stdClass Object ( [id] => 563433 [title] => Splitski političari o prometnom kaosu, curenju fekalija, štakorima na Pazaru... Petar Škorić (HDZ): Oporba stvara hajku i izmišlja komunalne probleme [alias] => splitski-politicari-o-prometnom-kaosu-curenju-fekalija-stakorima-na-pazaru-petar-skoric-hdz-oporba-stvara-hajku-i-izmislja-komunalne-probleme [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

20:45 - Izvještajem o prometnim projektima završena je maratonska sjednica splitskog Gradskog vijeća. Izvještaj je podnio direktor Županijskih cesta Petar Škorić, a dogradonačelnik Vela naglasio je kako je Split nacionalni prioritet u rješavanju prometnih problema, kako u samom gradu tako i u pristupnim cestama.

Iz Mosta su još jednom predložili ukidanje povlaštenog parkinga vijećnicima, što je Škorić označio populističkom mjerom, a u glasovanju je i formalno odbijena. Ranije je kratku prezentaciju održao i prometni stručnjak Željko Marušić koji je naglasio kako se svako parking mjesto mora naplaćivati te da je potrebno ukinuti socijalne kategorije, a sve kako bi se stimuliralo ljude da u jezgri što manje koriste automobile.

Nakon dugih 12 sati zaključeno je da će se gradonačelniku Opari iznijeti zaključci rasprave, a sve kako bi se izradio prijedlog odluka o kojima će se opet raspravljati u najkraćem roku.

 

----

Marka Bartulića, direktora "Split parkinga" nakon kratkog izvješća suočio se s nekoliko pitanja gradskih vijećnika. Martin Mladen Pauk je pitao analizu parkirališta na Rivi te se složio s Tonćijem Blaževićem da bi se trebala povećati cijena tog parkirališta na samoj Rivi, gdje su, odokativno, većinom strani gosti.

Ante Bradarić Šljujo je upitao može li se parkiralište kraj Spaladium arene prenamijeniti u parkiralište za autobuse, da se ne parkiraju besplatno u traku pokraj Radissona.

- Odluke o rezerviranim parkirališnim mjestima su zbilja stare odluke koje moramo revidirati te se radi o niskoj cijeni koja se naplaćuje hotelima, kao što je u prvoj zoni iznos od 800 kuna- kazao je Badarić Šljujo.

Bartulić je odgovorio kako najčešće parkiralište na Rivi koriste turisti te ističe kako je veliki broj taksista koji dodatno rade gužve koji koriste deset ili 15 minuta, koliko se dozvoljava za pronalazak parkinga. Što se tiče autobusa, kraj Radissona prometni trak nije parking za autobuse, a parkiralište Spaladium arene iznajmljuje organizator.
 
- Smatram da hoteli ne bi trebali imati povlašteni parking u odnosu na građane koji za prvu zonu plaćaju 2000, a za drugu zonu 1000 kuna, do je za hotele 800 kuna prva zona, a 400 kuna druga zona. Ta odluka je donesena zaključkom gradonačelnika prije četiri godine, a upravljanje površnima prenijeto je na "Split parking". To izaziva određenja negodovanja kod građana, tako da bi se trebalo uredovati ili ukinuti takav parking – kazao je Bartulić.
 
Ivan Leko, pročelnik Službe za gospodarenje gradskom imovinom predstavio je izvješće o radu komisije za dodjelu javnih površina koje je podijelio na komisiju za dodjelu javnih površina za štekate, komisija za postavljanje reklamnih predmeta te treća komisija za provođenje javnih natječaja.
 
Jakov Prkić je istakao kako bi trebalo puno više reda što bi se trebalo postići u novoj Odluci o komunalnom redu.
Sljedeće je izvješće Damira Babića, pročelnika komunale, koji se na samom početku zahvalio na konstruktivnoj raspravi s obzirom na teme koje su se obrađivale u medijima: od prometnog kaosa, curenja fekalija, štakora te očekujući zbog toga drugačiji tijek sjednice.

- Komunalni redari od nedavno rade do ponoći. Vjerujte, nije lako biti komunalni redar i ova gradska uprava je to prepoznala te otvorila javni natječaj za zaposlenje još 15 novih zaposlenika u tom sektoru čime bi imali 25 redara koji bi. Time bi se udeseterostručila njihova aktivnost -kazao je Damir Babić te se nadovezao kako je zabilježeno posljednja dva mjesec 7.788 postupanja prometnih redara, što je 100-injak postupanja dnevno, zbog čega "odbacuje priču da se ne radi". Uskoro bi se trebala primiti još dva prometna redara, kao i dva poljoprivredna.

