StoryEditorOCM
Domaći nogometmuke u napadu

Dalić odgovorio kritičarima: ‘Dvije i pol godine jurimo sto na sat! Perišić? Ovo radimo za njega‘

Piše Sport SD
14. listopada 2023. - 18:39

Nakon poraza od Turske (0:1) na osječkoj Opus Areni, nogometnoj reprezentaciji Hrvatske idući izazov nalazi se u Cardiffu. Vatreni u nedjelju (20:45 sati) gostuju kod Walesa, a kako su u četvrtak pali protiv Turaka, tako se i ključni moment kvalifikacija preselio na stadion Cardiff City. Pobjeda Hrvatskoj donosi poprilično mirne vode, jer nakon šest upotpunjenih kola imali bismo i toliko bodova prednosti nad Walesom i Armenijom.

Mateo Kovačić se prvi obratio novinarima.

- Sigurno nas je ovaj rezultat malo poljuljao. Nismo očekivali poraz protiv Turske u Osijeku, ali nismo bili pravi i dobri. Imamo novu priliku pokazati pravo lice i pokazati dobre stvari koje smo radili posljednjih godina, pišu Sportske novosti.

Hrvatska i Wales remizirali su u Splitu u ožujku.

- Wales je uvijek vrlo opasan, i oni i mi moramo pobijediti. Želimo se vratiti na pobjedničke staze, očekujemo tešku utakmicu. Vidjeli smo u Splitu da su neugodni, bili smo bolji, ali primili smo gol u zadnjoj minuti. Trebamo ući u utakmicu čvrsto i agresivno.

Što očekujete od utakmice?

- Od Hrvatske se uvijek očekuju dobri rezultati. Očekujemo sami od sebe da smo dobri, očekujemo pobjedu, ali nekada se dogodi i poraz. Imamo priliku pokazati pravo lice i odigrati dobru utakmicu.

Što je pošlo po krivu protiv Turske? Što možete popraviti u sutrašnjoj utakmici?

- Krenuli smo dosta loše, Livi je sjajno branio u početku. Nismo bili čvrsti, kompaktni, agresivni. Sve je krenulo loše i bili smo neefikasni prema naprijed. Nije bilo dobro, ali nogomet uvijek daje novu priliku, možemo popraviti dojam.

Zadnji put ste u Walesu bili prije četiri godine, bila je teška utakmica.

- Očekujem sličnu utakmicu protiv Walesa, borbenu, ako ne uđemo kako treba, oni će nas kazniti. Oni će ići na sve ili ništa, jako su dobri prema naprijed, imaju duge lopte, individualnu kvalitetu... Publika je iza njih, imali smo puno teških utakmica u našim karijerama.

Nakon Kovačića pred novinare je izašao i Zlatko Dalić.

- Sve je u našim rukama, svjesni smo loše utakmice protiv Turske, zaslužili smo poraz. Ne smijemo to ponoviti, pogotovo prvo poluvrijeme. Respektiramo Wales, bit će borbena utakmica i velika bitka na terenu. Moramo znati odgovoriti, bit će agresivni i imaju publiku iza sebe.

Tko će igrati u napadu?

- Neće biti puno promjena, razmišljamo. Petković je ostao doma, njegova želja je jedno, a spremnost drugo. Rekli smo mu da se liječi i da bude spreman za kasnije. Ostali smo na Musi i Belji, oba klasična centarfora, malo drugačija u odnosu na lažne devetke kakve smo inače koristili. Vidjet ćemo za zadnji red, nemamo puno izbora, ali nešto ćemo napraviti i nadam se da ćemo izabrati najbolje. Za nas je najvažnije se kvalificirati, to je prvi korak. To je naš fokus, o čemu razmišljamo. Bili smo u finalu SP-a, naše su ambicije uvijek velike. Razmišljamo samo o plasmanu na EP, kako osvojiti dovoljan broj bodova za to, vidjet ćemo što će biti dalje.

- Svjesni smo da moramo odigrati bolje. Nakon dvije i pol godine jurimo sto na sat, mora doći ovakva situacija. Nemoguće je uvijek imati pobjede, poklopilo se dosta stvari. Neću tražiti alibije, jednostavno nismo bili dobri. Sami se prema sebi moramo iskupiti i zbog sebe moramo odigrati dobru utakmicu da to što prije zaboravimo. Želimo učiniti taj korak prema Euru, ako sutra ne bude dobro, imat ćemo velikih problema.

Koliko vam nedostaje Ivan Perišića?

- Izgubili smo jednog od najvažnijih igrača, uvijek je imao svoj dan kada je bilo teško. Veliki je nedostatak i bez njega je jako teško, nije nikada izostajao, uvijek je bio zdrav. Očekujem ga brzo, ali ozljeda je teška. Moramo zbog njega ostvariti plasman i da nam se on onda priključi. Veliki je radnik, puno nam fali i možda smo izgubili i najvažnijeg igrača.

Kako komentirate Livakovića i gdje su Velšani najopasniji?

- Livi ima našu punu podršku, do gola Turske je bio naš najbolji pojeidnac. To je normalno, dogodi se gršeka. Ne vjerujem da će to na njega utjecati, ima dovoljno iskustva da pređe preko toga. Spremni smo na duge lopte i preskakanje igre, to je najopasnija stvar kod Walesa. Tu moramo biti oprezni, što manje raditi prekide, spriječiti nabacivanja i skok-igru.

Kakvu Hrvatsku možemo očekivati?

- Prvo moramo popraviti agresiju. Drugo, stajali smo daleko od igrača, nismo bili kompaktni u bloku. Bili smo u lošoj formaciji, koju smo popravili u drugom poluvremenu. Moramo imati bolji raspored i biti kompaktniji. Protiv Turske smo bili preduboki i preširoki, potrošili smo se, a nismo napravili ništa. Nismo bili učinkoviti.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:35