StoryEditorOCM
SplitWINE & MORE

Vina sa Zlatne planine u Arnirovim dvorima

Piše Mia Sesartić/PR
18. svibnja 2023. - 22:14

Svečano je bilo proteklog petka u vinoteci “Mons Aureus wine & more” koja je s radom počela prije dva mjeseca u Zvonimirovoj ulici u Solinu, u obnovljenim “Arnirovim dvorima”.

Ovo je, naime, bila prigoda da se upriliči zdravica u povodu otvaranja i budućih uspjeha domaćina, odnosno djelatnika tvrtke “Mons Aureus” d.o.o. zajedno s direktorom Ivanom Čerinom, i njihovih gostiju, koji su ovom prilikom izrazili oduševljenje cijelim projektom.

Posjetitelji su tako prepoznali spoj preuređene djedovine i života kakvog su nekad živjeli stari Solinjani te povezivanje te tradicije na predivnu dolinu na istoku Hrvatske, Baranju, odakle dolaze vina koja se nude u vinoteci “Mons Aureus wine & more”.

Tako su svi nazočni na ovom prigodnom druženju, uz domaće specijalitete, imali priliku kušati bijela i crvena vina i to: Pinot Grigio, Chardonnay i Graševinu te Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Kadarku, Cuvee i Rosé, pa je tako svatko mogao pronaći “kapljicu” koja savršeno odgovara pojedinom nepcu.

image

Unutrašnjost prepuna odlične kapljice

Bilo je riječi o svakom od pojedinih vina, uz stručno vođenje kroz degustaciju, kao i o lokacijama u Baranji gdje se vinova loza uzgaja i proizvode spomenuta vina. Stoga, upravo iz Baranje potječe naziv ove vinoteke “Mons Aureus - wine & more” odnosno u prijevodu “Zlatna planina – vino i više”.

Tako na Zlatnoj planini, “Mons Aureus” d.o.o. ima u posjedu 13,5 hektara vinograda, a uz podršku direktora Čerine i vjernog tima djelatnika u Solinu i Baranji, taj broj će, vele, i dalje rasti.

image

Obnovljena djedovina u samom centru Solina

Upravo zbog težnje proizvodnji vina koja odražavaju njihovo podrijetlo, vinski svijet ih je već prepoznao. Tako su prošle godine na 54. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini dobili zlatnu medalju i posebnu medalju žirija, odnosno nagradu “Milan Pažić” za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino kontinentalne Hrvatske za graševinu, berba 2020., a koja je proglašena i šampionom 35. Bonavite u Trnavi.

No, iz “Mons Aureusa” kažu kako za njih nema odmora. Već ih ovaj tjedan očekuje izlaganje i promidžba vina na Festivalu vina i delicija “Vinski podrum”, u Dioklecijanovim podrumima, gdje će svojom ponudom nastojati privući ljubitelje dobre kapljice, a ujedno se i dodatno educirati kroz bogat program i radionice.

image



 

Sasa Buric/Cropix

Također, poručuju da svakako navratite u novootvorenu vinoteku u Zvonimirovoj 6 u Solinu, jer, kako kažu, vinoteke su poput labirinta u kojem se osluškuje bilo zaljubljenika u vino koji pritom pronalaze nešto novo, kvalitetno i iznimno. •

image



 

Sasa Buric/Cropix

Stara sorta kadarka

Mons Aureus ili Zlatna planina proteže se od istočne granice Hrvatske, od Dunava pa sve do samog srca Baranje. Ime su joj dodijelili još stari Rimljani.

Uz prekrasne poglede na sjever i Mađarsku i na nepregledna polja i šume prema jugu Baranje, otkrili su da je ovo brdo stvoreno za uzgoj vinove loze. Trenutno u posjedu imamo 13,5 hektara vinograda. Za sada smo se orijentirali na četiri sorte – neizostavnu baranjsku graševinu, kralja crnih vina cabernet sauvignon, sivi pinot i merlot, a uzgajamo i manje količine siraha i tradicionalne stare sorte kadarke. Težimo proizvodnji vina koja odražavaju njihovo podrijetlo, što znači da pokazuju osobine koje povezujemo s regijama i vinogradarskim nalazištima iz kojih je voće dobiveno. Naše vinarske tehnike osmišljene su da pojačaju, a ne ometaju prirodne okuse voća u našim vinima. Dvije riječi koje ćete često čuti da opiše našu tehniku proizvodnje vina su "nježna" i "neintervencionistička".

Ciljevi održivosti uključuju želju za poboljšanjem ekoloških performansi, poboljšanjem kvalitete vinogradarstva i vinarstva na ekološki prihvatljiv način, pružanjem informacija potrošačima i dodavanjem vrijednosti našoj industriji i našoj zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 05:50