stdClass Object ( [id] => 1097972 [title] => Toni i njegova tvornica šampiona ne prestaju osvajati velike medalje gdje god se pojave: ‘Nije sve završilo sa sestrama Zaninović, mi smo klub prvaka‘ [alias] => toni-i-njegova-tvornica-sampiona-ne-prestaju-osvajati-velike-medalje-gdje-god-se-pojave-nije-sve-zavrsilo-sa-sestrama-zaninovic-mi-smo-klub-prvaka [catid] => 281 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ima ona izreka da na vrhu zna biti usamljeno i da s te pozicije više nemaš kamo osim dolje. U Taekwondo klubu Marjan ne slažu se s njom. Zajedničkim radom, poručuju, s tog se vrha mogu doseći novi, još viši vrhovi.

I zaista, malo tko im može proturječiti budući da ne prestaju oduševljavati i osvajati velike medalje gdje god se pojave. Tako je bilo i nedavno na Europskom prvenstvu u Sofiji s kojeg su se predstavnici sada već slavnog splitskog kluba kući vratili s četiri medalje. Tri zlatne osvojile su Matea Jelić, Bruna Vuletić i Lena Stojković, dok je Ivanu Šapini pripala bronca.

Taj pothvat, ali i nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju, bile su povod našeg razgovora s Tonijem Tomasom, čovjekom koji je kao tinejdžer osnovao Marjan 2000. godine. Tijekom protekla dva desetljeća stvorio je rasadnik talenata, tvornicu medalja i svjetski fenomen, a u ovom nam je razgovoru otkrio mnogo toga o sebi i svom pogledu na taekwondo, o planovima za Tokio i Pariz 2024., o utjecaju pandemije na svakodnevni rad kluba, a dotakli smo se i stanja splitskog sporta budući da je Tomas dopredsjednik Splitskog saveza športova i kao takav itekako pozvan govoriti na tu temu.

Toni, jeste li očekivali ovakvu berbu medalja u Sofiji?

- Možda ćete se začuditi, ali mogli smo napraviti i više! Jednostavno, imamo takvu kvalitetu. Nama je standard najviši mogući, želimo samo zlata i tako se pripremamo.

Pošteno, ali Jelić i Vuletić su netom prije natjecanja preboljele koronu, dok je Stojković tek prvi put nastupala na EP-u. Nije u takvim okolnostima lako najavljivati toliko zlata?

- Uvijek govorim da je 90 posto toga u glavi i jesi li sposoban funkcionirati pod pritiskom. Matea je zbog korone bila u najgoroj formi u zadnjih nekoliko godina, ali je u glavi odlučila da će biti prva i bila je. Lena je na SP-u izgubila meč za medalju i gorjela je od želje da dobije novu šansu. Naš trener Veljko Laura “Šišo” zapravo je najveći dobitak jer je on praktički stvorio Brunu i Lenu.

Svi ističu da su treninzi u Marjanu ponekad teži nego mečevi na velikim natjecanjima?

- Ne ponekad, nego uvijek! Imamo jak sustav, nastojimo dovesti sve najbolje što imamo u Hrvatskoj kako bi konkurencija bila najjača moguća. Na svakom smo treningu nas četvorica trenera i nema šanse da nam promakne nešto što treba popraviti.

Kod vas u Marjanu rezultat daje ono što svi u Hrvatskoj zazivamo u sportu - sustav. Ne ovisite o pojedincu ili talentiranoj generaciji već neprestano “izbacujete” nove vrhunske borce.

- Želja nam je bila pokazati da nije sve počelo i završilo sa sestrama Zaninović jer su mnogi govorili da više neće biti taekwondoa kad one odu. Gradili smo sustav tako da svi uspjesi koji su uslijedili nakon Lucije i Ane nisu slučajnost. Sami smo stvarali uvjete, ulazili u rizik i vjerovali u sebe.

Ostajete li kod kuće pripremati se za Tokio i što očekujete od Olimpijskih igara?

- Ostajemo kući, premda nas mnoge zemlje zovu da dođemo trenirati kod njih. Ako nas ozljede zaobiđu, vjerujem da ćemo u Tokiju imati dobar rezultat.

