StoryEditorOCM
SplitANTEJ JELENIĆ

Ravnateljica splitskog muzeja pod teškim optužbama: ‘Namjerno je poplavila Dioklecijanove podrume‘; ‘To je takav apsurd‘

Piše Lucija Vujnović
2. studenog 2023. - 22:04

Na današnjoj konferenciji za medije nove političke stranke "Javno Dobro" javnosti se obratio i Antej Jelenić u ime organizatora izložbe Adria Art Annale, koji je komentirao slučaj pražnjenja i zatvaranja Dioklecijanovih podruma te iznenadnu odluku direktorice Muzeja grada Splita o zabrani tog kulturnog događanja.

image

Antej Jelenić

Joško Šupić/Cropix

- Izjave i dopisi o terorističkim procjenama zbog svjetskih sukoba ili o pumpama za vodu, koje baš u kišno razdoblje nestaju iz podruma, nastavak su bizarne splitske priče u kojoj su s jedne strane PR, gradonačelnik i zamjenici, a nekako sve više nas na suprotnoj. Najslabija karika u lancu se napada, pogoduju velikim investitorima - rekao je Jelenić.

image
Joško Šupić/Cropix

Iz Dioklecijanovih podruma izbacuju se štandovi, podsjetio je Jelenić, te dodao kako se sada zabranjuju i sva kulturna događanja i to nekoliko dana prije njihove manifestacije Adria Art Annale.

- Glavni razlog koji navodi ravnateljica muzeja Vesna Bulić Baketić je taj da poplave u podrumima predstavljaju opasnost za posjetitelje izložbi, ali ne i za posjetitelje podruma koji plaćaju ulaznice.

image
Duje Klarić/Cropix

Šokiralo nas je najnovije saznanje da je ravnateljica namjerno izazvala poplavu da bi imala izliku izbaciti i umjetnička događanja iz Dioklecijanovih podruma. Naime, na recepciji u Dioklecijanovim podrumima su nam potvrdili da su upravo prije velike kiše uklonjene sve pumpe za izbacivanje vode po nalogu ravnateljice.

To je, tvrdi Antej, dovoljan razlog zbog kojega je prozvao ravnateljicu da odstupi sa svog mjesta.

- Ukoliko Grad ne osudi na ovu zloupotrebu, to će biti i konačni dokaz da se sve radi po nalogu Puljka i Ivoševića. Čini se sve da se i kultura i zakupci i umjetnici izbace iz Dioklecijanovih podruma, ali ove metode prelaze granicu dobrog ukusa.

image
Joško Šupić/Cropix

- Na snimkama posljednje poplave kojom se ravnateljica gotovo hvali pred medijima i zbog koje je otkazano i događanje HULU Split vidljivo je da pumpi nema. Na bilo kojoj drugoj snimci od prijašnjih jačih kiša pumpe za vodu su vidljive - kazao je te priložio videozapis i tekst objavljen na portalu Jutarnjeg lista.

- Tim činom je namjerno dovela u opasnost ljude i imovinu te nanijela materijalnu štetu zakupcima štandovima, kao i samome muzeju Grada Splita. Iako su je mnogi upozoravali da to ne čini, ona je svejedno naložila uklanjanje pumpi - rekao je Antej.

Dodao je kako će se manifestacija 35. AAA svejedno održati.

- Ne pristajemo na ovakav podmukli revanšizam od strane pojedinaca na vlasti, a posebice Ivoševića koji očito ima nekih dubljih problema kada se bavi ovakvim stvarima - podvukao je i pozvao građane da dođu u petak u 17 sati, u Dioklecijanove podrume pomoći postaviti izložbu u sklopu AAA događanja.

Pitali smo ravnateljicu Vesnu Bulić Baketić da nam komentira Jelenićeve teške optužbe na svoj račun.

image

Vesna Bulić Baketić

Duje Klarić/Cropix

- Tvrdnja da sam izazvala poplavu je toliko apsurdna da nisam sigurna s kojim argumentima bih započela svoju obranu. Osim što je maliciozna, iznimno je opasna jer u javnom prostoru donosi mogućnost nekažnjenog neosnovanog optuživanja mene kao ravnateljice javne ustanove.

Pumpe nitko nikada nije uklonio iz podruma! U Podrumima postoji jedna velika pumpa na zapadu koja radi neprekidno. Manje ručne pumpe se po potrebi stavljaju u zdenac na zapadnom ulazu i ispumpavaju vodu koja se diže iz zdenca.

Pumpama je moguće samo donekle smanjiti količinu vode, a nikako potpuno zaustaviti plavljenje jer je razina mora sve veća i uskoro će nam trebati još jedna velika pumpa na istoku, jer se oborinske vode se slijevaju drenažnim kanalima koji su začepljeni i uzrokuju izbijanje šahti i jer su ručne pumpe spremljene u prostorima za osoblje ili u ormaru pored ulaza. U slučaju lošeg vremena, iznose se i spajaju.

Naložila sam domarima 6. listopada da očiste zdenac koji je bio pun mazuta, perja, kovanica i smeća. Napominjem da smo tijekom suhog perioda mogli kontrolirati situaciju, zatvarati kritične prostorije, sigurno raditi preglede i mjeriti temperaturu u kutijama i na kritičnim točkama.

Poplava 21. listopada nam jepokazala da to nije moguće kad se u Podrume slijevaju rijeke vode i potapaju dijelove instalacija.

image

‘Fotografija nakon poplave 21.10. pokazuje zdenac sa spojenim crijevima koju je snimio pročelnik Konzervatorskog odjela koji je došao u inspekciju‘, kaže ravnateljica

Muzej grada Splita

Posjet individualnim posjetiteljima možemo ograničiti u realnom vremenu, ali vanjske suradnike i organizatore koji nisu upoznati sa situacijom na terenu, u ovim uvjetima nismo u mogućnosti pustiti u prostor.

image
Vojko Bašić/Cropix

Napominjem da je napadanje struke i odgovornih osoba u ovoj mjeri izuzetno opasan i anarhičan čin i nema nikakve veze s umjetnošću i unaprjeđenjem komunikacije u našem društvu.

Apeliram na medije da stanu iza struke i dopuste joj da saniraju ovu kritičnu situaciju u kulturnom dobru nulte kategorije.Od početka rujna radimo ispitivanja i elaborate radi utvrđivanja stanja i poduzimanja daljnjih mjera rekonstrukcije mreže elektroinstalacija - navela je ravnateljica u svom očitovanju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 13:18