stdClass Object ( [id] => 1330776 [title] => Tušek i Bartulović: ‘Istočna obala Gradske luke tema je svih tema, a Žnjan treba biti što pristupačniji građanima‘ [alias] => tusek-i-bartulovic-istocna-obala-gradske-luke-tema-je-svih-tema-a-znjan-treba-biti-sto-pristupacniji-gradanima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izišla je peta knjiga o arhitektonskim natječajima u Splitu. Ova obrađuje natječaje od 2011. do 2022. godine. Tim jedinstvenim izdavačkim pothvatom zaokruženo je čitavo stoljeće splitskih natječaja, jer je prvi natječaj na području Manuša proveden još 1922., a zadnji natječaji koje ova knjiga obrađuje su iz 2022. godine. U tom periodu Split je imao čak 159 arhitektonskih i urbanističkih natječaja.

Autor pet knjiga kakvih nema niti jedan drugi grad u Hrvatskoj je prof. dr. Darovan Tušek sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Prvu knjigu objavio je još 1994. godine, tako da se radi o tri desetljeća pomnog istraživanja splitskih natječaja.

No arhitektonski natječaji nikad nisu samo vizije arhitekata, jer arhitektura je opredmećenje jednog vremena u prostoru, pa tako Tušekove knjige, osim opisa pripreme natječaja, tijeka žiriranja i prikaza natječajnih radova, donose i pregled ondašnjih društvenih i političkih okolnosti koje su utjecale na to da se neki od pobjedničkih radova realiziraju, ili tek djelomično ostvare u izvornom obliku, kao i razloge zašto je nekim idejama bilo suđeno da završe samo na papiru. Pored detaljnih prikaza i odmjerenih stručnih procjena, autor se ne libi zauzeti polemičan stav u vezi s nekim natječajima čije rezultate smatra spornima.

Ove su knjige prikaz i jednog mogućega grada, kakav bi Split bio da su svi natječaji realizirani. Također, one čitatelju pokazuju sve radove pristigle na natječaje ostavljajući mu slobodu procjene uspješnosti žiriranja. Veliki napor prof. dr. Tušeka da Split dobije ovakvu kroniku jednog dijela svoje izgradnje s ovim djelom ne završava. Na petoj knjizi koautor je dr. Hrvoje Bartulović, koji će nastaviti kronologiju splitskih natječaja.

Tušeka i Bartulovića upitali smo o novoj knjizi, ali i o aktualnim gradskim temama, budući da ona obrađuje "svježe štivo", natječaje za Žnjan, Istočnu obalu, Korešnicu, dječje vrtiće…

Prvi natječaj na području Splita bio je za područje Manuša, odnosno današnje Riječke ulice, prije jednog stoljeća. Djelomično je ostvaren jer nije realiziran cijeli koncept od pet zgrada kako je zamišljeno. Koliko su arhitektonski i urbanistički natječaji pomogli u razvoju Splita u posljednjih sto godina?

– Na ovo je pitanje lako odgovoriti, pogotovo nama koji se bavimo analizom splitskih natječaja i koji smo promotori natječajne prakse. Taj je doprinos izrazito velik. Na planu urbanističkog planiranja dovoljno je istaknuti slučaj Splita 3; cijeli jedan veliki dio grada danas bi izgledao posve drugačiji da nije uređen po izvrsnom prvonagrađenom projektu na natječaju iz 1969. godine. Kad je riječ o pojedinačnim objektima, niska antologijskih realizacija može se razvući od, na primjer, Biološko-oceanografskog instituta Fabijana Kaliterne na rtu Marjana, preko poljudskog stadiona Borisa i Olge Magaš pa do niza objekata iz riznice recentne splitske arhitektonske produkcije. Nabrajanje bi nas odvelo daleko izvan formata ovakvog razgovora.

---

image

Biološko-oceanografski institut Fabijana Kaliterne na rtu Marjana

Saša Burić/Cropix
---

S obzirom na to da govorimo već o razdoblju od 100 godina, možemo utvrditi da se radi o tradiciji natječaja na području Splita u kojoj se 10-ak do 30-ak timova arhitekata upuštalo u beskompromisnu borbu za osvajanje nagrada i za prestiž izvedbe zgrade. Ovakav doprinos struke potrebno je zasigurno dodatno apostrofirati, uzmemo li u obzir da se unatoč provedbi natječaja do realizacija dolazilo jako teško. Time možemo jedino konstatirati da bi, ukupno gledajući, obol bio i veći da se realiziralo više lokacija koje su bile predmet arhitektonskih natječaja.

Ali željeli bismo naglasiti jednu drugu važnu komponentu javnog arhitektonskog natječaja. Čak i u slučajevima kad natječaj nije uspješno okončan, bitna je njegova uloga u uključivanju i šire struke i cijele gradske javnosti u sagledavanju predloženog budućeg prostornog zahvata.

Za ilustraciju može poslužiti svojedobni notorni prijedlog iz 30-ih godina 20. stoljeća za izgradnju Banske palače na mjestu Lučke kapetanije i bivših lazareta na Rivi, točno ispred pročelja Dioklecijanove palače. Natječaj nije uspio, ali je javna prezentacija tog prijedloga dovela do takvih burnih reakcija javnosti da su gradske vlasti bile prinuđene potražiti drugu lokaciju, pa je "Banovina" konačno izgrađena na zapadnoj obali Gradske luke. Dakle, natječaj po definiciji uključuje širi krug stručnjaka i gradsku javnost, pa ga možda baš zbog toga u novije vrijeme investitori ponekad nastoje zaobići.

