StoryEditorOCM
SplitGUBE STRPLJENJE

Vlasnici zemlje na najvrjednijem dijelu Splita bjesne: Otkud im pravo?! Krši se zakon, Puljak i Županija zatvaraju oči

Piše Božidar Lončar
23. siječnja 2024. - 18:26

Marko Pejnović, ravnatelj Park-šume Marjan, oglušio se o važeći zaključak o korištenju prometnica u dijelu park-šume Marjan, smatraju u udruzi ”Vlasnici zemljišta na Marjanu” koji su nas kontaktirali kada je Pejnović za Slobodnu Dalmaciju 16. siječnja izjavio kako je obitelj Alujević ostala bez vinjeta za prolazak rampom do svoje kuće nakon što je Dario Alujević automobilom probio rampu na Marjanu.

image

Dario Alujević
 

Duje Klarić/Cropix
image

Slomljena rampa na sjevernom ulazu u park-šumu Marjan

Nikola Vilić/Cropix

- Prema zaključku, vlasnici zemljišta imaju pravo na dvije vinjete. Vozilo nije imalo vinjetu, ali zato imaju sin i kći Darija Alujevića. Ali sada ni oni nemaju prolaz iako imaju valjane vinjete. To je potvrdio i ravnatelj Pejnović - kazali su u Udruzi.

Kao što smo već pisali, u javnom savjetovanju je prijedlog novog zaključka koji potpisuje Ivica Puljak kojim bi se zamijenio onaj donesen u mandatu Andre Krstulovića Opare. Prema njemu, izbrisao bi se članak kojim se do sada dozvoljava vožnja prometnicama određenima zaključkom unutar park-šume za vozila s vinjetom. 

Novim bi zaključkom Javna ustanova aktom odlučivala tko će dobiti vinjetu. Izbacuje se i članak prema kojem pravo na trajnu vinjetu imaju vlasnici zemljišnih parcela na Marjanu (jedna vinjeta po parceli) te osobe s prebivalištem na području park-šume koje su dobile po dvije vinjete po kućanstvu.

- Javna ustanova nema zakonsku osnovu za izdavanje vinjeta jer za to nisu ovlašteni. Uredbom o prometovanju na području grada Splita je određeno da Grad regulira prometovanje, a ne Javna ustanova. To nije ni u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode. Oni bi mijenjali namjenu cesta. Na nerazvrstanim cestama ne mogu imati prepreke - odgovorili su vlasnici zemljišta.

O tome smiju li biti prepreke poput rampi na nerazvrstanoj cesti kao što je Marjanski put na ulazu kod Vodospreme gdje je probijena rampa, pitali smo policiju. Odgovorili su nam kako se u pravilu ”ne postavljaju prepreke, osim u pojedinim situacijama shodno postojećim propisima i ovlastima” te su nas uputili na Javnu ustanovu. Za rampe na Marjanu policija nije nadležna, kažu:

- Policija ne izdaje suglasnost u situacijama koje se odnose na Zakon o zaštiti prirode kao što je to u ovom slučaju - odgovorili su nam iz PU SD 12. siječnja.

image
Ante Čizmić/Cropix

‘Izračun zemljišta u nacrtu prijedloga upravljanja je napravljen dječji‘

Iz Udruge koja okuplja vlasnike zemljišta smatraju kako nisu bespravni graditelji i kako će to utvrditi sudovi, a ne Javna ustanova:

- Sve građevine su u procesu legalizacije. One će ili biti ili neće biti legalizirane. To nije problem naše udruge, Marka Pejnovića ni Javne ustanove, već sudova. Mi samo želimo da se situacija na poluotoku Marjan uskladi s hrvatskim zakonom.

Prijedlog plana upravljanja poslan je Ministarstvu, a sada opet spominju javno savjetovanje, što znači da su neke pogreške sigurno pronađene - kažu vlasnici zemlje koji su se dotaknuli spora oko veličine poljoprivrednog zemljišta u park-šumi, smatrajući kako je izračun u nacrtu prijedloga napravljen dječji:

- Ne tvrdimo mi da ima 55 hektara poljoprivredne površine, nego to tvrdi Zakon o zemljišnim knjigama i Zakon o državnoj izmjeri i katastru prema kojem se vrši upis posebnih područja. Oni bi preko Google Mapsa utvrđivali površine. Pa to je neozbiljno, dječje, kao da je ovo nekakva igra - komentirali su izračun u nacrtu prema kojemu na Marjanu ima 12, a ne 55 hektara poljoprivredne površine.