- Situacija kaosa i nereda se drži pod kontrolom – zaključio je Babić.

Prezentacija stranke Pametno na ovu temu je započela upozorenjem da je sadržava neprimjereni sadržaj, s nekoliko fotografija curenja fekalija, komunalnog nereda, nepoštivanja pravila i propisa te na kraju fotografiju na kojoj Kinez čisti splitske plaže. Prikazale su se i cijene prostora na kojoj je istaknut primjer Splitske banke na Rivi po cijeni od 20 eura kvadrat. Fotografije radova na Turističkoj palači, što je protivno ugovoru o plodouživanju. Štandovi pokraj Đardina koji su se proširili te prikazao štandove koji nisu u planu Hipposa. Čak su prikazali fotografije štekata na Pazaru.

- Svi znamo za poznatu mjenjačnicu u Marmontovoj i zašto ne bi dodijeli odluku da ispred nje stavimo dva štanda sa šeširima. U podrumima je opasan strop nadam se da će se to riješiti. Ovo sve ne govorimo kako bi rekli da je situacija grozna ili nikakva, ali moramo utjecati na rješenje problema – zaključio je Prkić.

Nastavio je izlagati Sani Mardešić prikazujući štandove, oglašavanje i štekate, kao što je ograda na Šperunu koja je brzo uklonjena te pogodovanje ugostiteljima za pomicanje pješačke zone na Toću, kako bi se mogao staviti štekat. Ponovo se spomenula škrinja na Srebrnim vratima zbog koje je probijena palača, spomenik židovskoj općini na kojoj je bio štekat, neuredni kontejneri na dnu Zvonimirove, te brojni drugi komunalni problemi koji su se nabrajali i slikovito prikazivali 25 minuta.
 
Martin Mladen Pauk je pohvalio što se pokazuju problemi, ali je upitao koji prijedlozi.

Jakov Prkić je odgovorio kako bi se trebali provoditi propisi koji pokrivaju 80 posto prikazanih problema.
Tomislav Prljević je istakao kako se 80 posto uslikanih i prezentirani problema riješilo isti dan, a neke od ovih problema napravili su, kaže, vijećnici.

Jesu li kazne preniske, o tome možemo razgovarati – kazao je Prljević. Ante Zoričić je kazao kako nije impresioniran s prezentacijom jer su ih oni na portalu Popravi grad objavili.

Tko stvara te probleme – građani! - kazao je Zorićić koji je stao u obranu komunalu kazavši kako ti ljudi nisu zaslužili ovakvu prezentaciju.

Imali ste prezentaciju štekata u ulici gdje je bila limenka koja je uklonjena zahvaljujući odjelu komunale. Daj Bože da su nam reklamni sendviči najveći problem. Niste uprli prstom u glavne krivce, a to su građani. Niste istakli prometni nered, najveći dojam nereda je upravo prometni. Nekoliko puta smo pričali o liberalizaciji, a ja sam bio protiv, vi ste me ismijavali i oni guše naše ceste – među ostalim je kazao Ante Zoričić, kazavši da se ne slaže da s tim da je ured komunale kriv jer samo zahvaljujući portalu Popravi grad ima 150 rješenja i intervencija.

Recite mi zašto je gospodin Babić ovdje, on prima plaću za svoj posao – replicirao je Renato Ćupić ističući da ovo nije bio napad na pročelnika komunale. Kazao je da mijenjaju 27. akata kako bi dali svoj obol da grad ne bude kakav je bio.

Kada pričate o zakonu onda znate da je 04. ožujka usvojen zakon o komunalnom redu koji se treba uskladit. Dakle, nemojmo ljude optuživati da se nisu prilagodili, imao bi puno toga reći, ali ne mogu kad nemam klub – kazao je Zoričić te istakao da su najveće radnike, pored brojnih službi koje ne rade u Banovini, izvrgli one koji rade.

U ime kluba HDZ-a se javio Petar Škorić, koji je počeo isticati brojne vijesti za koje je kazao da stvaraju vijećnici Gradskog vijeća koji Split žele staviti na stup srama.