Odmah u susjedstvu ovog prvog splitskog natječaja je famozni Small Mall. Za poslovni pothvat proveden je natječaj 1996., ali do danas se u projektima izmijenio broj parkirnih mjesta, planirani pristup iz Ulice Domovinskog rata ukinut je zbog zabrane konzervatora, umjesto velikog trgovačkog centra dominirat će hotel s trgovačkim sadržajima. Građevina je trebala imati oblu fasadu, sad se traži lokacijska dozvola za građevinu s oštrim rubovima... Sve se izmijenilo što se moglo. Imaju li natječaji smisla ako se moglo na osnovi provedenog natječaja i dobivenih lokacijskih i građevinskih dozvola za gradnju doći do takvih promjena?

– Detaljniji prikaz svega što se događalo na toj lokaciji u višedesetljetnom razdoblju od provedenog arhitektonskog natječaja do danas vjerojatno bi zauzeo cjelokupno današnje izdanje Slobodne Dalmacije. Mijenjali su se investitori, program izgradnje, preprodavalo se pravo građenja, mijenjalo se prometno rješenje, nizali su se pravosudni i upravni postupci, itd., itd. Sve to skupa bilo je posve neozbiljno za izgradnju na tako važnoj točki gradskog prostora, na markantnom raskrižju i na samom ulazu u povijesno središte grada.

Ako se već nakon dugačkog niza godina zbog promjena i investitora i programa odustalo od ranijeg prvonagrađenog projekta Jerka Rošina i Emila Šverka, smatramo da je trebalo raspisati novi arhitektonski natječaj. Takva lokacija to neprijeporno zaslužuje. Dapače, zbog javnog karaktera natječaja, o čemu smo maloprije razgovarali, sudjelovanje šireg kruga stručnjaka i pravodobno upoznavanje gradske javnosti i svih involviranih sudionika moglo je doprinijeti uklanjanju brojnih naknadnih nedoumica i prijepora koje je potaknuo recentni prijedlog arhitektonsko-urbanističkog rješenja.

Drugi dio vašeg pitanja uistinu ukazuje na problem naknadnih bitnih izmjena prvonagrađenih projekata u daljnjoj projektantskoj razradi. Nažalost, i prvonagrađeni autori tu ponekad postupaju nekonzistentno, pa mijenjaju projekt čak i do stupnja neprepoznatljivosti. Ni prateća regulativa precizno ne definira obvezujuću primjenu nagrađenog rješenja; često je dovoljno tek da autor potpiše da je konačno rješenje u skladu s nagrađenim izvornim projektom.

---

image

Arhitektonski natječaji nikad nisu samo vizije arhitekata

Ante Čizmić/Cropix
---

U zadnjoj knjizi, koja se bavi natječajima od 2011. do 2022., navodite da su najizrazitiji propusti u vezi s usklađenosti planiranog natječajnog programa i konkretne lokacije napravljeni s natječajima za zdravstveni centar na Firulama i hotel na Bačvicama. Objekt "Marvie" na Firulama i hotel "Briig" na Bačvicama jedine su zgrade koje su izgrađene po natječajima u posljednjih 10 godina. Po čemu su ti natječaji problematični?

– Iako je u oba slučaja riječ o ponovljenim natječajima, svaka od ove dvije lokacije ima posebnu priču. U slučaju hotela na Bačvicama sve moguće nedaće dogodile su se prije nego što je i prvi natječaj uopće raspisan. Posve problematičnim uklanjanjem konzervatorske zaštite nad vrtom Kaliterna, koja je neargumentirano provedena kroz GUP iz 2005. godine, omogućena je prenamjena dotadašnje zelene površine u građevinsku česticu, pa je time uklonjen dio bitnog identiteta ozelenjene površine u pozadini kultne gradske plaže. Nikakav arhitektonski natječaj nije mogao poništiti tu evidentnu planersku pogrešku.

U slučaju, pak, hotela "Marvie" riječ je o postupnim izmjenama u projektnom programu izgradnje. I ovdje su bila provedena dva natječaja, ali se iz natječaja u natječaj, promjenama investitora i projektanata, mijenjao i program, pa je konačno na lokaciji izgrađen objekt koji ima prioritetnu hotelsku namjenu, a na tom je mjestu po odredbama GUP-a mogao biti izgrađen samo zdravstveni centar (namjena "D"), a nikako ne novi hotelski objekt.

No treba istaknuti da, iako su ta dva objekta do sada jedina u cjelini izgrađena, ipak je još nekoliko natječajnih projekata u procesu izgradnje ili pripreme izgradnje. Grade se garaže na Lokvama i u Dobrilinoj ulici, započeli su radovi na uređenju žnjanskog platoa, završen je projekt tematskog parka na Poljudu, a priređena je i dokumentacija za građenje dječjeg vrtića na Pujankama. Nekoliko natječaja provedenih 2022. godine do sada nije ni moglo stići u fazu realizacije, pa je o učincima tih natječaja prerano diskutirati.

---

image

Hotel ‘Briig‘ na Bačvicama

Saša Burić/Cropix
---

Što očekujete od natječaja za Žnjan? S obzirom na bogato iskustvo sa splitskim natječajima, smatrate li da će se realizirati u planiranom obliku ili će zbog financija prevladati jeftinija varijanta? Hoće li eventualna realizacija žnjanskog natječaja u punom opsegu povećati turistifikaciju tog područja ili će to biti "plaža za narod"?

– Ovim vašim pitanjem ulazimo u sferu prognoza. Ali kad bismo nas dvojica bili takvi točni prognozeri, onda bismo se valjda bavili nekim drugim poslom. No, šalu na stranu, zalažemo se za to da se prvonagrađeni projekt realizira u cjelini; u protivnom, ništa nema smisla. U kakvim će se etapama projekt realizirati ovisi, naravno, u prvom redu o financiranju izgradnje. Ono što je u svemu tome bitno jest osigurati pristupačnost tog kupališno-rekreacijskog prostora najširem krugu građanstva, a to znači iznalaženje prave mjere između komercijalne isplativosti onoga što se kao dodatna usluga može naplaćivati i onoga što bez ikakve naknade mora biti na raspolaganju svima.

