stdClass Object ( [id] => 625876 [title] => 'Split parking' dobio 'zeleno svjetlo' za provedbu projekta: izgradnjom novih garaža dobit će se ukupno 2305 parkirališnih mjesta [alias] => split-parking-dobio-zeleno-svjetlo-za-provedbu-projekta-izgradnjom-novih-garaza-dobit-ce-se-ukupno-2305-parkiralisnih-mjesta [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

16:37 - Točka Prijedlog zaključka o subvencioniranju usluge parkiranja stanara konzervatorske zone zaštite "A” nakon rasprave je povučena s dnevnog reda s obzirom na primjedbe vijećnika i nedorečenih podataka koji će se onda detaljno pripremiti za iduće zasjedanje.

Prihvaćena je inicijativa Tonća Blaževića po pitanju izmjene Odluke o komunalnom doprinosu za koju će se pokrenuti procedura i napraviti sve potrebne detaljne analize.

Sjednica je završila oko 16.30 sati.

15:49 - Vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja “Split parkingu” za provedbu projekta izgradnje javnih parkirališta te sanacije postojećih.

Kako je vijećnike izvijestio Marko Bartulić, direktor ove gradske tvrtke, radi se golemom projektu izgradnje osam novih i sanacije isto toliko javnih garaža na području grada.

Izgradnjom novih garaža dobit će se ukupno 2305 parkirališnih mjesta, a ukupna vrijednost investicije je skoro 102 milijuna kuna. Što se tiče sanacije postojećih osam garaža, vrijednost investicije je 21 milijun kuna.

U prvoj fazi gradile bi se četiri nove garaže s 1277 parkirališnih mjesta vrijedne 68 milijuna kuna, dok bi u sanaciju išlo njih šest, čija je vrijednost 17,9 milijuna kuna.

13:50 - Na izvještaju o izvršenju proračuna, povela se kraća rasprava oko načina ubiranja gradskog novca. Tonći Blažević je podsjetio na obećanje gradonačelnika o smanjenju prireza od sljedeće godine. Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća iz redova HGS-a upozorio je da oko 70 štekata na javnoj površini nema ugovor i da ti novci nisu zavedeni.

Osim toga, vijećnik Pametnog Jakov Prkić je pitao kako je moguće da se Javnoj ustanovi 'sakrije' pet milijuna kuna od vlastitih sredstava i da se ona ne prikažu.

U ime Kluba vijećnika stranke Pametno, Marijana Puljak je navela kako je sam izvještaj niske razine kvalitete.

- Kada ćemo dobiti priliku da izvještaje vidimo u Excelu ili nekom drugom tabličnom kalkulatoru kako bi ga mogli lakše analizirati? Opet nema projekcija ostvarenja proračuna do kraja godine i time realne ocjene konačnog proračuna 2019., jer su ostvarena izrazito značajna odstupanja u strukturi i obimu proračuna - kazala je Puljak te dodala da je dokument jako teško pratiti jer se vidi da su do 30. lipnja bile dvije preraspodjele sredstava - za sanaciju Marjana u ožujku 2,2 milijuna kuna te za privremeni kolodvor na Kopilici u travnju četiri milijuna.

- Da bi građanima bilo jasnije, tim preraspodjelama skidani su iznosi s raznih stavaka u proračunu da bi se osigurala sredstva za ove projekte - kazala je o samoj formi.

U sadržajnom dijelu, navela je, izvještaj također ne može dobiti prolaznu ocjenu zbog loše razine ostvarenja proračuna, što se posebno odnosi na stavke proračuna koji trebaju donositi bolji kvalitet života i razvoj Grada.

- Tu se vidi politika "daj nam danas", za plaće, hladni pogon, "mava ne mava" pristup. Izvršenje proračuna više sliči na dobar harač, jer je najbolje ostvarenje u prihodima od harača, čitaj fiskalnih i parafiskalnih prihoda (porezi, prirezi, pristojbe) gdje su porezni prihodi u prvom polugodištu realizirani sa 57,3 posto što je u odnosu na proteklo razdoblje više za 15,8 milijuna kuna.

Od toga je samo porez i prirez od nesamostalnog rada uprihodovan sa 13,7 milijuna kuna više nego u istom polugodištu prošle godine - navodi Puljak.

Na koncu je naglasila kako, ova vlast "radi dobro na razini Grada ono što radi i na razini države, zahvaća u džep građana, diže prireze, ubire poreze, a tako prikupljen novac slabo ulaže u kvalitetu života građana i razvoj grada o čemu mogu svjedočiti sami građani Splita - ustvrdila je Puljak.

12:50 - Raspravljalo se i o Prijedlogu o davanju suglasnosti na sklapanje Ugovora o partnerstvu na projektu “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Kaštela-Trogir". Sanija Mardešića je zanimala eventualna penalizacija ako projekt ne bude završen u roku, a slično je pitanje postavio i Goran Kotur (SDP) kojega je još zanimalo što se radilo od 2017. godine kada je projekt već bio spreman te hoće li doći do poskupljenja vode.
Na pitanja je odgovorio Tomislav Šuta, direktor “Vodovoda i kanalizacije”.

