stdClass Object ( [id] => 1353454 [title] => Splitski dostavljači nezadovoljni novim stranim radnicima; Posrednik: Lakše je raditi s domaćima, no nije ih lako naći [alias] => splitski-dostavljaci-nezadovoljni-novim-stranim-radnicima-posrednik-lakse-je-raditi-s-domacima-no-nije-ih-lako-naci [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sustav digitalnih platformi za dostavu mogao bi se usporediti s piramidom zdrave prehrane u kojoj su na dnu korisnici i dostavljači, pa agregatori, odnosno posrednici, zatim država... 

U Hrvatskoj na dostavi hrane i drugih potrepština rade Wolt, Glovo i Bolt. 

Kako je to već uobičajeno, svatko ima svoju stranu priče. Splitski dostavljači nisu skrivali nezadovoljstvo trenutnim stanjem, navodeći kako su pojedine platforme za dostavu hrane, umjesto božićnice, radnike odlučili "počastiti" dodatnim radnicima iz Indije koji su, po njihovu mišljenju, nepotrebni u ovim zimskim mjesecima kad je posla ionako manje. Naime, tvrde da nemaju ništa protiv stranih radnika, ali ovdje je nekima cilj bio rušenje cijene rada i smanjivanje plaća i Hrvatima i strancima. 

Jedan od agregatora (podaci poznati redakciji) objasnio je zbog čega je u prosincu zabilježen porast strane radne snage. 

- Wolt Hrvatska nam je rekao da dovedemo još 50 novih radnika. Rekli su da im treba radne snage i morali smo dovesti nove ljude, no nije bilo govora oko toga koje moraju biti nacionalnosti. Indirektno, možda, no direktno - ne. Kako bilo, nije lako pronaći domaće dostavljače, a ako ih i pronađete, oni ovaj posao shvaćaju kao privremeni - objasnio je vlasnik obrta.

Splitski dostavljači bjesne: ‘Došlo je 100 Indijaca, bez vozačke! Ruše cijenu rada, jedva živim!; Wolt: Nije istina

Nakon što je vidio da njegovi kolege dovode strane radnike, i sam se odlučio pokušati s tim...

---

image

Splitski radnici Wolta izrazili su nezadovoljstvo novim dovođenjem radnika iz Indije (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix
---

- Lakše je zaposliti domaće ljude, a lakše je i raditi s njima. No, nije ih lako pronaći. Našim ljudima uzimam četiri posto provizije na zaradu, dok se strancima uzima osam. Čuo sam da neki uzimaju 20, neki 50 posto... Ne znam točno, no činjenica je da, kad zaposlite strance, imate puno više stvari o kojima trebate misliti - smještaj, prijevoz, radne dozvole i sl. Jednostavnije je domaćem uzeti četiri posto i ne misliti ni o čemu - istaknuo je on.

Godine su za dostavu važne

Ideja Wolta, smatra, nije bila izbaciti domaće, već dovesti radnu snagu prije početka sezone.

- Problem je nastao s čekanjem odobrenja radnih dozvola. Puno stvari se poklopilo odjednom, a najveći problem je što se predugo čekalo na radne dozvole. Umjesto tri mjeseca čekanja, čekalo se šest mjeseci i još tri mjeseca za vizu. Zapelo je i u našoj državi, ali i u državama iz kojih oni dolaze. 

Stranci koji su nedavno stigli u Split, objašnjava, trebali su doći prije 1. svibnja 2023. godine. 

- To je bila ideja Wolta - da dovede radnike prije početka sezone. Njima je najvažnije da im dostave ne čekaju, da ide brzo i efikasno, pa su prije sezone željeli dovesti novu radnu snagu. 

Još prošle godine je dobio uputu da dovede 50 novih radnika, a to nije bilo lako pronaći. 

---

image

Radnici Wolta u ožujku su prosvjedovali pred Markovim trgom

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

- Svi su na sezoni i rade bolje plaćene poslove. Vidio sam da kolege uzimaju radnike iz Indije, Nepala itd. Odlučio sam zaobići agencije, pa sam stavio oglas na raznim platformama na koji se javilo njih 500. Intervjuirao sam sve preko Zoom sastanka. Njih oko 100 je odustalo, a na kraju sam odabrao 17 ljudi, troje je odustalo, ostalo ih je 14. Od tih 14, sedam njih je već tu, a drugih sedam još čekam... 

Kriteriji koje je uzeo u obzir prilikom zapošljavanja su bili poznavanje engleskog jezika, vozačka dozvola te završena određena razina školovanja. 

- Uzeo sam u obzir i godine osobe jer dostavljanje nije lagan posao, vozi se, u prometu si, a ponekad nosiš teške stvari. I, naravno, gledao sam da se dobro razumijemo, da se s njima može razgovarati - objašnjava on.  

 Dobra iskustva s indijskim radnicima

Konkretno je u njegovoj firmi zaposleno 25 do 30 radnika.

- Od te brojke, njih sedam radi već tri-četiri godine, a sedam je stranaca. Ostali su "leteći", odnosno oni koji malo rade, pa ne rade, otiđu kad dođe sezona i sl. Stranci i lokalni vozači potpuno drugačije gledaju na ovaj posao. Domaći imaju obiteljske i ostale obaveze, dok strani radnici dolaze isključivo da bi zaradili. 

To je još jedna razlika između stranaca i domaćih, a ona nema veze s mentalitetom ljudi, već s algoritmom platforme preko koje se nudi dostava.

- Algoritam aplikacije funkcionira tako da što više radite, imate više posla. Ako ne radite dva dana, manje će vas spajati na dostave nego osobu koja je ta dva dana radila. Njima je najvažnije da sve funkcionira i da narudžbe ne kasne - napomenuo je i dodao kako smatra da čak i oni iz Wolta misle kako je algoritam jednak za sve, no to nije slučaj u praksi. 

U njegovoj firmi su zaposleni Indijci, a smatra ih dobrim radnicima te nije zabilježen nikakav incident. 