U knjizi navodite kako su se u posljednje vrijeme intenzivirali natječaji, pa je od 16 natječaja u prošlih deset godina šest njih održano u posljednje dvije godine. Jedan je raspisao KBC, a jedan Sveučilište. Tri natječaja za vrtiće raspisao je Grad. No od natječaja za gradske projekte proveden je samo ponovljeni anketni natječaj za Istočnu obalu, iako je bilo najavljeno da će ih do sada biti više. Zašto se gradskim vlastima ne žuri s gradskim projektima, očekujete li promjene s uspostavom Zavoda za prostorno uređenje?

– Tu sad već pomalo ulazimo i u sferu politike. Gradski projekti su dugoročni projekti, koji ne daju neposredni rezultat koji bi mogao biti realiziran u roku trajanja pojedinog izbornog mandata. I zato sve gradske vlasti, unatoč predizbornim obećanjima, u pravilu zaziru od takvih projekata. To je možda najjasniji odraz apsurdnosti dugoročnog planiranja, u svjetlu činjenice da za takvo planiranje zapravo nema pravog interesa vladajućih, a predstavljaju krucijalne projekte za razvoj Splita. Svi smo skloniji rješavanju "od slučaja do slučaja", od parcele do parcele, pa ćemo tako, malo-pomalo, jednoga lijepog dana stići i do Stobreča. Naravno, ovim nismo rekli ništa novo, ništa čega veliki dio javnosti ionako nije svjestan.

Osnivanju gradskog Zavoda za urbanizam treba dati svaku moguću potporu jer je upravo to institucija koja bi tu trebala odigrati važnu ulogu. Nadajmo se da će imati i potporu gradske uprave, barem jednako energičnu kao što su bila energična nastojanja niza prijašnjih uprava da takvu instituciju najprije ukinu, a potom trajno eliminiraju iz sustava.

---

image

Ove su knjige prikaz i jednog mogućega grada, kakav bi Split bio da su svi natječaji realizirani

Ante Čizmić/Cropix
---

Za natječaj u istočnoj luci smatrate da je otišao u drugu krajnost od projekta AFCO, koji je nudio samo hotele na Istočnoj obali. Kako vidite rješenje što se tiče balansiranja poželjnih sadržaja?

– Tema Istočne obale Gradske luke uistinu je "tema svih tema". U našoj knjizi ovom prostornom zahvatu posvećena je velika količina teksta, a i u medijima ovaj se projekt godinama pratio s velikom pozornošću. Nažalost, nakon svih ranijih brojnih urbanističkih prijedloga, i nakon čak dva recentna anketna urbanistička natječaja, mi se još uvijek nismo makli s mrtve točke. O tome bi se sad moglo nadugačko raspravljati, ali činjenica jest da nakon desetljeća takvih diskusija mi još uvijek nastojimo sanirati anarhičan postojeći režim tek palijativnim rješenjima prometa duž Istočne obale i Ulicom kralja Zvonimira u jednom ili dva smjera, a s minimalnim pozitivnim učincima.

Prvi natječaj iz 2012. godine završio je neuspješno, nakon toga gradska uprava orijentirala se na izradu tzv. master plana, koji je favorizirao intenzivnu monofunkcionalnu komercijalizaciju cijele te zone, a ponovljeni natječaj iz 2022. godine novim je programskim smjernicama barem "pospremio nered" koji je nastao u vremenu od spomenutog nakaradnog AFCO-ova prijedloga, pa preko predimenzionirane izgradnje dopuštene GUP-om iz 2005. godine, pa potom i programom za prvi anketni natječaj.

U tom smislu taj najnoviji natječaj, kojim se zaključuje i ova naša knjiga, značio je otklon od svih tih neprimjerenosti ranijih programskih inputa, i formulirao je platformu za daljnje planerske korake. Mislimo da je na temelju svega dosadašnjeg, pa i nakon nepotrebno izgubljenog vremena, nužno najprije definirati rješenje prometa u zoni Istočne obale, potom prirediti program za raspisivanje projektnog urbanističkog natječaja, koji je sljedeća logična, odnosno, nužna točka, a u kojem će zona Istočne obale biti sagledana kao skladna polifunkcionalna cjelina javnih gradskih i infrastrukturnih prometnih sadržaja.

---

image

Istočna obala Gradske luke ‘tema je svih tema‘

Vojko Bašić/Cropix
---

{infobox–gray_full}449153{/infobox–gray_full}

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski natječaji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => splitski natječaji 2 0 13407 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-13 07:43:31 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-16 08:03:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-16 08:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tušek i Bartulović: 'Istočna obala gradske luke je tema svih tema, a Žnjan treba napraviti što pristupačnijim građanima' [metakey] => darovan tušek, hrvoje bartulović, istočna obala, Žnjan, arhitektonski natječaji, splitska arhitektura [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25825827.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25271070.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25517379.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25825826.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25825824.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/22487804.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/13659028.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prof. dr. <\/strong>Darovan Tu\u0161ek i dr. Hrvoje Bartulovi\u0107<\/p>","

Isto\u010dna obala Gradske luke\u00a0\u2018tema je svih tema\u2018<\/p>","

Radovi na \u017dnjanu<\/p>","

Ove su knjige prikaz i jednog\u00a0mogu\u0107ega grada, kakav bi Split bio da su svi natje\u010daji realizirani<\/p>","

