stdClass Object ( [id] => 563005 [title] => Uoči sjednice splitskog Gradskog vijeća sindikalisti poslali pismo političarima: evo čime su sve nezadovoljni zaposleni u Banovini [alias] => uoci-sjednice-splitskog-gradskog-vijeca-sindikalisti-poslali-pismo-politicarima-evo-cime-su-sve-nezadovoljni-zaposleni-u-banovini [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Podružnica Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)  uputila je pismo gradskim vijećnicima Splita uoči sjednice te su ih upoznali s razlozima nezadovoljstva velikog broja radnika zbog, kako kažu, neadekvatne i sporne reorganizacije i sistematizacije Gradske uprave te rješenjima o rasporedu na radna mjesta.

Pismo Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima prenosimo u cijelosti.

"Poštovane vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Grada Splita, u povodu dvomjesečnog djelovanja sindikalne podružnice Gradske uprave Grada Splita, podružnice Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) te predstojećih sjednica Gradskog vijeća Grada Splita, održavanje koje su zakazane 29.08.2018.godine, ocjenjujemo pravom prigodom da vas i na ovaj način obavijestimo o razlozima osnivanja Sindikata i uključivanja brojnih zaposlenika u njegov rad.

Iako ste proteklih dana o tome čitali, slušali i gledali, smatramo potrebnim da vas i na ovaj način obavijestimo o uzrocima koji su doveli do nezadovoljstva velikog broja zaposlenika, a koji primarno leže u neadekvatnoj i pravno spornoj provedbi reorganizacije Gradske uprave, istoj takvoj sistematizaciji i odluci o koeficijentima te rješenjima o rasporedu na radna mjesta.

Također, uzroci leže u donošenju novog Kolektivnog ugovora, kojeg je potpisao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (tajno, brzinski i nomotehnički katastrofalno), a u kojem su još jednom smanjena prava zaposlenika te date dodatne široke mogućnosti poslodavcu da ih nastavi smanjivati (što se i dogodilo samo nekoliko dana nakon potpisivanja Ugovora, prilikom isplate plaća, a da na to Sindikat potpisnik nije reagirao niti jednom riječju, iznevjerivši na taj način povjerenje zaposlenika do krajnjih granica).

To sve ostavlja, u najmanju ruku rečeno, gorak okus u ustima te otvara prostor za špekuliranje o razlozima takvog postupka Sindikata potpisnika i samog poslodavca. Za takvo što nije bilo potrebe, niti bi se uopće dogodilo da se cijeli proces odvijao javno, transparentno i stručno, bez brojnih kondicionala u člancima ugovora, koji su i do sada zloupotrebljavani u provedbi, sada već bivšeg Kolektivnog ugovora, a isto se ponovilo i u novom.

Pritom nije samo riječ o tome, ni o činjenici da za smanjivanje prava zaposlenika nije bilo, niti ima kako formalnog tako ni bitnog razloga, jer Grad Split i RH bilježe kontinuirani napredak (rast proračuna, rast BDP, rast sredstava povučenih iz EU fondova,…), već gro problema leži prvenstveno u pitanju (ne)funkcioniranja Gradske uprave, kako sada, tako i ubuduće. To se jedno vrijeme može prikrivati PR sredstvima, ali ne i vječno.

Dakle, svjedoci smo da ni nakon gotovo 15 mjeseci od dolaska nove vlasti na čelo Gradske uprave, preustroj još nije završen. Natječaji za još 4 od 12 pročelnika nisu provedeni, za veliki broj službenika i namještenika rješenja o rasporedu na radno mjesto nisu pravomoćna, a njih 74 uložilo je žalbu na ista.

Iako je većina rješenja na koja su uložene žalbe nezakonita i neutemeljena, na sva rješenja na koja je do sada riješeno po žalbi, žalba je od strane Zamjenice gradonačelnika odbijena (prema našim saznanjima do danas je riješeno 95% žalbi). S obzirom na nezakonitosti u rješenjima, očekuje se da po žalbama u korist zaposlenika riješi Upravna inspekcija u postupku inspekcijskog nadzora i Upravni sud u postupku upravnog spora.Nezakonita rješenja plod su prevelike želje poslodavca da na određena radna mjesta, mimo poštivanja zakonitosti, „instalira“ sebi „prikladne“ službenike, gurajući tako službenike koji su zatečeni na tim radnim mjestima u drugi, treći ili četvrti red, obezvrjeđujući time radno i ljudsko dostojanstvo, a ne manje važno, i njihova materijalna prava.