---

image

Strani radnici sudjeluju i na  gradnji lapadske obale
 

Božo Radić/Cropix
---

- Nedavno su stigli i ne mogu reći da imam puno iskustva s njima, i sam se prvi put susrećem s ovim. Po ovom što zasad vidim, ljudi su ljubazni, sve im se može objasniti i dobro rade. Kao i svima i u svakom poslu, treba im vremena za adaptaciju na novi život, no nemam nikakvih problema s njima zasad - istaknuo je. 

Što se plaće tiče, objasnio je da im je plaća 840 eura mjesečno. 

- Toliko im piše u ugovoru, a da njih pitate, rekli bi vam da zarade i više od toga. Koliko zarade, toliko dobiju. Oduzima se novac za smještaj, motorno vozilo koje je u najmu, doprinosi te četiri posto provizije. Kod mene imaju pravo na godišnji i na bolovanje. To su moji uvjeti, a što rade moji kolege, to ne znam. 

Odredbe novog Zakona o radu 

Svjestan je da je dio velikog sistema koji ima mnogo razina, no ističe kako je najvažnije "gledati svoja posla". 

- Promet je općenito slabiji u ovim mjesecima te smatram da će s vremenom biti bolje te da nema razloga za brigu. Ne znam što rade drugi, ima raznih priča, no ja radim po pravilima jer se lako "uvaliti" u probleme - zaključio je.

A i zakon pokušava izaći na kraj s platformama krojeći nove odredbe Zakona o radu. 

---

image

Dostavljači Wolta u Splitu, visoke temperature ne jamče i visoku zaradu (ilustracija)

Paun Paunović/Cropix
---

- Vezano za specifičnosti rada putem digitalnih radnih platformi, posebno ističemo kako su 1. siječnja 2024. stupile na snagu nove odredbe Zakona o radu koje u cijelosti uređuju novi oblik rada.

Između ostalog, propisano je da u slučaju kada je agregator (posrednik) radniku poslodavac, digitalna radna platforma solidarno odgovara za obveze koje taj agregator, kao njezin posrednik na tržištu, ima prema radniku kojeg zapošljava. Također, kao najteži prekršaj za koji je propisana visoka novčana kazna predviđen je slučaj kada, pri obavljanju poslova posredovanja za platformu, agregator radniku naplati naknadu za posredovanje. S obzirom na to da se glede uređenja rada putem digitalnih radnih platformi radi o novoj materiji Zakona o radu, predviđeno je prijelazno razdoblje od šest mjeseci u kojem su ciljani poslodavci dužni uskladiti svoje poslovanje s novim zakonskim odredbama - poručili su iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.  

 Hrabri iskorak hrvatskog pravosuđa

A najavili su i novi informacijski sustav JEER kojim će se voditi evidencija poslodavaca. 

- Paralelno sa stupanjem na snagu novih zakonskih odredbi, doneseni su i određeni podzakonski propisi koji su u tehničkom smislu omogućili nadzor nad obavljanjem rada putem digitalnih radnih platformi. Konkretno, počevši od siječnja 2024. godine uspostavlja se novi informacijski sustav Jedinstvena elektronička evidencija rada (JEER), putem kojega će se voditi evidencija svih poslodavaca koji posluju preko digitalnih radnih platformi (dakle, Registar platformi i agregatora).

Osnovna funkcija tog informacijskog sustava, objašnjavaju iz ministarstva, ogleda se u mogućnosti učinkovitog nadzora nadležnih inspekcija nad radom poslodavaca koji posluju korištenjem digitalnih radnih platformi.

 ---

image

Dostavljači Wolta u Splitu, visoke temperature ne jamče i visoku zaradu (ilustracija)

Paun Paunović/Cropix
---

- Naime, pored registra, novi informacijski sustav sadržavat će i podatke o pokazateljima opsega rada. Set podataka koje će sadržavati novi informacijski sustav odnosi se upravo na one podatke putem kojih se mogu pratiti pokazatelji opsega ovog novog oblika rada, dakle: broj radnika i drugih fizičkih osoba koje rad obavljaju korištenjem digitalne radne platforme, vrste ugovornih odnosa na temelju kojih takav rad obavljaju, vrijeme i lokacije obavljanja poslova, čak i isplate koje platforme vrše svojim agregatorima.

Dodali su kako je jasno da se Republika Hrvatska, koja je k tome po ovome prva u Europskoj uniji, "ozbiljno uhvatila u koštac sa svim neprihvatljivim pojavnostima na tržištu platformskog rada, čime će ubuduće ovim radnicima na učinkovit način biti osigurani dostojanstveni uvjeti rada".

---

image

 Katarina Peović: Cijena radne snage srušena je upravo prema potrebama kapitala, ‘poduzetnika‘, srednjeklasne buržoazije kojima je svejedno rade li za njih domaći ili stranci samo dok je cijena radne snage bagatelna

Lucija Očko/Cropix
---

---

Katarina Peović: Hrvatskoj ne manjka radnika, nego je rad slabo plaćen

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, istaknula je kako smatra da "nije istina da ‘nedostaje radnika‘, već da je "činjenica da je rad u Hrvatskoj nedovoljno plaćen".

- Ti koji "nedostaju" su 17,6 posto radnosposobnih koji su otišli iz Hrvatske, jer s plaćama koje su tri puta niže od EU prosjeka (!) ne mogu ostvariti temeljne potrebe u Hrvatskoj, osnovati obitelj, osigurati krov nad glavom. Postoje mnogi sektori gdje i danas ima domaćih radnika, ali poslodavci radije dovode strane koji su spremni raditi za manje iznose, bez radnog vremena, a tretira ih se praktički kao roblje, bez temeljnih radničkih prava - napisala je. 

Istaknula je kako je "cijena radne snage srušena upravo prema potrebama kapitala, ‘poduzetnika‘, srednjeklasne buržoazije kojima je svejedno rade li za njih domaći ili stranci samo dok je cijena radne snage bagatelna".