Arhitektonski natje\u010daji nikad nisu samo vizije arhitekata<\/p>","

Biolo\u0161ko-oceanografski\u00a0institut\u00a0Fabijana Kaliterne na rtu Marjana<\/p>","

Hotel \u2018Briig\u2018 na Ba\u010dvicama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1260","hd_25825827_1920.jpg":"1920x1080","k_25825827_1280.jpg":"1280x1280","k_25825827_1024.jpg":"1024x1024","k_25825827_640.jpg":"640x640","k_25825827_480.jpg":"480x480","k_25825827_340.jpg":"340x340","k_25825827_220.jpg":"220x220","o_25825827_1280.jpg":"1280x840","o_25825827_1024.jpg":"1024x672","o_25825827_640.jpg":"640x420","o_25825827_480.jpg":"480x315","o_25825827_340.jpg":"340x223","o_25825827_220.jpg":"220x144","h_25825827_1280.jpg":"1280x854","h_25825827_1024.jpg":"1024x683","h_25825827_640.jpg":"640x427","h_25825827_480.jpg":"480x320","h_25825827_340.jpg":"340x227","h_25825827_220.jpg":"220x147","pp_25825827_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825827_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825827_640.jpg":"640x814","pp_25825827_480.jpg":"480x611","pp_25825827_340.jpg":"340x432","pp_25825827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1032","hd_25271070_1920.jpg":"1920x1080","k_25271070_1280.jpg":"1280x1280","k_25271070_1024.jpg":"1024x1024","k_25271070_640.jpg":"640x640","k_25271070_480.jpg":"480x480","k_25271070_340.jpg":"340x340","k_25271070_220.jpg":"220x220","o_25271070_1280.jpg":"1280x688","o_25271070_1024.jpg":"1024x550","o_25271070_640.jpg":"640x344","o_25271070_480.jpg":"480x258","o_25271070_340.jpg":"340x182","o_25271070_220.jpg":"220x118","h_25271070_1280.jpg":"1280x854","h_25271070_1024.jpg":"1024x683","h_25271070_640.jpg":"640x427","h_25271070_480.jpg":"480x320","h_25271070_340.jpg":"340x227","h_25271070_220.jpg":"220x147","pp_25271070_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271070_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271070_640.jpg":"640x814","pp_25271070_480.jpg":"480x611","pp_25271070_340.jpg":"340x432","pp_25271070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1154","hd_25517379_1920.jpg":"1920x1080","k_25517379_1280.jpg":"1280x1280","k_25517379_1024.jpg":"1024x1024","k_25517379_640.jpg":"640x640","k_25517379_480.jpg":"480x480","k_25517379_340.jpg":"340x340","k_25517379_220.jpg":"220x220","o_25517379_1280.jpg":"1280x769","o_25517379_1024.jpg":"1024x615","o_25517379_640.jpg":"640x384","o_25517379_480.jpg":"480x288","o_25517379_340.jpg":"340x204","o_25517379_220.jpg":"220x132","h_25517379_1280.jpg":"1280x854","h_25517379_1024.jpg":"1024x683","h_25517379_640.jpg":"640x427","h_25517379_480.jpg":"480x320","h_25517379_340.jpg":"340x227","h_25517379_220.jpg":"220x147","pp_25517379_1280.jpg":"1280x1628","pp_25517379_1024.jpg":"1024x1303","pp_25517379_640.jpg":"640x814","pp_25517379_480.jpg":"480x611","pp_25517379_340.jpg":"340x432","pp_25517379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1287","hd_25825826_1920.jpg":"1920x1080","k_25825826_1280.jpg":"1280x1280","k_25825826_1024.jpg":"1024x1024","k_25825826_640.jpg":"640x640","k_25825826_480.jpg":"480x480","k_25825826_340.jpg":"340x340","k_25825826_220.jpg":"220x220","o_25825826_1280.jpg":"1280x858","o_25825826_1024.jpg":"1024x686","o_25825826_640.jpg":"640x429","o_25825826_480.jpg":"480x321","o_25825826_340.jpg":"340x227","o_25825826_220.jpg":"220x147","h_25825826_1280.jpg":"1280x854","h_25825826_1024.jpg":"1024x683","h_25825826_640.jpg":"640x427","h_25825826_480.jpg":"480x320","h_25825826_340.jpg":"340x227","h_25825826_220.jpg":"220x147","pp_25825826_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825826_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825826_640.jpg":"640x814","pp_25825826_480.jpg":"480x611","pp_25825826_340.jpg":"340x432","pp_25825826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2534","hd_25825824_1920.jpg":"1920x1080","k_25825824_1280.jpg":"1280x1280","k_25825824_1024.jpg":"1024x1024","k_25825824_640.jpg":"640x640","k_25825824_480.jpg":"480x480","k_25825824_340.jpg":"340x340","k_25825824_220.jpg":"220x220","o_25825824_1280.jpg":"1280x1689","o_25825824_1024.jpg":"1024x1351","o_25825824_640.jpg":"640x844","o_25825824_480.jpg":"480x633","o_25825824_340.jpg":"340x448","o_25825824_220.jpg":"220x290","h_25825824_1280.jpg":"1280x854","h_25825824_1024.jpg":"1024x683","h_25825824_640.jpg":"640x427","h_25825824_480.jpg":"480x320","h_25825824_340.jpg":"340x227","h_25825824_220.jpg":"220x147","pp_25825824_1280.jpg":"1280x1628","pp_25825824_1024.jpg":"1024x1303","pp_25825824_640.jpg":"640x814","pp_25825824_480.jpg":"480x611","pp_25825824_340.jpg":"340x432","pp_25825824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1018","hd_22487804_1920.jpg":"1920x1080","k_22487804_1280.jpg":"1280x1280","k_22487804_1024.jpg":"1024x1024","k_22487804_640.jpg":"640x640","k_22487804_480.jpg":"480x480","k_22487804_340.jpg":"340x340","k_22487804_220.jpg":"220x220","o_22487804_1280.jpg":"1280x678","o_22487804_1024.jpg":"1024x542","o_22487804_640.jpg":"640x339","o_22487804_480.jpg":"480x254","o_22487804_340.jpg":"340x180","o_22487804_220.jpg":"220x116","h_22487804_1280.jpg":"1280x854","h_22487804_1024.jpg":"1024x683","h_22487804_640.jpg":"640x427","h_22487804_480.jpg":"480x320","h_22487804_340.jpg":"340x227","h_22487804_220.jpg":"220x147","pp_22487804_1280.jpg":"1280x1628","pp_22487804_1024.jpg":"1024x1303","pp_22487804_640.jpg":"640x814","pp_22487804_480.jpg":"480x611","pp_22487804_340.jpg":"340x432","pp_22487804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1246","hd_13659028_1920.jpg":"1920x1080","k_13659028_1280.jpg":"1280x1280","k_13659028_1024.jpg":"1024x1024","k_13659028_640.jpg":"640x640","k_13659028_480.jpg":"480x480","k_13659028_340.jpg":"340x340","k_13659028_220.jpg":"220x220","o_13659028_1280.jpg":"1280x830","o_13659028_1024.jpg":"1024x664","o_13659028_640.jpg":"640x415","o_13659028_480.jpg":"480x311","o_13659028_340.jpg":"340x220","o_13659028_220.jpg":"220x142","h_13659028_1280.jpg":"1280x854","h_13659028_1024.jpg":"1024x683","h_13659028_640.jpg":"640x427","h_13659028_480.jpg":"480x320","h_13659028_340.jpg":"340x227","h_13659028_220.jpg":"220x147","pp_13659028_1280.jpg":"1280x1628","pp_13659028_1024.jpg":"1024x1303","pp_13659028_640.jpg":"640x814","pp_13659028_480.jpg":"480x611","pp_13659028_340.jpg":"340x432","pp_13659028_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7807971 Threads: 3 Questions: 1638295582 Slow queries: 4868891 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111457391 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tusek-i-bartulovic-istocna-obala-gradske-luke-tema-je-svih-tema-a-znjan-treba-biti-sto-pristupacniji-gradanima-1330776 [printLink] => /split/tusek-i-bartulovic-istocna-obala-gradske-luke-tema-je-svih-tema-a-znjan-treba-biti-sto-pristupacniji-gradanima-1330776?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 425188 [name] => darovan tušek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => darovan-tusek [link] => /tag/darovan-tusek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 733102 [name] => hrvoje bartulović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 14:38:32 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-bartulovic [link] => /tag/hrvoje-bartulovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) [3] => stdClass Object ( [id] => 229892 [name] => Žnjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => znjan [link] => /tag/znjan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 733103 [name] => arhitektonski natječaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 14:38:32 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektonski-natjecaji [link] => /tag/arhitektonski-natjecaji ) [5] => stdClass Object ( [id] => 733104 [name] => splitska arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 14:38:32 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-arhitektura [link] => /tag/splitska-arhitektura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski natječaji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tušek i Bartulović: ‘Istočna obala Gradske luke tema je svih tema, a Žnjan treba biti što pristupačniji građanima‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25825827.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Prof. dr. Darovan Tušek i dr. Hrvoje Bartulović