Dio zaposlenika primio je manje plaće po rješenjima koja nisu bila pravomoćna isto kao što je dio zaposlenika profitirao s većim plaćama po novim rješenjima koja također u trenutku isplate plaće nisu bila pravomoćna. Ne želimo ni promisliti koliko će sve to u konačnici koštati Grad Split.

Glavni problem je u postojećim aktima koji definiraju ustroj, sistematizaciju i koeficijente za plaće, u istima je prisutan velik broj grešaka i nezakonitosti, koje su se potkrale slučajno ili namjerno, ne prateći slijednost pri donošenju, kao ni kompatibilnost jednog s drugim i trećim.

Zbog svega navedenog,ovaj Sindikat je bio prisiljen zatražiti nadzor nad zakonitosti spornih akata, kao i revizorski nadzor nad isplatom plaća za posljednja dva mjeseca. Ujedno, valjalo bi sagledati i financijsku stranu novog ustroja odnosno utvrditi da li su najavljene uštede stvarno onakve kakvima se prikazuju.

Naime, poznata je činjenica da su pročelnici iz prošlog mandata gotovo do prošlog mjeseca primali pročelničke plaće, a iste su primali i novi pročelnici s prefiksom „ovlašteni“.Također, plaće savjetnika gradonačelnika u iznosu od 12.500,00 kuna neto svaka (bruto iznos je gotovo dvostruko veći) isplaćuju se kao intelektualne usluge čime se stvara privid manjeg troška za plaće, a savjetnici imaju i urede u zgradi gradske uprave, tajnice, službene mobitele i sve ostale resurse na raspolaganju kao da su zaposlenici Gradske uprave (iako je revizija utvrdila je navedeno nezakonito i da na to nemaju nikakvo pravo).

Dodatke na plaću, utvrđene i starim i novim kolektivnim ugovorom, a na koje zaposlenici imaju pravo, kao što je dodatak za tzv. „vjernost poslodavcu“ ili na znanstveni stupanj magistra odnosno doktora znanosti, zaposlenici po novim rješenjima nisu dobili, iako za isto postoji nesporna obveza i u Proračunu je osiguran novac. Zanimljivo je i pogledati tu novu sistematizaciju u odnosu na broj radnih mjesta jer je istom u Gradskoj upravi predviđeno 650radnih mjesta, a trenutno je zaposlenih 422. Istodobno, bilo bi zanimljivo vidjeti kolika je prosječna plaća zaposlenika u Gradskoj upravi s visokom stručnom spremom (više od pola zaposlenika Gradske uprave ima VSS) pa napraviti usporednu tablicu, primjerice sa „Županijom“. Neto plaća u Gradu Splitu, za visoku stručnu spremu, s 20 godina radnog staža, a koja nije rukovoditeljska, iznosi cca 7.000,00 kn, dok je ista u Županiji cca 10.000,00 kn. Prosjek plaće srednje stručne spreme s 20 godina radnog staža u iznosu od cca 4.700,00 kn možda bolje ni ne komentirati.

Na kraju, da kažemo nešto i o bolovanjima zaposlenika, za koje vlada veliki interes i medija i vijećnika, pa se provode i „mala istraživanja“. Ističemo da su bolovanja u nadležnosti liječnika obiteljske medicine, koji otvaraju bolovanja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji po nalogu poslodavca ili prema vlastitom planu, provodi kontrolu tih bolovanja. Na samom dolasku nove vlasti u „Banovinu“ iskazana je sumnja u opravdanost bolovanja zaposlenika.

Nakon tada provedene kontrole rezultati očito nisu bili onakvi kakve je poslodavac očekivao pa je nastupila isprika i pravdanje. Sada, godinu dana nakon, nekako podudarno u vrijeme kada su zaposlenici koristili svoje zakonsko pravo žalbe i tužbe Upravnom sudu na rješenja o rasporedu na radno mjesto, ponovno kontrola bolovanja, ponovo medijski provokativno isticanje tog pitanja i ponovo isti rezultati. Dakle, kako to protumačiti nego kao pritisak poslodavca na najranjivije među nama. Tome su se neki, vjerojatno nesvjesno priklonili, prikazujući („neutralno“) podatke o bolovanjima zaposlenika, zaboravljajući da statistika zna biti varljiva, ovisno iz kojeg kuta su sagledavani podatci.