-U projektu Aglomeracije Kaštela-Trogir Grad Split daje suglasnost zbog dijela koji se odnosi na Mjesni odbor Slatine. Projekt su odobrili Jaspersi, pa je potrebno prije dodjele sredstava potpisati i ove partnerske ugovore. Mogu izvijestiti da je javna nabava u fazi provedbe, te se sve čini da se ne dogodi nekakav propust u tom dijelu. Rok je predvišen do 31.prosinca 2023. godine. Mi smo u sve dokumente stavili taj rok završetka, a EU direktiva omogućuje faziranje projekata ako ne budu završeni na vrijeme. Država stoji iza ovog projekta i participira s 278 milijuna kuna, s tim da su prihvatljvi troškovi u iznosu od cca milijardu kuna. Što se tiče cijene vode, ona je drefiniran studijom izvodljivosti i mi ćemo je se držati - obrazložio je Šuta.

Prijedlog je prošao s 22 glasa za i dva suzdržana.

12:20 - Gradski vijećnici su usvojili prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove "Športski objekti" prema kojoj bi ta gradska ustanova preuzela četiri teniska terena na Baterijama za potrebe Teniskog kluba Split. Pročelnik Mate Omazić u uvodnom obrazloženju je naveo kako na sadašnjim teniskim terenima trenira sve više djece, a kapacitet centra nije dovoljan da zadovolji njihove potrebe.

U raspravi koja je uslijedila javio se. između ostalih, i Ante Zoričić.

-Osoba koja će upravljati terenima iz "Športskih objekata" ne smije biti nepoštena. Tereni moraju biti opće dobro. Predlažem da se kategoriziraju osobe koje će ih koristiti, na vrhunske sportaše, rekreativce kojima treba dati povoljnu cijenu i na trenere kojima bi se najviše naplaćivalo. Predlažem da se zaduži Javna ustanova “Športski objekti” da izradi web stranicu na kojoj će biti podaci o svim rezerviranim terminima u kojima će biti naznačena kategorija korisnika - radi li se o rekreativcu, treneru ili žitelju kotara, a nadzor toga bi trebao obavljati Gradski kotar Bačvice - navodi Zoričić.

Blažević je podržao inicijativu, ali je istaknuo problem sportskog kompleksa u Žrnovnici.

-Ima tih malih lokalnih šerifa koji su zapasali svoja lena - kaže Blažević.

Jakov Prkić je kazao kako je zabrinut hoće li isti broj djelatnika Javne ustanove to moći održavati, jer su dvije lokacije poprilično udaljene.

-Ne bi bilo loše ako ima koje parkiralište u blizini pa da ga damo na upravljanje Javnoj ustanovi. Šteta bi bilo ne dati. Ja očekujem nove zaposlenike - kazao je, a s njim bojazan po pitanju novih zapošljavanja dijeli i Zoričić.
Srđan Gjurković je naveo kako ga zanima situacija s preuzimanjem bazena Poška koje bi također preuzela JU “Športski objekti”.

-Nakon preuzimanja tih bazena, nadam se da se rade planovi ulaganja. Moja je ideja da se pokrenu radnje kako bi se taj bazen mogao zatvoriti i koristiti tijekom zime. Pokrećem inicijativu da se za to napravi jedna dobra analiza - kazao je.

Na kraju rasprave je pročelnik Omazić kazao kako zahvaljuje inicijativi Zoričića po pitanju rasporeda termina.

-Po pitanju Poška, radimo analizu projekcije troškova, potrebna su značajna ulaganja u infrastrukturu koja je loša.

održavam vaš prijedlog, uskoro bi i drugi bazeni trebali dobilti balone - navodi pročelnik.

Na kraju je još usvojen zaključak da se zadužuje Javna ustanova “Športski objekti” da na web stranici objavi i redovito ažurira pregled korištenja termina za sve korisnike teniskih terena u sklopu Športsko-rekreacijskog centra “Bačvice”. Od 27 nazočnih vijećnika, za taj zaključak je glasalo njih 24.

11:10 - Grad Split će dobiti cca 130 karata za predstojeću utakmicu Hrvatska-Mađarska koja se igra 10. listopada na Poljudu. Po dvije besplatne karte dobit će na ime i prezime vijećnici, direktori komunalnih poduzeća i pročelnici gradskih službi. Radi se o uobičajenoj praksi HNS-a da domaćinu podijeli određen broj besplatnih ulaznica. O njihovoj odluci vijećnike je izvijestio Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti 

 

9:50 -  Krenula su vijećnička pitanja. Prvi se javio Jakov Prkić pozvavši se na Poslovnik Gradskog vijeća prema kojem se  odgovori na vijećnička pitanja moraju dobiti u roku od 30 dana nakon upita. Ponovio je pitanje s 21. sjednice, kada je pitao zašto Grad ne sufinancira pokaznu kartu za đake koji se bave nekim drugim aktivnostima osim sportskih. Smatra da se tu radi o diskriminaciji jer neka djeca plaćaju 60, a nekai 130 kuna.