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25825827.jpg [title] =>

Prof. dr. Darovan Tušek i dr. Hrvoje Bartulović

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25271070.jpg [title] =>

Istočna obala Gradske luke ‘tema je svih tema‘

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25517379.jpg [title] =>

Radovi na Žnjanu

Joško Ponoš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25825826.jpg [title] =>

Ove su knjige prikaz i jednog mogućega grada, kakav bi Split bio da su svi natječaji realizirani

Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25825824.jpg [title] =>

Arhitektonski natječaji nikad nisu samo vizije arhitekata

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/22487804.jpg [title] =>

Biološko-oceanografski institut Fabijana Kaliterne na rtu Marjana

Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/13659028.jpg [title] =>

Hotel ‘Briig‘ na Bačvicama

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izišla je peta knjiga o arhitektonskim natječajima u Splitu. Ova obrađuje natječaje od 2011. do 2022. godine. Tim jedinstvenim izdavačkim pothvatom zaokruženo je čitavo stoljeće splitskih natječaja, jer je prvi natječaj na području Manuša proveden još 1922., a zadnji natječaji koje ova knjiga obrađuje su iz 2022. godine. U tom periodu Split je imao čak 159 arhitektonskih i urbanističkih natječaja.

Autor pet knjiga kakvih nema niti jedan drugi grad u Hrvatskoj je prof. dr. Darovan Tušek sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Prvu knjigu objavio je još 1994. godine, tako da se radi o tri desetljeća pomnog istraživanja splitskih natječaja.

No arhitektonski natječaji nikad nisu samo vizije arhitekata, jer arhitektura je opredmećenje jednog vremena u prostoru, pa tako Tušekove knjige, osim opisa pripreme natječaja, tijeka žiriranja i prikaza natječajnih radova, donose i pregled ondašnjih društvenih i političkih okolnosti koje su utjecale na to da se neki od pobjedničkih radova realiziraju, ili tek djelomično ostvare u izvornom obliku, kao i razloge zašto je nekim idejama bilo suđeno da završe samo na papiru. Pored detaljnih prikaza i odmjerenih stručnih procjena, autor se ne libi zauzeti polemičan stav u vezi s nekim natječajima čije rezultate smatra spornima.