A to znači?

- Mi smo klub prvaka. S velikih natjecanja najviše imamo zlatnih medalja, što nije normalno. Samo je jedan prvak i uvijek težimo tome da mi budemo prvaci. To vrijedi i za Tokio.

Koliko je pandemija utjecala na rad kluba?

- Održali smo se. Izaći ćemo još jači iz ove krize. Nastojali smo očuvati jezgru ljudi koji nas vuku.

Je li opao broj članova?

- Je. Prije korone imali smo 950 djece, a sad smo na 560. No vjerujemo da ćemo u rujnu biti puni k’o šipak. Mnogima smo u gradu izbor broj jedan, a u nas dolaze trenirati najtalentiranija ženska djeca.

A treneri i zaposlenici?

- Kad smo bili skroz zatvoreni, jedan dio trenera nije radio, ali smo ih nakon toga vratili. Danas imamo 20 stalno zaposlenih.

Koliko klub ima prostora za rast, a da kvaliteta rada ne pati?

- Kažu da je zdrav rast osam posto članova godišnje, a mi smo imali godina i s većim rastom. Stagnacija za nas nije opcija, a nazadovanje je katastrofa tako da mogu najaviti da ćemo biti još masovniji i uspješniji. Već razmišljamo i o sljedećem olimpijskom ciklusu, za Pariz 2024.

A kakva su očekivanja tamo s obzirom na to da ste i izbornik reprezentacije?

- Još više predstavnika nego na dosadašnjim Igrama, uključujući Tokio, i naravno medalje! Sada u Tokiju imamo Mateu Jelić, Tonija Kanaeta i Ivana Šapinu iz Marjana te Kristinu Tomić iz zagrebačkog Osvita.

Dakle, možemo očekivati jake Marjanove adute za medalju na svakim sljedećim Igrama?

- Usudit ću se to reći, želimo medalju na svakim Igrama! Počevši od Tokija.

Kako vaši inozemni konkurenti objašnjavaju fenomen Marjana?

- Čude se što s manjim sredstvima imamo tako dobre rezultate, a meni to predstavlja neopisivo zadovoljstvo. Sve je u znanju, a mene sve zanima i sve analiziram. Mi u klubu pričamo jezikom koji ne razumije nitko drugi u hrvatskom taekwondou. U Kini napune dvoranu i rade po svom programu, pa tko može pratiti, ostaje. Mi tako ne radimo. Mi svakom sportašu pristupamo individualno jer nisu svi isti i majstori smo u prepoznavanju smjera u kojem ih dalje trebamo razvijati. Otkrijemo njihove prednosti i razvijamo ih do maksimuma. Na taj način naši borci dobiju nešto posebno što ih izdvaja iz gomile i čini konkurentnijima.

Traže li vas u inozemstvu, nude li vam posao?

- Bilo je ponuda. Četiri-pet zemalja me zvalo.

Iz Europe ili?

- Jedna iz Europe, a ostale iz drugih krajeva svijeta. U tim bih zemljama dobio novac, ali bih morao graditi sustav od nule. Kratkoročno bi bilo dobro za mene, ali dugoročno ne bi. Važan je faktor i obitelj. Imam suprugu i dvoje djece i odlučio sam odbiti sve te ponude. Vidim se tu u Splitu.

A što ako dođe neka nemoralna ponuda?

- Nikad ne reci nikad, ali do sada sam odolijevao pa vjerujem da će tako biti i dalje.

Kako kao dopredsjednik SSŠ-a gledate na stanje splitskog sporta u ovom pandemijskom vremenu i vidite li u nekom klubu ili sportašu potencijal da postane barem upola uspješan kao Marjan?

- SSŠ je probao zadržati sve ljude koji žive od sporta i ovo je grad zanesenjaka za sport kojemu je jako malo potrebno da se revitalizira. Potrebno je bolje upravljanje i efikasniji sustav, a pozitivnih primjera ima u jedrenju, judu, plivanju, atletici, taekwondou...

Ima ih, naravno, no koliko su oni plod pojedinačnih, obiteljskih projekata, a koliko dobro osmišljenog sustava?