 

Pročelnik Mate Omazić je najavio kako će se prijedlog razmotriti i za druge aktivnosti osim sportskih.Mariju Čizmić zanimala je dinamika radova uređenja trga na Šperunu, odnosno ima li problema prilikom njihovog izvođenja i kada će biti gotovi.

- Na inicijativu kotara Varoš pristupilo se uređenju trga na Šperunu. Pripremali smo početak radova prije ljeta, ali zbog traženja ugostitelja odlučili smo u dogovoru s vijećnicima kotara odgoditi radove koji su počeli 16. rujna. Radi se o investiciji od 1,3 milijuna kuna bez PDV-a. Osim uređenje trga, bit će uređene i Tomća stine. Područje će biti obloženo u novi kamen, klupe, posadit će se šest stabala. Radovi bi trebali biti kompletno zvršiti 16. studenog - odgovorio je Jurica Vojnović, pročelnik za izgradnju.

Kristina Vidan iz Pametnog ponovo je postavila pitanje vezano za zid u Bračkoj ulici koji prijeti prometnici.
Damir Ordulj, pročelnik za komunalu odgovorio joj je kako će njegova služba učiniti sve da zid uđe u investicijski plan održavanja za iduću godinu.

- Za to treba izraditi projektnu dokumentaciju, raspisati javni natječaj i sve što zakonska procedura nalaže. Ne može se ići u sanaciju bez projektne dokumentacije. To ćemo napraviti što prije kad osiguramo sredstva - odgvorio je Ordulj.

-Tko je isplanirao održavanje ceste prije nego je osigurao njezinu sigurnost? To je nečiji propust, a ne vidim razlog zašto se ne bi ovo riješilo po hitnoj proceduri kroz rebalans proračuna - podvukla je Vidan nezadovoljna odgovorom.

Duju Sučića (HDZ) zanimalo je kako teku radovi rekonstrukcije Vukovarske ulice, na što mu je pročelnik Ordulj odgovorio kako se oni odvijaju prema planu i bit će gotovi deset dana prije roka. Planira se, najavljujem na isti ovakav način kroz investicijsko održavanje rekonstruirati Starčevićevu, raskrižje  Matoševe i Gajeve ulice te Put Trstenika.

Sanija Mardešića iz Pametnog zanimalo je kada će se konačno dovršiti uređenje žnjanskog platoa.

- Većina građana ne vjeruje da će se tamo ikad išta urediti. Ako se sljedeće godine plato ne uredi, može se dogoditi da cijelo područje ponovno bude zapušteno - navodi.

Odgovorio mu je gradonačelnik Krstulović Opara:

- Tvrtka Spalatum DMC je zatražila koncesiju od Županije. Nema nereda među koncesionarima, jer su oni regulirani, a nered je vladao prije. Županija s akcijom Pomorsko je dobro postupno uvodi red. Brojni građani svjedoče da je uređenje gradskih plaža na zadovoljavajućoj razini. Ove godine nije bilo nelegalnog izlijevanja fekalija iz kafića. Nikada se više bezvlašće i nered neće dogoditi. I ja jedva čekam DPU Žnjana koji postao osnov za uređenje. Krenulo je projektiranje koje mora biti dovršeno nadam se do kraja godine, a tada će biti napravljen precizan terminski plan. Do sljedeće godine kreće izgradnja šetnice, a veći zahvati će trajati duže. Govorimo o 100 tisuća kvadrata, što je ogromno područje - odgovorio je gradonačelnik.

Hoće li ulica Put sv. Lovre konačno dobiti ogradu i kada i hoće li biti u jednosmjernom režimu, zanimalo je Marijanu Puljak iz Pametnog referirajući se na nedavnu nesreću gdje je poginula žena.

- Ova dvosmjerna ulica, u stvarnosti je uski „kozji put“ koji prolazi ispod župne crkve, uz dječji vrtić i na tom dijelu nema ogradu koja bi bila zapriječila ovakvu nesreću. Planirate li je pretvoriti u jednosmjernu ulicu? Molim vas detaljan izvještaj o statusu realizacije Lovrinačke ulice do njenog spoja na Bračku ulicu, kao i o statusu Bračke ulice od budućeg spoja s Lovrinačkom ulicom.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela je odgovorio kako je to trenutno jedina cesta na tom području i ne može biti u jednosmjernom režimu. Nova prometnica duljine oko 100 metara bi se najvjerojatnije izgradila tijekom sljedeće godine, a trenutno se radi na izvlaštenju. Što se tiče ograde, rekao je kako će se ona će se riješiti prilikom rekonstrukcije te ceste u sklopu kompletne opreme.