Nažalost, prezentiranje tako osjetljivih podataka, iza kojih se kriju i teške sudbine ljudi, u ambijentu u kojem se na zaposlenike uprave gleda kao na masno plaćene uhljebe, „profesionalno nezainteresirane“ i „neangažirane“, „destruktivne“ neradnike, lako se nadovežu oni koji bi rado vidjeli „sa zadovoljstvom evidentirali ljudske gubitke“.

Na to ne želimo trošiti riječi, već ovim putem naglasiti i vama, izabranim vijećnicama i vijećnicima, da zaposlenici Gradske uprave nisu nikakvi „pobunjenici koji stvaraju kaos“, već partneri poslodavcu i servis svim građanima. U tom smislu, što god netko mislio, nije floskula kada se kaže da je želja velikog dijela službenika raditi u dobro organiziranoj upravi jer samo zadovoljan zaposlenik može pružiti svoj maksimum, naravno vodeći računa o tome da ga se nakon 20 ili 30 godina radnog staža ne šikanira u drugu službu zbog, kako to poslodavac voli reći, „potreba funkcionalnosti“.Jer u tom slučaju će svi u trokutu građani – poslodavac-službenici biti nezadovoljni. Službenik, jer je premještenu drugu službu, na poslove na kojima nikad nije radio i o kojima ništa ne zna; poslodavac, jer mu službe ne funkcioniraju iz razloga što službenici o poslu ne znaju ništa i tek ga trebaju naučiti;i na kraju građani, jer nemaju bolju, kvalitetniju i bržu uslugu, već onu dijametralno suprotnu, vidno sporiju, lošiju i nekvalitetnu.

Svaka gradska vlast, bez obzira kojeg ona predznaka bila, mora težiti poboljšanjima (u konačnici za to se natječe na izborima) u upravljanju Gradskom upravom, ali ta poboljšanja moraju biti u suglasju, ne samo sa zakonima i drugim pravnim aktima, nego i dogovoru s zaposlenicima (radničkim vijećem i sindikatima), a ne da se lome koplja preko leđa zaposlenika kako je to učinjeno sada, inkognito, s jednim članom (povjerenikom) sindikata, bez da su (sukladno i bivšem kolektivnom ugovoru) ostali zaposlenici i članovi tog sindikata imali o tome ikakvih spoznaja. To nije put kojim želimo da ide Gradska uprava i naš Grad. I zato sve vas vijećnice i vijećnike još jednom pozivamo da u interesu grada i njegovih građana o tome javno progovorite.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNIČKA PRAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-08-28 20:50:51 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-08-28 21:24:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-08-28 20:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6603 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/08/28/SD Portal/9714894.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1171" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38692274 Threads: 4 Questions: 7117696563 Slow queries: 3307013 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608868602 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/uoci-sjednice-splitskog-gradskog-vijeca-sindikalisti-poslali-pismo-politicarima-evo-cime-su-sve-nezadovoljni-zaposleni-u-banovini-563005 [printLink] => /split/uoci-sjednice-splitskog-gradskog-vijeca-sindikalisti-poslali-pismo-politicarima-evo-cime-su-sve-nezadovoljni-zaposleni-u-banovini-563005?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 339885 [name] => sindikat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sindikat [link] => /tag/sindikat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233136 [name] => Banovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banovina [link] => /tag/banovina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 395246 [name] => zaposlenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zaposlenici [link] => /tag/zaposlenici ) [4] => stdClass Object ( [id] => 340833 [name] => gradska uprava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-uprava [link] => /tag/gradska-uprava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNIČKA PRAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uoči sjednice splitskog Gradskog vijeća sindikalisti poslali pismo političarima: evo čime su sve nezadovoljni zaposleni u Banovini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-07-23-13-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/28/SD Portal/9714894.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/28/SD Portal/9714894.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Podružnica Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)  uputila je pismo gradskim vijećnicima Splita uoči sjednice te su ih upoznali s razlozima nezadovoljstva velikog broja radnika zbog, kako kažu, neadekvatne i sporne reorganizacije i sistematizacije Gradske uprave te rješenjima o rasporedu na radna mjesta.