Ove su knjige prikaz i jednog mogućega grada, kakav bi Split bio da su svi natječaji realizirani. Također, one čitatelju pokazuju sve radove pristigle na natječaje ostavljajući mu slobodu procjene uspješnosti žiriranja. Veliki napor prof. dr. Tušeka da Split dobije ovakvu kroniku jednog dijela svoje izgradnje s ovim djelom ne završava. Na petoj knjizi koautor je dr. Hrvoje Bartulović, koji će nastaviti kronologiju splitskih natječaja.

Tušeka i Bartulovića upitali smo o novoj knjizi, ali i o aktualnim gradskim temama, budući da ona obrađuje "svježe štivo", natječaje za Žnjan, Istočnu obalu, Korešnicu, dječje vrtiće…

Prvi natječaj na području Splita bio je za područje Manuša, odnosno današnje Riječke ulice, prije jednog stoljeća. Djelomično je ostvaren jer nije realiziran cijeli koncept od pet zgrada kako je zamišljeno. Koliko su arhitektonski i urbanistički natječaji pomogli u razvoju Splita u posljednjih sto godina?

– Na ovo je pitanje lako odgovoriti, pogotovo nama koji se bavimo analizom splitskih natječaja i koji smo promotori natječajne prakse. Taj je doprinos izrazito velik. Na planu urbanističkog planiranja dovoljno je istaknuti slučaj Splita 3; cijeli jedan veliki dio grada danas bi izgledao posve drugačiji da nije uređen po izvrsnom prvonagrađenom projektu na natječaju iz 1969. godine. Kad je riječ o pojedinačnim objektima, niska antologijskih realizacija može se razvući od, na primjer, Biološko-oceanografskog instituta Fabijana Kaliterne na rtu Marjana, preko poljudskog stadiona Borisa i Olge Magaš pa do niza objekata iz riznice recentne splitske arhitektonske produkcije. Nabrajanje bi nas odvelo daleko izvan formata ovakvog razgovora.

---

image

Biološko-oceanografski institut Fabijana Kaliterne na rtu Marjana

Saša Burić/Cropix
---

S obzirom na to da govorimo već o razdoblju od 100 godina, možemo utvrditi da se radi o tradiciji natječaja na području Splita u kojoj se 10-ak do 30-ak timova arhitekata upuštalo u beskompromisnu borbu za osvajanje nagrada i za prestiž izvedbe zgrade. Ovakav doprinos struke potrebno je zasigurno dodatno apostrofirati, uzmemo li u obzir da se unatoč provedbi natječaja do realizacija dolazilo jako teško. Time možemo jedino konstatirati da bi, ukupno gledajući, obol bio i veći da se realiziralo više lokacija koje su bile predmet arhitektonskih natječaja.

Ali željeli bismo naglasiti jednu drugu važnu komponentu javnog arhitektonskog natječaja. Čak i u slučajevima kad natječaj nije uspješno okončan, bitna je njegova uloga u uključivanju i šire struke i cijele gradske javnosti u sagledavanju predloženog budućeg prostornog zahvata.

Za ilustraciju može poslužiti svojedobni notorni prijedlog iz 30-ih godina 20. stoljeća za izgradnju Banske palače na mjestu Lučke kapetanije i bivših lazareta na Rivi, točno ispred pročelja Dioklecijanove palače. Natječaj nije uspio, ali je javna prezentacija tog prijedloga dovela do takvih burnih reakcija javnosti da su gradske vlasti bile prinuđene potražiti drugu lokaciju, pa je "Banovina" konačno izgrađena na zapadnoj obali Gradske luke. Dakle, natječaj po definiciji uključuje širi krug stručnjaka i gradsku javnost, pa ga možda baš zbog toga u novije vrijeme investitori ponekad nastoje zaobići.

Odmah u susjedstvu ovog prvog splitskog natječaja je famozni Small Mall. Za poslovni pothvat proveden je natječaj 1996., ali do danas se u projektima izmijenio broj parkirnih mjesta, planirani pristup iz Ulice Domovinskog rata ukinut je zbog zabrane konzervatora, umjesto velikog trgovačkog centra dominirat će hotel s trgovačkim sadržajima. Građevina je trebala imati oblu fasadu, sad se traži lokacijska dozvola za građevinu s oštrim rubovima... Sve se izmijenilo što se moglo. Imaju li natječaji smisla ako se moglo na osnovi provedenog natječaja i dobivenih lokacijskih i građevinskih dozvola za gradnju doći do takvih promjena?

– Detaljniji prikaz svega što se događalo na toj lokaciji u višedesetljetnom razdoblju od provedenog arhitektonskog natječaja do danas vjerojatno bi zauzeo cjelokupno današnje izdanje Slobodne Dalmacije. Mijenjali su se investitori, program izgradnje, preprodavalo se pravo građenja, mijenjalo se prometno rješenje, nizali su se pravosudni i upravni postupci, itd., itd. Sve to skupa bilo je posve neozbiljno za izgradnju na tako važnoj točki gradskog prostora, na markantnom raskrižju i na samom ulazu u povijesno središte grada.

Ako se već nakon dugačkog niza godina zbog promjena i investitora i programa odustalo od ranijeg prvonagrađenog projekta Jerka Rošina i Emila Šverka, smatramo da je trebalo raspisati novi arhitektonski natječaj. Takva lokacija to neprijeporno zaslužuje. Dapače, zbog javnog karaktera natječaja, o čemu smo maloprije razgovarali, sudjelovanje šireg kruga stručnjaka i pravodobno upoznavanje gradske javnosti i svih involviranih sudionika moglo je doprinijeti uklanjanju brojnih naknadnih nedoumica i prijepora koje je potaknuo recentni prijedlog arhitektonsko-urbanističkog rješenja.

