stdClass Object ( [id] => 1016831 [title] => Splićanka očajnički pokušava doznati što se događa s njenom majkom u Domu: Ne znam je li pozitivna ili ne, nisam znala niti da je premještena... [alias] => splicanka-ocajnicki-pokusava-doznati-sto-se-dogada-s-njenom-majkom-u-domu-ne-znam-je-li-pozitivna-ili-ne-nisam-znala-niti-da-je-premjestena [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ispričala se nekoliko puta tijekom našeg razgovora. Kaže da se pokušava pribrati, ali teško kontrolira emocije dok prepričava dane od trenutka kada je koronavirus "ušao" u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. U ustanovu u kojoj njezina majka boravi već desetu godinu.

Darija Milišić na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godišnje majke, Marije Šegvić. Prošlo je mjesec i pol dana kada su se zadnji put vidjele, a do tada ju je svakodnevno posjećivala u Domu u Vukovarskoj ulici.

Od kad su prvi slučajevi potvrđeni, Darija ne ispušta mobitel iz ruke kako ne bi propustila poziv s bilo kakvom informacijom o zdravlju majke. Na svakodnevne vijesti o novozaraženima iz Doma, preskače joj srce i panično zove sve moguće brojeve telefona kako bi barem nešto saznala, kako bi barem malo umirila negative misli. No, najčešće pozivi završe s dobro poznatim glasom koji je upućuje na pretinac govorne pošte.

- Dva tri dana nakon što se u javnosti doznalo da su pozitivni neki korisnici s drugog kata, mama je dobila fibru i uzeli su joj bris kako bi je testirali na koronavirus. U srijedu su valjda tek stigli nalazi i od njih osam s četvrtog kata, troje ih je odmah išlo u bolnicu jer su bili pozitivni, a petero je prebačeno na drugi kat. Moja majka je u sada u izolaciji na drugom katu. Ne znam je li ona pozitivna ili ne, nisam znala niti da je premještena nego sam u srijedu kasno navečer, oko 23 sata, ljubaznošću medicinske djelatnice doznala tu informaciju. Ta sestra ili njegovateljica je s četvrtog kata doslovno otišla na drugi provjeriti je li ona u sobi - ogorčena je naša sugovornica koja je prije dva dana barem saznala da joj je majka još uvijek smještena u Domu u Vukovarskoj, ali nema informaciju boluje li od Covida-19.

---

image
Darija Milišić na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godišnje majke, Marije Šegvić.
Privatni album
---

- Prije četiri ili pet dana imala sam sreće i dobila sam epidemiologa Šerića koji mi je kazao da nema naznaka respiratornih smetnji i misli da nije riječ o koronavirusu, ali možda još uvijek tada nije pokazala simptome. Koliko znam, mama sada nema povišenu temperaturu, ali još uvijek ne znam rezultate testa, je li ona pozitivna ili negativna - pita se Darija.

Kaže da je kroz godine brige o majci upoznala i obitelji drugih korisnika koji, veli, dijele isti problem i teško dolaze do bilo kakve vijesti o njihovim najmilijima.

- Malobrojne sestre i njegovateljice opterećene teškom situacijom u ustanovi, nisu u stanju dežurat pri telefonu, šta razumin, ali nevjerojatno mi je da nisu organizirali nekakav broj telefona i termin kada bi mogli nakratko nazvati da saznamo bilo kakvu informaciju o zdravlju članova naših obitelji. Oni koji su u bolnici imaju taj jedan sat dnevno kako bi dobili neku informaciju, a mi nemamo, nego zovemo sve moguće brojeve koje imamo i molimo Boga da nam se netko javi - ogorčena je naša sugovornica

- Zvala sam u srijedu Županiju i ured župana. Ja sam vikala, bila sam nepristojna, ja ne znam šta sam više toj ženi rekla da mu prenese. Sutradan zovem, opet je na sastanku. Moja mater ima mene, samo mene. Za nju sve plaćam kako bi imala uslugu koja je ponuđena. Svejedno sam joj svaki dan nosila doma prat njezinu robu i svaki dan joj donosila ručak, jer ono što se tamo kuha je potpuno nejestivo i nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Oni meni sada oduzimaju pravo da barem znam što se s njom događa - ljutio će Darija.

Nabrojala je puno prigovora na rad doma, ali za njegovateljice i medicinske sestre koje trenutno skrbe o preostalim korisnicima doma ima samo riječi hvale.