- Ne postoji obiteljski projekt. Netko je morao izgraditi bazen, platiti stipendiju sportašu, dati plaću treneru i financirati odlaske na natjecanja. Sposobnost da se od kune napravi pet dovela je splitski sport na razinu na kojoj je nekoć bio, no tu inicijalnu kunu netko je morao dati. Najveća sredstva moraju dobiti najbolji jer oni stvaraju dodatnu vrijednost i okupljaju najviše djece. Tu ima najviše prostora za napredak.

Možda je u tom smislu konkretnija kategorizacija sportova rješenje?

- Možda. Nema puno sportova koji imaju perspektivu u Splitu, a mi smo previše otišli u širinu.

---

‘Nikad nismo zadovoljni, tražimo što ne valja, to nas čini boljima’

Nikad zadovoljni. Takvi su vam u Marjanu. Ali u pozitivnom smislu, jer takav ih stav tjera naprijed, gura ih da budu još bolji. Toni Tomas otkrio nam je anegdotu koja to najbolje potvrđuje.

- Nakon Sofije moja je žena čestitala treneru Šiši i rekla mu da se veseli još večeras jer zna da sa mnom već sutra nešto neće valjati, haha.

Stvarno je tako?

- Je, uvijek tražimo što nije valjalo i nikad nismo zadovoljni. To nas čini boljima. U zoni komfora nema napretka. Zato svi i žele trenirati s nama, znaju da smo kvalitetni.

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tokio tomas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tokio tomas 1 1 1 1 1 1 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-11 14:01:10 [created_by] => 3223 [created_by_alias] => Vedran Babić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-11 14:15:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-11 14:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 281 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz borilačkih sportova. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, borilački sportovi [secure] => 0 [page_title] => Borilački sportovi [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/11\/17778096.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["dalstaekwondo "],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17778096_1920.jpg":"1920x1080","k_17778096_1280.jpg":"1280x1280","k_17778096_1024.jpg":"1024x1024","k_17778096_640.jpg":"640x640","k_17778096_480.jpg":"480x480","k_17778096_340.jpg":"340x340","k_17778096_220.jpg":"220x220","o_17778096_1280.jpg":"1280x853","o_17778096_1024.jpg":"1024x682","o_17778096_640.jpg":"640x426","o_17778096_480.jpg":"480x320","o_17778096_340.jpg":"340x226","o_17778096_220.jpg":"220x146","h_17778096_1280.jpg":"1280x854","h_17778096_1024.jpg":"1024x683","h_17778096_640.jpg":"640x427","h_17778096_480.jpg":"480x320","h_17778096_340.jpg":"340x227","h_17778096_220.jpg":"220x147","pp_17778096_1280.jpg":"1006x1280","pp_17778096_1024.jpg":"805x1024","pp_17778096_640.jpg":"503x640","pp_17778096_480.jpg":"377x480","pp_17778096_340.jpg":"267x340","pp_17778096_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 281 [name] => Borilački sportovi [alias] => borilacki-sportovi [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38597070 Threads: 5 Questions: 7111044254 Slow queries: 3304813 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608698364 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/borilacki-sportovi ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 281 [name] => Borilački sportovi [alias] => borilacki-sportovi [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/borilacki-sportovi ) ) [link] => /sport/borilacki-sportovi/toni-i-njegova-tvornica-sampiona-ne-prestaju-osvajati-velike-medalje-gdje-god-se-pojave-nije-sve-zavrsilo-sa-sestrama-zaninovic-mi-smo-klub-prvaka-1097972 [printLink] => /sport/borilacki-sportovi/toni-i-njegova-tvornica-sampiona-ne-prestaju-osvajati-velike-medalje-gdje-god-se-pojave-nije-sve-zavrsilo-sa-sestrama-zaninovic-mi-smo-klub-prvaka-1097972?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 389792 [name] => toni tomas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-tomas [link] => /tag/toni-tomas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265395 [name] => taekwondo klub Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => taekwondo-klub-marjan [link] => /tag/taekwondo-klub-marjan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tokio tomas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Toni i njegova tvornica šampiona ne prestaju osvajati velike medalje gdje god se pojave: ‘Nije sve završilo sa sestrama Zaninović, mi smo klub prvaka‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3223 [name] => Vedran Babić [username] => vedran-babi [email] => vedran-babi@sd.hr [password] => $2y$10$gFbywjW2kBysaKj6dCiTgud8qVNSXexNmeoIhU6PTYn6haGvfmFjy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vedran-babic-3223 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1741 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ccae21fa2683b134c7ba8f9a8076c822?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17778096.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => dalstaekwondo [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/11/17778096.jpg [title] => dalstaekwondo ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ima ona izreka da na vrhu zna biti usamljeno i da s te pozicije više nemaš kamo osim dolje. U Taekwondo klubu Marjan ne slažu se s njom. Zajedničkim radom, poručuju, s tog se vrha mogu doseći novi, još viši vrhovi.