Pismo Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima prenosimo u cijelosti.

"Poštovane vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Grada Splita, u povodu dvomjesečnog djelovanja sindikalne podružnice Gradske uprave Grada Splita, podružnice Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) te predstojećih sjednica Gradskog vijeća Grada Splita, održavanje koje su zakazane 29.08.2018.godine, ocjenjujemo pravom prigodom da vas i na ovaj način obavijestimo o razlozima osnivanja Sindikata i uključivanja brojnih zaposlenika u njegov rad.

Iako ste proteklih dana o tome čitali, slušali i gledali, smatramo potrebnim da vas i na ovaj način obavijestimo o uzrocima koji su doveli do nezadovoljstva velikog broja zaposlenika, a koji primarno leže u neadekvatnoj i pravno spornoj provedbi reorganizacije Gradske uprave, istoj takvoj sistematizaciji i odluci o koeficijentima te rješenjima o rasporedu na radna mjesta.

Također, uzroci leže u donošenju novog Kolektivnog ugovora, kojeg je potpisao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (tajno, brzinski i nomotehnički katastrofalno), a u kojem su još jednom smanjena prava zaposlenika te date dodatne široke mogućnosti poslodavcu da ih nastavi smanjivati (što se i dogodilo samo nekoliko dana nakon potpisivanja Ugovora, prilikom isplate plaća, a da na to Sindikat potpisnik nije reagirao niti jednom riječju, iznevjerivši na taj način povjerenje zaposlenika do krajnjih granica).

To sve ostavlja, u najmanju ruku rečeno, gorak okus u ustima te otvara prostor za špekuliranje o razlozima takvog postupka Sindikata potpisnika i samog poslodavca. Za takvo što nije bilo potrebe, niti bi se uopće dogodilo da se cijeli proces odvijao javno, transparentno i stručno, bez brojnih kondicionala u člancima ugovora, koji su i do sada zloupotrebljavani u provedbi, sada već bivšeg Kolektivnog ugovora, a isto se ponovilo i u novom.

Pritom nije samo riječ o tome, ni o činjenici da za smanjivanje prava zaposlenika nije bilo, niti ima kako formalnog tako ni bitnog razloga, jer Grad Split i RH bilježe kontinuirani napredak (rast proračuna, rast BDP, rast sredstava povučenih iz EU fondova,…), već gro problema leži prvenstveno u pitanju (ne)funkcioniranja Gradske uprave, kako sada, tako i ubuduće. To se jedno vrijeme može prikrivati PR sredstvima, ali ne i vječno.

Dakle, svjedoci smo da ni nakon gotovo 15 mjeseci od dolaska nove vlasti na čelo Gradske uprave, preustroj još nije završen. Natječaji za još 4 od 12 pročelnika nisu provedeni, za veliki broj službenika i namještenika rješenja o rasporedu na radno mjesto nisu pravomoćna, a njih 74 uložilo je žalbu na ista.

Iako je većina rješenja na koja su uložene žalbe nezakonita i neutemeljena, na sva rješenja na koja je do sada riješeno po žalbi, žalba je od strane Zamjenice gradonačelnika odbijena (prema našim saznanjima do danas je riješeno 95% žalbi). S obzirom na nezakonitosti u rješenjima, očekuje se da po žalbama u korist zaposlenika riješi Upravna inspekcija u postupku inspekcijskog nadzora i Upravni sud u postupku upravnog spora.Nezakonita rješenja plod su prevelike želje poslodavca da na određena radna mjesta, mimo poštivanja zakonitosti, „instalira“ sebi „prikladne“ službenike, gurajući tako službenike koji su zatečeni na tim radnim mjestima u drugi, treći ili četvrti red, obezvrjeđujući time radno i ljudsko dostojanstvo, a ne manje važno, i njihova materijalna prava.

Dio zaposlenika primio je manje plaće po rješenjima koja nisu bila pravomoćna isto kao što je dio zaposlenika profitirao s većim plaćama po novim rješenjima koja također u trenutku isplate plaće nisu bila pravomoćna. Ne želimo ni promisliti koliko će sve to u konačnici koštati Grad Split.