- Svaka čast njegovateljicama i sestrama koje izlažu svoje živote i živote svoje obitelji da bi se stavile na raspolaganje korisnicima. Svjesna sam koliko su preopterećene ali netko obiteljima mora dati informacije o zdravstvenom stanju naših majki, djedova ili baki - upozorava skrbnica 88-godišnje korisnice doma u Vukovarskoj ulici.

Na naše pitanje zašto ne postoji kontakt telefon za obitelji korisnika smještenih u Vukovarskoj ulici, Helena Bandalović, povjerenica u Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu kaže da županijska ustanova ukupno broji oko 750 korisnika, zbrinutih na pet lokacija; u Vukovarskoj, na Zenti, u Starom Gradu, Biokovki, a ostali su hospitalizirani u KBC-u Split.

- Prvenstvena je briga Doma i svih njegovih djelatnika u ovim za teškim vremenima pružiti korisnicima ZDRAVSTVENU SKRB (prenosimo podebljano kako smo dobili u pisanom odgovoru op.a). Znajući da su obitelji u posebnoj brizi za svoje najmilije uveli smo posebnu liniju za Biokovku, na broju 099/2705719, na kojemu se mogu zatražiti informacije o korisnicima. S obzirom na to da imamo 750 korisnika i brojne članove obitelji, vjerujemo da nije lako uspostaviti kontakt, a nije poželjno niti opteretiti zdravstvene djelatnike da sada daju informacije. Ukoliko bude bitnih promjena o stanju korisnika, obitelj će se izvijestiti - odgovorila je Bandalović.

Međutim, korisnici svih 750 korisnika nisu smješteni u Biokovki, a na broju koji je poslala povjerenica Doma, mogu se dobiti informacije o 54 korisnika koji su smješteni u Makarskoj. Za one koji su smješteni u KBC-u, obitelji su nam potvrdile da su dobili broj telefona i termin kada mogu nazvati liječnika. No, skrbnici stotinjak korisnika smještenih u Vukovarskoj ulici teško dolaze do bilo kakve informacije, jer im nitko nije poslao broj telefona i termin kada se mogu javiti.

Helena Bandalović nam je u telefonskom razgovoru kazala kako će svi koji trebaju dobiti bitnu informaciju biti kontaktirani te je izračunala da je nemoguće organizirati jednu liniju na koju bi rodbina korisnika smještenih u Vukovarskoj mogla dobiti potrebne informacije. 

- Kada bi izdvojili sat vremena za to trebali bi imati 60 telefona i toliko djelatnika. Domu se može poslati i mail - poručila je povjerenica Helena Bandalović. Priznala je da je još uvijek alarmantna situacija s osobljem, a mogla bi potrajati do ponedjeljka, dok se iz samoizolacije na posao ne vrati prva grupa medicinskih djelatnika.

