StoryEditorOCM
SplitOdlučno ne

Varošani pozivaju na prosvjed: ‘Zatvorimo Marjan, zatvorimo tunel pa neka im počne tuć po nekoj stvari!‘

Piše Božidar Lončar
8. veljače 2024. - 21:54

Beskompromisno odbijamo ideju pješačke zone u ”Varoškom trokutu”. Nema alternative! Ovo je borba protiv nasilnog egzodusa ljudi iz povijesne jezgre grada! To je zaključak s večerašnje dvosatne javne tribine u prostorijama Kotarskog vijeća Varoš na temu aktualnog stanja u prometu. Poprilično je žustra bila rasprava na temu kazni za parkiranje koji se ispisuju Varošanima, kako nam kažu, doslovno ispod kuće.

- Ova tribina i naš odgovor rezultat je višegodišnjeg zapostavljanja. Danas su ove ulice, pa će onda krenuti na iduće i cijeli će kvart uskoro postati pješačka zona – kazao je predsjednik kotara Ante Banović.

image
Paun Paunović/Cropix

- Došli smo se pobunit! Nas 50 koji bi ostali ‘vamo. Mi ćemo napasti sad. Zatvorimo Marjan, zatvorimo tunel pa neka im počne tuć po nekoj stvari – čulo se večeras.

- Napravili bi pješačku zonu još za predstavu da imaju gdje pijančevat. Najlakše je njima sa Žnjana doć do Banovine, a što je s nama? Ovo je kulisa!

Da podsjetimo, krajem studenog prošle godine gradonačelnik Ivica Puljak i zamjenik Bojan Ivošević predstavili su ideju ”varoškog trokuta” kojim bi se ulice Šperun, Ban Mladenova i Jelačićeva pretvorili u – pješačke zone.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Varošani negoduju jer, kažu nam, od Grada nisu dobili nikakvu obavijest, sve otkrivaju putem medija, ne znaju ni o čemu je riječ u projektu što se i potvrdilo večeras kada se nitko iz Banovine nije pojavio. Najviše se prozivao pročelnik Damir Babić koji je prije par godina bio u prostorijama Kotara kada se pričalo o prometnim problemima.

- Ne znamo ni točno koje je rješenje, što nam se nudi, nitko nas ništa nije pitao, a kazne za parkiranje nam dijele u svim ulicama – moglo se čuti večeras.

image

Split, 160322.
Gradjanska inicijativa Naprid Plokite naprid Siromasna u organizaciji Zbora gradjana na temu komunalnog uredjenja Gradskog kotara Plokite odrzava se u osnovnoj skloli Plokite.
Na fotografiji: Damir Babic, voditelj odsjeka za komunalno odrzavanje.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix

‘Rampu kod rotora na Zapadnoj obali‘

Varošani još ne znaju hoće li ići odmah u prosvjed ili će gradski oci pokazati sluha za stanovnike najstrožeg centra Grada. Jedan od građana na današnjoj tribini kazao je kako treba brzo reagirati jer bi pješačka zona mogla doći jako brzo s obzirom na Ivoševićeve najave kako bi se s projekt krenuo realizirati krajem 2024. ili početkom 2025. Osim ”varoškog trokuta”, preuredila bi se Riva i uredila Hrvojeva ulica.

Osim što su odbili ideju o pješačkoj zoni, Varošani većinskim mišljenjem predlažu iduće: postavljanje rampe kod kružnog toka na Zapadnoj obali te bi pravo prolaza imali samo hitne službe, dostavna vozila, javni gradski prijevoz, taksi, vozila konzulata i Varošani.

Puljak je u razgovoru za ”Slobodnu” najavio izgradnju garaža ne bi li se riješio problem parkinga. Stari Plac, Lučica i Kragićeva Poljana, spomenuo je u studenom prošle godine.

- Mi smo ovdje Aboridžini, zaštićena vrsta. Nismo turisti. Otić ćemo jedino s garantiranim garažnim mjestom – kazao nam je.

- Predstavljali su nam garaže diljem Grada... Ideje o garažama sa sedam parking mjesta..

- Slali smo dopisa i dopisa godinama da Kragićevu poljanu izbace iz projekta Starog Placa. Tražili smo pet katova, zašto neće? Zbog novca. Konzervatori ne znaju iznad, ali kažu, ispod možeš koliko hoćeš – samo su neka od mišljenja Varošana.

Bivša vlast, aktualna vlast, rikše i stranci

Varošani su mišljenja kako postoji osoba koja stoji iza cijelog projekta i razočarani su što nitko iz Grada nije došao pojasniti detalji i dati obrazloženja.

- Zbog Damir Babića smo u Šenoinoj ostali bez 70 parkirnih mjesta! Dižu nam brisače, motoristi parkiraju na naša mjesta, moramo koristiti javni prijevoz, a kad će nam dovesti stanicu ”osmice”? Starijim ljudima nije uopće blizu - vele.

- Nisu bolji bili ni prethodni. Opara je kazao donesite mi projekte, ne probleme. Poslala sam mu. Nisam dobila odgovor. A kada su otvarali Šperun, dobro su nam ”petali roge”.

image
Paun Paunović/Cropix

Pričalo se i o proširenju nogostupa od konobe ”Varoš” do Šperuna, pješačkoj zoni preko Plinarske što je inicijativa iz Kotara (parni tražili parkiranje kod neparnih i obrnuto pa je pronađeno ”kompromisno” rješenje), ispisivanju kazni i ulazak ”dvorišta” Varošana od strane GPS-om izgubljenih turista u Milićevoj, Senjskoj, Mandalinskoj...

- Palmina ulica na putu za Vidilicu... Ulazi ženi u dvorište u tri ure po noći s malim djetetom. I pita da makne auta da se on može okrenuti. Ona je rekla: neću i zatvorila vrata. Skale, kamen, zaštićen Dioklecijanov cili je puknut, šahte pune. Neka se stavi da je to slijepa ulica – kazala je jedna starija Varošanka.

- Nazorov prilaz... Osam rikši, 60 stupnjeva i još mi kažu: "Ajde pričekajte da ovi vide što imaju za vidjeti". Rekla sam mu da mi se makne dok sam normalna – nastavilo se nabrajati.

Na Gorskom putu su iznijeli prijedlog prema dječjem vrtiću da napravi nekoliko parking mjesta za roditelje na istočnoj strani, no onda su se pitali što bi bilo s drugom stranom. Iznijeli su i problem ne postojanja pristupa za invalide na spomenutoj ulici kao i Mandalinskom putu.

Za kraj je jedan mladi Varošanin zaključio:

- Skupimo se i napravimo prosvjed. Nije bitno ko je livo, ko je desno, ko je gori, ko je doli. Prigazili su nas strani, nije bitno, netko ima, netko nema apartmane. Ajmo se okupit pa neka vide da s nama nema za********e!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 03:24