StoryEditorOCM
Splitpogledajte video

Đaci splitske škole jutros zatekli jeziv prizor, ravnateljica je očajna: ‘Danima sam sve upozoravala da se lisica mota‘

Piše Mladen Nejašmić
19. rujna 2023. - 12:08

Nesvakidašnji prizor dočekao je jutros učenike i profesore OŠ Žrnovnica. Uginula lisica tek par metara od školskog dvorišta ista je ona na koju je ravnateljstvo škole još prije nekoliko dana pokušalo obavijestiti sve relevantne gradske službe o njenoj pojavi u blizini škole. Međutim, umjesto promptnog djelovanja, u gradu su se igrali gluhih telefona.

- U cilju zaštite djece zvala sam sve inspekcije od sanitarne, veterinarske i ne znam koje sve ne da nam priskoče u pomoć, jer je lisica konstantno viđana u blizini naše ustanove, ali nitko se ne javlja na telefone. Definitivno se radilo u bolesnoj životinji jer je njena pojava i stanje u kojem se nalazila, upućivala da se najvjerojatnije radi o bolesnoj jedinki. Jutrošnji pronalazak definitivno ide u prilog našoj konstataciji- zaprepašteno će ravnateljica žrnovačke osmoljetke Matija Šitum, koja nam je poslala fotografije uginule životinje.

image

Jutros su je našli uginulu ispred škole

Matija Šitum/Slobodna Dalmacija

Ne želi vjerovati kako odgovorne službe ne rade svoj posao. Žalosti je što se još nitko nije odazvao kako bi uklonio lešinu oko koje se skupljaju rojevi muha. Barem radi toga što se nalazi skoro pa u školskom dvorištu u kojem se igraju djeca za vrijeme odmora.

image

Jutros su je našli uginulu ispred škole

Matija Šitum/Slobodna Dalmacija

Podršku je, kaže, jedino našla u Županijskom lovačkom savezu čije su službe odaslale dopis na adresu Grada Splita. 

Ali i u ŽLS-u tvrde, nitko ne trza.

Oni su odmah po dojavi putem elektronske pošte poslali pisani vapaj ravnateljice škole i njenu brigu za zdravlje školske djece. Međutim, ništa.

- Kako prostor škole spada u površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta, brigu o divljači dužna je preuzeti jedinica lokalne samouprave odnosno u ovom slučaju Grad Split.

Stoga smo poslali poziv da se poduzmu određene mjere, naročito uvažavajući činjenicu kako lisica spada u porodicu zvijeri te je ovakvo ponašanje neprirodno za divlju životinju. Također je vrlo važno naglasiti kako su lisice prijenosnici nekoliko zaraznih bolesti što može stvoriti ozbiljne probleme vezano za zdravlje ljudi. Kod uginule životinje potrebno je brza reakcija da se ista ukloni pogotovo što se nalazi u blizini djece- smatra Mladen Balić, predsjednik LS-a Splitsko-dalmatinske županije. 

image

OŠ Žrnovnica
 

Božidar Vukičević/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:58