StoryEditorOCM
Splitšta je tu zakonito?

Splitska arhitektica ‘popljucala‘ investitore grandioznog projekta: ‘Iz koje selendre moraš bit da si ovakav kauboj?!‘

Piše Lucija Vujnović
6. listopada 2023. - 11:02

Od samih početaka projekta izgradnje garažno-poslovnog kompleksa Small Mall građani negoduju. Nakon što su bagerom sravnali sa zemljom jedno od najvećih stabala u Splitu, investitori su poslali poruku da ne mare ni za što osim za provedbu svojih namjera, a to potvrđuju i dojave frustriranih sugrađana koji redovito šalju nove vijesti s gradilišta. 

Ni arhitektica Mariana Bucat nije ravnodušna po pitanju realizacije ovog kontroverznog projekta, a svoju ljutnju jasno je izrazila i putem društvenih mreža. 

- Jučer je u Riječku stiglo pisamce od Ibrice. Ibrica ili netko njegov je neovlašteno zalijepio A4 papire na mjesta koja za to nisu predviđena. Na tim papirima je pisao kako bismo mi njih „trebali obavijestiti o našim posebnim potrebama“. Znači da bi, kad osobi zatreba, ne daj Bože, Hitna pomoć, najprije ta osoba trebala nazvati Ibricu - da otvori kapiju. Čak i kad to ne bi bilo potpuno suludo, nije napisao kontakt. Ipak, nabavila sam njegov mail pa ako tko hoće iznijeti Ibrici svoju posebnu potrebu, neka mi se javi da mu dam mail. Nije u redu da stavljam kontakt javno, pa da ga random ljudi bez veze uznemiravaju - napisala je. 

image

Small Mall

Mariana Bucat/

Nema ni parkinga, a stanarima se pišu i kazne. 

image

Small Mall

Čitateljica Sd/

Tu je još nepravilnosti, a osvrnula se i na uništavanja grmlja i stabala oko gradilišta.

- Danas su Parkovi i i nasadi obrstili grmlje i stabla u Riječkoj. Imajući u vidu da su javna ustanova, tj. ustanova koja radi u interesu javnosti, a javnost smo mi, danas sam Parkove i nasade priupitala tko im je naložio rečeno obršćavanje. Naime, obršćavanje NIJE bilo u našem interesu jer su pojedinačne krošnje postale asimetrične, pa bi stabla mogla pasti na naše kuće, a u pojedinim presjecima je sasvim ukinuta prijeko potrebna hladovina. Dobijem li odgovor, podijelit ću ga s FB drugaricama i drugarima. Ako su to napravili radi Small Malla, onda bi Small Mall trebao to platiti. Javnost nije humanitarna ustanova za austrijsko – pakistanske neimare - piše Mariana.

image

Small Mall

Mariana Bucat/

- Što će biti sutra? Za pretpostaviti je da će se pod naslovom zemljanih radova, a u stvarnosti arheoloških iskopavanja, usput obaviti šumarski radovi. Naime, slijedeće bi mogla biti sječa stabala kod Istarske 7. Otvaram kladionicu - frustrirano postavlja pitanje koje muči mnoge - što ćemo još doživjeti? 

A uništena stabla je također dokumentirala na svom profilu. 

- Netko će pomisliti da su noćas ovuda prolazili mladi pijani Englezi. Ne, u blizini je gradilište Small mall. Iz koje šume, iz koje selendre moraš bit da si ovakav kauboj!?

No, nažalost, ni to nije sve. Radnici ne nose zaštitnu opremu, alata je svugdje.

image

Small Mall

Mariana Bucat/
image

Small Mall

Mariana Bucat/

A Mariana ističe kako su to samo neke od nepravilnosti koje se tu zbivaju, a sve je prijavila i Građevinskoj inspekciji i drugim inspekcijama koje prenosimo u cijelosti. 

- Sjeverni dio Riječke ulice, od križanja s Vukovarskom do križanja s Istarskom u Splitu danas se pregrađivao s fiksnom ogradom na udaljenosti od 2,50 – 3,00 m od granica privatnih parcela! Ovakvo ograđivanje je suprotno Prometnom elaboratu oznake T. D. 01-23 izrađenom u Projektnom birou Damjanić d.o.o. U elaboratu je predviđena širina ostatka javne prometne površine od 1,60 m. Danas je ostavljen nešto širi koridor. To znači da bi investitor morao dati izmijeniti Prometni elaborat. Opisanu nepravilnost prijavljujem Upravnom odjelu za komunalne poslove Grada Splita, dalje Upravnom odjelu.

Ostalim tijelima s javnim ovlastima prijavljujem Upravni odjel, kao i Bojana Ivoševića i Ivicu Puljka koji izdaju naređenja na temelju kojih se građani zastrašuju, prijeti im se i konačno, na temelju kojih radnici Texo Moliora d.o.o., izvođača koji radi za tvrtku Small Mall d.o.o., tobožnjeg investitora, izravno ugrožavaju sigurnost velikog broja građana i njihove imovine. Dalje je obrazloženje, a u attachmentu su dokazi - fotografije Riječke od jučer i danas raznih autora, kao i dijelovi citiranog elaborata.

Gore citirani elaborat Grad je očigledno odobrio. To znači da je Grad odobrio sužavanje ulice koja napaja sveukupno četiri stambeno - poslovna bloka s dvosmjernim prometom i to je dopustio širinu od 1,60 m. S takvim odobrenjem Grad je odobrio da se za sveukupno 4 zgrade u kojima stanuje preko 100 ljudi potpuno onemogući dostupnost zgrada osobnim vozilima, vatrogascima, hitnoj pomoći, bilo kome s vozilom. Pri tome, ovo je JEDINI kolni pristup tim zgradama.  

Lijepo vas molim, poduzmite potrebne radnje kako bi se spriječilo daljnje djelovanje Grada koje je opasno po život velikog broja građana.

Nadalje, predstavnici investitora su neovlašteno zalijepili A4 papire na mjesta koja za to nisu predviđena. Na tim papirima piše kako bismo mi njih trebali obavijestiti o našim posebnim potrebama. Znači da bi, kad osobi zatreba, ne daj Bože, Hitna pomoć, najprije trebalo nazvati ovoga Ibricu. Čak i kad to ne bi bilo potpuno suludo, nisu napisali kontakt broj. Ipak, kako biste mogli i njih kontaktirati, bilo kao svjedoke, bilo kao optužene ili one kojima ćete naplatiti kaznu, ili s nekom svojom posebnom potreebom.

Sve ostale nezakonitosti kojih u konkretnom slučaju ima puno više nego zakonitosti, odnosno – jako je teško pronaći ovdje išta zakonito, su prijavljene Građevinskoj inspekciji i drugim inspekcija i predmet su posebnih postupaka.

A njezino mišljenje dijele mnogi drugi građani, a hoće li netko reagirati na njezine upite - otkrijte u nastavku ove predivne splitske priče. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:34