- Upravo pod lobiranjem onih koji se danas pretvaraju u lažne humaniste nehumani radni odnosi nametnuti su kao jedini mogući, pa kome oni ne odgovaraju - neka pakuje. Auf wiedersehen! Domaći radnici - dostavljači Wolta, Bolta, Ubera i danas žele raditi taj posao, ali platforme zapošljavaju radije strance, jer njih zapošljavaju putem agregatora koji strance često dovode u Hrvatsku za određeni iznos koji se kreće čak do 10 tisuća eura, a koji onda stranci otplaćuju svojim radom. Agregatori - posrednici za zapošljavanje stranih radnika te radnike smještaju u nehumane, nehigijenske životne uvjete, u prostorije bez grijanja koje ne zadovoljavaju niti osnovne kriterije koji su propisani, recimo, za smještaj sezonaca. A jedini motiv poslodavca je niža cijena radne snage - ističe te u nastavku piše o tome kako Vlada RH "zdušno asistira vrlim poduzetnicima". 

- Tako smo došli do toga da se samo u prvoj godini nakon izmjena Zakona o strancima, 2022. godine izdalo 20 tisuća dozvola više nego 2021., a brojevi su se samo eksponencijalno povećavali. Prema podacima MUP-a, u RH je tijekom 2022. na temelju dozvola za boravak i rad radio ukupno 124.121 radnik iz trećih zemalja. Procjena je da je do kraja 2023. izdano 180 tisuća radnih dozvola, što je najveće povećanje (za 56 tisuća) od kada su kvote ukinute. U onim zanimanjima koja su pak deficitarna - test tržišta rada se niti ne provodi - navodi. 

Što se tiče brojeva na području Splitsko-dalmatinske županije, PU splitsko-dalmatinska izdala je 19.905 dozvola za boravak i rad za državljane trećih zemalja od 1. siječnja 2023. godine do kraja prosinca. U prethodnim mjesecima, odnosno u razdoblju od 1. listopada do danas izdana je 3751 dozvola za boravak i rad.

Prema državljanstvu stranaca u istom razdoblju najviše dozvola izdano je državljanima Bosne i Hercegovine (874), Nepala (719), Bangladeša (474), Indije (333), Sjeverne Makedonije (212) i Filipina (151).

Nadalje, Peović piše kako je cijena radne snage srušena u sektoru građevine (paradoksalno u sektoru u kojem se ostvaruju golemi profiti) te u uslužnim djelatnostima, sektorima njege i brige za starije i nemoćne.

 - Vlada je čak omogućila da se i službenici i namještenici zapošljavaju iz trećih zemalja, ako poznaju latinično pismo i hrvatski jezik - što je prije svega potaknuto činjenicom da službenici i namještenici, čemu smo svi svjedočili tijekom nedavnog štrajka - imaju sramotno niske plaće s kojima se ne može živjeti. Nikakvog manjka radne snage nema - već nema dostojanstvenih plaća, nema uvjeta da se radnici zapošljavaju u tom sektoru. Te poslove hrvatski radnici ne mogu raditi jer ne mogu zadovoljiti temeljne potrebe s plaćom koja je donedavno iznosila jedva 700 eura, a koju će sada Vlada velikodušno dignuti na jedva 1000 eura - iznos minimalne plaće u Sloveniji. Vlada odbija značajnije dignuti plaće domaćim radnicima - odlučujući držati nisku cijenu radne snage, kako u javnom, tako i privatnom sektoru. 

- Oni kojima "nedostaje radna snaga" su uglavnom oni koji bi željeli da im netko radi na kući, postavlja krov, vozi dostave, vozi taksi i slično - ali naravno - po bagatelnim cijenama i bez da se interesiraju za njihove životne uvjete. Nije čudno da danas svjedočimo lažnom humanizmu poslovično nehumanih tržišnih fundamentalista i srednjeklasne buržoazije - napisala je, kriveći Vladu koja, smatra, pogoduje novoj generaciji "poduzetnika" u koju su "uključeni i sinovi visoko pozicioniranih državnih dužnosnika, istaknutih HDZ-ovaca i HSLS-ovaca koji u ovoj situaciji nereguliranih radnih uvjeta “love u mutnom” zarađujući ogromne cifre". 

- Treba osuditi nasilje, ali i lažne humaniste koji de facto likuju nad domaćim potlačenim ili iseljenim radništvom - poručujući im - "ako nećeš ti - ima tko će" - zaključila je među ostalim. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => digitalne platforme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => digitalne platforme 2 0 8495 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-04 13:31:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Lucija Vujnović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-08 07:02:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-08 07:02:19 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitski dostavljači nezadovoljni novim stranim radnicima; Posrednik: Lakše je raditi s domaćima, no nije ih lako naći page_title=Splitski dostavljači nezadovoljni novim stranim radnicima; Posrednik: Lakše je raditi s domaćima, no nije ih lako naći [metakey] => wolt, wolt split, digitalne platforme [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/04\/25221939.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/24476970.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/24476971.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/25885444.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/24803891.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/26290921.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/24314563.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/04\/23595811.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix ","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Lucija O\u010dko\/Cropix","Lucija O\u010dko\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Strani dostavlja\u010di raduju agregatore, ali zabrinjavaju doma\u0107e dostavlja\u010de. Indijski dostavlja\u010di Wolta ovo ljeto u Splitu
\n\u00a0<\/p>","

Prosvjed radnika Glova, Bolt, Ubera i ostalih za izmjenu Zakona o radu u segmentu rada na digitalnim platformama<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Radnici Wolta u o\u017eujku su prosvjedovali pred Markovim trgom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Strani radnici sudjeluju i na\u00a0 gradnji lapadske obale
\n\u00a0<\/p>","

\u00a0Katarina Peovi\u0107: Cijena radne snage sru\u0161ena je upravo prema potrebama kapitala, \u2018poduzetnika\u2018, srednjeklasne bur\u017eoazije kojima je svejedno rade li za njih doma\u0107i ili stranci samo dok je cijena radne snage bagatelna<\/p>","

Nekima strani radnici smetaju i dok se zabavljaju, kao na do\u010deku nove godine u Zagrebu<\/p>","

Splitski radnici Wolta izrazili su nezadovoljstvo novim dovo\u0111enjem radnika iz Indije (ilustracija)<\/p>","