- Slušajući oporbu i njihova predviđanja započet će najezda skakavaca i termita biblijskih razmjera. I mi smo bili oporba, ali ovdje se postavlja pitanje ima li ovdje elemenata odgovornosti zbog širenja lažnih vijesti. Što bi se još moglo očekivati od oporbe kako je danas krenulo? Slijedi li izlazak vojske i dugih cijevi. Po vama nas još samo nisu napali svemirci. – upitao je Škorić ističući kako bi mogli čak zatražiti izvanredno stanje jer splitska oporba sebe stavlja u centar zbivanja.

- Neki se ovdje već pripremaju za nadolazeće izbore za Europski parlament. Znali su oni za radnje Jakovčića u Uljanika i prije. Prvih 7 mjeseci Split bilježi 17 posto više gostiju i noćenje. Suludo je očekivati da kad imamo poduplan broj stanovnika da se neće pojaviti problemi. Grad ne može biti na svakom mjestu u svako vrijeme. Imamo velik broj slučajeva gdje će svatko od nas susresti neki problem. Čistoća iz centra grada dnevno izvozi 60 tona otpada. Očekujete li da netko s kantom stoji i čeka iza svakog turista – između ostalog je kazao Škorić koji je istakao kako je oporba po medijima u "sezoni kiselih krastavaca i manjku vijesti"  izmišljala komunalne probleme.
 
Martin Mladen Pauk kazao kako je oporba pretjerala s prezentacijom.

- Štakor ugriza? I galebovi lete iznad Karepovca – kazao je Pauk na što je Škorić kazao da je zatražio od hitne pomoći podatke koliko je bilo ugriza štakora - lani dva ugriza, a ove godine jedan. Istakao je kako u svakom slučaju nije situacija kakva se prikazuje.

Ante Čikotić je kazao Škoriću da je struka iz Županije kazala da je potrebna komunalna infrastruktura.

Molio bi vas, umjesto da se bavite politiziranjem, zasučite rukave, a ne da polemizirate na prizeman i satiričan način – kazao je Čikotić.

Naravno da grad Split nije pratio razvoj u brojnim segmentima i potpuno je nerealno da riješimo sve probleme – odgovorio je Škorić.

Andro Krstulović Opara je reagirao na brojne probleme spomenute na tematskoj sjednici te je pozdravio gospodina Matijevića, predsjednika kotara Grad koji je izložen predimenzionarom turizmu.

- Ovdje sam 20. ožujka otvorio javno savjetovanje koje je trajalo mjesec dana. U njega sam uvrstio dokument o konzervatorskim smjernicama koji je napravljen još 2012. godine i skupljao je prašinu.

Nađimo ravnotežu između želja i očekivanja i okolnosti u kojima jesmo. U jednomjesečnom javnom savjetovanju pristiglo je manje od 50 primjedbi, a tek nekoliko kvalitetnih i konstruktivnih. Tada sam rekao da pustimo ljeto i onda ćemo u rujnu, znajući da će doći do nacionalnog zakona o komunalnom redu, uklopiti jedno s drugim i nastaviti raspravu u jesen kada slegnutih dojmova budemo rastreseni govoriti o ovoj temi. U međuvremenu se događa stvaranje psihoze. Danas sam dobio na sto 40-ak vaših primjedbi za koje sam siguran da su dobar doprinos komunalnom redu. Neovisno o vašem predznaku, vidim žar i želju da donesete boljitak i očistit ću vaše emocije koje su iz raznih motiva. Naše će službe zajedno s vama i povjerenstvom sastavljenom od predstavnika gradskih kotareva i sa svima vama, kako bismo došli do točke konsenzusa, ne radi popularnosti nekog političara. Hvala na emocijama, doprinosima i negativnim predznacima. Volio bi da ste bili tako entuzijastični kada sam primao optužbe odvjetničkih ureda kada sam odlučio smanjiti površine štekata. Zato ćemo na jednoj od skorašnjih sjednica, nakon usklađivanja s nacionalnim zakonom, hajdemo sada uzeti ove prijedloge kao doprinos i uhvatiti se komunalnog reda, naći balans između turizma koji nas hrani i ljudi koji tamo žive. Voljelo bi da ste bili žestoki kada sam to iznio kao što ste danas žestoki. Ovo je samo harmoniziranje s potrebama građana i održivim razvojem. Siguran sam da ova višesatna iscrpna rasprava ide ka novoj odluci o komunalnom redu. Nema tog zakonodavnog tijela koji su u snazi obraditi toliko prijedloga od jutros. Moj prijedlog je da ih uzmemo u obzir i da uđu u sljedeću sjednicu na kojoj ćemo raspravljati o komunalnom redu. Vjerujte u dobroj je vjeri, kao i vaši prijedlozi koje ste danas iznijeli. Hvala vam najljepša – zaključio je između ostalog gradonačelnik.

