stdClass Object ( [id] => 601570 [title] => Vijeće odgodilo odluku o duljem radu kafića i restorana: 'Grad se ponaša kapitalistički, nitko ne brine o stanarima jezgre' [alias] => vijece-odgodilo-odluku-o-duljem-radu-kafica-i-restorana-grad-se-ponasa-kapitalisticki-nitko-ne-brine-o-stanarima-jezgre [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

17:34 - Zadnja točka dnevnog reda je prijedlog Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Splita, o kojoj se povela dulja rasprava, posebno o odredbi prema kojoj restorani i barovi u turističkoj sezoni u centru grada mogu raditi do dva sata iza ponoći od 1. srpnja do 31. kolovoza.

Također, predmet rasprave je bila i razina buke iz ugostiteljskih objekata jer prema prijedlogu u ovom dokumentu upotreba zvučnika na štekatima dozvoljena je do 23. 30 sati.

Branimir Urlić iz Pametnog postavio je pitanje je li ustavno da se radno vrijeme do dva sata odnosi samo na centar grada, a njegov je stav da se trebaju ukinuti zvučnici na štekatima. Nezavisni Martin Mladen Pauk kaže kako je teško odlučiti po ovom pitanju jer će u svakom slučaju odluka biti pogrešna i nekoj kategoriji sugrađana neće biti po volji. Nezavisni Ante Zoričić kategorički se protivi radu kafića i restorana do dva sata, a Gradu je poručio da je prilično snizio kriterije i da se ponaša kapitalistički do kraja ne uvažavajući potrebe stanovnika stare jezgre.

Svakako, Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam na kraju rasprave je pojasnika kako ova odluka rješava samo pitanje radnog vremena, dok je pitanje buke u domeni komunale i sanitarne inspekcije.

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća je na kraju predložio da se ova točka tretira kao prvo čitanje, a da se svi prijedlozi dostave gradonačelniku, što je jednoglasno usvojeno, nakon čega je sjednica završila.

15:47 - Vijećnici su jednoglasno usvojili novu Odluku o socijalnoj skrbi. Zanimljivo je napomenuti kako je Split postao prvi grad koji će u Hrvatskoj sufinancirati dadilje za udomljenu djecu do njihovog upisa u polazak redovnog predškolskog programa.

Radi se o amandmanu stranke Pametno koji je postao sastavni dio proračuna za ovu godinu, a vladajuću su ga prihvatili. Magda Vrvilo, pročelnica za socijalnu skrb istaknula je brojne projekte i programe koji se provode u ovom resoru.

14:47- Vijećnici su prihvatili izviješće o stanju zaštite od požara za 2018. godinu o kojem je izvijestio Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita. Istaknuo je da su lani bile 1293 intervencije JVP-a te preko 300 intervencija DVD-ova. Sanija Mardešića (Pametno) zanimalo je koliko su vatrogascima pomogli javni radovi po pitanju čišćenja neuređenih površina na što je Kovačević odgovorio kako su pomogli, ali da se taj posao mora kontinuirano odrađivati jer šikara brzo raste pa se vrati sve u prvobitno stanje.

Plan unapijeđenja zaštite od požara za ovu godinu predviđa manje -više iste stavke kao i prethodnih godina s tim da je Kovačević napomenuo kako valja poraditi na podizanju svijesti građana po pitanju održavanja poljoprovrednih površina, no i u tom segmentu, kaže stvari idu nabolje.

12:38 - Na redu je točka dnevnog reda o odvozu smeća i čišćenju Mjesnog odbora Slatine za koju se umjesto “Čistoće” predlaže tvrtka Rudej iz Okruga Gornjeg.

Jakov Prkić iz Pametnog tijekom rasprave je upitao je Antu Aleksića, v.d. direktora ove komunalne tvrtke znači li ova situacija sa Slatinama i Kaštelima, gdje Čistoća više ne odvozi otpad, da je u ovom poduzeću postoji višak radne snage.

Ante Čikotić iz MOST-a ustvrdio je kako se na slučaju Slatina radi o klasičnoj nebrizi Grada Splita. Replicirala mu je Ljubica Vrdoljak (HDZ) koja je kazala kako će sukladno novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom morati izvršavati više obveza po tom pitanju te je ustvtdila da je Čistoća prva u Hrvatskoj čipirala sve kontejnere.

