StoryEditorOCM
Splitcijene su simbolične

Studenti su usporedili menze u Splitu i Zagrebu, razlike su drastične. Što mislite gdje je bolje?

Piše Petra Klarić
25. studenog 2023. - 11:50

Studentska menza – za svakoga tko je studirao ili trenutno studira – sinonim je za cjenovno prihvatljiv topli obrok. Popričali smo sa studentima splitskog studija Komunikacije i mediji, koji su komentirali splitske menze i jela koja se u njima mogu pojesti za sitan novac, a usporedili su ih i s menzama u drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima. 

U Splitu studentima na raspolaganju stoji sedam studentskih restorana, a uz njih postoje i kantine u kojima mogu pojesti nešto brzinski “s nogu". Uz jela na dnevnom meniju, koja su u pravilu najpovoljnija za studente, mogu se naručiti i jela po izboru, ali i peciva, čokoladice i raznorazne grickalice. 

Kako bi se zadovoljili ukusi što većeg broja studenata, u ponudi restorana svakodnevno se nađu jela koja uključuju i meso i ribu s različitim prilozima i svježim salatama.  

Student Rui Škegro nam je kazao da je u splitskim menzama izbor jela velik, pogotovo što se tiče zdrave hrane. No, kada dođe želja za nečim malo manje zdravim, u popularno zvanoj “brzoj menzi” može se pojesti i pizza ili burger. 

Splićanin se hrani u menzi

- Ja sam iz Splita, ali za ručak često dođem u menzu. Po meni je ponuda odlična, ima svega, od kuhanog i zdravog, do ćevapa i pizze koje svi ponekad volimo pojest’. Odlično je što u “brzoj menzi” za euro i po’ možemo dobiti tortilju s piletinom ili burger, koji se u fast foodovima inače plaćaju i po pet, šest eura - rekao je Rui. 

image

Studenti Komunikacije i medija u redakciji Slobodne Dalmacije

Saša Burić/Cropix

Studentica Nina Čatipović, koja je vegetarijanka, kaže da se često nađe u situaciji da “muku muči” s tim što će jesti kada nije kući. No, u menzi bez većih problema nalazi jela koja odgovaraju njezinom načinu života.  

- Moram reći da u menzi uvijek nađem neka jela pogodna za vegetarijance, samo što to najčešće ne bude puni vegetarijanski obrok, već nekakva variva, prilozi... No, može se od toga najest’. U najgorem slučaju uvijek imam opciju u “brzoj” naručiti pizzetu pa ne ostanem gotovo nikad gladna - priznala je. 

Kaže i da joj je najdraže jelo pohana cvjetača, koju je prvi put probala baš u studentskoj menzi. Rui pak preferira prije treninga svratiti do "Brune Bušića" i pojesti tortilju s piletinom ili burger. 

Što se tiče najboljih splitskih studentskih restorana, Ruiju je omiljeni već spomenuti "Bruno Bušić", dok je Nini po ugođaju najdraža menza ona na medicini, a Kampus joj prednjači što se tiče izbora jela. Također, Rui je neko vrijeme studirao i u Zagrebu, a kaže da splitske menze cijeni puno više od zagrebačkih. 

- Na primjer, u Zagrebu ne bih mogao uvijek naći piletinu, dok u Splitu stvarno svaki dan ima nešto takvo u ponudi. Također, u Zagrebu bi rijetko naišao na velik izbor čokoladica, različitih sokova i sličnih stvari, što u Splitu nije slučaj - zaključio je Rui. 

image

Studenti Komunikacije i medija u redakciji Slobodne Dalmacije

Saša Burić/Cropix
image

Studenti Komunikacije i medija u redakciji Slobodne Dalmacije

Saša Burić/Cropix

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:08