StoryEditorOCM
Splitnisu zadovoljni

Splitski Mostovci se žale da im Centar odbija konstruktivne prijedloge: ‘I sve to dok građani trpe posljedice inflacije‘

Piše Split SD
11. srpnja 2023. - 14:34

U posljednja dva mjeseca, stranka MOST Split, predvođena gradskim vijećnikom Tihomirom Galićem, predložila je dva važna prijedloga za poboljšanje života građana grada Splita. Unatoč njihovoj vrijednosti i potencijalnom pozitivnom učinku na lokalnu zajednicu, ovi prijedlozi su odbijeni od strane trenutne vlasti, stranke Centar.

- Jedan od prijedloga odnosio se na izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi, posebno u dijelu potpore za umirovljenike pod nazivom "Moj Zlatni Split". Predloženo je proširenje razreda potpore kao i povećanje iznosa samih potpora. Ovaj prijedlog je imao za cilj pružanje veće podrške najosjetljivijim skupinama u zajednici - pišu iz MOST-a.

- Drugi prijedlog, nazvan "Splitski Račun", bio je novi sustav naplate gradskih računa. Ovaj sustav je bio predložen kao alternativa postojećem sustavu s višestrukim ispisima, pakiranjima i dostavama računa. Splitski Račun bi bio šest puta jeftiniji, šest puta brži, a građani bi plaćali šest puta manju naknadu, odnosno nula kuna ako se plaća pri Gradu.

- Nažalost, unatoč činjenici da Grad Split ima značajne financijske viškove, koji bi se do kraja godine mogli udvostručiti prema izjavama samog Gradonačelnika, trenutna vlast je odbila oba prijedloga. Ovo odbijanje dolazi u trenutku kada građani Splita osjećaju posljedice inflacije i rasta troškova života, a potreba za podrškom i poboljšanjem životnog standarda postaje sve veća - dodaju te se pitaju:

- Zašto se odbacuju izmjene razreda unutar sustava Moj Zlatni Split i povećanje iznosa potpora? Zašto se štiti postojeći sustav naplate gradskih računa koji generira nepotrebne troškove šesterostrukog ispisivanja, pakiranja i dostave računa? Čini li se da vlast nije prepoznala moguće uštede i poboljšanja u sustavu koji bi se postiglo jednostavnijim procesima, uključujući plaćanje jedne naknade pri plaćanju računa?

- Građani grada Splita ne žive samo u predizbornoj godini, već cijelo vrijeme od izbora do izbora. Potreba za pomoći i poboljšanjem životnog standarda traje kontinuirano, pogotovo u vremenima kada su financijska sredstva Grada u plusu. Stoga, građani očekuju odgovorne i odlučne korake od strane vlasti.

- Može li se zaista dogoditi da trenutna vlast odbija tako dobre prijedloge samo zato što dolaze izvan njihovih redova i iz stranke koja trenutno ne sudjeluje u izvršnoj vlasti? Zar se takvi prijedlozi ne bi trebali prihvaćati bez obzira na izborni ciklus? - pitaju se.

- MOST Split poziva Gradonačelnika i trenutnu vlast da ponovno razmotre ove prijedloge i uzmu u obzir njihovu važnost za građane grada Splita. Kontinuirano poboljšanje standarda života ne bi smjelo biti rezervirano samo za izborne godine. Zajednički rad i suradnja mogu omogućiti Gradu Splitu da ostvari svoj puni potencijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 09:38