StoryEditor
SplitPANJ DO PANJA

U Šumici su ispilana čak 53 bora, legendarna lokacija između Ovčica i Firula postaje golet, aktivistica poručuje: Teren žele pretvoriti u gradilište!

8. studenog 2020. - 08:51
Lara Javorčić

Ovo se mjesto s razlogom zvalo Šumica. Kako ga sada nazvati?

Pokraj 53 vidljiva panja, koliko sam uspjela nabrojati, te neutvrđenog broja posječenih stabala na predjelu gdje je nasut šljunak i prošireno parkiralište, teško će mu to ime još dugo pristajati.

Riječi su to kojima je svoju zabrinutost izrazila Splićanka Lara Javorčić, upozoravajući na devastaciju prepoznatljive sjenovite oaze na Bačvicama.

Uobičajen je to, kaže, pristup da se atraktivne zelene lokacije u gradu prvo zapusti pa onečisti i devastira kako bi se njihova prenamjena u građevinske čestice činila kao razumna odluka.

Slično se, tvrdi, dogodilo u slučajevima hotela "Briig" i "Villa Harmony", nedavno izgrađenima u susjedstvu, pa nam, smatra, ne reagiramo li na vrijeme, valja tek pričekati i vidjeti kakvo će zdanje niknuti u Šumici.

- Za sječu svakog pojedinog stabla u nekoj šumi morao bi postojati valjan razlog. Ovdje se ne može ni nabrojati koliko ih je posječeno, pogotovo na dijelu gdje je u debelom sloju nasut šljunak da bi se teren poravnao.

Panjevi tamo jedva izviruju, i tko zna koliko ih je ostalo zakopano, da ne kažem da se pod parkirane aute nije ni moguće zagledati. A i stabla koja su preživjela zapuštena su i posvuda su škovace.

Tužan prizor u svakom slučaju - ističe naša sugovornica, inače ekološka aktivistica posvećena sadnji stabala, dijeleći s nama fotografije koje je zabilježila na lokaciji.

Kako doznajemo, više od 8000 četvornih metara zemljišta, koliko se nalazi na borovinom obraslom platou uz popularni restoran, u zemljišnim je knjigama označeno kao šuma, što po Zakonu o šumama znači da za sječu svakog pojedinog stabla vlasnici moraju zatražiti izdavanje teretnog lista od Ministarstva poljoprivrede.

image
Lara Javorčić

U sjedište resorne administracije uputili smo pitanje je li se u državnom registru šumsko-gospodarskih područja vodi evidencija o sječi na ovom području, kao što je predviđeno zakonom, te koji su eventualni razlozi u slučaju opravdanosti takvih aktivnosti, no do trenutka trenutka objavljivanja ovog teksta nismo primili odgovor.

Da bi situacija bila još delikatnija, ista čestica od 2013. godine ima svojstvo kulturnog dobra, uz uživanje potpune zaštite povijesnih struktura, pa smo se sa sličnim upitom obratili i Ministarstvu kulture, čiji odgovor također još čekamo.

Inače, vlasnici ovog skupocjenog terena na vrlo atraktivnoj lokaciji su Grad Split s jednom šestinom udjela, zatim nekadašnja Hypo-Alpe Adria banka iz Zagreba s jednakim udječlom, te tvrtka "Fateor" iz Splita kao većinski vlasnik parcele, inače u vlasništvu Ruže Bradarić, bivše vlasnice cjelokupnog terena, i Zorana Sikirice, bivšeg čelnika spomenute banke.

I u Grad Split smo stoga poslali upit, interesirajući se je li kao suvlasnik bio obaviješten ili suglasan sa sječom stabala, te jesu li u tom slučaju poštivani svi zakonski propisi, a interesirali smo se i postoje li mjere u domeni komunalnog gospodarstva koje bi sankcionirale eventualnu nepropisnu sječu stabala na javnim, ali i privatnim površinama.

Nadamo se da će nam i taj odgovor pomoći rasvijetliti pitanja odgovornosti i obaveza vezanih za gospodarenje ovom šumicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 18:38