- Lovrinačka je veliki projekt, radimo na spoju te ulice s Bračkom. Većina imovinsko-pravnih odnosa je riješeno, ali ima još puno posla, i financijski i vremenski. Nadamo se kako ćemo do kraja godine imati konkretnije podatke i hodograme - odgovorio je Vela.

Vojnović je nadopunio da je važna još ulica Put Žnjana za koju su počeli postupci izvlaštenja, te je izabran projektant za izradu glavnog projekta, te se ide prema građevinskoj dozvoli.

Srđana Gjurkovića (HNS) zanimalo je što je s inicijativom da se promjene linije javnog gradskog prijevoza kako bi se brže došlo do nekih objekata a da se izbjegnu gužve u trajektnoj luci?

Gradonačelnik Krstulović Opara mu je odgovorio da je jedna od točaka zadnjih sjednica Skupštine “Prometa” bila upravo izmjena gradskih linija.

- Na tome se radi, pogotovo po pitanju smanjenja prometa kroz gradsku luku. Glede povezivanja studentskih domova, napravljeni su ozbiljni iskoraci, planirano je da se linija broj 17 skrati i da nakon Poljuda krene direktno u Zrinjsko-frankopansku ulicu, a mijenjala bi se trasa i linije broj osam. Plan je dio linija preusmjeriti na Vukovarsku. Mijenjat će se i trasa “devetke”, koja bi prometovala do teatra. Imamo sada nove autobuse, ali vozača je sve manje, tako da će biti problem s realizacijom dodatnih linija - odgovorio mu je poteštat.

Od 38.000 stabala koliko je posječeno na Marjanu, koliko ih je doznačeno sukladno zakonu, zanimalo je Gorana Kotura (SDP).

- Dobit ćete odgovor čim primim izviješće stručnog nadzora -odgovorio mu je Krstulović Opara.

Antu Zoričića zanimalo je kako se zove osoba koja usklađuje semafore u Gradu Splitu zbog, kako kaže, crvenog vala u Poljičkoj?

- Dobit ćete odgovore pismeno. Moj prethodnik Damir Babić vodi odsjek komunalnih poslova.

- Mene zanima ime osobe koja štima semafore, to sigurno nije Damir Babić. Sumnjam da se to namjerno radi - kazao je Zoričić.

9:20 - Počela je 27. sjednica Gradskog vijeća čiji dnevni red sadrži 18 točaka. Na početku zasjedanja predsjednik Vijeća Igor Stanišić je ustvrdio da je na sjednici nazočno 26 od 35 vijećnika, a opravdano su odsutni Ante Čikotić, Joško Markić i Natalija Tafra Bazina.

Tonči Blažević (HSLS) tražio je dopunu dnevnog reda vezano za izmjenu odluke o komunalnom doprinosu za četvrtu i petu zonu grada. Zbog toga je Petar Škorić (HDZ) tražio pauzu od pet minuta kako bi se klubovi stranaka dogovorili oko tog prijedloga.

Dopunu je tražio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izvijestio vijećnike da je na njihovo traženje na jednoj od prošlih sjednica pripremljen materijal oko stanja vlasništva zemljišta na parceli gdje bi se trebao graditi centar Small Mall. Na to je Jakov Prkić iz Pametnog tražio da se ta točka prebaci za sljedeću sjednicu kako bi se mogla detaljno proučiti što je poteštat prihvatio.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sjednica u Banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-10-01 09:34:52 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-10-01 16:47:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-10-01 16:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8925 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/10/01/SD Portal/11366814.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1306" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38576640 Threads: 5 Questions: 7110139062 Slow queries: 3304278 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608672438 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/split-parking-dobio-zeleno-svjetlo-za-provedbu-projekta-izgradnjom-novih-garaza-dobit-ce-se-ukupno-2305-parkiralisnih-mjesta-625876 [printLink] => /split/split-parking-dobio-zeleno-svjetlo-za-provedbu-projekta-izgradnjom-novih-garaza-dobit-ce-se-ukupno-2305-parkiralisnih-mjesta-625876?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236414 [name] => Gradsko vijeće Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece-splita [link] => /tag/gradsko-vijece-splita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 395361 [name] => split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 426375 [name] => Banovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banovina [link] => /tag/banovina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sjednica u Banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Split parking' dobio 'zeleno svjetlo' za provedbu projekta: izgradnjom novih garaža dobit će se ukupno 2305 parkirališnih mjesta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/01/SD Portal/11366814.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/01/SD Portal/11366814.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

16:37 - Točka Prijedlog zaključka o subvencioniranju usluge parkiranja stanara konzervatorske zone zaštite "A” nakon rasprave je povučena s dnevnog reda s obzirom na primjedbe vijećnika i nedorečenih podataka koji će se onda detaljno pripremiti za iduće zasjedanje.