- Sa svih strana kupimo njegovatelje i zdravstvene radnike da bi se imao tko uključiti u skrb o korisnicima, budući da je dio djelatnika u samoizolaciji. Formirali smo ekipu koja može brinuti o ljudima. Tamo je zdravstveno osoblje desetkovano, došlo im je šest djelatnika iz Juraj Bonačija i sutradan su već poslali u samoizolaciju, jer su bili u rizičnom kontaktu, tako da ih idućih 15 dana nemamo na raspolaganju. Za korisnike doma u Vukovarskoj ulici Županija je angažirala liječnika Doma zdravlja koji obilazi korisnike tri do četiri puta dnevno - poručila je Bandalović i napomenula da bi situacija od ponedjeljka u Vukovarskoj trebala biti znatno bolja, barem što se tiče osoblja, a onda možda i komunikacije s rodbinom koja je do daljnjeg prisiljena uporno i neprestano zvati već preopterećeno osoblje kako bi dobili bilo kakvu informaciju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ima samo mene‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => ‘ima samo mene‘ 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-16 19:23:35 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-18 07:50:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-04-18 07:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/16\/13450074.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/16\/13476628.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/HANZA MEDIA","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Darija Mili\u0161i\u0107 na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godi\u0161nje majke, Marije \u0160egvi\u0107."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","k_13450074_1280.jpg":"1280x1280","k_13450074_1024.jpg":"1024x1024","k_13450074_640.jpg":"640x640","k_13450074_480.jpg":"480x480","k_13450074_340.jpg":"340x340","k_13450074_220.jpg":"220x220","o_13450074_1280.jpg":"1280x852","o_13450074_1024.jpg":"1024x682","o_13450074_640.jpg":"640x426","o_13450074_480.jpg":"480x319","o_13450074_340.jpg":"340x226","o_13450074_220.jpg":"220x146","h_13450074_1280.jpg":"1280x854","h_13450074_1024.jpg":"1024x683","h_13450074_640.jpg":"640x427","h_13450074_480.jpg":"480x320","h_13450074_340.jpg":"340x227","h_13450074_220.jpg":"220x147","pp_13450074_1280.jpg":"1006x1280","pp_13450074_1024.jpg":"805x1024","pp_13450074_640.jpg":"503x640","pp_13450074_480.jpg":"377x480","pp_13450074_340.jpg":"267x340","pp_13450074_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_13476628_1280.jpg":"1280x1280","k_13476628_1024.jpg":"1024x1024","k_13476628_640.jpg":"640x640","k_13476628_480.jpg":"480x480","k_13476628_340.jpg":"340x340","k_13476628_220.jpg":"220x220","o_13476628_1280.jpg":"1280x1706","o_13476628_1024.jpg":"1024x1365","o_13476628_640.jpg":"640x853","o_13476628_480.jpg":"480x640","o_13476628_340.jpg":"340x453","o_13476628_220.jpg":"220x293","h_13476628_1280.jpg":"1280x854","h_13476628_1024.jpg":"1024x683","h_13476628_640.jpg":"640x427","h_13476628_480.jpg":"480x320","h_13476628_340.jpg":"340x227","h_13476628_220.jpg":"220x147","pp_13476628_1280.jpg":"1006x1280","pp_13476628_1024.jpg":"805x1024","pp_13476628_640.jpg":"503x640","pp_13476628_480.jpg":"377x480","pp_13476628_340.jpg":"267x340","pp_13476628_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8219484 Threads: 2 Questions: 1695302419 Slow queries: 5057534 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112780695 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splicanka-ocajnicki-pokusava-doznati-sto-se-dogada-s-njenom-majkom-u-domu-ne-znam-je-li-pozitivna-ili-ne-nisam-znala-niti-da-je-premjestena-1016831 [printLink] => /split/splicanka-ocajnicki-pokusava-doznati-sto-se-dogada-s-njenom-majkom-u-domu-ne-znam-je-li-pozitivna-ili-ne-nisam-znala-niti-da-je-premjestena-1016831?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) [2] => stdClass Object ( [id] => 380586 [name] => Dom za starije i nemoćne [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dom-za-starije-i-nemocne [link] => /tag/dom-za-starije-i-nemocne ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ima samo mene‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka očajnički pokušava doznati što se događa s njenom majkom u Domu: Ne znam je li pozitivna ili ne, nisam znala niti da je premještena... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/16/13450074.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/16/13450074.jpg [title] => Tom Dubravec/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/16/13476628.jpg [title] => Darija Milišić na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godišnje majke, Marije Šegvić. Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ispričala se nekoliko puta tijekom našeg razgovora. Kaže da se pokušava pribrati, ali teško kontrolira emocije dok prepričava dane od trenutka kada je koronavirus "ušao" u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. U ustanovu u kojoj njezina majka boravi već desetu godinu.

Darija Milišić na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godišnje majke, Marije Šegvić. Prošlo je mjesec i pol dana kada su se zadnji put vidjele, a do tada ju je svakodnevno posjećivala u Domu u Vukovarskoj ulici.

Od kad su prvi slučajevi potvrđeni, Darija ne ispušta mobitel iz ruke kako ne bi propustila poziv s bilo kakvom informacijom o zdravlju majke. Na svakodnevne vijesti o novozaraženima iz Doma, preskače joj srce i panično zove sve moguće brojeve telefona kako bi barem nešto saznala, kako bi barem malo umirila negative misli. No, najčešće pozivi završe s dobro poznatim glasom koji je upućuje na pretinac govorne pošte.