Ta je konstatacija doslovno raspalila Čikotića koji joj je replicirao kako uopće nije impresioniran tom aktivnošću.

- Što će nam čipirani kontejneri kad nemamo individualnu odgovornost? Trebaju nam čipirane vrećice. Grad nije sposoban ustrojiti sustav odvojenog prikupljanja otpada, nema sortirnice, nema kompostane, sramota…- kazao je Čikotić.

Na to mu je Vrdoljakova odgovorila kako je upravo MOST kriv zašto se kasnilo sa sanacijom Karepovca, a on joj je odgovorio kako je u Ministarstvu upravo on kao državni tajnik  bio taj koji je za projekt stavio svoj potpis.

Prijedlog je usvojen po pitanju Slatina.

Marijana Puljak prva se javila za raspravu o izvješću o poslovanju Čistoće za prošlu godinu.

Rekla je kako 18 točaka Plana gospodarenja otpada, osim edukacije nije realizirano.

Poslije nje Čikotić je pitao Aleksića što je s kompostanom, sortirnicom i odlaganjem građevinskog otpada?

- Tko će biti odgovoran za neprovođenja Plana, a  morat ćemo za godinu dana plaćati kazne. Ključna je borba uspostava sustava s individualnom odgovornošću. oni koji to ne žele reći će da je rješenje u spalionicama. Građani žele odvajati, ali Grad nije uspostavio sustav. što se tiče građevinskog otpada imamo koncesionare na papire koji očito također nisu uspostavili sustav. Nije nam jasno zašto se to ne događa. Kad je Rim uspio, mi imamo civilizacijski poraz.

Na kraju rasprave Aleksić je rekao da bi Grad trebao imati sedam reciklažnih dvorišta, ali ima jedno na Karepovcu koje je opremljeno s 48 različitih posuda.

- No, građani ga malo koriste jer im nije na ruku. Prema novom Zakonu, naplata otpada je samo po količini ali teško je ako imate kontejnere na javnim površinama. Podijeljeno je 9000 kanti, a u njima nema otpada nego ga nose u zelene otoke ili kontejnere za miješani otpad da ne bi više plaćali - zaključio je.

Izviješće je usvojeno većinom glasova.

12:14 - Budući da nije bilo dovoljnog broja članova Komisije za javna priznanja kako bi se prihvatio takav prijedlog, Kerumovi vijećnici su ostali suzdržani za dodjelu posmrtne nagrade Vjekoslavu Ivaniševiću i Zvonimiru Puljiću.

Prošao je prijedlog za dodjelu nagrade za životno djelo Anti Jelaski.

Prijedlog da se dodjeli osobna nagrada Zlatku Daliću, prošao je sa 17 ruku u zraku.

Nakon što je prošlo glasanje o Daliću, Kerum je izašao iz vijećnice, a u glasanju nisu sudjelovali niti vijećnici SDP-a.

Prijedlog odluke o dodjeli skupne nagrade Klubu dobrovoljnih darivatelja krvi “Promet Split”, također je usvojen s potrebnom većinom glasova, čak i onih od vijećnika HGS-a koji su sve ostale prijedloge bili suzdržani.

Prijedlozi rješenja o odobrenju postavljanja spomenika Tonču Petrasovu Maroviću i postavljanja spomen-biste Anti Beziću, usvojeni su jednoglasno.

11:51 - Kroz Prijedlog Odluke o posmrtnoj dodjeli nagrade za životno djelo za 2018. godinu Vjekoslavu Ivaniševiću, Željko Kerum je pokrenuo raspravu, jer smatra da je nepravedno da Ante Mrvica, Đorđi Peruzović i Jadran Marinković neće dobiti nagradu, zato HGS neće glasati za ovu odluku.

Mostov Ante Čikotić je dodao da smatraju da je cijeli proces izbora bio dvojben i pozivaju da se današnja točka revidira, jer je Ante Mrvica značajniji za Split od Zlatka Dalića.

Petar Škorić je na to odgovorio da je on dugo član komisija i dodao da se nikada nije radio cirkus oko izbora kandidata za nagradu Grada Splita.