Dostavlja\u010di Wolta u Splitu, visoke temperature ne jam\u010de i visoku zaradu (ilustracija)<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1329","hd_25221939_1920.jpg":"1920x1080","k_25221939_1280.jpg":"1280x1280","k_25221939_1024.jpg":"1024x1024","k_25221939_640.jpg":"640x640","k_25221939_480.jpg":"480x480","k_25221939_340.jpg":"340x340","k_25221939_220.jpg":"220x220","o_25221939_1280.jpg":"1280x886","o_25221939_1024.jpg":"1024x708","o_25221939_640.jpg":"640x443","o_25221939_480.jpg":"480x332","o_25221939_340.jpg":"340x235","o_25221939_220.jpg":"220x152","h_25221939_1280.jpg":"1280x854","h_25221939_1024.jpg":"1024x683","h_25221939_640.jpg":"640x427","h_25221939_480.jpg":"480x320","h_25221939_340.jpg":"340x227","h_25221939_220.jpg":"220x147","pp_25221939_1280.jpg":"1280x1628","pp_25221939_1024.jpg":"1024x1303","pp_25221939_640.jpg":"640x814","pp_25221939_480.jpg":"480x611","pp_25221939_340.jpg":"340x432","pp_25221939_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24476970_1920.jpg":"1920x1080","k_24476970_1280.jpg":"1280x1280","k_24476970_1024.jpg":"1024x1024","k_24476970_640.jpg":"640x640","k_24476970_480.jpg":"480x480","k_24476970_340.jpg":"340x340","k_24476970_220.jpg":"220x220","o_24476970_1280.jpg":"1280x853","o_24476970_1024.jpg":"1024x682","o_24476970_640.jpg":"640x426","o_24476970_480.jpg":"480x320","o_24476970_340.jpg":"340x226","o_24476970_220.jpg":"220x146","h_24476970_1280.jpg":"1280x854","h_24476970_1024.jpg":"1024x683","h_24476970_640.jpg":"640x427","h_24476970_480.jpg":"480x320","h_24476970_340.jpg":"340x227","h_24476970_220.jpg":"220x147","pp_24476970_1280.jpg":"1280x1628","pp_24476970_1024.jpg":"1024x1303","pp_24476970_640.jpg":"640x814","pp_24476970_480.jpg":"480x611","pp_24476970_340.jpg":"340x432","pp_24476970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24476971_1920.jpg":"1920x1080","k_24476971_1280.jpg":"1280x1280","k_24476971_1024.jpg":"1024x1024","k_24476971_640.jpg":"640x640","k_24476971_480.jpg":"480x480","k_24476971_340.jpg":"340x340","k_24476971_220.jpg":"220x220","o_24476971_1280.jpg":"1280x853","o_24476971_1024.jpg":"1024x682","o_24476971_640.jpg":"640x426","o_24476971_480.jpg":"480x320","o_24476971_340.jpg":"340x226","o_24476971_220.jpg":"220x146","h_24476971_1280.jpg":"1280x854","h_24476971_1024.jpg":"1024x683","h_24476971_640.jpg":"640x427","h_24476971_480.jpg":"480x320","h_24476971_340.jpg":"340x227","h_24476971_220.jpg":"220x147","pp_24476971_1280.jpg":"1280x1628","pp_24476971_1024.jpg":"1024x1303","pp_24476971_640.jpg":"640x814","pp_24476971_480.jpg":"480x611","pp_24476971_340.jpg":"340x432","pp_24476971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25885444_1920.jpg":"1920x1080","k_25885444_1280.jpg":"1280x1280","k_25885444_1024.jpg":"1024x1024","k_25885444_640.jpg":"640x640","k_25885444_480.jpg":"480x480","k_25885444_340.jpg":"340x340","k_25885444_220.jpg":"220x220","o_25885444_1280.jpg":"1280x854","o_25885444_1024.jpg":"1024x683","o_25885444_640.jpg":"640x427","o_25885444_480.jpg":"480x320","o_25885444_340.jpg":"340x227","o_25885444_220.jpg":"220x146","h_25885444_1280.jpg":"1280x854","h_25885444_1024.jpg":"1024x683","h_25885444_640.jpg":"640x427","h_25885444_480.jpg":"480x320","h_25885444_340.jpg":"340x227","h_25885444_220.jpg":"220x147","pp_25885444_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885444_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885444_640.jpg":"640x814","pp_25885444_480.jpg":"480x611","pp_25885444_340.jpg":"340x432","pp_25885444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24803891_1920.jpg":"1920x1080","k_24803891_1280.jpg":"1280x1280","k_24803891_1024.jpg":"1024x1024","k_24803891_640.jpg":"640x640","k_24803891_480.jpg":"480x480","k_24803891_340.jpg":"340x340","k_24803891_220.jpg":"220x220","o_24803891_1280.jpg":"1280x854","o_24803891_1024.jpg":"1024x683","o_24803891_640.jpg":"640x427","o_24803891_480.jpg":"480x320","o_24803891_340.jpg":"340x227","o_24803891_220.jpg":"220x146","h_24803891_1280.jpg":"1280x854","h_24803891_1024.jpg":"1024x683","h_24803891_640.jpg":"640x427","h_24803891_480.jpg":"480x320","h_24803891_340.jpg":"340x227","h_24803891_220.jpg":"220x147","pp_24803891_1280.jpg":"1280x1628","pp_24803891_1024.jpg":"1024x1303","pp_24803891_640.jpg":"640x814","pp_24803891_480.jpg":"480x611","pp_24803891_340.jpg":"340x432","pp_24803891_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26290921_1920.jpg":"1920x1080","k_26290921_1280.jpg":"1280x1280","k_26290921_1024.jpg":"1024x1024","k_26290921_640.jpg":"640x640","k_26290921_480.jpg":"480x480","k_26290921_340.jpg":"340x340","k_26290921_220.jpg":"220x220","o_26290921_1280.jpg":"1280x853","o_26290921_1024.jpg":"1024x682","o_26290921_640.jpg":"640x426","o_26290921_480.jpg":"480x320","o_26290921_340.jpg":"340x226","o_26290921_220.jpg":"220x146","h_26290921_1280.jpg":"1280x854","h_26290921_1024.jpg":"1024x683","h_26290921_640.jpg":"640x427","h_26290921_480.jpg":"480x320","h_26290921_340.jpg":"340x227","h_26290921_220.jpg":"220x147","pp_26290921_1280.jpg":"1280x1628","pp_26290921_1024.jpg":"1024x1303","pp_26290921_640.jpg":"640x814","pp_26290921_480.jpg":"480x611","pp_26290921_340.jpg":"340x432","pp_26290921_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24314563_1920.jpg":"1920x1080","k_24314563_1280.jpg":"1280x1280","k_24314563_1024.jpg":"1024x1024","k_24314563_640.jpg":"640x640","k_24314563_480.jpg":"480x480","k_24314563_340.jpg":"340x340","k_24314563_220.jpg":"220x220","o_24314563_1280.jpg":"1280x853","o_24314563_1024.jpg":"1024x682","o_24314563_640.jpg":"640x426","o_24314563_480.jpg":"480x320","o_24314563_340.jpg":"340x226","o_24314563_220.jpg":"220x146","h_24314563_1280.jpg":"1280x854","h_24314563_1024.jpg":"1024x683","h_24314563_640.jpg":"640x427","h_24314563_480.jpg":"480x320","h_24314563_340.jpg":"340x227","h_24314563_220.jpg":"220x147","pp_24314563_1280.jpg":"1280x1628","pp_24314563_1024.jpg":"1024x1303","pp_24314563_640.jpg":"640x814","pp_24314563_480.jpg":"480x611","pp_24314563_340.jpg":"340x432","pp_24314563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1388","hd_23595811_1920.jpg":"1920x1080","k_23595811_1280.jpg":"1280x1280","k_23595811_1024.jpg":"1024x1024","k_23595811_640.jpg":"640x640","k_23595811_480.jpg":"480x480","k_23595811_340.jpg":"340x340","k_23595811_220.jpg":"220x220","o_23595811_1280.jpg":"1280x925","o_23595811_1024.jpg":"1024x740","o_23595811_640.jpg":"640x462","o_23595811_480.jpg":"480x347","o_23595811_340.jpg":"340x245","o_23595811_220.jpg":"220x159","h_23595811_1280.jpg":"1280x854","h_23595811_1024.jpg":"1024x683","h_23595811_640.jpg":"640x427","h_23595811_480.jpg":"480x320","h_23595811_340.jpg":"340x227","h_23595811_220.jpg":"220x147","pp_23595811_1280.jpg":"1280x1628","pp_23595811_1024.jpg":"1024x1303","pp_23595811_640.jpg":"640x814","pp_23595811_480.jpg":"480x611","pp_23595811_340.jpg":"340x432","pp_23595811_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38398944 Threads: 7 Questions: 7098104028 Slow queries: 3300467 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608351608 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-dostavljaci-nezadovoljni-novim-stranim-radnicima-posrednik-lakse-je-raditi-s-domacima-no-nije-ih-lako-naci-1353454 [printLink] => /split/splitski-dostavljaci-nezadovoljni-novim-stranim-radnicima-posrednik-lakse-je-raditi-s-domacima-no-nije-ih-lako-naci-1353454?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 603170 [name] => wolt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-06 19:08:10 [main_article_id] => 0 [alias] => wolt [link] => /tag/wolt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 501981 [name] => wolt split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => wolt-split [link] => /tag/wolt-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650056 [name] => digitalne platforme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 15:39:11 [main_article_id] => 0 [alias] => digitalne-platforme [link] => /tag/digitalne-platforme ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => digitalne platforme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski dostavljači nezadovoljni novim stranim radnicima; Posrednik: Lakše je raditi s domaćima, no nije ih lako naći [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-21-54-23-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/25221939.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Strani dostavljači raduju agregatore, ali zabrinjavaju domaće dostavljače. Indijski dostavljači Wolta ovo ljeto u Splitu
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/25221939.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Strani dostavljači raduju agregatore, ali zabrinjavaju domaće dostavljače. Indijski dostavljači Wolta ovo ljeto u Splitu
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/24476970.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Prosvjed radnika Glova, Bolt, Ubera i ostalih za izmjenu Zakona o radu u segmentu rada na digitalnim platformama

