StoryEditor
Domaći nogometigore, svrati

Analiza liste igrača za zadnje dvije utakmice: gleda li izbornik mlade reprezentacije Prvu HNL i prati li što se igra južno od čvora Bosiljevo?

20. studenog 2020. - 11:22
Damir Krajač/Cropix

Sve je dobro što se dobro svrši!

Od te stare izreke ne možemo pobjeći, kad je riječ o plasmanu U-21 selekcije Hrvatske na Euro. No, mala drama koju su proživljavali mladi Vatreni, zbog ovisnosti o rezultatima drugih, traži barem ekspresnu analizu prijeđenog kvalifikacijskog puta. 

U takvu situaciju Solinjanin Nikola Moro i ostali nisu smjeli dospjeti. Jer, nemali koncentrat talenata, kako zna stari lisac Ćiro Blažević etiketirati hrvatsku nogometnu mladost, nemaju konkurenti iz skupine Česi i Škoti. Vrlo je vjerojatno kako bi Zlatko Dalić u igračkoj suši, da se nisu poklapali datumi utakmica i korona, prije Portugala posegnuo za Gvardiolom, Vuškovićem ili već spomenutim Morom. 

Da je svega pomalo svjestan i izbornik Igor Bišćan govore njegove istupi. U samo tri dana varirao je od izjave „razočarali su me igrom i nedisciplinom“, poslije remija sa Škotskom (2:2), do “dečki su pokazali kako se igra, prezentirali hrvatski nogomet na pravi način. Efikasno, kobinatorno i ozbiljno“, poslije vatrometa golova sa slabašnom Litvom (7:0).

Gračan ostavio poraz u amanet

Za put po trnju do uspjeha Bišćan mora preuzeti svoj dio odgovornosti. Jedino opravdanje za strahovanje do zadnjeg trena je podatak da mu je prethodnik Nenad Gračan u amanet ostavio umalo koban poraz (1:2) protiv Škota na Šubićevcu. 

No, ta je utakmica imala gotovo istovjetan tijek kao škotski uzvrat. Na šibenskom travnjaku Lovro Majer i ostali bili su superiorni uz vodstvo !:0, a onda se neshvatljivom dekoncentracijom, taktičkom nedisciplinom, pa i nepromišljenim trenerskim izmjenama sve pretvorilo u poraz 1:2. Baš kao što je u prvom poluvremenu škotskog uzvrata Hrvatska djelovala još nadmoćnije (2:0), a onda umalo sve prokockala nedisciplinom (Sosa), početničkom greškom (Šemper) i preranim izmjenama (Bišćan).

U analizi Bišćanove liste igrača za zadnje dvije utakmice nametnula su se dva pitanja. Gleda li uopće izbornik mlade reprezentacije utakmice Prve HNL? Nije li previše okupiran igračima od Lučkog do Sesveta? Ili premalo prati nogomet što se igra južno od čvora Bosiljevo? Da je pomno promatrao ratnički dvoboj Hajduka i Osijeka vjerojatno bi David Čolina, zbog dobre igre i sjajnog pogotka, dobio prednost u odnosu na Bornu Sosu. 

Na utakmici Varaždin – Šibenik narančasti vezisti Ćurić i Bulat su prosto „pojeli“ Đuraseka, no potonji je umjesto Šibenčanina Marka dobio poziv za Škotsku i Litvu. Bišćanovu pozornost jamačno je zaslužio i šibenski Sinjanin, vratar Nedjeljko Labrović, koji blista u prvoj prvoligaškoj sezoni. 

- Svaki izbornik ima svoju koncepciju, više vjeruje igračima koje bolje pozna. Osobno, držim da Bulat i Labrović zaslužuju poziv u mladu reprezentaciju - pomalo diplomatski će trener Šibenika Krunoslav Rendulić.

I još nešto. Favoriziranje Šempera i Kotarskog, zagrebačkih vratara “na privremenom radu u inozemstvu“ naprasno podsjeća na ne baš mudru odluku Nike Kovača da na Svjetskom prvenstvu u Brazilu treći golman, uz Pletikosu i Subašića, bude još zeleni Zelenika. To se objašnjavalo “pogledom u budućnost“. A da je pogled bio mutan najbolje svjedoči podatak kako je bivši dinamovac minulog vikenda bio pričuva u Varaždinu! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 09:14