image

Konačan prijedlog plana upravljanja PŠ Marjan 

Kazali su nam da se očekuje sastanak svih aktera i institucija kako bi se osigurala zaštita prava vlasnika zemljišta:

- Pejnović i Srđan Marinić uporno krše zakon, dok Ivica Puljak zatvara oči na kršenja zakona. Zašto Županija zatvara oči? Zašto se mi moramo obraćati Ministarstvu gospodarstva pod čijom je to ingerencijom, Zavodu za zaštitu okoliša prirode i drugim institucijama kako bismo prijavili sve nepravilnosti - pitaju se iz Udruge.

Situaciju s Darijom Alujevićem iz Udruge nisu htjeli komentirati. Obitelj Alujević već je bila u središtu medijske pozornosti kada je prije dvije i pol godine pokušala zaustaviti uklanjanje kioska za sladoled na Rivi nakon što im je istekao ugovor. 

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: Nije u našoj nadležnosti

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaprimilo je predstavke Udruge vezano uz upravljanje nerazvrstanim cestama na području zaštićenog područja park-šume Marjan u gradu Splitu. Uvidom u dostavljeno i u propise, obavještavamo vas kako navedeno nije u nadležnosti i djelokrugu rada ovog Ministarstva.

Naime, Zakonom o cestama propisano je da upravni nadzor nad provedbom odredbi ovoga Zakona kojima se uređuju nerazvrstane ceste provodi ministarstvo nadležno za komunalno gospodarstvo.

Uz to, Zakonom o komunalnom gospodarstvu propisane su komunalne djelatnosti među kojima i održavanje nerazvrstanih cesta, a čiji nadzor je u nadležnosti i djelokrugu rada Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a istim je zakonom propisano da je građenje i održavanje komunalne infrastrukture obveza jedinica lokalne samouprave, odnosno osoba na koje je ta obveza prenesena u skladu s ovim zakonom ili posebnim zakonom.

Slijedom navedenog, predmetne predstavke dostavljene su Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na nadležno postupanje, a o svemu je obaviještena i Udruga - odgovorili su nam iz Ministarstva.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine: Provest ćemo nadzor zakonitosti zaključka

- Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine je u prosincu 2023. zaprimilo pritužbu u vezi s ocjenom zakonitosti ‘Zaključka o korištenju prometnica u dijelu park-šume Marjan‘ od 22. rujna 2020. godine. Ministarstvo će u okviru svoje nadležnosti provesti nadzor zakonitosti predmetnog zaključka i o rezultatima provedenog nadzora obavijestiti podnositelja pritužbe - odgovorili su nam iz resornog ministarstva.

Udruga ‘Vlasnici zemljišta‘: Ivica Puljak krši zakon i nema ovlasti za donošenje zaključka

Udruga ‘Vlasnici zemljišta na Marjanu‘ javila se i danas priopćenjem:

- Gradonačelnik Ivica Puljak nema ovlasti za samostalno donošenje zaključka o izmjeni i dopuni zaključka o prometovanju u dijelu park-šume Marjan. To je vidljivo iz očitovanja Ministarstva gospodarstva iz 2021. godine.

Iz zaključka je vidljivo da ima oblik općeg akta i mora ići na javno savjetovanje te može biti donesen od strane Gradskog vijeća Splita na prijedlog Upravnog vijeća Javne ustanove, a ne samostalno od izvršnog tijela - gradonačelnika.

Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakon o komunalnom gospodarstvu, Statut Grada Splita i Odluka o komunalnom redu Grada Splita kažu kako opće akte ne može donositi gradonačelnik.

Zbog uskrate ustavnih i stečenih vlasničkih prava u donošenju konačnog prijedloga plana upravljanja za park-šumu Marjan, pozivajući se na Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi, tražili smo od od ravnatelja JUPŠM i Ivice Puljka pokretanje postupka pred Službeničkim sudom protiv odgovornih osoba koje su sudjelovale u izradi konačnog prijedloga.

S udrugom ‘Merjan‘ nemamo ništa i naši su ciljevi potpuno drugačiji - naveli su, među ostalim, u priopćenju vlasnici zemljišta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:39