StoryEditorOCM

A što sad? Čudo neviđeno, Sudačka komisija utvrdila da je naš internacionalac Bebek grubo pogriješio u VAR sobi

Piše F. V.
26. rujna 2023. - 14:03

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza objavila je analizu suđenja u 9. kolu SuperSport HNL-a. Na tapetu se našla samo jedna utakmica, ona Istre 1961 i Gorice (0:1) iza koje je bilo dosta repova, a Puljani predvođeni sportskim direktorom Sašom Bjelanovićem su iskazivali veliko nezadovoljstvo nakon nedosuđenog kaznenog udarca za domaćina. Sudačka komisija je pak utvrdila kako je glavni sudac Fran Jović tu bio u pravu kada nije dosudio kazneni udarac za domaćina, ali je shodno tome i uvrđeno da je u VAR sobi internacionalac Ivan Bebek grubo pogriješio kada je glavnog arbitra pozvao da pogleda tu situaciju na VAR monitoru.

Evo što je sudačka komisija na temu te sporne situacije objavila:

20. minuta: Incident u kaznenom prostoru Gorice nije prekršaj prema Pravilima nogometne igre. Neosporni kontakt koji je branič Gorice ostvario sa suparnikom nema utjecaj na sposobnost i kretnju suparnika te se sukladno Pravilima i u duhu pravila nogometa ne smatra kažnjivom radnjom koja je dostatna za donošenje tehničke mjere. KNS HNS-a intervenciju VAR suca smatra neutemeljenom i neispravnom. Procjenu suca nakon pregleda OFR snimke i ostanak na inicijalnoj odluci (udarac iz kuta) KNS HNS-a smatra ispravnom.

Podsjetimo, u situaciji kada se par kola ranije splitski sudac Duje Strukan ‘oglušio‘ na poziv iz VAR sobe i nije nakon pregleda snimke preinačio svoju odluku o isključenju igrača na susretu Lokomotive i Osijeka (2:2), u idućem kolu je - odmarao. Vidjet ćemo sad hoće li na ‘hlađenje‘ i Bebek. Riječki arbitar Bebek je u zadnje vrijeme bio u fokusu i nakon nedavnog derbija Osijeka i Dinama (2:3). Tada je u dva navrata u završnici susreta pozivao glavnog suca Marija Zebeca iz VAR sobe nakon čega su dosuđivani kazneni udarci za Zagrepčane. U tim situacijama je Komisija Bebeku dala za pravo. Bebek je ovog mjeseca bio prvi hrvatski sudac u VAR sobi na utakmicama Lige prvaka (susret Celtic - Feyenoord).

Komisija se nije očitovala o zaleđu dosuđenom na susretu Hajduk - Lokomotiva (1:0, sporno je bilo povlačenje linija kod poništenog gola Filipa Krovinovića, makar je zaista bilo zaleđe), odnosno o spornim situacijama koje su potencijalno mirisale na zaleđe u utakmici Rudeša i Dinama (1:5).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:29