StoryEditorOCM
SplitNa kantunu

Usred oluje bager rasturio zjog di od 1953. splitski penzioneri igraju balote. Elita je izdala nalog, grezo im je to

Piše Damir Šarac
28. studenog 2023. - 08:57

Već sam čin bio je neuobičajen, da ne kažemo nečastan: po olujnoj buretini s prvim zrakama sunca nedjelje bager je rasturio balotalište na Spinutu, u lučici Split. Na njemu su se od 1953. kad je škver izgradio lučicu skupljali penšjunati, članovi i nečlanovi kluba.

Trideset godina ondje je održavan poznati turnir u čast svetoga Duje, novinarske ekipe su, kad ne bi znali gdje će naći temu, svratile do zjoga na sjevernoj strani Marjana: garantirano bi nastala neka štorija.

Penšjunati su pored balota igrali na šah, popili bi kavu za par kuna, ponekad bi štogod bacili na gradele, sastavili neku marendu, a postavili su i improviziranu nadstrešnicu kako bi se zaštitili od kiše. Uglavnom, desetljećima je tamo vladala jedna neobična idila. Zjog je do 2014. bio usred lučice, a onda je zbog europskog prvenstva u klasi laser izmješten na rub lučice.

Nalog za noćno rušenje zjoga nije dala građevinska inspekcija nego veliki brat koncesionar – Jedriličarski klub Split. Zamjeraju, navodno, penšjunatima da su rentali teren svakako, članovima i nečlanovima. Balotaši tvrde kako su za te "dvi kune po baloti" financirali održavanje zjoga. U ime Hajdukovih veterana koji su voljeli dolaziti na njihove balotaške turnire oglasio se Zoran Vulić: "Tragedija. Tužan sam."

Street workout

Što je i kako upravljao zjogom teško je ulaziti jer službenog priopćenja oko eventualnih sumnjivih radnji nema. Ustvari nešto ima, oglasio se JK Split redom navodeći svoje uspjehe od osnivanja do danas, a na kraju spominju i kako se oko zjoga dogodila smjena generacija, pa dolazi sve manje njihovih članova.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Pa su odlučili "prenamjeniti prostor". Ni više ni manje nego bagerom. Iz zjoga u street workout vježbalište. To su vam one različite šipke di mladi treniraju vlastitom težinom, da sada ne kompliciramo objašnjavati. Kad dođe loše vrijeme streeteri ili točnije kalisteničari sele u teretane i zatvorene prostore. Po splitskim je kvartovima nekoliko ovakvih vježbališta, ali ovo u Spinutu doista zvuči samo kao skuža da se nešto stavi, a da nisu penšjunati.

Jedriličari navode kako će kalistenika biti osnova za zagrijavanje tijekom regata za gostujuće i domaće sportaše i za treniranje članova kluba. A da je to jedan od preduvjeta da postanu certificirani međunarodni jedriličarski centar organizacije World Sailing. Nisu nas uvjerili kako je ovo razlog noćnog bageriranja. Zar se stvarno nije moglo dogovoriti mjesto za sve, pa moglo se nešto i dežvidat, a ne samljeti bagerom.

Prije će biti ono prvo, smjena generacija. Balote su out, kalistenika je in.

A penšjunati, najveća sirotinja našeg društva, di će oni trenirat, di će se družit, rekreirat? Nemaju mota i kreance, ne izgledaju sjajno i nabildano, ne mogu se grezi balotaši stavit s jedriličarskom elitom. Pa su dobili bagerom u zube.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:48