I zaista, malo tko im može proturječiti budući da ne prestaju oduševljavati i osvajati velike medalje gdje god se pojave. Tako je bilo i nedavno na Europskom prvenstvu u Sofiji s kojeg su se predstavnici sada već slavnog splitskog kluba kući vratili s četiri medalje. Tri zlatne osvojile su Matea Jelić, Bruna Vuletić i Lena Stojković, dok je Ivanu Šapini pripala bronca.

Taj pothvat, ali i nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju, bile su povod našeg razgovora s Tonijem Tomasom, čovjekom koji je kao tinejdžer osnovao Marjan 2000. godine. Tijekom protekla dva desetljeća stvorio je rasadnik talenata, tvornicu medalja i svjetski fenomen, a u ovom nam je razgovoru otkrio mnogo toga o sebi i svom pogledu na taekwondo, o planovima za Tokio i Pariz 2024., o utjecaju pandemije na svakodnevni rad kluba, a dotakli smo se i stanja splitskog sporta budući da je Tomas dopredsjednik Splitskog saveza športova i kao takav itekako pozvan govoriti na tu temu.

Toni, jeste li očekivali ovakvu berbu medalja u Sofiji?

- Možda ćete se začuditi, ali mogli smo napraviti i više! Jednostavno, imamo takvu kvalitetu. Nama je standard najviši mogući, želimo samo zlata i tako se pripremamo.

Pošteno, ali Jelić i Vuletić su netom prije natjecanja preboljele koronu, dok je Stojković tek prvi put nastupala na EP-u. Nije u takvim okolnostima lako najavljivati toliko zlata?

- Uvijek govorim da je 90 posto toga u glavi i jesi li sposoban funkcionirati pod pritiskom. Matea je zbog korone bila u najgoroj formi u zadnjih nekoliko godina, ali je u glavi odlučila da će biti prva i bila je. Lena je na SP-u izgubila meč za medalju i gorjela je od želje da dobije novu šansu. Naš trener Veljko Laura “Šišo” zapravo je najveći dobitak jer je on praktički stvorio Brunu i Lenu.

Svi ističu da su treninzi u Marjanu ponekad teži nego mečevi na velikim natjecanjima?

- Ne ponekad, nego uvijek! Imamo jak sustav, nastojimo dovesti sve najbolje što imamo u Hrvatskoj kako bi konkurencija bila najjača moguća. Na svakom smo treningu nas četvorica trenera i nema šanse da nam promakne nešto što treba popraviti.

Kod vas u Marjanu rezultat daje ono što svi u Hrvatskoj zazivamo u sportu - sustav. Ne ovisite o pojedincu ili talentiranoj generaciji već neprestano “izbacujete” nove vrhunske borce.

- Želja nam je bila pokazati da nije sve počelo i završilo sa sestrama Zaninović jer su mnogi govorili da više neće biti taekwondoa kad one odu. Gradili smo sustav tako da svi uspjesi koji su uslijedili nakon Lucije i Ane nisu slučajnost. Sami smo stvarali uvjete, ulazili u rizik i vjerovali u sebe.

Ostajete li kod kuće pripremati se za Tokio i što očekujete od Olimpijskih igara?