Zato je Željko Kerum predložio da se proširi izbor kandidata za osobnu nagradu Grada Splita, pa je uz izbornika Dalića, predložio već spomenutu trojicu.

Zatražio je pet minuta pauze u ime klubova vijećnika kako bi se dogovorili oko tog prijedloga.

9:56 - U lipnju 2017. godine Gradsko vijeće je donijelo odluku Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama, ali je županijski Ured državne uprave ove godine poslao uputu Gradu sa potrebnim izmjenama nepravilnosti u samoj Odluci.

Natalija Tafra Bazina iz stranke Pametno je kroz raspravu kazala da se nada kako će se i odluka o komunalnom redu uskladiti sa zakonom, a posebno u dijelu u kojem bi redari ima pravo legitimirati prekršitelja, odnosno vlasnika psa i tako mu ispisati kaznu.

Na pitanje Gorana Kotura (SDP) koliko je do sada počinitelja kažnjeno, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo nije dao konkretan odgovor, upravo suprotno.

- Ne mogu vam točno odgovorit koliki je broj kazni, ali kažnjavali smo. Ne znam točno za što smo kažnjavali, radi ostavljanja izmeta ili ne čipiranja, ali znam da smo kažnjavali - samouvjereno će Damir Ordulj, splitski šef komunale koji za spomenutu točku nije imao pripremljenu niti jednu brojku o radu komunalnih redara.

9:36 - Nakon pauze dogovoreno je da se iz dnevnog reda izbaci točka o izvješću gradonačelnika o radu za zadnjih pola godine (2018. godine).

Jakov Prkić (Pametno) predlaže da se do kraja godine održi tematska sjednica o stanju splitskih tržnica.

Marijana Puljak predlaže da se u program rada Gradskog vijeća sjednice održavaju jednom mjesečno i to prvi ponedjeljak u mjesecu kako bi se svi mogli kvalitetno pripremiti. Prkićev prijedlg je usvojen, a onaj od Marijane Puljak o češćem održavanju sjednica nije dobio dovoljnu potporu vijećnika.

9:21- Nastavlja se sjednica Gradskog vijeća koja je 21. travnja prekinuta zbog napuštanja vijećnice zastupnika HGS-a.

Danas su se HGS-ovci pojavili, uključujući i Željka Keruma, tako da je u vijećnici 32 vijećnika, a opravdano su odsutni Dragan Markić (SDP), Kristina Vidan (Pametno) i Ivan Barišić (MOST).

Na početku sjednice gradonačelnik Andro Krstulović Opara zatražio je pauzu od pet minuta radi dogovora sa svim klubovima vijećnika.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => završena sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-05-02 09:25:48 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Nikolina Lulić, Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-05-02 18:33:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-05-02 17:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9317 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/05\/02\/20190502_091358.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/02\/20190502_091352.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/02\/20190502_091419.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/02\/20190502_091423.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/02\/20190502_091432.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["20190502_091358","20190502_091352","20190502_091419","20190502_091423","20190502_091432"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"},{"size0":"1280x720"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38544272 Threads: 4 Questions: 7107924199 Slow queries: 3303569 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608610564 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/vijece-odgodilo-odluku-o-duljem-radu-kafica-i-restorana-grad-se-ponasa-kapitalisticki-nitko-ne-brine-o-stanarima-jezgre-601570 [printLink] => /split/vijece-odgodilo-odluku-o-duljem-radu-kafica-i-restorana-grad-se-ponasa-kapitalisticki-nitko-ne-brine-o-stanarima-jezgre-601570?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 274200 [name] => Gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236414 [name] => Gradsko vijeće Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-splita [link] => /tag/gradsko-vijece-splita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => završena sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vijeće odgodilo odluku o duljem radu kafića i restorana: 'Grad se ponaša kapitalistički, nitko ne brine o stanarima jezgre' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-14-16-31-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/02/20190502_091358.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 20190502_091358 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/02/20190502_091358.jpg [title] => 20190502_091358 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/02/20190502_091352.jpg [title] => 20190502_091352 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/02/20190502_091419.jpg [title] => 20190502_091419 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/02/20190502_091423.jpg [title] => 20190502_091423 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/02/20190502_091432.jpg [title] => 20190502_091432 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

17:34 - Zadnja točka dnevnog reda je prijedlog Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Splita, o kojoj se povela dulja rasprava, posebno o odredbi prema kojoj restorani i barovi u turističkoj sezoni u centru grada mogu raditi do dva sata iza ponoći od 1. srpnja do 31. kolovoza.

