StoryEditorOCM
Splitispod crte

Tata neupisane curice zbog nepravilnosti inspektorima prijavio splitski dječji vrtić: ‘Pogledajte kako su se pretrgli‘

Piše M. G.
25. kolovoza 2023. - 07:06

Splićanin Toni Cecić, ogorčeni roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju, čijoj je kćeri odbijen upis u desetosatni jaslični program gradskog Dječjeg vrtića “Radost” prijavio je nepravilnosti u radu njegova stručnog tima Prosvjetnoj inspekciji očekujući, a što bi drugo nego - inspekcijski nadzor.

Cecić se, podsjetimo, obratio našoj redakciji nakon što je prethodno pisao gradonačelniku Ivici Puljku i dječjoj pravobraniteljici žaleći se na diskriminatorno postupanje prilikom donošenja netrasparentnih rješenja kojima se krši pravo prvenstva upisa njegove kćeri u predškolsku ustanovu.

- Mojoj kćeri, staroj godinu i sedam mjeseci, odbijen je zahtjev za upis uz obrazloženje da se ne može integrirati u skupinu. Događa se da je se odbija protivno preporuci struke, tj. specijalista koji je prate otkad ima zdravstvene probleme i koji izričito preporučuju uključenje u predškolsku ustanovu kako bi se mogla normalno razvijati kao svaka druga zdrava djevojčica - požalio se Splićanin Toni Cecić, ističući kako obrazloženje “da ustanova i/ili osnivač ne mogu osigurati potrebne uvjete” za njegovu obitelj nije prihvatljivo i predstavlja diskriminatorno postupanje u smislu odredbe članka 4. st. 2. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Ističući kako se upis djece u ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja obavlja sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju i Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe u DV “Radost” su na Cecićeve optužbe uzvratili kako broj zainteresiranih naprosti nadilazi njihove mogućnosti te kako ustanova, nažalost, ne može odgovoriti na sve želje i potrebe roditelja i djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama.

- U tijeku je natječaj za dodatno zapošljavanje odgojitelja i stručnih suradnika kako bi se podigla pedagoška kvaliteta. No, sustavni razvoj kvalitete sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanj povezan je s javnom obrazovnom politikom, financiranjem djelatnosti, prostorno-materijalnim uvjetima i visokoobrazovanim kadrovima, kojih, nažalost, nedostaje - izjavio je ravnatelj mag. praesc. educ. Dubravko Vukovac, ravnatelj DV "Radost" referirajući se na nedostatak mjesta i kadra u gradskim vrtićima.

Nezadovoljni Toni Cecić nakon svega piše Prosvjetnoj inspekciji. A što pak, po njegovoj prijavi, rade u njezinoj područnoj službi u Splitu?

Dokumentaciju iz prijave proslijeđuju na adresu Grada Splita uz navod "u prilog dopisa dostavljamo vam u nadležnost, kao osnivaču Dječjeg vrtića ‘Radost‘ Split, koji je donio Pravilnik o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u predškolske ustanove Grada Splita, KLASA: 601-01/23-01/34 URBROJ: 2181-1-03-3/1-23-2 Split, od 5. svibnja 2023. godine, podnesak roditelja vezan uz problematiku upisa djeteta s teškoćama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:28