 

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/24476971.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix

Radnici Wolta u ožujku su prosvjedovali pred Markovim trgom

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/25885444.jpg [title] => Božo Radić/Cropix

Strani radnici sudjeluju i na  gradnji lapadske obale
 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/24803891.jpg [title] => Lucija Očko/Cropix

 Katarina Peović: Cijena radne snage srušena je upravo prema potrebama kapitala, ‘poduzetnika‘, srednjeklasne buržoazije kojima je svejedno rade li za njih domaći ili stranci samo dok je cijena radne snage bagatelna

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/26290921.jpg [title] => Lucija Očko/Cropix

Nekima strani radnici smetaju i dok se zabavljaju, kao na dočeku nove godine u Zagrebu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/24314563.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Splitski radnici Wolta izrazili su nezadovoljstvo novim dovođenjem radnika iz Indije (ilustracija)

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/04/23595811.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Dostavljači Wolta u Splitu, visoke temperature ne jamče i visoku zaradu (ilustracija)

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sustav digitalnih platformi za dostavu mogao bi se usporediti s piramidom zdrave prehrane u kojoj su na dnu korisnici i dostavljači, pa agregatori, odnosno posrednici, zatim država... 

U Hrvatskoj na dostavi hrane i drugih potrepština rade Wolt, Glovo i Bolt. 

Kako je to već uobičajeno, svatko ima svoju stranu priče. Splitski dostavljači nisu skrivali nezadovoljstvo trenutnim stanjem, navodeći kako su pojedine platforme za dostavu hrane, umjesto božićnice, radnike odlučili "počastiti" dodatnim radnicima iz Indije koji su, po njihovu mišljenju, nepotrebni u ovim zimskim mjesecima kad je posla ionako manje. Naime, tvrde da nemaju ništa protiv stranih radnika, ali ovdje je nekima cilj bio rušenje cijene rada i smanjivanje plaća i Hrvatima i strancima. 

Jedan od agregatora (podaci poznati redakciji) objasnio je zbog čega je u prosincu zabilježen porast strane radne snage. 

