StoryEditorOCM
SplitNa kantunu

Vjernici pohrlili pred novu kapelicu u samom srcu Splita; doznali smo kako je dobila ime, sve nam je Braco ispripovidija

Piše Damir Šarac
25. rujna 2023. - 17:24

Mala feštica organizirana je ove nedije; u Bulića kali u jugoistočnome kvadrantu Dioklecijanove palače okupili su se vjernici uz katedralnoga župnika dr. don Antu Mateljana koji je blagoslovija novu kapelicu, posvećenu Gospi od Geta. I lipo piše: Gospe od Geta – moli za nas! A onda se i zapivalo.

image
Vojko Bašić/Cropix

U jednoj niši u zidu kapelu je Ivica Braco Crnogorac, katedralni noncul u miru, jušto priko puta kamene kuće na čijoj je teraci prije osan godin postavija kip svetoga Dujma od bračkoga kamena. A poznato je i začudo da Split za razliku od Dubrovnika ili Trogira nema, ili nisu sačuvani, kipovi gradskoga patrona po bedemima. Biće bili masu siromašni ili in je najveći kampanel u Dalmaciji popija sav kamen.

Braco nan je objasnija kako je ovo peta kapelica u najstrožemu centru grada, eto malo ko bi ih zna sve nabrojit, a on zna jer se cili život nije puno maka iz grada:

- Ovako, prva je i najpoznatija u voltu kraj samostana Dominikanki u ulici Majstora Jurja. Onda je bila jedna u Alešijevu ulicu u onome dugome voltu kraj Tri volta, posvećena je bila Maloj Gospi - Gospinici, i sićan se da smo ka dica išli prid nju prije škole molit: "Draga Gospinice, daj mi dva!"

image

Katedralni noncul u miru ivica Braco Crnogorac

Vojko Bašić/Cropix

Razbijena je i pokradena iza Drugoga rata i tribalo bi je obnovit. Onda je jedna na Mihovilovu širinu, vidi se i danas, posvećena je Gospi od brze pomoći, tamo kraj Matine barbirije.

Četvrta je u Andrićevu ulicu, di se iz palače izlazi u Đardin. Ali stalno je razbijaju, ima bit da je na ruku, tako da je danas u njoj samo neka slika od karte. I ovo bi bila peta – tumači noncul emeritus Braco Crnogorac, kojega pitamo kako to da se zove Gospe od Geta, kad svi znamo di je Get.

- Ako gledamo di je povijesni Get, onda je to Rodrigina ulica u sjeverozapadnome dilu Palače, i malo okolo nje. Ta se ulica nekoć i zvala Usred Geta.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ali sve nas šta smo se ovde rodili i odgojili cili je Split zva Getanima, svi smo bili ista sirotinja, je li u donje ili u gornje kale, nije bilo razlike. Samo je oko Peristila živija malo finiji svit. Tako san i ja razmišlja kad smo je nazvali Gospon od Geta. Glavno je da nas čuva – zaključuje Braco, a onda nas je posli opet nazva:

- Evo sad su mi javili da se svit skuplja oko nje, da je bila grupa Poljaka koji su molili oko kipa naše Gospe od Geta. Jel da je to lipo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 06:25