- Dva tri dana nakon što se u javnosti doznalo da su pozitivni neki korisnici s drugog kata, mama je dobila fibru i uzeli su joj bris kako bi je testirali na koronavirus. U srijedu su valjda tek stigli nalazi i od njih osam s četvrtog kata, troje ih je odmah išlo u bolnicu jer su bili pozitivni, a petero je prebačeno na drugi kat. Moja majka je u sada u izolaciji na drugom katu. Ne znam je li ona pozitivna ili ne, nisam znala niti da je premještena nego sam u srijedu kasno navečer, oko 23 sata, ljubaznošću medicinske djelatnice doznala tu informaciju. Ta sestra ili njegovateljica je s četvrtog kata doslovno otišla na drugi provjeriti je li ona u sobi - ogorčena je naša sugovornica koja je prije dva dana barem saznala da joj je majka još uvijek smještena u Domu u Vukovarskoj, ali nema informaciju boluje li od Covida-19.

---

image
Darija Milišić na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godišnje majke, Marije Šegvić.
Privatni album
---

- Prije četiri ili pet dana imala sam sreće i dobila sam epidemiologa Šerića koji mi je kazao da nema naznaka respiratornih smetnji i misli da nije riječ o koronavirusu, ali možda još uvijek tada nije pokazala simptome. Koliko znam, mama sada nema povišenu temperaturu, ali još uvijek ne znam rezultate testa, je li ona pozitivna ili negativna - pita se Darija.

Kaže da je kroz godine brige o majci upoznala i obitelji drugih korisnika koji, veli, dijele isti problem i teško dolaze do bilo kakve vijesti o njihovim najmilijima.

- Malobrojne sestre i njegovateljice opterećene teškom situacijom u ustanovi, nisu u stanju dežurat pri telefonu, šta razumin, ali nevjerojatno mi je da nisu organizirali nekakav broj telefona i termin kada bi mogli nakratko nazvati da saznamo bilo kakvu informaciju o zdravlju članova naših obitelji. Oni koji su u bolnici imaju taj jedan sat dnevno kako bi dobili neku informaciju, a mi nemamo, nego zovemo sve moguće brojeve koje imamo i molimo Boga da nam se netko javi - ogorčena je naša sugovornica

- Zvala sam u srijedu Županiju i ured župana. Ja sam vikala, bila sam nepristojna, ja ne znam šta sam više toj ženi rekla da mu prenese. Sutradan zovem, opet je na sastanku. Moja mater ima mene, samo mene. Za nju sve plaćam kako bi imala uslugu koja je ponuđena. Svejedno sam joj svaki dan nosila doma prat njezinu robu i svaki dan joj donosila ručak, jer ono što se tamo kuha je potpuno nejestivo i nema nikakvu nutritivnu vrijednost. Oni meni sada oduzimaju pravo da barem znam što se s njom događa - ljutio će Darija.

Nabrojala je puno prigovora na rad doma, ali za njegovateljice i medicinske sestre koje trenutno skrbe o preostalim korisnicima doma ima samo riječi hvale.

- Svaka čast njegovateljicama i sestrama koje izlažu svoje živote i živote svoje obitelji da bi se stavile na raspolaganje korisnicima. Svjesna sam koliko su preopterećene ali netko obiteljima mora dati informacije o zdravstvenom stanju naših majki, djedova ili baki - upozorava skrbnica 88-godišnje korisnice doma u Vukovarskoj ulici.

Na naše pitanje zašto ne postoji kontakt telefon za obitelji korisnika smještenih u Vukovarskoj ulici, Helena Bandalović, povjerenica u Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu kaže da županijska ustanova ukupno broji oko 750 korisnika, zbrinutih na pet lokacija; u Vukovarskoj, na Zenti, u Starom Gradu, Biokovki, a ostali su hospitalizirani u KBC-u Split.

- Prvenstvena je briga Doma i svih njegovih djelatnika u ovim za teškim vremenima pružiti korisnicima ZDRAVSTVENU SKRB (prenosimo podebljano kako smo dobili u pisanom odgovoru op.a). Znajući da su obitelji u posebnoj brizi za svoje najmilije uveli smo posebnu liniju za Biokovku, na broju 099/2705719, na kojemu se mogu zatražiti informacije o korisnicima. S obzirom na to da imamo 750 korisnika i brojne članove obitelji, vjerujemo da nije lako uspostaviti kontakt, a nije poželjno niti opteretiti zdravstvene djelatnike da sada daju informacije. Ukoliko bude bitnih promjena o stanju korisnika, obitelj će se izvijestiti - odgovorila je Bandalović.