Drugi dio vašeg pitanja uistinu ukazuje na problem naknadnih bitnih izmjena prvonagrađenih projekata u daljnjoj projektantskoj razradi. Nažalost, i prvonagrađeni autori tu ponekad postupaju nekonzistentno, pa mijenjaju projekt čak i do stupnja neprepoznatljivosti. Ni prateća regulativa precizno ne definira obvezujuću primjenu nagrađenog rješenja; često je dovoljno tek da autor potpiše da je konačno rješenje u skladu s nagrađenim izvornim projektom.

---

image

Arhitektonski natječaji nikad nisu samo vizije arhitekata

Ante Čizmić/Cropix
---

U zadnjoj knjizi, koja se bavi natječajima od 2011. do 2022., navodite da su najizrazitiji propusti u vezi s usklađenosti planiranog natječajnog programa i konkretne lokacije napravljeni s natječajima za zdravstveni centar na Firulama i hotel na Bačvicama. Objekt "Marvie" na Firulama i hotel "Briig" na Bačvicama jedine su zgrade koje su izgrađene po natječajima u posljednjih 10 godina. Po čemu su ti natječaji problematični?

– Iako je u oba slučaja riječ o ponovljenim natječajima, svaka od ove dvije lokacije ima posebnu priču. U slučaju hotela na Bačvicama sve moguće nedaće dogodile su se prije nego što je i prvi natječaj uopće raspisan. Posve problematičnim uklanjanjem konzervatorske zaštite nad vrtom Kaliterna, koja je neargumentirano provedena kroz GUP iz 2005. godine, omogućena je prenamjena dotadašnje zelene površine u građevinsku česticu, pa je time uklonjen dio bitnog identiteta ozelenjene površine u pozadini kultne gradske plaže. Nikakav arhitektonski natječaj nije mogao poništiti tu evidentnu planersku pogrešku.

U slučaju, pak, hotela "Marvie" riječ je o postupnim izmjenama u projektnom programu izgradnje. I ovdje su bila provedena dva natječaja, ali se iz natječaja u natječaj, promjenama investitora i projektanata, mijenjao i program, pa je konačno na lokaciji izgrađen objekt koji ima prioritetnu hotelsku namjenu, a na tom je mjestu po odredbama GUP-a mogao biti izgrađen samo zdravstveni centar (namjena "D"), a nikako ne novi hotelski objekt.

No treba istaknuti da, iako su ta dva objekta do sada jedina u cjelini izgrađena, ipak je još nekoliko natječajnih projekata u procesu izgradnje ili pripreme izgradnje. Grade se garaže na Lokvama i u Dobrilinoj ulici, započeli su radovi na uređenju žnjanskog platoa, završen je projekt tematskog parka na Poljudu, a priređena je i dokumentacija za građenje dječjeg vrtića na Pujankama. Nekoliko natječaja provedenih 2022. godine do sada nije ni moglo stići u fazu realizacije, pa je o učincima tih natječaja prerano diskutirati.

---

image

Hotel ‘Briig‘ na Bačvicama

Saša Burić/Cropix
---

Što očekujete od natječaja za Žnjan? S obzirom na bogato iskustvo sa splitskim natječajima, smatrate li da će se realizirati u planiranom obliku ili će zbog financija prevladati jeftinija varijanta? Hoće li eventualna realizacija žnjanskog natječaja u punom opsegu povećati turistifikaciju tog područja ili će to biti "plaža za narod"?

– Ovim vašim pitanjem ulazimo u sferu prognoza. Ali kad bismo nas dvojica bili takvi točni prognozeri, onda bismo se valjda bavili nekim drugim poslom. No, šalu na stranu, zalažemo se za to da se prvonagrađeni projekt realizira u cjelini; u protivnom, ništa nema smisla. U kakvim će se etapama projekt realizirati ovisi, naravno, u prvom redu o financiranju izgradnje. Ono što je u svemu tome bitno jest osigurati pristupačnost tog kupališno-rekreacijskog prostora najširem krugu građanstva, a to znači iznalaženje prave mjere između komercijalne isplativosti onoga što se kao dodatna usluga može naplaćivati i onoga što bez ikakve naknade mora biti na raspolaganju svima.

U knjizi navodite kako su se u posljednje vrijeme intenzivirali natječaji, pa je od 16 natječaja u prošlih deset godina šest njih održano u posljednje dvije godine. Jedan je raspisao KBC, a jedan Sveučilište. Tri natječaja za vrtiće raspisao je Grad. No od natječaja za gradske projekte proveden je samo ponovljeni anketni natječaj za Istočnu obalu, iako je bilo najavljeno da će ih do sada biti više. Zašto se gradskim vlastima ne žuri s gradskim projektima, očekujete li promjene s uspostavom Zavoda za prostorno uređenje?

– Tu sad već pomalo ulazimo i u sferu politike. Gradski projekti su dugoročni projekti, koji ne daju neposredni rezultat koji bi mogao biti realiziran u roku trajanja pojedinog izbornog mandata. I zato sve gradske vlasti, unatoč predizbornim obećanjima, u pravilu zaziru od takvih projekata. To je možda najjasniji odraz apsurdnosti dugoročnog planiranja, u svjetlu činjenice da za takvo planiranje zapravo nema pravog interesa vladajućih, a predstavljaju krucijalne projekte za razvoj Splita. Svi smo skloniji rješavanju "od slučaja do slučaja", od parcele do parcele, pa ćemo tako, malo-pomalo, jednoga lijepog dana stići i do Stobreča. Naravno, ovim nismo rekli ništa novo, ništa čega veliki dio javnosti ionako nije svjestan.