- Wolt Hrvatska nam je rekao da dovedemo još 50 novih radnika. Rekli su da im treba radne snage i morali smo dovesti nove ljude, no nije bilo govora oko toga koje moraju biti nacionalnosti. Indirektno, možda, no direktno - ne. Kako bilo, nije lako pronaći domaće dostavljače, a ako ih i pronađete, oni ovaj posao shvaćaju kao privremeni - objasnio je vlasnik obrta.

Splitski dostavljači bjesne: ‘Došlo je 100 Indijaca, bez vozačke! Ruše cijenu rada, jedva živim!; Wolt: Nije istina

Nakon što je vidio da njegovi kolege dovode strane radnike, i sam se odlučio pokušati s tim...

---

image

Splitski radnici Wolta izrazili su nezadovoljstvo novim dovođenjem radnika iz Indije (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix
---

- Lakše je zaposliti domaće ljude, a lakše je i raditi s njima. No, nije ih lako pronaći. Našim ljudima uzimam četiri posto provizije na zaradu, dok se strancima uzima osam. Čuo sam da neki uzimaju 20, neki 50 posto... Ne znam točno, no činjenica je da, kad zaposlite strance, imate puno više stvari o kojima trebate misliti - smještaj, prijevoz, radne dozvole i sl. Jednostavnije je domaćem uzeti četiri posto i ne misliti ni o čemu - istaknuo je on.

Godine su za dostavu važne

Ideja Wolta, smatra, nije bila izbaciti domaće, već dovesti radnu snagu prije početka sezone.

- Problem je nastao s čekanjem odobrenja radnih dozvola. Puno stvari se poklopilo odjednom, a najveći problem je što se predugo čekalo na radne dozvole. Umjesto tri mjeseca čekanja, čekalo se šest mjeseci i još tri mjeseca za vizu. Zapelo je i u našoj državi, ali i u državama iz kojih oni dolaze. 

Stranci koji su nedavno stigli u Split, objašnjava, trebali su doći prije 1. svibnja 2023. godine. 

- To je bila ideja Wolta - da dovede radnike prije početka sezone. Njima je najvažnije da im dostave ne čekaju, da ide brzo i efikasno, pa su prije sezone željeli dovesti novu radnu snagu. 

Još prošle godine je dobio uputu da dovede 50 novih radnika, a to nije bilo lako pronaći. 

---

image

Radnici Wolta u ožujku su prosvjedovali pred Markovim trgom

 

 

Damjan Tadić/Cropix
---

- Svi su na sezoni i rade bolje plaćene poslove. Vidio sam da kolege uzimaju radnike iz Indije, Nepala itd. Odlučio sam zaobići agencije, pa sam stavio oglas na raznim platformama na koji se javilo njih 500. Intervjuirao sam sve preko Zoom sastanka. Njih oko 100 je odustalo, a na kraju sam odabrao 17 ljudi, troje je odustalo, ostalo ih je 14. Od tih 14, sedam njih je već tu, a drugih sedam još čekam... 

Kriteriji koje je uzeo u obzir prilikom zapošljavanja su bili poznavanje engleskog jezika, vozačka dozvola te završena određena razina školovanja. 

- Uzeo sam u obzir i godine osobe jer dostavljanje nije lagan posao, vozi se, u prometu si, a ponekad nosiš teške stvari. I, naravno, gledao sam da se dobro razumijemo, da se s njima može razgovarati - objašnjava on.  

 Dobra iskustva s indijskim radnicima

Konkretno je u njegovoj firmi zaposleno 25 do 30 radnika.

- Od te brojke, njih sedam radi već tri-četiri godine, a sedam je stranaca. Ostali su "leteći", odnosno oni koji malo rade, pa ne rade, otiđu kad dođe sezona i sl. Stranci i lokalni vozači potpuno drugačije gledaju na ovaj posao. Domaći imaju obiteljske i ostale obaveze, dok strani radnici dolaze isključivo da bi zaradili. 

To je još jedna razlika između stranaca i domaćih, a ona nema veze s mentalitetom ljudi, već s algoritmom platforme preko koje se nudi dostava.

- Algoritam aplikacije funkcionira tako da što više radite, imate više posla. Ako ne radite dva dana, manje će vas spajati na dostave nego osobu koja je ta dva dana radila. Njima je najvažnije da sve funkcionira i da narudžbe ne kasne - napomenuo je i dodao kako smatra da čak i oni iz Wolta misle kako je algoritam jednak za sve, no to nije slučaj u praksi. 

U njegovoj firmi su zaposleni Indijci, a smatra ih dobrim radnicima te nije zabilježen nikakav incident. 

---

image

Strani radnici sudjeluju i na  gradnji lapadske obale
 

Božo Radić/Cropix
---

- Nedavno su stigli i ne mogu reći da imam puno iskustva s njima, i sam se prvi put susrećem s ovim. Po ovom što zasad vidim, ljudi su ljubazni, sve im se može objasniti i dobro rade. Kao i svima i u svakom poslu, treba im vremena za adaptaciju na novi život, no nemam nikakvih problema s njima zasad - istaknuo je. 

Što se plaće tiče, objasnio je da im je plaća 840 eura mjesečno. 

- Toliko im piše u ugovoru, a da njih pitate, rekli bi vam da zarade i više od toga. Koliko zarade, toliko dobiju. Oduzima se novac za smještaj, motorno vozilo koje je u najmu, doprinosi te četiri posto provizije. Kod mene imaju pravo na godišnji i na bolovanje. To su moji uvjeti, a što rade moji kolege, to ne znam. 

Odredbe novog Zakona o radu 

Svjestan je da je dio velikog sistema koji ima mnogo razina, no ističe kako je najvažnije "gledati svoja posla". 

- Promet je općenito slabiji u ovim mjesecima te smatram da će s vremenom biti bolje te da nema razloga za brigu. Ne znam što rade drugi, ima raznih priča, no ja radim po pravilima jer se lako "uvaliti" u probleme - zaključio je.

A i zakon pokušava izaći na kraj s platformama krojeći nove odredbe Zakona o radu. 

---

image

Dostavljači Wolta u Splitu, visoke temperature ne jamče i visoku zaradu (ilustracija)

Paun Paunović/Cropix
---

- Vezano za specifičnosti rada putem digitalnih radnih platformi, posebno ističemo kako su 1. siječnja 2024. stupile na snagu nove odredbe Zakona o radu koje u cijelosti uređuju novi oblik rada.

