StoryEditorOCM
SplitSprema se čistka!

Splitski iznajmljivač koji je prijavio ‘lovce u mutnome‘ probudio i Booking: ‘Istražit ćemo i ukloniti sve ilegalce!‘

Piše Lucija Vujnović
12. listopada 2023. - 13:19

Splićanina koji se godinama bavi iznajmljivanjem objekta država tretira kao malog poduzetnika, a nedavno se požalio na ostale iznajmljivače koji, tvrdi, rade ilegalno.

– Vlasnik sam jednog objekta za iznajmljivanje, a država i Turistička zajednica me već od 2003. godine tretiraju kao da sam hotel jer sam te godine upao u sustav PDV-a. Cijelu godinu prije, 2002. godine, napravio sam  toliki promet da više nisam mogao raditi kao privatni iznajmljivač. Moj smještajni objekt ima pet soba i napravi godišnji promet da je nemoguće raditi i sve obveze plaćati kao obični građanin, već me se tretira kao malog poduzetnika. Godine 2003. morao sam otvoriti obrt i od tada radim kao obrtnik koji državi plaća PDV i porez na dohodak... – navodi Splićanin čiji su podaci poznati redakciji. 

Objasnio je sve ono čemu svjedoči iz sezone u sezonu, a poslao je mnoštvo mailova svima koje smatra odgovornima za ovakve propuste, no uglavnom su svi ignorirali njegove žalbe ili bi poslali "šture" odgovore. Obratio se Turističkoj zajednici Split, Ministarstvu turizma i sporta RH, Poreznoj upravi Split, Državnom inspektoratu RH. Kad je shvatio da nitko ne reagira i da vodi virtualni monolog, obratio se čak i predsjedniku Zoranu Milanoviću.   

– Napravio sam telefonsku anonimnu prijavu kod Porezne uprave za nekoliko objekata u gradu Splitu. Očito je da rade u ilegali, vode se kao privatni iznajmljivači, nisu u sustavu PDV-a, plaćaju samo paušalni porez, naplatu vrše samo u gotovini ili Booking.com vrši naplatu za njih, pa završe uplatu na kraju mjeseca, a imaju po pet do osam, a neki čak i 11 i više smještajnih jedinica. Kako je moguće da turistička zajednica i naša država ništa ne poduzimaju po tom pitanju? – pita jedan od iznajmljivača koji sve to plaća već 20 godina.

image
/Shutterstock

– Znam i ja, a vjerojatno i ostali znaju, na koji način ti objekti obilaze zakone, podijele smještajne jedinice na više vlasnika s ciljem da ne upadnu u sustav PDV-a. Ali kako je moguće da se opet vode kao jedan objekt na Booking.comu?! Što je još gore, kako je moguće da iz Turističke zajednice to ne vide, a ni iz Porezne uprave?! – napisao je u mailu upućenom medijima. 

Budući da je spomenuta i platforma Booking.com, odgovorili su kako stvari stoje što se njih tiče...

– U trenutku kada se pružatelji smještaja registriraju na platformi Booking.com, sukladno našim uvjetima i odredbama tražimo od njih da rade u potpunosti u skladu s lokalnim zakonima te da im je zakonski dopušteno kratkoročno iznajmljivati smještajnog ​​objekta. U slučaju da dobijemo informaciju da objekt možda ne radi u skladu s lokalnim propisima, bez odgode situaciju istražujemo, te ga ovisno o prikupljenim podacima možemo ukloniti s naše platforme – poručila je Katarina Peroković, u ime svog klijenta, kompanije Booking.com. 

Inače, u ovom trenutku na Booking.comu se promovira gotovo 4000 smještajnih objekata u Splitu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:57