Prihvaćena je inicijativa Tonća Blaževića po pitanju izmjene Odluke o komunalnom doprinosu za koju će se pokrenuti procedura i napraviti sve potrebne detaljne analize.

Sjednica je završila oko 16.30 sati.

15:49 - Vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja “Split parkingu” za provedbu projekta izgradnje javnih parkirališta te sanacije postojećih.

Kako je vijećnike izvijestio Marko Bartulić, direktor ove gradske tvrtke, radi se golemom projektu izgradnje osam novih i sanacije isto toliko javnih garaža na području grada.

Izgradnjom novih garaža dobit će se ukupno 2305 parkirališnih mjesta, a ukupna vrijednost investicije je skoro 102 milijuna kuna. Što se tiče sanacije postojećih osam garaža, vrijednost investicije je 21 milijun kuna.

U prvoj fazi gradile bi se četiri nove garaže s 1277 parkirališnih mjesta vrijedne 68 milijuna kuna, dok bi u sanaciju išlo njih šest, čija je vrijednost 17,9 milijuna kuna.

13:50 - Na izvještaju o izvršenju proračuna, povela se kraća rasprava oko načina ubiranja gradskog novca. Tonći Blažević je podsjetio na obećanje gradonačelnika o smanjenju prireza od sljedeće godine. Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća iz redova HGS-a upozorio je da oko 70 štekata na javnoj površini nema ugovor i da ti novci nisu zavedeni.

Osim toga, vijećnik Pametnog Jakov Prkić je pitao kako je moguće da se Javnoj ustanovi 'sakrije' pet milijuna kuna od vlastitih sredstava i da se ona ne prikažu.

U ime Kluba vijećnika stranke Pametno, Marijana Puljak je navela kako je sam izvještaj niske razine kvalitete.

- Kada ćemo dobiti priliku da izvještaje vidimo u Excelu ili nekom drugom tabličnom kalkulatoru kako bi ga mogli lakše analizirati? Opet nema projekcija ostvarenja proračuna do kraja godine i time realne ocjene konačnog proračuna 2019., jer su ostvarena izrazito značajna odstupanja u strukturi i obimu proračuna - kazala je Puljak te dodala da je dokument jako teško pratiti jer se vidi da su do 30. lipnja bile dvije preraspodjele sredstava - za sanaciju Marjana u ožujku 2,2 milijuna kuna te za privremeni kolodvor na Kopilici u travnju četiri milijuna.

- Da bi građanima bilo jasnije, tim preraspodjelama skidani su iznosi s raznih stavaka u proračunu da bi se osigurala sredstva za ove projekte - kazala je o samoj formi.

U sadržajnom dijelu, navela je, izvještaj također ne može dobiti prolaznu ocjenu zbog loše razine ostvarenja proračuna, što se posebno odnosi na stavke proračuna koji trebaju donositi bolji kvalitet života i razvoj Grada.

- Tu se vidi politika "daj nam danas", za plaće, hladni pogon, "mava ne mava" pristup. Izvršenje proračuna više sliči na dobar harač, jer je najbolje ostvarenje u prihodima od harača, čitaj fiskalnih i parafiskalnih prihoda (porezi, prirezi, pristojbe) gdje su porezni prihodi u prvom polugodištu realizirani sa 57,3 posto što je u odnosu na proteklo razdoblje više za 15,8 milijuna kuna.

Od toga je samo porez i prirez od nesamostalnog rada uprihodovan sa 13,7 milijuna kuna više nego u istom polugodištu prošle godine - navodi Puljak.

Na koncu je naglasila kako, ova vlast "radi dobro na razini Grada ono što radi i na razini države, zahvaća u džep građana, diže prireze, ubire poreze, a tako prikupljen novac slabo ulaže u kvalitetu života građana i razvoj grada o čemu mogu svjedočiti sami građani Splita - ustvrdila je Puljak.

12:50 - Raspravljalo se i o Prijedlogu o davanju suglasnosti na sklapanje Ugovora o partnerstvu na projektu “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Kaštela-Trogir". Sanija Mardešića je zanimala eventualna penalizacija ako projekt ne bude završen u roku, a slično je pitanje postavio i Goran Kotur (SDP) kojega je još zanimalo što se radilo od 2017. godine kada je projekt već bio spreman te hoće li doći do poskupljenja vode.
Na pitanja je odgovorio Tomislav Šuta, direktor “Vodovoda i kanalizacije”.

-U projektu Aglomeracije Kaštela-Trogir Grad Split daje suglasnost zbog dijela koji se odnosi na Mjesni odbor Slatine. Projekt su odobrili Jaspersi, pa je potrebno prije dodjele sredstava potpisati i ove partnerske ugovore. Mogu izvijestiti da je javna nabava u fazi provedbe, te se sve čini da se ne dogodi nekakav propust u tom dijelu. Rok je predvišen do 31.prosinca 2023. godine. Mi smo u sve dokumente stavili taj rok završetka, a EU direktiva omogućuje faziranje projekata ako ne budu završeni na vrijeme. Država stoji iza ovog projekta i participira s 278 milijuna kuna, s tim da su prihvatljvi troškovi u iznosu od cca milijardu kuna. Što se tiče cijene vode, ona je drefiniran studijom izvodljivosti i mi ćemo je se držati - obrazložio je Šuta.