Između ostalog, propisano je da u slučaju kada je agregator (posrednik) radniku poslodavac, digitalna radna platforma solidarno odgovara za obveze koje taj agregator, kao njezin posrednik na tržištu, ima prema radniku kojeg zapošljava. Također, kao najteži prekršaj za koji je propisana visoka novčana kazna predviđen je slučaj kada, pri obavljanju poslova posredovanja za platformu, agregator radniku naplati naknadu za posredovanje. S obzirom na to da se glede uređenja rada putem digitalnih radnih platformi radi o novoj materiji Zakona o radu, predviđeno je prijelazno razdoblje od šest mjeseci u kojem su ciljani poslodavci dužni uskladiti svoje poslovanje s novim zakonskim odredbama - poručili su iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.  

 Hrabri iskorak hrvatskog pravosuđa

A najavili su i novi informacijski sustav JEER kojim će se voditi evidencija poslodavaca. 

- Paralelno sa stupanjem na snagu novih zakonskih odredbi, doneseni su i određeni podzakonski propisi koji su u tehničkom smislu omogućili nadzor nad obavljanjem rada putem digitalnih radnih platformi. Konkretno, počevši od siječnja 2024. godine uspostavlja se novi informacijski sustav Jedinstvena elektronička evidencija rada (JEER), putem kojega će se voditi evidencija svih poslodavaca koji posluju preko digitalnih radnih platformi (dakle, Registar platformi i agregatora).

Osnovna funkcija tog informacijskog sustava, objašnjavaju iz ministarstva, ogleda se u mogućnosti učinkovitog nadzora nadležnih inspekcija nad radom poslodavaca koji posluju korištenjem digitalnih radnih platformi.

 ---

image

Dostavljači Wolta u Splitu, visoke temperature ne jamče i visoku zaradu (ilustracija)

Paun Paunović/Cropix
---

- Naime, pored registra, novi informacijski sustav sadržavat će i podatke o pokazateljima opsega rada. Set podataka koje će sadržavati novi informacijski sustav odnosi se upravo na one podatke putem kojih se mogu pratiti pokazatelji opsega ovog novog oblika rada, dakle: broj radnika i drugih fizičkih osoba koje rad obavljaju korištenjem digitalne radne platforme, vrste ugovornih odnosa na temelju kojih takav rad obavljaju, vrijeme i lokacije obavljanja poslova, čak i isplate koje platforme vrše svojim agregatorima.

Dodali su kako je jasno da se Republika Hrvatska, koja je k tome po ovome prva u Europskoj uniji, "ozbiljno uhvatila u koštac sa svim neprihvatljivim pojavnostima na tržištu platformskog rada, čime će ubuduće ovim radnicima na učinkovit način biti osigurani dostojanstveni uvjeti rada".

---

image

 Katarina Peović: Cijena radne snage srušena je upravo prema potrebama kapitala, ‘poduzetnika‘, srednjeklasne buržoazije kojima je svejedno rade li za njih domaći ili stranci samo dok je cijena radne snage bagatelna

Lucija Očko/Cropix
---

---

Katarina Peović: Hrvatskoj ne manjka radnika, nego je rad slabo plaćen

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte, istaknula je kako smatra da "nije istina da ‘nedostaje radnika‘, već da je "činjenica da je rad u Hrvatskoj nedovoljno plaćen".

- Ti koji "nedostaju" su 17,6 posto radnosposobnih koji su otišli iz Hrvatske, jer s plaćama koje su tri puta niže od EU prosjeka (!) ne mogu ostvariti temeljne potrebe u Hrvatskoj, osnovati obitelj, osigurati krov nad glavom. Postoje mnogi sektori gdje i danas ima domaćih radnika, ali poslodavci radije dovode strane koji su spremni raditi za manje iznose, bez radnog vremena, a tretira ih se praktički kao roblje, bez temeljnih radničkih prava - napisala je. 

Istaknula je kako je "cijena radne snage srušena upravo prema potrebama kapitala, ‘poduzetnika‘, srednjeklasne buržoazije kojima je svejedno rade li za njih domaći ili stranci samo dok je cijena radne snage bagatelna".

- Upravo pod lobiranjem onih koji se danas pretvaraju u lažne humaniste nehumani radni odnosi nametnuti su kao jedini mogući, pa kome oni ne odgovaraju - neka pakuje. Auf wiedersehen! Domaći radnici - dostavljači Wolta, Bolta, Ubera i danas žele raditi taj posao, ali platforme zapošljavaju radije strance, jer njih zapošljavaju putem agregatora koji strance često dovode u Hrvatsku za određeni iznos koji se kreće čak do 10 tisuća eura, a koji onda stranci otplaćuju svojim radom. Agregatori - posrednici za zapošljavanje stranih radnika te radnike smještaju u nehumane, nehigijenske životne uvjete, u prostorije bez grijanja koje ne zadovoljavaju niti osnovne kriterije koji su propisani, recimo, za smještaj sezonaca. A jedini motiv poslodavca je niža cijena radne snage - ističe te u nastavku piše o tome kako Vlada RH "zdušno asistira vrlim poduzetnicima". 

- Tako smo došli do toga da se samo u prvoj godini nakon izmjena Zakona o strancima, 2022. godine izdalo 20 tisuća dozvola više nego 2021., a brojevi su se samo eksponencijalno povećavali. Prema podacima MUP-a, u RH je tijekom 2022. na temelju dozvola za boravak i rad radio ukupno 124.121 radnik iz trećih zemalja. Procjena je da je do kraja 2023. izdano 180 tisuća radnih dozvola, što je najveće povećanje (za 56 tisuća) od kada su kvote ukinute. U onim zanimanjima koja su pak deficitarna - test tržišta rada se niti ne provodi - navodi. 

Što se tiče brojeva na području Splitsko-dalmatinske županije, PU splitsko-dalmatinska izdala je 19.905 dozvola za boravak i rad za državljane trećih zemalja od 1. siječnja 2023. godine do kraja prosinca. U prethodnim mjesecima, odnosno u razdoblju od 1. listopada do danas izdana je 3751 dozvola za boravak i rad.