Glavni problem je u postojećim aktima koji definiraju ustroj, sistematizaciju i koeficijente za plaće, u istima je prisutan velik broj grešaka i nezakonitosti, koje su se potkrale slučajno ili namjerno, ne prateći slijednost pri donošenju, kao ni kompatibilnost jednog s drugim i trećim.

Zbog svega navedenog,ovaj Sindikat je bio prisiljen zatražiti nadzor nad zakonitosti spornih akata, kao i revizorski nadzor nad isplatom plaća za posljednja dva mjeseca. Ujedno, valjalo bi sagledati i financijsku stranu novog ustroja odnosno utvrditi da li su najavljene uštede stvarno onakve kakvima se prikazuju.

Naime, poznata je činjenica da su pročelnici iz prošlog mandata gotovo do prošlog mjeseca primali pročelničke plaće, a iste su primali i novi pročelnici s prefiksom „ovlašteni“.Također, plaće savjetnika gradonačelnika u iznosu od 12.500,00 kuna neto svaka (bruto iznos je gotovo dvostruko veći) isplaćuju se kao intelektualne usluge čime se stvara privid manjeg troška za plaće, a savjetnici imaju i urede u zgradi gradske uprave, tajnice, službene mobitele i sve ostale resurse na raspolaganju kao da su zaposlenici Gradske uprave (iako je revizija utvrdila je navedeno nezakonito i da na to nemaju nikakvo pravo).

Dodatke na plaću, utvrđene i starim i novim kolektivnim ugovorom, a na koje zaposlenici imaju pravo, kao što je dodatak za tzv. „vjernost poslodavcu“ ili na znanstveni stupanj magistra odnosno doktora znanosti, zaposlenici po novim rješenjima nisu dobili, iako za isto postoji nesporna obveza i u Proračunu je osiguran novac. Zanimljivo je i pogledati tu novu sistematizaciju u odnosu na broj radnih mjesta jer je istom u Gradskoj upravi predviđeno 650radnih mjesta, a trenutno je zaposlenih 422. Istodobno, bilo bi zanimljivo vidjeti kolika je prosječna plaća zaposlenika u Gradskoj upravi s visokom stručnom spremom (više od pola zaposlenika Gradske uprave ima VSS) pa napraviti usporednu tablicu, primjerice sa „Županijom“. Neto plaća u Gradu Splitu, za visoku stručnu spremu, s 20 godina radnog staža, a koja nije rukovoditeljska, iznosi cca 7.000,00 kn, dok je ista u Županiji cca 10.000,00 kn. Prosjek plaće srednje stručne spreme s 20 godina radnog staža u iznosu od cca 4.700,00 kn možda bolje ni ne komentirati.

Na kraju, da kažemo nešto i o bolovanjima zaposlenika, za koje vlada veliki interes i medija i vijećnika, pa se provode i „mala istraživanja“. Ističemo da su bolovanja u nadležnosti liječnika obiteljske medicine, koji otvaraju bolovanja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji po nalogu poslodavca ili prema vlastitom planu, provodi kontrolu tih bolovanja. Na samom dolasku nove vlasti u „Banovinu“ iskazana je sumnja u opravdanost bolovanja zaposlenika.

Nakon tada provedene kontrole rezultati očito nisu bili onakvi kakve je poslodavac očekivao pa je nastupila isprika i pravdanje. Sada, godinu dana nakon, nekako podudarno u vrijeme kada su zaposlenici koristili svoje zakonsko pravo žalbe i tužbe Upravnom sudu na rješenja o rasporedu na radno mjesto, ponovno kontrola bolovanja, ponovo medijski provokativno isticanje tog pitanja i ponovo isti rezultati. Dakle, kako to protumačiti nego kao pritisak poslodavca na najranjivije među nama. Tome su se neki, vjerojatno nesvjesno priklonili, prikazujući („neutralno“) podatke o bolovanjima zaposlenika, zaboravljajući da statistika zna biti varljiva, ovisno iz kojeg kuta su sagledavani podatci.