Prijedlog je prošao s 22 glasa za i dva suzdržana.

12:20 - Gradski vijećnici su usvojili prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove "Športski objekti" prema kojoj bi ta gradska ustanova preuzela četiri teniska terena na Baterijama za potrebe Teniskog kluba Split. Pročelnik Mate Omazić u uvodnom obrazloženju je naveo kako na sadašnjim teniskim terenima trenira sve više djece, a kapacitet centra nije dovoljan da zadovolji njihove potrebe.

U raspravi koja je uslijedila javio se. između ostalih, i Ante Zoričić.

-Osoba koja će upravljati terenima iz "Športskih objekata" ne smije biti nepoštena. Tereni moraju biti opće dobro. Predlažem da se kategoriziraju osobe koje će ih koristiti, na vrhunske sportaše, rekreativce kojima treba dati povoljnu cijenu i na trenere kojima bi se najviše naplaćivalo. Predlažem da se zaduži Javna ustanova “Športski objekti” da izradi web stranicu na kojoj će biti podaci o svim rezerviranim terminima u kojima će biti naznačena kategorija korisnika - radi li se o rekreativcu, treneru ili žitelju kotara, a nadzor toga bi trebao obavljati Gradski kotar Bačvice - navodi Zoričić.

Blažević je podržao inicijativu, ali je istaknuo problem sportskog kompleksa u Žrnovnici.

-Ima tih malih lokalnih šerifa koji su zapasali svoja lena - kaže Blažević.

Jakov Prkić je kazao kako je zabrinut hoće li isti broj djelatnika Javne ustanove to moći održavati, jer su dvije lokacije poprilično udaljene.

-Ne bi bilo loše ako ima koje parkiralište u blizini pa da ga damo na upravljanje Javnoj ustanovi. Šteta bi bilo ne dati. Ja očekujem nove zaposlenike - kazao je, a s njim bojazan po pitanju novih zapošljavanja dijeli i Zoričić.
Srđan Gjurković je naveo kako ga zanima situacija s preuzimanjem bazena Poška koje bi također preuzela JU “Športski objekti”.

-Nakon preuzimanja tih bazena, nadam se da se rade planovi ulaganja. Moja je ideja da se pokrenu radnje kako bi se taj bazen mogao zatvoriti i koristiti tijekom zime. Pokrećem inicijativu da se za to napravi jedna dobra analiza - kazao je.

Na kraju rasprave je pročelnik Omazić kazao kako zahvaljuje inicijativi Zoričića po pitanju rasporeda termina.

-Po pitanju Poška, radimo analizu projekcije troškova, potrebna su značajna ulaganja u infrastrukturu koja je loša.

održavam vaš prijedlog, uskoro bi i drugi bazeni trebali dobilti balone - navodi pročelnik.

Na kraju je još usvojen zaključak da se zadužuje Javna ustanova “Športski objekti” da na web stranici objavi i redovito ažurira pregled korištenja termina za sve korisnike teniskih terena u sklopu Športsko-rekreacijskog centra “Bačvice”. Od 27 nazočnih vijećnika, za taj zaključak je glasalo njih 24.

11:10 - Grad Split će dobiti cca 130 karata za predstojeću utakmicu Hrvatska-Mađarska koja se igra 10. listopada na Poljudu. Po dvije besplatne karte dobit će na ime i prezime vijećnici, direktori komunalnih poduzeća i pročelnici gradskih službi. Radi se o uobičajenoj praksi HNS-a da domaćinu podijeli određen broj besplatnih ulaznica. O njihovoj odluci vijećnike je izvijestio Mate Omazić, pročelnik za društvene djelatnosti 

 

9:50 -  Krenula su vijećnička pitanja. Prvi se javio Jakov Prkić pozvavši se na Poslovnik Gradskog vijeća prema kojem se  odgovori na vijećnička pitanja moraju dobiti u roku od 30 dana nakon upita. Ponovio je pitanje s 21. sjednice, kada je pitao zašto Grad ne sufinancira pokaznu kartu za đake koji se bave nekim drugim aktivnostima osim sportskih. Smatra da se tu radi o diskriminaciji jer neka djeca plaćaju 60, a nekai 130 kuna.

 

Pročelnik Mate Omazić je najavio kako će se prijedlog razmotriti i za druge aktivnosti osim sportskih.Mariju Čizmić zanimala je dinamika radova uređenja trga na Šperunu, odnosno ima li problema prilikom njihovog izvođenja i kada će biti gotovi.