Čikotić je kazao gradonačelniku kako je još u srijedu poslao tri prijedloga za usvajanje: Plan upravljanja, osnivanje kontaktne zone za UNESCO i odluke o komunalnom redu, zbog čega je zaiskrilo između Most-ova vijećnika i Andre Krstulovića Opare. Nakon prebacivanja i upita Čikotića tko će biti odgovoran izgubimo zaštitu UNESCO-a, predsjednik vijeća je odredio pauzu kako bi se dogovorili oko prijedloga.

Nakon pauze Mostov Ante Čikotić je dao prijedloge Gradskom vijeću na glasovanje. Zatražio je grafički prikaz obavljanja komercijalnih, kulturnih i drugih djelatnosti u povijesnoj jezgri, grafički prikaz Plan rasporeda kioska i naprava u Gradu Splitu, grafički prikaz postavljanja štekata (terase ugostiteljskih objekata) na javnim površinama povijesne jezgre, grafički prikaz plakatnih mjesta u povijesnoj jezgri.

Prijedlog nije izglasan.

Zatražio je da se od Ministarstva kulture Republike Hrvatske upis u UNESCO kontaktne zone.

Prijedlog nije izglasan.

Zatražio je da se od sada izrađenih prijedloga i nacrta Plana upravljanja povijesnom jezgrom i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, pristupi izradi Konačnog prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače.

Na izradu Plana upravljanja obvezuje nas i potpisivanje Konvencije o svjetskoj baštini i prihvaćanje svih pripadajućih UNESCO-vih deklaracija i dokumenata proizašlih iz upisa "Povijesnog kompleksa Splita s Dioklecijanovom palačom" na UNESCO-v popis svjetske baštine 1979. godine. Proračunom Grada Splita za 2018. godinu Služba za kulturu i umjetnost i staru gradsku jezgru predvidjela je iznos od 100.000 kuna za izradu Plana upravljanja gradskom jezgrom. Slijedom navedenog predlaže se na temelju dosad izrađenih prijedloga i nacrta Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače pristupiti izradi Konačnog prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače – kazao je Čikotić.

Prijedlog nije izglasan.

Renato Čupić je ukratko predstavio 26 smjernica o kojima će se raspraviti na sljedećem čitanju na sjednici kada se bude raspravljalo o komunalnom redu, kao i Mostove prijedloge.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-08-31 16:25:34 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-08-31 22:07:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-08-31 20:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9524 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/08/31/SD Portal/8787716.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1179" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8057897 Threads: 5 Questions: 1669470722 Slow queries: 4968660 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112218497 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/splitski-politicari-o-prometnom-kaosu-curenju-fekalija-stakorima-na-pazaru-petar-skoric-hdz-oporba-stvara-hajku-i-izmislja-komunalne-probleme-563433 [printLink] => /split/splitski-politicari-o-prometnom-kaosu-curenju-fekalija-stakorima-na-pazaru-petar-skoric-hdz-oporba-stvara-hajku-i-izmislja-komunalne-probleme-563433?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233136 [name] => Banovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banovina [link] => /tag/banovina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 341858 [name] => fekalije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fekalije [link] => /tag/fekalije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 177565 [name] => štakori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stakori [link] => /tag/stakori ) [4] => stdClass Object ( [id] => 274200 [name] => Gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [5] => stdClass Object ( [id] => 237374 [name] => Petar Škorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-skoric [link] => /tag/petar-skoric ) [6] => stdClass Object ( [id] => 365885 [name] => prometni kaos [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prometni-kaos [link] => /tag/prometni-kaos ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski političari o prometnom kaosu, curenju fekalija, štakorima na Pazaru... Petar Škorić (HDZ): Oporba stvara hajku i izmišlja komunalne probleme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/31/SD Portal/8787716.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/08/31/SD Portal/8787716.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

20:45 - Izvještajem o prometnim projektima završena je maratonska sjednica splitskog Gradskog vijeća. Izvještaj je podnio direktor Županijskih cesta Petar Škorić, a dogradonačelnik Vela naglasio je kako je Split nacionalni prioritet u rješavanju prometnih problema, kako u samom gradu tako i u pristupnim cestama.

