StoryEditorOCM
SplitRAČUNALNA PRIJEVARA

Splićanin se ponadao uspješnoj prodaji pa ostao kratkih rukava: policija objasnila kako je prevaren

Piše Split SD
2. studenog 2023. - 10:47

Splitska policija zaprimila je prijavu kaznenog djela računalne prijevare kojim je oštećen 36-godišnjak.

- Naime, prethodno je putem internetske platforme oglasio prodaju artikla nakon čega mu se javila nepoznata osoba navodno zainteresirana za kupnju koja je od njega zatražila da predmet pošalje dostavnom službom i pri tome poslala poveznicu. Oštećeni je na poveznici-linku upisao zatražene osobne podatke, broj m-tokena i autorizacijski kod te je nedugo potom primijetio da je njegov račun terećen za iznos od nekoliko stotina eura, te je shvatio da je prevaren - objasnili su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje.

Iz splitske policije savjetuju građanima da budu vrlo oprezni u mrežnoj kupovini, da provjere kome se obraćaju za kupnju i prodaju te da svoje osobne podatke ne ustupaju nepoznatim osobama i ne dijeli kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. 

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva "SafetyNet-Bitka za sigurnost" jer žele da 2023.godina bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 19:35