Također, predmet rasprave je bila i razina buke iz ugostiteljskih objekata jer prema prijedlogu u ovom dokumentu upotreba zvučnika na štekatima dozvoljena je do 23. 30 sati.

Branimir Urlić iz Pametnog postavio je pitanje je li ustavno da se radno vrijeme do dva sata odnosi samo na centar grada, a njegov je stav da se trebaju ukinuti zvučnici na štekatima. Nezavisni Martin Mladen Pauk kaže kako je teško odlučiti po ovom pitanju jer će u svakom slučaju odluka biti pogrešna i nekoj kategoriji sugrađana neće biti po volji. Nezavisni Ante Zoričić kategorički se protivi radu kafića i restorana do dva sata, a Gradu je poručio da je prilično snizio kriterije i da se ponaša kapitalistički do kraja ne uvažavajući potrebe stanovnika stare jezgre.

Svakako, Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam na kraju rasprave je pojasnika kako ova odluka rješava samo pitanje radnog vremena, dok je pitanje buke u domeni komunale i sanitarne inspekcije.

Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća je na kraju predložio da se ova točka tretira kao prvo čitanje, a da se svi prijedlozi dostave gradonačelniku, što je jednoglasno usvojeno, nakon čega je sjednica završila.

15:47 - Vijećnici su jednoglasno usvojili novu Odluku o socijalnoj skrbi. Zanimljivo je napomenuti kako je Split postao prvi grad koji će u Hrvatskoj sufinancirati dadilje za udomljenu djecu do njihovog upisa u polazak redovnog predškolskog programa.

Radi se o amandmanu stranke Pametno koji je postao sastavni dio proračuna za ovu godinu, a vladajuću su ga prihvatili. Magda Vrvilo, pročelnica za socijalnu skrb istaknula je brojne projekte i programe koji se provode u ovom resoru.

14:47- Vijećnici su prihvatili izviješće o stanju zaštite od požara za 2018. godinu o kojem je izvijestio Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita. Istaknuo je da su lani bile 1293 intervencije JVP-a te preko 300 intervencija DVD-ova. Sanija Mardešića (Pametno) zanimalo je koliko su vatrogascima pomogli javni radovi po pitanju čišćenja neuređenih površina na što je Kovačević odgovorio kako su pomogli, ali da se taj posao mora kontinuirano odrađivati jer šikara brzo raste pa se vrati sve u prvobitno stanje.

Plan unapijeđenja zaštite od požara za ovu godinu predviđa manje -više iste stavke kao i prethodnih godina s tim da je Kovačević napomenuo kako valja poraditi na podizanju svijesti građana po pitanju održavanja poljoprovrednih površina, no i u tom segmentu, kaže stvari idu nabolje.

12:38 - Na redu je točka dnevnog reda o odvozu smeća i čišćenju Mjesnog odbora Slatine za koju se umjesto “Čistoće” predlaže tvrtka Rudej iz Okruga Gornjeg.

Jakov Prkić iz Pametnog tijekom rasprave je upitao je Antu Aleksića, v.d. direktora ove komunalne tvrtke znači li ova situacija sa Slatinama i Kaštelima, gdje Čistoća više ne odvozi otpad, da je u ovom poduzeću postoji višak radne snage.

Ante Čikotić iz MOST-a ustvrdio je kako se na slučaju Slatina radi o klasičnoj nebrizi Grada Splita. Replicirala mu je Ljubica Vrdoljak (HDZ) koja je kazala kako će sukladno novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom morati izvršavati više obveza po tom pitanju te je ustvtdila da je Čistoća prva u Hrvatskoj čipirala sve kontejnere.

Ta je konstatacija doslovno raspalila Čikotića koji joj je replicirao kako uopće nije impresioniran tom aktivnošću.

- Što će nam čipirani kontejneri kad nemamo individualnu odgovornost? Trebaju nam čipirane vrećice. Grad nije sposoban ustrojiti sustav odvojenog prikupljanja otpada, nema sortirnice, nema kompostane, sramota…- kazao je Čikotić.