Iz Mosta su još jednom predložili ukidanje povlaštenog parkinga vijećnicima, što je Škorić označio populističkom mjerom, a u glasovanju je i formalno odbijena. Ranije je kratku prezentaciju održao i prometni stručnjak Željko Marušić koji je naglasio kako se svako parking mjesto mora naplaćivati te da je potrebno ukinuti socijalne kategorije, a sve kako bi se stimuliralo ljude da u jezgri što manje koriste automobile.

Nakon dugih 12 sati zaključeno je da će se gradonačelniku Opari iznijeti zaključci rasprave, a sve kako bi se izradio prijedlog odluka o kojima će se opet raspravljati u najkraćem roku.

 

----

Marka Bartulića, direktora "Split parkinga" nakon kratkog izvješća suočio se s nekoliko pitanja gradskih vijećnika. Martin Mladen Pauk je pitao analizu parkirališta na Rivi te se složio s Tonćijem Blaževićem da bi se trebala povećati cijena tog parkirališta na samoj Rivi, gdje su, odokativno, većinom strani gosti.

Ante Bradarić Šljujo je upitao može li se parkiralište kraj Spaladium arene prenamijeniti u parkiralište za autobuse, da se ne parkiraju besplatno u traku pokraj Radissona.

- Odluke o rezerviranim parkirališnim mjestima su zbilja stare odluke koje moramo revidirati te se radi o niskoj cijeni koja se naplaćuje hotelima, kao što je u prvoj zoni iznos od 800 kuna- kazao je Badarić Šljujo.

Bartulić je odgovorio kako najčešće parkiralište na Rivi koriste turisti te ističe kako je veliki broj taksista koji dodatno rade gužve koji koriste deset ili 15 minuta, koliko se dozvoljava za pronalazak parkinga. Što se tiče autobusa, kraj Radissona prometni trak nije parking za autobuse, a parkiralište Spaladium arene iznajmljuje organizator.
 
- Smatram da hoteli ne bi trebali imati povlašteni parking u odnosu na građane koji za prvu zonu plaćaju 2000, a za drugu zonu 1000 kuna, do je za hotele 800 kuna prva zona, a 400 kuna druga zona. Ta odluka je donesena zaključkom gradonačelnika prije četiri godine, a upravljanje površnima prenijeto je na "Split parking". To izaziva određenja negodovanja kod građana, tako da bi se trebalo uredovati ili ukinuti takav parking – kazao je Bartulić.
 
Ivan Leko, pročelnik Službe za gospodarenje gradskom imovinom predstavio je izvješće o radu komisije za dodjelu javnih površina koje je podijelio na komisiju za dodjelu javnih površina za štekate, komisija za postavljanje reklamnih predmeta te treća komisija za provođenje javnih natječaja.
 
Jakov Prkić je istakao kako bi trebalo puno više reda što bi se trebalo postići u novoj Odluci o komunalnom redu.
Sljedeće je izvješće Damira Babića, pročelnika komunale, koji se na samom početku zahvalio na konstruktivnoj raspravi s obzirom na teme koje su se obrađivale u medijima: od prometnog kaosa, curenja fekalija, štakora te očekujući zbog toga drugačiji tijek sjednice.

- Komunalni redari od nedavno rade do ponoći. Vjerujte, nije lako biti komunalni redar i ova gradska uprava je to prepoznala te otvorila javni natječaj za zaposlenje još 15 novih zaposlenika u tom sektoru čime bi imali 25 redara koji bi. Time bi se udeseterostručila njihova aktivnost -kazao je Damir Babić te se nadovezao kako je zabilježeno posljednja dva mjesec 7.788 postupanja prometnih redara, što je 100-injak postupanja dnevno, zbog čega "odbacuje priču da se ne radi". Uskoro bi se trebala primiti još dva prometna redara, kao i dva poljoprivredna.

- Situacija kaosa i nereda se drži pod kontrolom – zaključio je Babić.