- Ostajemo kući, premda nas mnoge zemlje zovu da dođemo trenirati kod njih. Ako nas ozljede zaobiđu, vjerujem da ćemo u Tokiju imati dobar rezultat.

A to znači?

- Mi smo klub prvaka. S velikih natjecanja najviše imamo zlatnih medalja, što nije normalno. Samo je jedan prvak i uvijek težimo tome da mi budemo prvaci. To vrijedi i za Tokio.

Koliko je pandemija utjecala na rad kluba?

- Održali smo se. Izaći ćemo još jači iz ove krize. Nastojali smo očuvati jezgru ljudi koji nas vuku.

Je li opao broj članova?

- Je. Prije korone imali smo 950 djece, a sad smo na 560. No vjerujemo da ćemo u rujnu biti puni k’o šipak. Mnogima smo u gradu izbor broj jedan, a u nas dolaze trenirati najtalentiranija ženska djeca.

A treneri i zaposlenici?

- Kad smo bili skroz zatvoreni, jedan dio trenera nije radio, ali smo ih nakon toga vratili. Danas imamo 20 stalno zaposlenih.

Koliko klub ima prostora za rast, a da kvaliteta rada ne pati?

- Kažu da je zdrav rast osam posto članova godišnje, a mi smo imali godina i s većim rastom. Stagnacija za nas nije opcija, a nazadovanje je katastrofa tako da mogu najaviti da ćemo biti još masovniji i uspješniji. Već razmišljamo i o sljedećem olimpijskom ciklusu, za Pariz 2024.

A kakva su očekivanja tamo s obzirom na to da ste i izbornik reprezentacije?

- Još više predstavnika nego na dosadašnjim Igrama, uključujući Tokio, i naravno medalje! Sada u Tokiju imamo Mateu Jelić, Tonija Kanaeta i Ivana Šapinu iz Marjana te Kristinu Tomić iz zagrebačkog Osvita.

Dakle, možemo očekivati jake Marjanove adute za medalju na svakim sljedećim Igrama?

- Usudit ću se to reći, želimo medalju na svakim Igrama! Počevši od Tokija.

Kako vaši inozemni konkurenti objašnjavaju fenomen Marjana?

- Čude se što s manjim sredstvima imamo tako dobre rezultate, a meni to predstavlja neopisivo zadovoljstvo. Sve je u znanju, a mene sve zanima i sve analiziram. Mi u klubu pričamo jezikom koji ne razumije nitko drugi u hrvatskom taekwondou. U Kini napune dvoranu i rade po svom programu, pa tko može pratiti, ostaje. Mi tako ne radimo. Mi svakom sportašu pristupamo individualno jer nisu svi isti i majstori smo u prepoznavanju smjera u kojem ih dalje trebamo razvijati. Otkrijemo njihove prednosti i razvijamo ih do maksimuma. Na taj način naši borci dobiju nešto posebno što ih izdvaja iz gomile i čini konkurentnijima.

Traže li vas u inozemstvu, nude li vam posao?

- Bilo je ponuda. Četiri-pet zemalja me zvalo.

Iz Europe ili?

- Jedna iz Europe, a ostale iz drugih krajeva svijeta. U tim bih zemljama dobio novac, ali bih morao graditi sustav od nule. Kratkoročno bi bilo dobro za mene, ali dugoročno ne bi. Važan je faktor i obitelj. Imam suprugu i dvoje djece i odlučio sam odbiti sve te ponude. Vidim se tu u Splitu.

A što ako dođe neka nemoralna ponuda?

- Nikad ne reci nikad, ali do sada sam odolijevao pa vjerujem da će tako biti i dalje.

Kako kao dopredsjednik SSŠ-a gledate na stanje splitskog sporta u ovom pandemijskom vremenu i vidite li u nekom klubu ili sportašu potencijal da postane barem upola uspješan kao Marjan?

- SSŠ je probao zadržati sve ljude koji žive od sporta i ovo je grad zanesenjaka za sport kojemu je jako malo potrebno da se revitalizira. Potrebno je bolje upravljanje i efikasniji sustav, a pozitivnih primjera ima u jedrenju, judu, plivanju, atletici, taekwondou...