- Na inicijativu kotara Varoš pristupilo se uređenju trga na Šperunu. Pripremali smo početak radova prije ljeta, ali zbog traženja ugostitelja odlučili smo u dogovoru s vijećnicima kotara odgoditi radove koji su počeli 16. rujna. Radi se o investiciji od 1,3 milijuna kuna bez PDV-a. Osim uređenje trga, bit će uređene i Tomća stine. Područje će biti obloženo u novi kamen, klupe, posadit će se šest stabala. Radovi bi trebali biti kompletno zvršiti 16. studenog - odgovorio je Jurica Vojnović, pročelnik za izgradnju.

Kristina Vidan iz Pametnog ponovo je postavila pitanje vezano za zid u Bračkoj ulici koji prijeti prometnici.
Damir Ordulj, pročelnik za komunalu odgovorio joj je kako će njegova služba učiniti sve da zid uđe u investicijski plan održavanja za iduću godinu.

- Za to treba izraditi projektnu dokumentaciju, raspisati javni natječaj i sve što zakonska procedura nalaže. Ne može se ići u sanaciju bez projektne dokumentacije. To ćemo napraviti što prije kad osiguramo sredstva - odgvorio je Ordulj.

-Tko je isplanirao održavanje ceste prije nego je osigurao njezinu sigurnost? To je nečiji propust, a ne vidim razlog zašto se ne bi ovo riješilo po hitnoj proceduri kroz rebalans proračuna - podvukla je Vidan nezadovoljna odgovorom.

Duju Sučića (HDZ) zanimalo je kako teku radovi rekonstrukcije Vukovarske ulice, na što mu je pročelnik Ordulj odgovorio kako se oni odvijaju prema planu i bit će gotovi deset dana prije roka. Planira se, najavljujem na isti ovakav način kroz investicijsko održavanje rekonstruirati Starčevićevu, raskrižje  Matoševe i Gajeve ulice te Put Trstenika.

Sanija Mardešića iz Pametnog zanimalo je kada će se konačno dovršiti uređenje žnjanskog platoa.

- Većina građana ne vjeruje da će se tamo ikad išta urediti. Ako se sljedeće godine plato ne uredi, može se dogoditi da cijelo područje ponovno bude zapušteno - navodi.

Odgovorio mu je gradonačelnik Krstulović Opara:

- Tvrtka Spalatum DMC je zatražila koncesiju od Županije. Nema nereda među koncesionarima, jer su oni regulirani, a nered je vladao prije. Županija s akcijom Pomorsko je dobro postupno uvodi red. Brojni građani svjedoče da je uređenje gradskih plaža na zadovoljavajućoj razini. Ove godine nije bilo nelegalnog izlijevanja fekalija iz kafića. Nikada se više bezvlašće i nered neće dogoditi. I ja jedva čekam DPU Žnjana koji postao osnov za uređenje. Krenulo je projektiranje koje mora biti dovršeno nadam se do kraja godine, a tada će biti napravljen precizan terminski plan. Do sljedeće godine kreće izgradnja šetnice, a veći zahvati će trajati duže. Govorimo o 100 tisuća kvadrata, što je ogromno područje - odgovorio je gradonačelnik.

Hoće li ulica Put sv. Lovre konačno dobiti ogradu i kada i hoće li biti u jednosmjernom režimu, zanimalo je Marijanu Puljak iz Pametnog referirajući se na nedavnu nesreću gdje je poginula žena.

- Ova dvosmjerna ulica, u stvarnosti je uski „kozji put“ koji prolazi ispod župne crkve, uz dječji vrtić i na tom dijelu nema ogradu koja bi bila zapriječila ovakvu nesreću. Planirate li je pretvoriti u jednosmjernu ulicu? Molim vas detaljan izvještaj o statusu realizacije Lovrinačke ulice do njenog spoja na Bračku ulicu, kao i o statusu Bračke ulice od budućeg spoja s Lovrinačkom ulicom.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela je odgovorio kako je to trenutno jedina cesta na tom području i ne može biti u jednosmjernom režimu. Nova prometnica duljine oko 100 metara bi se najvjerojatnije izgradila tijekom sljedeće godine, a trenutno se radi na izvlaštenju. Što se tiče ograde, rekao je kako će se ona će se riješiti prilikom rekonstrukcije te ceste u sklopu kompletne opreme.

- Lovrinačka je veliki projekt, radimo na spoju te ulice s Bračkom. Većina imovinsko-pravnih odnosa je riješeno, ali ima još puno posla, i financijski i vremenski. Nadamo se kako ćemo do kraja godine imati konkretnije podatke i hodograme - odgovorio je Vela.

Vojnović je nadopunio da je važna još ulica Put Žnjana za koju su počeli postupci izvlaštenja, te je izabran projektant za izradu glavnog projekta, te se ide prema građevinskoj dozvoli.