Prezentacija stranke Pametno na ovu temu je započela upozorenjem da je sadržava neprimjereni sadržaj, s nekoliko fotografija curenja fekalija, komunalnog nereda, nepoštivanja pravila i propisa te na kraju fotografiju na kojoj Kinez čisti splitske plaže. Prikazale su se i cijene prostora na kojoj je istaknut primjer Splitske banke na Rivi po cijeni od 20 eura kvadrat. Fotografije radova na Turističkoj palači, što je protivno ugovoru o plodouživanju. Štandovi pokraj Đardina koji su se proširili te prikazao štandove koji nisu u planu Hipposa. Čak su prikazali fotografije štekata na Pazaru.

- Svi znamo za poznatu mjenjačnicu u Marmontovoj i zašto ne bi dodijeli odluku da ispred nje stavimo dva štanda sa šeširima. U podrumima je opasan strop nadam se da će se to riješiti. Ovo sve ne govorimo kako bi rekli da je situacija grozna ili nikakva, ali moramo utjecati na rješenje problema – zaključio je Prkić.

Nastavio je izlagati Sani Mardešić prikazujući štandove, oglašavanje i štekate, kao što je ograda na Šperunu koja je brzo uklonjena te pogodovanje ugostiteljima za pomicanje pješačke zone na Toću, kako bi se mogao staviti štekat. Ponovo se spomenula škrinja na Srebrnim vratima zbog koje je probijena palača, spomenik židovskoj općini na kojoj je bio štekat, neuredni kontejneri na dnu Zvonimirove, te brojni drugi komunalni problemi koji su se nabrajali i slikovito prikazivali 25 minuta.
 
Martin Mladen Pauk je pohvalio što se pokazuju problemi, ali je upitao koji prijedlozi.

Jakov Prkić je odgovorio kako bi se trebali provoditi propisi koji pokrivaju 80 posto prikazanih problema.
Tomislav Prljević je istakao kako se 80 posto uslikanih i prezentirani problema riješilo isti dan, a neke od ovih problema napravili su, kaže, vijećnici.

Jesu li kazne preniske, o tome možemo razgovarati – kazao je Prljević. Ante Zoričić je kazao kako nije impresioniran s prezentacijom jer su ih oni na portalu Popravi grad objavili.

Tko stvara te probleme – građani! - kazao je Zorićić koji je stao u obranu komunalu kazavši kako ti ljudi nisu zaslužili ovakvu prezentaciju.

Imali ste prezentaciju štekata u ulici gdje je bila limenka koja je uklonjena zahvaljujući odjelu komunale. Daj Bože da su nam reklamni sendviči najveći problem. Niste uprli prstom u glavne krivce, a to su građani. Niste istakli prometni nered, najveći dojam nereda je upravo prometni. Nekoliko puta smo pričali o liberalizaciji, a ja sam bio protiv, vi ste me ismijavali i oni guše naše ceste – među ostalim je kazao Ante Zoričić, kazavši da se ne slaže da s tim da je ured komunale kriv jer samo zahvaljujući portalu Popravi grad ima 150 rješenja i intervencija.

Recite mi zašto je gospodin Babić ovdje, on prima plaću za svoj posao – replicirao je Renato Ćupić ističući da ovo nije bio napad na pročelnika komunale. Kazao je da mijenjaju 27. akata kako bi dali svoj obol da grad ne bude kakav je bio.

Kada pričate o zakonu onda znate da je 04. ožujka usvojen zakon o komunalnom redu koji se treba uskladit. Dakle, nemojmo ljude optuživati da se nisu prilagodili, imao bi puno toga reći, ali ne mogu kad nemam klub – kazao je Zoričić te istakao da su najveće radnike, pored brojnih službi koje ne rade u Banovini, izvrgli one koji rade.

U ime kluba HDZ-a se javio Petar Škorić, koji je počeo isticati brojne vijesti za koje je kazao da stvaraju vijećnici Gradskog vijeća koji Split žele staviti na stup srama.

- Slušajući oporbu i njihova predviđanja započet će najezda skakavaca i termita biblijskih razmjera. I mi smo bili oporba, ali ovdje se postavlja pitanje ima li ovdje elemenata odgovornosti zbog širenja lažnih vijesti. Što bi se još moglo očekivati od oporbe kako je danas krenulo? Slijedi li izlazak vojske i dugih cijevi. Po vama nas još samo nisu napali svemirci. – upitao je Škorić ističući kako bi mogli čak zatražiti izvanredno stanje jer splitska oporba sebe stavlja u centar zbivanja.