Osnivanju gradskog Zavoda za urbanizam treba dati svaku moguću potporu jer je upravo to institucija koja bi tu trebala odigrati važnu ulogu. Nadajmo se da će imati i potporu gradske uprave, barem jednako energičnu kao što su bila energična nastojanja niza prijašnjih uprava da takvu instituciju najprije ukinu, a potom trajno eliminiraju iz sustava.

---

image

Ove su knjige prikaz i jednog mogućega grada, kakav bi Split bio da su svi natječaji realizirani

Ante Čizmić/Cropix
---

Za natječaj u istočnoj luci smatrate da je otišao u drugu krajnost od projekta AFCO, koji je nudio samo hotele na Istočnoj obali. Kako vidite rješenje što se tiče balansiranja poželjnih sadržaja?

– Tema Istočne obale Gradske luke uistinu je "tema svih tema". U našoj knjizi ovom prostornom zahvatu posvećena je velika količina teksta, a i u medijima ovaj se projekt godinama pratio s velikom pozornošću. Nažalost, nakon svih ranijih brojnih urbanističkih prijedloga, i nakon čak dva recentna anketna urbanistička natječaja, mi se još uvijek nismo makli s mrtve točke. O tome bi se sad moglo nadugačko raspravljati, ali činjenica jest da nakon desetljeća takvih diskusija mi još uvijek nastojimo sanirati anarhičan postojeći režim tek palijativnim rješenjima prometa duž Istočne obale i Ulicom kralja Zvonimira u jednom ili dva smjera, a s minimalnim pozitivnim učincima.

Prvi natječaj iz 2012. godine završio je neuspješno, nakon toga gradska uprava orijentirala se na izradu tzv. master plana, koji je favorizirao intenzivnu monofunkcionalnu komercijalizaciju cijele te zone, a ponovljeni natječaj iz 2022. godine novim je programskim smjernicama barem "pospremio nered" koji je nastao u vremenu od spomenutog nakaradnog AFCO-ova prijedloga, pa preko predimenzionirane izgradnje dopuštene GUP-om iz 2005. godine, pa potom i programom za prvi anketni natječaj.

U tom smislu taj najnoviji natječaj, kojim se zaključuje i ova naša knjiga, značio je otklon od svih tih neprimjerenosti ranijih programskih inputa, i formulirao je platformu za daljnje planerske korake. Mislimo da je na temelju svega dosadašnjeg, pa i nakon nepotrebno izgubljenog vremena, nužno najprije definirati rješenje prometa u zoni Istočne obale, potom prirediti program za raspisivanje projektnog urbanističkog natječaja, koji je sljedeća logična, odnosno, nužna točka, a u kojem će zona Istočne obale biti sagledana kao skladna polifunkcionalna cjelina javnih gradskih i infrastrukturnih prometnih sadržaja.

---

image

Istočna obala Gradske luke ‘tema je svih tema‘

Vojko Bašić/Cropix
---

{infobox–gray_full}449153{/infobox–gray_full}

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Prof. dr. Darovan Tušek i dr. Hrvoje Bartulović

Vojko Bašić/Cropix

Istočna obala Gradske luke ‘tema je svih tema‘

Joško Ponoš/Cropix

Radovi na Žnjanu

Ante Čizmić/Cropix

Ove su knjige prikaz i jednog mogućega grada, kakav bi Split bio da su svi natječaji realizirani

Ante Čizmić/Cropix

Arhitektonski natječaji nikad nisu samo vizije arhitekata

Saša Burić/Cropix

Biološko-oceanografski institut Fabijana Kaliterne na rtu Marjana

Saša Burić/Cropix

Hotel ‘Briig‘ na Bačvicama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tusek-i-bartulovic-istocna-obala-gradske-luke-tema-je-svih-tema-a-znjan-treba-biti-sto-pristupacniji-gradanima-1330776 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=769b50aa14058c4a154b370cb7522cab6cd8ff0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tu%C5%A1ek+i+Bartulovi%C4%87%3A+%E2%80%98Isto%C4%8Dna+obala+Gradske+luke+tema+je+svih+tema%2C+a+%C5%BDnjan+treba+biti+%C5%A1to+pristupa%C4%8Dniji+gra%C4%91anima%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftusek-i-bartulovic-istocna-obala-gradske-luke-tema-je-svih-tema-a-znjan-treba-biti-sto-pristupacniji-gradanima-1330776 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftusek-i-bartulovic-istocna-obala-gradske-luke-tema-je-svih-tema-a-znjan-treba-biti-sto-pristupacniji-gradanima-1330776 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => splitski natječaji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsplitski natječaji

Tušek i Bartulović: ‘Istočna obala Gradske luke tema je svih tema, a Žnjan treba biti što pristupačniji građanima‘

Piše Sandi Vidulić
16. listopada 2023. - 10:01

Izišla je peta knjiga o arhitektonskim natječajima u Splitu. Ova obrađuje natječaje od 2011. do 2022. godine. Tim jedinstvenim izdavačkim pothvatom zaokruženo je čitavo stoljeće splitskih natječaja, jer je prvi natječaj na području Manuša proveden još 1922., a zadnji natječaji koje ova knjiga obrađuje su iz 2022. godine. U tom periodu Split je imao čak 159 arhitektonskih i urbanističkih natječaja.

Autor pet knjiga kakvih nema niti jedan drugi grad u Hrvatskoj je prof. dr. Darovan Tušek sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije. Prvu knjigu objavio je još 1994. godine, tako da se radi o tri desetljeća pomnog istraživanja splitskih natječaja.

No arhitektonski natječaji nikad nisu samo vizije arhitekata, jer arhitektura je opredmećenje jednog vrem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 18:43