Ima ih, naravno, no koliko su oni plod pojedinačnih, obiteljskih projekata, a koliko dobro osmišljenog sustava?

- Ne postoji obiteljski projekt. Netko je morao izgraditi bazen, platiti stipendiju sportašu, dati plaću treneru i financirati odlaske na natjecanja. Sposobnost da se od kune napravi pet dovela je splitski sport na razinu na kojoj je nekoć bio, no tu inicijalnu kunu netko je morao dati. Najveća sredstva moraju dobiti najbolji jer oni stvaraju dodatnu vrijednost i okupljaju najviše djece. Tu ima najviše prostora za napredak.

Možda je u tom smislu konkretnija kategorizacija sportova rješenje?

- Možda. Nema puno sportova koji imaju perspektivu u Splitu, a mi smo previše otišli u širinu.

---

‘Nikad nismo zadovoljni, tražimo što ne valja, to nas čini boljima’

Nikad zadovoljni. Takvi su vam u Marjanu. Ali u pozitivnom smislu, jer takav ih stav tjera naprijed, gura ih da budu još bolji. Toni Tomas otkrio nam je anegdotu koja to najbolje potvrđuje.

- Nakon Sofije moja je žena čestitala treneru Šiši i rekla mu da se veseli još večeras jer zna da sa mnom već sutra nešto neće valjati, haha.

Stvarno je tako?

- Je, uvijek tražimo što nije valjalo i nikad nismo zadovoljni. To nas čini boljima. U zoni komfora nema napretka. Zato svi i žele trenirati s nama, znaju da smo kvalitetni.

 

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
dalstaekwondo
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/borilacki-sportovi/toni-i-njegova-tvornica-sampiona-ne-prestaju-osvajati-velike-medalje-gdje-god-se-pojave-nije-sve-zavrsilo-sa-sestrama-zaninovic-mi-smo-klub-prvaka-1097972 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aad021a071d8d0f4d86fefeba586d6b6ad28953f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Toni+i+njegova+tvornica+%C5%A1ampiona+ne+prestaju+osvajati+velike+medalje+gdje+god+se+pojave%3A+%E2%80%98Nije+sve+zavr%C5%A1ilo+sa+sestrama+Zaninovi%C4%87%2C+mi+smo+klub+prvaka%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fborilacki-sportovi%2Ftoni-i-njegova-tvornica-sampiona-ne-prestaju-osvajati-velike-medalje-gdje-god-se-pojave-nije-sve-zavrsilo-sa-sestrama-zaninovic-mi-smo-klub-prvaka-1097972 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fborilacki-sportovi%2Ftoni-i-njegova-tvornica-sampiona-ne-prestaju-osvajati-velike-medalje-gdje-god-se-pojave-nije-sve-zavrsilo-sa-sestrama-zaninovic-mi-smo-klub-prvaka-1097972 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tokio tomas [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Toni i njegova tvornica šampiona ne prestaju osvajati velike medalje gdje god se pojave: ‘Nije sve završilo sa sestrama Zaninović, mi smo klub prvaka‘

Piše Vedran Babić
11. svibnja 2021. - 16:13

Ima ona izreka da na vrhu zna biti usamljeno i da s te pozicije više nemaš kamo osim dolje. U Taekwondo klubu Marjan ne slažu se s njom. Zajedničkim radom, poručuju, s tog se vrha mogu doseći novi, još viši vrhovi.

I zaista, malo tko im može proturječiti budući da ne prestaju oduševljavati i osvajati velike medalje gdje god se pojave. Tako je bilo i nedavno na Europskom prvenstvu u Sofiji s kojeg su se predstavnici sada već slavnog splitskog kluba kući vratili s četiri medalje. Tri zlatne osvojile su Matea Jelić, Bruna Vuletić i Lena Stojković, dok je Ivanu Šapini pripala bronca.

Taj pothvat, ali i nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju, bile su povod našeg razgovora s Tonijem Tomasom, čovjekom koji je kao tinejdžer osnovao Marjan 2000. godine. Tijekom protekla dva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 06:56