- Neki se ovdje već pripremaju za nadolazeće izbore za Europski parlament. Znali su oni za radnje Jakovčića u Uljanika i prije. Prvih 7 mjeseci Split bilježi 17 posto više gostiju i noćenje. Suludo je očekivati da kad imamo poduplan broj stanovnika da se neće pojaviti problemi. Grad ne može biti na svakom mjestu u svako vrijeme. Imamo velik broj slučajeva gdje će svatko od nas susresti neki problem. Čistoća iz centra grada dnevno izvozi 60 tona otpada. Očekujete li da netko s kantom stoji i čeka iza svakog turista – između ostalog je kazao Škorić koji je istakao kako je oporba po medijima u "sezoni kiselih krastavaca i manjku vijesti"  izmišljala komunalne probleme.
 
Martin Mladen Pauk kazao kako je oporba pretjerala s prezentacijom.

- Štakor ugriza? I galebovi lete iznad Karepovca – kazao je Pauk na što je Škorić kazao da je zatražio od hitne pomoći podatke koliko je bilo ugriza štakora - lani dva ugriza, a ove godine jedan. Istakao je kako u svakom slučaju nije situacija kakva se prikazuje.

Ante Čikotić je kazao Škoriću da je struka iz Županije kazala da je potrebna komunalna infrastruktura.

Molio bi vas, umjesto da se bavite politiziranjem, zasučite rukave, a ne da polemizirate na prizeman i satiričan način – kazao je Čikotić.

Naravno da grad Split nije pratio razvoj u brojnim segmentima i potpuno je nerealno da riješimo sve probleme – odgovorio je Škorić.

Andro Krstulović Opara je reagirao na brojne probleme spomenute na tematskoj sjednici te je pozdravio gospodina Matijevića, predsjednika kotara Grad koji je izložen predimenzionarom turizmu.

- Ovdje sam 20. ožujka otvorio javno savjetovanje koje je trajalo mjesec dana. U njega sam uvrstio dokument o konzervatorskim smjernicama koji je napravljen još 2012. godine i skupljao je prašinu.

Nađimo ravnotežu između želja i očekivanja i okolnosti u kojima jesmo. U jednomjesečnom javnom savjetovanju pristiglo je manje od 50 primjedbi, a tek nekoliko kvalitetnih i konstruktivnih. Tada sam rekao da pustimo ljeto i onda ćemo u rujnu, znajući da će doći do nacionalnog zakona o komunalnom redu, uklopiti jedno s drugim i nastaviti raspravu u jesen kada slegnutih dojmova budemo rastreseni govoriti o ovoj temi. U međuvremenu se događa stvaranje psihoze. Danas sam dobio na sto 40-ak vaših primjedbi za koje sam siguran da su dobar doprinos komunalnom redu. Neovisno o vašem predznaku, vidim žar i želju da donesete boljitak i očistit ću vaše emocije koje su iz raznih motiva. Naše će službe zajedno s vama i povjerenstvom sastavljenom od predstavnika gradskih kotareva i sa svima vama, kako bismo došli do točke konsenzusa, ne radi popularnosti nekog političara. Hvala na emocijama, doprinosima i negativnim predznacima. Volio bi da ste bili tako entuzijastični kada sam primao optužbe odvjetničkih ureda kada sam odlučio smanjiti površine štekata. Zato ćemo na jednoj od skorašnjih sjednica, nakon usklađivanja s nacionalnim zakonom, hajdemo sada uzeti ove prijedloge kao doprinos i uhvatiti se komunalnog reda, naći balans između turizma koji nas hrani i ljudi koji tamo žive. Voljelo bi da ste bili žestoki kada sam to iznio kao što ste danas žestoki. Ovo je samo harmoniziranje s potrebama građana i održivim razvojem. Siguran sam da ova višesatna iscrpna rasprava ide ka novoj odluci o komunalnom redu. Nema tog zakonodavnog tijela koji su u snazi obraditi toliko prijedloga od jutros. Moj prijedlog je da ih uzmemo u obzir i da uđu u sljedeću sjednicu na kojoj ćemo raspravljati o komunalnom redu. Vjerujte u dobroj je vjeri, kao i vaši prijedlozi koje ste danas iznijeli. Hvala vam najljepša – zaključio je između ostalog gradonačelnik.