Nažalost, prezentiranje tako osjetljivih podataka, iza kojih se kriju i teške sudbine ljudi, u ambijentu u kojem se na zaposlenike uprave gleda kao na masno plaćene uhljebe, „profesionalno nezainteresirane“ i „neangažirane“, „destruktivne“ neradnike, lako se nadovežu oni koji bi rado vidjeli „sa zadovoljstvom evidentirali ljudske gubitke“.

Na to ne želimo trošiti riječi, već ovim putem naglasiti i vama, izabranim vijećnicama i vijećnicima, da zaposlenici Gradske uprave nisu nikakvi „pobunjenici koji stvaraju kaos“, već partneri poslodavcu i servis svim građanima. U tom smislu, što god netko mislio, nije floskula kada se kaže da je želja velikog dijela službenika raditi u dobro organiziranoj upravi jer samo zadovoljan zaposlenik može pružiti svoj maksimum, naravno vodeći računa o tome da ga se nakon 20 ili 30 godina radnog staža ne šikanira u drugu službu zbog, kako to poslodavac voli reći, „potreba funkcionalnosti“.Jer u tom slučaju će svi u trokutu građani – poslodavac-službenici biti nezadovoljni. Službenik, jer je premještenu drugu službu, na poslove na kojima nikad nije radio i o kojima ništa ne zna; poslodavac, jer mu službe ne funkcioniraju iz razloga što službenici o poslu ne znaju ništa i tek ga trebaju naučiti;i na kraju građani, jer nemaju bolju, kvalitetniju i bržu uslugu, već onu dijametralno suprotnu, vidno sporiju, lošiju i nekvalitetnu.

Svaka gradska vlast, bez obzira kojeg ona predznaka bila, mora težiti poboljšanjima (u konačnici za to se natječe na izborima) u upravljanju Gradskom upravom, ali ta poboljšanja moraju biti u suglasju, ne samo sa zakonima i drugim pravnim aktima, nego i dogovoru s zaposlenicima (radničkim vijećem i sindikatima), a ne da se lome koplja preko leđa zaposlenika kako je to učinjeno sada, inkognito, s jednim članom (povjerenikom) sindikata, bez da su (sukladno i bivšem kolektivnom ugovoru) ostali zaposlenici i članovi tog sindikata imali o tome ikakvih spoznaja. To nije put kojim želimo da ide Gradska uprava i naš Grad. I zato sve vas vijećnice i vijećnike još jednom pozivamo da u interesu grada i njegovih građana o tome javno progovorite.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/uoci-sjednice-splitskog-gradskog-vijeca-sindikalisti-poslali-pismo-politicarima-evo-cime-su-sve-nezadovoljni-zaposleni-u-banovini-563005 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7fedd73a50361d7cea5d0d31c20e16f4f75acda [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uo%C4%8Di+sjednice+splitskog+Gradskog+vije%C4%87a+sindikalisti+poslali+pismo+politi%C4%8Darima%3A+evo+%C4%8Dime+su+sve+nezadovoljni+zaposleni+u+Banovini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fuoci-sjednice-splitskog-gradskog-vijeca-sindikalisti-poslali-pismo-politicarima-evo-cime-su-sve-nezadovoljni-zaposleni-u-banovini-563005 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fuoci-sjednice-splitskog-gradskog-vijeca-sindikalisti-poslali-pismo-politicarima-evo-cime-su-sve-nezadovoljni-zaposleni-u-banovini-563005 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADNIČKA PRAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitRADNIČKA PRAVA

Uoči sjednice splitskog Gradskog vijeća sindikalisti poslali pismo političarima: evo čime su sve nezadovoljni zaposleni u Banovini

Piše PSD
28. kolovoza 2018. - 22:50

Podružnica Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)  uputila je pismo gradskim vijećnicima Splita uoči sjednice te su ih upoznali s razlozima nezadovoljstva velikog broja radnika zbog, kako kažu, neadekvatne i sporne reorganizacije i sistematizacije Gradske uprave te rješenjima o rasporedu na radna mjesta.

Pismo Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima prenosimo u cijelosti.

"Poštovane vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća Grada Splita, u povodu dvomjesečnog djelovanja sindikalne podružnice Gradske uprave Grada Splita, podružnice Samostalnog sindikata u komunalnim i srodnim djelatnostima pri Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) te predstojećih sjednica Gradskog vijeća Grada Splita,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:23