Međutim, korisnici svih 750 korisnika nisu smješteni u Biokovki, a na broju koji je poslala povjerenica Doma, mogu se dobiti informacije o 54 korisnika koji su smješteni u Makarskoj. Za one koji su smješteni u KBC-u, obitelji su nam potvrdile da su dobili broj telefona i termin kada mogu nazvati liječnika. No, skrbnici stotinjak korisnika smještenih u Vukovarskoj ulici teško dolaze do bilo kakve informacije, jer im nitko nije poslao broj telefona i termin kada se mogu javiti.

Helena Bandalović nam je u telefonskom razgovoru kazala kako će svi koji trebaju dobiti bitnu informaciju biti kontaktirani te je izračunala da je nemoguće organizirati jednu liniju na koju bi rodbina korisnika smještenih u Vukovarskoj mogla dobiti potrebne informacije. 

- Kada bi izdvojili sat vremena za to trebali bi imati 60 telefona i toliko djelatnika. Domu se može poslati i mail - poručila je povjerenica Helena Bandalović. Priznala je da je još uvijek alarmantna situacija s osobljem, a mogla bi potrajati do ponedjeljka, dok se iz samoizolacije na posao ne vrati prva grupa medicinskih djelatnika.

- Sa svih strana kupimo njegovatelje i zdravstvene radnike da bi se imao tko uključiti u skrb o korisnicima, budući da je dio djelatnika u samoizolaciji. Formirali smo ekipu koja može brinuti o ljudima. Tamo je zdravstveno osoblje desetkovano, došlo im je šest djelatnika iz Juraj Bonačija i sutradan su već poslali u samoizolaciju, jer su bili u rizičnom kontaktu, tako da ih idućih 15 dana nemamo na raspolaganju. Za korisnike doma u Vukovarskoj ulici Županija je angažirala liječnika Doma zdravlja koji obilazi korisnike tri do četiri puta dnevno - poručila je Bandalović i napomenula da bi situacija od ponedjeljka u Vukovarskoj trebala biti znatno bolja, barem što se tiče osoblja, a onda možda i komunikacije s rodbinom koja je do daljnjeg prisiljena uporno i neprestano zvati već preopterećeno osoblje kako bi dobili bilo kakvu informaciju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/HANZA MEDIA Privatni album
Privatni album
Darija Milišić na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godišnje majke, Marije Šegvić.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicanka-ocajnicki-pokusava-doznati-sto-se-dogada-s-njenom-majkom-u-domu-ne-znam-je-li-pozitivna-ili-ne-nisam-znala-niti-da-je-premjestena-1016831 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=97dca54c64b216703115062ccf1f70587c79a3f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+o%C4%8Dajni%C4%8Dki+poku%C5%A1ava+doznati+%C5%A1to+se+doga%C4%91a+s+njenom+majkom+u+Domu%3A%C2%A0Ne+znam+je+li+pozitivna+ili+ne%2C+nisam+znala+niti+da+je+premje%C5%A1tena...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicanka-ocajnicki-pokusava-doznati-sto-se-dogada-s-njenom-majkom-u-domu-ne-znam-je-li-pozitivna-ili-ne-nisam-znala-niti-da-je-premjestena-1016831 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicanka-ocajnicki-pokusava-doznati-sto-se-dogada-s-njenom-majkom-u-domu-ne-znam-je-li-pozitivna-ili-ne-nisam-znala-niti-da-je-premjestena-1016831 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ima samo mene‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Split‘ima samo mene‘

Splićanka očajnički pokušava doznati što se događa s njenom majkom u Domu: Ne znam je li pozitivna ili ne, nisam znala niti da je premještena...

18. travnja 2020. - 09:50

Ispričala se nekoliko puta tijekom našeg razgovora. Kaže da se pokušava pribrati, ali teško kontrolira emocije dok prepričava dane od trenutka kada je koronavirus "ušao" u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. U ustanovu u kojoj njezina majka boravi već desetu godinu.

Darija Milišić na kapaljku dolazi do informacija o zdravstvenom stanju 88-godišnje majke, Marije Šegvić. Prošlo je mjesec i pol dana kada su se zadnji put vidjele, a do tada ju je svakodnevno posjećivala u Domu u Vukovarskoj ulici.

Od kad su prvi slučajevi potvrđeni, Darija ne ispušta mobitel iz ruke kako ne bi propustila poziv s bilo kakvom informacijom o zdravlju majke. Na svakodnevne vijesti o novozaraženima iz Doma, preskače joj srce i panično zove sve moguće brojeve telefona kako bi barem nešto s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 13:02