Čikotić je kazao gradonačelniku kako je još u srijedu poslao tri prijedloga za usvajanje: Plan upravljanja, osnivanje kontaktne zone za UNESCO i odluke o komunalnom redu, zbog čega je zaiskrilo između Most-ova vijećnika i Andre Krstulovića Opare. Nakon prebacivanja i upita Čikotića tko će biti odgovoran izgubimo zaštitu UNESCO-a, predsjednik vijeća je odredio pauzu kako bi se dogovorili oko prijedloga.

Nakon pauze Mostov Ante Čikotić je dao prijedloge Gradskom vijeću na glasovanje. Zatražio je grafički prikaz obavljanja komercijalnih, kulturnih i drugih djelatnosti u povijesnoj jezgri, grafički prikaz Plan rasporeda kioska i naprava u Gradu Splitu, grafički prikaz postavljanja štekata (terase ugostiteljskih objekata) na javnim površinama povijesne jezgre, grafički prikaz plakatnih mjesta u povijesnoj jezgri.

Prijedlog nije izglasan.

Zatražio je da se od Ministarstva kulture Republike Hrvatske upis u UNESCO kontaktne zone.

Prijedlog nije izglasan.

Zatražio je da se od sada izrađenih prijedloga i nacrta Plana upravljanja povijesnom jezgrom i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, pristupi izradi Konačnog prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače.

Na izradu Plana upravljanja obvezuje nas i potpisivanje Konvencije o svjetskoj baštini i prihvaćanje svih pripadajućih UNESCO-vih deklaracija i dokumenata proizašlih iz upisa "Povijesnog kompleksa Splita s Dioklecijanovom palačom" na UNESCO-v popis svjetske baštine 1979. godine. Proračunom Grada Splita za 2018. godinu Služba za kulturu i umjetnost i staru gradsku jezgru predvidjela je iznos od 100.000 kuna za izradu Plana upravljanja gradskom jezgrom. Slijedom navedenog predlaže se na temelju dosad izrađenih prijedloga i nacrta Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače pristupiti izradi Konačnog prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita i Plana upravljanja podrumima Dioklecijanove palače – kazao je Čikotić.

Prijedlog nije izglasan.

Renato Čupić je ukratko predstavio 26 smjernica o kojima će se raspraviti na sljedećem čitanju na sjednici kada se bude raspravljalo o komunalnom redu, kao i Mostove prijedloge.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-politicari-o-prometnom-kaosu-curenju-fekalija-stakorima-na-pazaru-petar-skoric-hdz-oporba-stvara-hajku-i-izmislja-komunalne-probleme-563433 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e16b20eedc725aa568202cda7232381214481a8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+politi%C4%8Dari+o+prometnom+kaosu%2C+curenju+fekalija%2C+%C5%A1takorima+na+Pazaru...+Petar+%C5%A0kori%C4%87+%28HDZ%29%3A+Oporba+stvara+hajku+i+izmi%C5%A1lja+komunalne+probleme&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-politicari-o-prometnom-kaosu-curenju-fekalija-stakorima-na-pazaru-petar-skoric-hdz-oporba-stvara-hajku-i-izmislja-komunalne-probleme-563433 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-politicari-o-prometnom-kaosu-curenju-fekalija-stakorima-na-pazaru-petar-skoric-hdz-oporba-stvara-hajku-i-izmislja-komunalne-probleme-563433 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitGRADSKO VIJEĆE

Splitski političari o prometnom kaosu, curenju fekalija, štakorima na Pazaru... Petar Škorić (HDZ): Oporba stvara hajku i izmišlja komunalne probleme

31. kolovoza 2018. - 22:25

20:45 - Izvještajem o prometnim projektima završena je maratonska sjednica splitskog Gradskog vijeća. Izvještaj je podnio direktor Županijskih cesta Petar Škorić, a dogradonačelnik Vela naglasio je kako je Split nacionalni prioritet u rješavanju prometnih problema, kako u samom gradu tako i u pristupnim cestama.

Iz Mosta su još jednom predložili ukidanje povlaštenog parkinga vijećnicima, što je Škorić označio populističkom mjerom, a u glasovanju je i formalno odbijena. Ranije je kratku prezentaciju održao i prometni stručnjak Željko Marušić koji je naglasio kako se svako parking mjesto mora naplaćivati te da je potrebno ukinuti socijalne kategorije, a sve kako bi se stimuliralo ljude da u jezgri što manje koriste automobile.

Nakon dugih 12 sati zaključeno je da će...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:08