Na to mu je Vrdoljakova odgovorila kako je upravo MOST kriv zašto se kasnilo sa sanacijom Karepovca, a on joj je odgovorio kako je u Ministarstvu upravo on kao državni tajnik  bio taj koji je za projekt stavio svoj potpis.

Prijedlog je usvojen po pitanju Slatina.

Marijana Puljak prva se javila za raspravu o izvješću o poslovanju Čistoće za prošlu godinu.

Rekla je kako 18 točaka Plana gospodarenja otpada, osim edukacije nije realizirano.

Poslije nje Čikotić je pitao Aleksića što je s kompostanom, sortirnicom i odlaganjem građevinskog otpada?

- Tko će biti odgovoran za neprovođenja Plana, a  morat ćemo za godinu dana plaćati kazne. Ključna je borba uspostava sustava s individualnom odgovornošću. oni koji to ne žele reći će da je rješenje u spalionicama. Građani žele odvajati, ali Grad nije uspostavio sustav. što se tiče građevinskog otpada imamo koncesionare na papire koji očito također nisu uspostavili sustav. Nije nam jasno zašto se to ne događa. Kad je Rim uspio, mi imamo civilizacijski poraz.

Na kraju rasprave Aleksić je rekao da bi Grad trebao imati sedam reciklažnih dvorišta, ali ima jedno na Karepovcu koje je opremljeno s 48 različitih posuda.

- No, građani ga malo koriste jer im nije na ruku. Prema novom Zakonu, naplata otpada je samo po količini ali teško je ako imate kontejnere na javnim površinama. Podijeljeno je 9000 kanti, a u njima nema otpada nego ga nose u zelene otoke ili kontejnere za miješani otpad da ne bi više plaćali - zaključio je.

Izviješće je usvojeno većinom glasova.

12:14 - Budući da nije bilo dovoljnog broja članova Komisije za javna priznanja kako bi se prihvatio takav prijedlog, Kerumovi vijećnici su ostali suzdržani za dodjelu posmrtne nagrade Vjekoslavu Ivaniševiću i Zvonimiru Puljiću.

Prošao je prijedlog za dodjelu nagrade za životno djelo Anti Jelaski.

Prijedlog da se dodjeli osobna nagrada Zlatku Daliću, prošao je sa 17 ruku u zraku.

Nakon što je prošlo glasanje o Daliću, Kerum je izašao iz vijećnice, a u glasanju nisu sudjelovali niti vijećnici SDP-a.

Prijedlog odluke o dodjeli skupne nagrade Klubu dobrovoljnih darivatelja krvi “Promet Split”, također je usvojen s potrebnom većinom glasova, čak i onih od vijećnika HGS-a koji su sve ostale prijedloge bili suzdržani.

Prijedlozi rješenja o odobrenju postavljanja spomenika Tonču Petrasovu Maroviću i postavljanja spomen-biste Anti Beziću, usvojeni su jednoglasno.

11:51 - Kroz Prijedlog Odluke o posmrtnoj dodjeli nagrade za životno djelo za 2018. godinu Vjekoslavu Ivaniševiću, Željko Kerum je pokrenuo raspravu, jer smatra da je nepravedno da Ante Mrvica, Đorđi Peruzović i Jadran Marinković neće dobiti nagradu, zato HGS neće glasati za ovu odluku.

Mostov Ante Čikotić je dodao da smatraju da je cijeli proces izbora bio dvojben i pozivaju da se današnja točka revidira, jer je Ante Mrvica značajniji za Split od Zlatka Dalića.

Petar Škorić je na to odgovorio da je on dugo član komisija i dodao da se nikada nije radio cirkus oko izbora kandidata za nagradu Grada Splita.

Zato je Željko Kerum predložio da se proširi izbor kandidata za osobnu nagradu Grada Splita, pa je uz izbornika Dalića, predložio već spomenutu trojicu.

Zatražio je pet minuta pauze u ime klubova vijećnika kako bi se dogovorili oko tog prijedloga.

9:56 - U lipnju 2017. godine Gradsko vijeće je donijelo odluku Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama, ali je županijski Ured državne uprave ove godine poslao uputu Gradu sa potrebnim izmjenama nepravilnosti u samoj Odluci.

