovoga trenutka glavno maksimirsko pitanje hoće li ostati Bruno Petković, najbolji modri igrač prošle šampionske sezone.

- Bruno s nama ima važeći ugovor. Nadam se da će ostati, vidjet ćemo - kazao je u slavljeničkoj atmosferi nakon nedjeljne utakmice Sergej Jakirović.

image

Dinamovci slave naslov prvaka

Josip Bandić/Cropix

S trenerom bi se složila velika većina modrih navijača, svi se oni nadaju da će “doktor” ostati. Svi znaju što Petko znači za ovu momčad, on nije samo ponajbolji igrač, on je jedan od senatora, lider momčadi. Pa je tako logično za očekivati da će se s njim krenuti u razgovore, ali ima za to vremena, pred Brunom je Euro. Može se očekivati da će mu klub ponuditi poboljšani ugovor, veću cifru nego što mu pruža ovaj sadašnji. E sad, hoće li ga Petko prihvatiti, u ovom trenutku se ne može znati. Definitivno je sve na njemu, jer znate sigurno, ako netko za njega ponudi 2,5 milijuna eura, onda može otići, budući da ima takvu klauzulu u ugovoru.

Priča s Lovrenom

Druga važna stvar je - dolazak Marka Pjace. Prema našim saznanjima njegov dolazak u Dinamo je jako, jako blizu! Nećemo napisati da je to gotova priča, jer nije. Ali da već kuca na vrata maksimirske svlačionice je apsolutna istina. Tu se radi samo o nekim detaljima. Dolazak Pjace bio bi velika priča, vjerojatno najveće pojačanje za Modre u ljetnom mercatu. Pjaca je ove sezone u Rijeci pokazao kakav je igrač i koliko bi značio Dinamu. Baš mu je trebala jedna ovako odlična sezona u jakom klubu kao što je Nevera s Kvarnera i sad je, možemo tako ustvrditi, baš pravi “španer” za Dinamo.

Možebitno i jedan od aduta Zlatka Dalića na predstojećem Europskom prvenstvu. Vjerojatno dolazak Pjace znači da bi Dinamo na lijevom krilu imao zaista pregršt kvalitetnih igrača. Tu bi bili i Arber Hoxha, te Gabriel Vidović ako se dogovori još godinu dana posudbe iz Bayerna. Naravno, tu je još jedan Gabriel. Rukavini je završila posudba u Gorici.

image

Dejan Lovren

Robert Fajt/Cropix

Nekako se povela priča da Dinamu treba i jedno jako desno krilo. U eteru je ime Marina Šotičeka iz Lokomotive, 19-godišnjaka koji je iza sebe ostavio sjajnu sezonu. Za sada ipak iz kluba nema nekih naznaka da će pokušati krenuti po Šotičeka, ali, ponavljamo, sezona je tek završila, tako da ovu priču ne treba odbaciti. Što će biti s Japancem Takurom Kanekom? I njega će Dinamo probati vjerojatno još godinu dana zadržati na posudbi, kao i u slučaju Vidovića, ugovor se ne bi želio otkupiti, posudba je za maksimirsko društvo bolja opcija.

Martin Baturina? Daleko najskuplji igrač Modrih, hrvatski reprezentativac, plava “desetka” na radaru je mnogih europskih klubova. Ništa neočekivano, zar ne? Hoće li Dinamo ići u njegovu prodaju ako stigne ponuda koja će biti lukrativne prirode, od onih koje se jednostavno ne mogu odbiti? Teško je to kazati u ovom trenutku. Nekako bi se moglo zaključiti da se i u ovom slučaju čeka rasplet finala Lige prvaka. U slučaju pobjede Reala i izravnog plasmana u Europsku ligu s mogućnošću plasmana u Ligu prvaka, Modri ne bi trebali prodavati Martina, bilo bi dovoljno financija za ugodan život i konkurentnost u europskim okvirima.

Ono što je dosta izvjesno, Modri ciljaju dovođenje jednog ili čak dvojice stopera. Stoperska pozicija se nameće kao jedna od primarnih. O tome da bi Modri mogli posegnuti za Dejanom Lovrenom, već smo pisali, ali u tome bi se morali poklopiti financijski detalji. Neke vijesti idu za tim da se u plavom domu razmišlja o jednom od dvojice riječkih stopera, Niki Galešiću ili Stjepanu Radeljiću. Ali za sada ostavimo to po strani, znamo samo da nas očekuje burni ljetni mercato u Maksimiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 18:12