Srđana Gjurkovića (HNS) zanimalo je što je s inicijativom da se promjene linije javnog gradskog prijevoza kako bi se brže došlo do nekih objekata a da se izbjegnu gužve u trajektnoj luci?

Gradonačelnik Krstulović Opara mu je odgovorio da je jedna od točaka zadnjih sjednica Skupštine “Prometa” bila upravo izmjena gradskih linija.

- Na tome se radi, pogotovo po pitanju smanjenja prometa kroz gradsku luku. Glede povezivanja studentskih domova, napravljeni su ozbiljni iskoraci, planirano je da se linija broj 17 skrati i da nakon Poljuda krene direktno u Zrinjsko-frankopansku ulicu, a mijenjala bi se trasa i linije broj osam. Plan je dio linija preusmjeriti na Vukovarsku. Mijenjat će se i trasa “devetke”, koja bi prometovala do teatra. Imamo sada nove autobuse, ali vozača je sve manje, tako da će biti problem s realizacijom dodatnih linija - odgovorio mu je poteštat.

Od 38.000 stabala koliko je posječeno na Marjanu, koliko ih je doznačeno sukladno zakonu, zanimalo je Gorana Kotura (SDP).

- Dobit ćete odgovor čim primim izviješće stručnog nadzora -odgovorio mu je Krstulović Opara.

Antu Zoričića zanimalo je kako se zove osoba koja usklađuje semafore u Gradu Splitu zbog, kako kaže, crvenog vala u Poljičkoj?

- Dobit ćete odgovore pismeno. Moj prethodnik Damir Babić vodi odsjek komunalnih poslova.

- Mene zanima ime osobe koja štima semafore, to sigurno nije Damir Babić. Sumnjam da se to namjerno radi - kazao je Zoričić.

9:20 - Počela je 27. sjednica Gradskog vijeća čiji dnevni red sadrži 18 točaka. Na početku zasjedanja predsjednik Vijeća Igor Stanišić je ustvrdio da je na sjednici nazočno 26 od 35 vijećnika, a opravdano su odsutni Ante Čikotić, Joško Markić i Natalija Tafra Bazina.

Tonči Blažević (HSLS) tražio je dopunu dnevnog reda vezano za izmjenu odluke o komunalnom doprinosu za četvrtu i petu zonu grada. Zbog toga je Petar Škorić (HDZ) tražio pauzu od pet minuta kako bi se klubovi stranaka dogovorili oko tog prijedloga.

Dopunu je tražio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izvijestio vijećnike da je na njihovo traženje na jednoj od prošlih sjednica pripremljen materijal oko stanja vlasništva zemljišta na parceli gdje bi se trebao graditi centar Small Mall. Na to je Jakov Prkić iz Pametnog tražio da se ta točka prebaci za sljedeću sjednicu kako bi se mogla detaljno proučiti što je poteštat prihvatio.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/split-parking-dobio-zeleno-svjetlo-za-provedbu-projekta-izgradnjom-novih-garaza-dobit-ce-se-ukupno-2305-parkiralisnih-mjesta-625876 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e1b08e68aef6cd9db0211f71d11d35aa096a6312 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BSplit+parking%26%23039%3B+dobio+%26%23039%3Bzeleno+svjetlo%26%23039%3B+za+provedbu+projekta%3A+izgradnjom+novih+gara%C5%BEa+dobit+%C4%87e+se+ukupno+2305+parkirali%C5%A1nih+mjesta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-parking-dobio-zeleno-svjetlo-za-provedbu-projekta-izgradnjom-novih-garaza-dobit-ce-se-ukupno-2305-parkiralisnih-mjesta-625876 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-parking-dobio-zeleno-svjetlo-za-provedbu-projekta-izgradnjom-novih-garaza-dobit-ce-se-ukupno-2305-parkiralisnih-mjesta-625876 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sjednica u Banovini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitSjednica u Banovini

'Split parking' dobio 'zeleno svjetlo' za provedbu projekta: izgradnjom novih garaža dobit će se ukupno 2305 parkirališnih mjesta

1. listopada 2019. - 18:37

16:37 - Točka Prijedlog zaključka o subvencioniranju usluge parkiranja stanara konzervatorske zone zaštite "A” nakon rasprave je povučena s dnevnog reda s obzirom na primjedbe vijećnika i nedorečenih podataka koji će se onda detaljno pripremiti za iduće zasjedanje.

Prihvaćena je inicijativa Tonća Blaževića po pitanju izmjene Odluke o komunalnom doprinosu za koju će se pokrenuti procedura i napraviti sve potrebne detaljne analize.

Sjednica je završila oko 16.30 sati.

15:49 - Vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja “Split parkingu” za provedbu projekta izgradnje javnih parkirališta te sanacije postojećih.

Kako je vijećnike izvijestio Marko Bartulić, direktor ove gradske tvrtke, radi se golemom projektu izgradnje osam novih i sanacije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:15