Natalija Tafra Bazina iz stranke Pametno je kroz raspravu kazala da se nada kako će se i odluka o komunalnom redu uskladiti sa zakonom, a posebno u dijelu u kojem bi redari ima pravo legitimirati prekršitelja, odnosno vlasnika psa i tako mu ispisati kaznu.

Na pitanje Gorana Kotura (SDP) koliko je do sada počinitelja kažnjeno, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo nije dao konkretan odgovor, upravo suprotno.

- Ne mogu vam točno odgovorit koliki je broj kazni, ali kažnjavali smo. Ne znam točno za što smo kažnjavali, radi ostavljanja izmeta ili ne čipiranja, ali znam da smo kažnjavali - samouvjereno će Damir Ordulj, splitski šef komunale koji za spomenutu točku nije imao pripremljenu niti jednu brojku o radu komunalnih redara.

9:36 - Nakon pauze dogovoreno je da se iz dnevnog reda izbaci točka o izvješću gradonačelnika o radu za zadnjih pola godine (2018. godine).

Jakov Prkić (Pametno) predlaže da se do kraja godine održi tematska sjednica o stanju splitskih tržnica.

Marijana Puljak predlaže da se u program rada Gradskog vijeća sjednice održavaju jednom mjesečno i to prvi ponedjeljak u mjesecu kako bi se svi mogli kvalitetno pripremiti. Prkićev prijedlg je usvojen, a onaj od Marijane Puljak o češćem održavanju sjednica nije dobio dovoljnu potporu vijećnika.

9:21- Nastavlja se sjednica Gradskog vijeća koja je 21. travnja prekinuta zbog napuštanja vijećnice zastupnika HGS-a.

Danas su se HGS-ovci pojavili, uključujući i Željka Keruma, tako da je u vijećnici 32 vijećnika, a opravdano su odsutni Dragan Markić (SDP), Kristina Vidan (Pametno) i Ivan Barišić (MOST).

Na početku sjednice gradonačelnik Andro Krstulović Opara zatražio je pauzu od pet minuta radi dogovora sa svim klubovima vijećnika.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
20190502_091358 20190502_091352 20190502_091419 20190502_091423 20190502_091432
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vijece-odgodilo-odluku-o-duljem-radu-kafica-i-restorana-grad-se-ponasa-kapitalisticki-nitko-ne-brine-o-stanarima-jezgre-601570 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8de4534b7bdc109d43d29f82458c1d1f84b1f670 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vije%C4%87e+odgodilo+odluku+o+duljem+radu+kafi%C4%87a+i+restorana%3A+%26%23039%3BGrad+se+pona%C5%A1a+kapitalisti%C4%8Dki%2C+nitko+ne+brine+o+stanarima+jezgre%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvijece-odgodilo-odluku-o-duljem-radu-kafica-i-restorana-grad-se-ponasa-kapitalisticki-nitko-ne-brine-o-stanarima-jezgre-601570 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvijece-odgodilo-odluku-o-duljem-radu-kafica-i-restorana-grad-se-ponasa-kapitalisticki-nitko-ne-brine-o-stanarima-jezgre-601570 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => završena sjednica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitzavršena sjednica

Vijeće odgodilo odluku o duljem radu kafića i restorana: 'Grad se ponaša kapitalistički, nitko ne brine o stanarima jezgre'

Piše Nikolina Lulić, Gabrijela Radanović
2. svibnja 2019. - 19:34
20190502_091358

17:34 - Zadnja točka dnevnog reda je prijedlog Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Splita, o kojoj se povela dulja rasprava, posebno o odredbi prema kojoj restorani i barovi u turističkoj sezoni u centru grada mogu raditi do dva sata iza ponoći od 1. srpnja do 31. kolovoza.

Također, predmet rasprave je bila i razina buke iz ugostiteljskih objekata jer prema prijedlogu u ovom dokumentu upotreba zvučnika na štekatima dozvoljena je do 23. 30 sati.

Branimir Urlić iz Pametnog postavio je pitanje je li ustavno da se radno vrijeme do dva sata odnosi samo na centar grada, a njegov je stav da se trebaju ukinuti zvučnici na štekatima. Nezavisni Martin Mladen Pauk kaže kako je teško odlučiti po ovom pitanju jer će u svakom slučaju odluka biti pogrešna i nekoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 16:16