Prema državljanstvu stranaca u istom razdoblju najviše dozvola izdano je državljanima Bosne i Hercegovine (874), Nepala (719), Bangladeša (474), Indije (333), Sjeverne Makedonije (212) i Filipina (151).

Nadalje, Peović piše kako je cijena radne snage srušena u sektoru građevine (paradoksalno u sektoru u kojem se ostvaruju golemi profiti) te u uslužnim djelatnostima, sektorima njege i brige za starije i nemoćne.

 - Vlada je čak omogućila da se i službenici i namještenici zapošljavaju iz trećih zemalja, ako poznaju latinično pismo i hrvatski jezik - što je prije svega potaknuto činjenicom da službenici i namještenici, čemu smo svi svjedočili tijekom nedavnog štrajka - imaju sramotno niske plaće s kojima se ne može živjeti. Nikakvog manjka radne snage nema - već nema dostojanstvenih plaća, nema uvjeta da se radnici zapošljavaju u tom sektoru. Te poslove hrvatski radnici ne mogu raditi jer ne mogu zadovoljiti temeljne potrebe s plaćom koja je donedavno iznosila jedva 700 eura, a koju će sada Vlada velikodušno dignuti na jedva 1000 eura - iznos minimalne plaće u Sloveniji. Vlada odbija značajnije dignuti plaće domaćim radnicima - odlučujući držati nisku cijenu radne snage, kako u javnom, tako i privatnom sektoru. 

- Oni kojima "nedostaje radna snaga" su uglavnom oni koji bi željeli da im netko radi na kući, postavlja krov, vozi dostave, vozi taksi i slično - ali naravno - po bagatelnim cijenama i bez da se interesiraju za njihove životne uvjete. Nije čudno da danas svjedočimo lažnom humanizmu poslovično nehumanih tržišnih fundamentalista i srednjeklasne buržoazije - napisala je, kriveći Vladu koja, smatra, pogoduje novoj generaciji "poduzetnika" u koju su "uključeni i sinovi visoko pozicioniranih državnih dužnosnika, istaknutih HDZ-ovaca i HSLS-ovaca koji u ovoj situaciji nereguliranih radnih uvjeta “love u mutnom” zarađujući ogromne cifre". 

- Treba osuditi nasilje, ali i lažne humaniste koji de facto likuju nad domaćim potlačenim ili iseljenim radništvom - poručujući im - "ako nećeš ti - ima tko će" - zaključila je među ostalim. 

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Božo Radić/Cropix Lucija Očko/Cropix Lucija Očko/Cropix Jakov Prkić/Cropix Paun Paunović/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Strani dostavljači raduju agregatore, ali zabrinjavaju domaće dostavljače. Indijski dostavljači Wolta ovo ljeto u Splitu
 

Damjan Tadić/Cropix

Prosvjed radnika Glova, Bolt, Ubera i ostalih za izmjenu Zakona o radu u segmentu rada na digitalnim platformama

 

 

Damjan Tadić/Cropix

Radnici Wolta u ožujku su prosvjedovali pred Markovim trgom

 

 

Božo Radić/Cropix

Strani radnici sudjeluju i na  gradnji lapadske obale
 

Lucija Očko/Cropix

 Katarina Peović: Cijena radne snage srušena je upravo prema potrebama kapitala, ‘poduzetnika‘, srednjeklasne buržoazije kojima je svejedno rade li za njih domaći ili stranci samo dok je cijena radne snage bagatelna

Lucija Očko/Cropix

Nekima strani radnici smetaju i dok se zabavljaju, kao na dočeku nove godine u Zagrebu

Jakov Prkić/Cropix

Splitski radnici Wolta izrazili su nezadovoljstvo novim dovođenjem radnika iz Indije (ilustracija)

Paun Paunović/Cropix

Dostavljači Wolta u Splitu, visoke temperature ne jamče i visoku zaradu (ilustracija)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-dostavljaci-nezadovoljni-novim-stranim-radnicima-posrednik-lakse-je-raditi-s-domacima-no-nije-ih-lako-naci-1353454 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10122ffe2d1256e30950145a27bc748a5b74d777 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+dostavlja%C4%8Di+nezadovoljni+novim+stranim+radnicima%3B+Posrednik%3A+Lak%C5%A1e+je+raditi+s+doma%C4%87ima%2C+no+nije+ih+lako+na%C4%87i&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-dostavljaci-nezadovoljni-novim-stranim-radnicima-posrednik-lakse-je-raditi-s-domacima-no-nije-ih-lako-naci-1353454 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-dostavljaci-nezadovoljni-novim-stranim-radnicima-posrednik-lakse-je-raditi-s-domacima-no-nije-ih-lako-naci-1353454 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => digitalne platforme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitdigitalne platforme

Splitski dostavljači nezadovoljni novim stranim radnicima; Posrednik: Lakše je raditi s domaćima, no nije ih lako naći

Piše Lucija Vujnović
8. siječnja 2024. - 08:02
Strani dostavljači raduju agregatore, ali zabrinjavaju domaće dostavljače. Indijski dostavljači Wolta ovo ljeto u Splitu  Joško Šupić/Cropix

Sustav digitalnih platformi za dostavu mogao bi se usporediti s piramidom zdrave prehrane u kojoj su na dnu korisnici i dostavljači, pa agregatori, odnosno posrednici, zatim država... 

U Hrvatskoj na dostavi hrane i drugih potrepština rade Wolt, Glovo i Bolt. 

Kako je to već uobičajeno, svatko ima svoju stranu priče. Splitski dostavljači nisu skrivali nezadovoljstvo trenutnim stanjem, navodeći kako su pojedine platforme za dostavu hrane, umjesto božićnice, radnike odlučili "počastiti" dodatnim radnicima iz Indije koji su, po njihovu mišljenju, nepotrebni u ovim zimskim mjesecima kad je posla ionako manje. Naime, tvrde da nemaju ništa protiv stranih radnika, ali ovdje je nekima cilj bio rušenje cijene rada i smanjivanje plaća i Hrvatima i strancima. 

Jedan od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:54