StoryEditorOCM

Splićani na ljetovanje, lopovi u stanove. Policija upozorava: ‘Ni najbolje brave nisu uvijek učinkovite‘. Ovo savjetuju

Piše Ana Pivčević
24. srpnja 2023. - 15:50

Ljeto nam je uvijek sinonim za kupanje i uživanje, ali, nažalost, postoji i lošija strana većini omiljenoga godišnjeg doba. Ljeto za provalnike znači "bazen" potencijalnih mjesta koja mogu opustošiti, jer velika većina zbog godišnjih odmora duže izbiva iz svojih domova. 

U posljednjih nekoliko dana za oko su nam zapele vijesti iz biltena Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Zaredalo se nekoliko provala i zato smo odlučili provjeriti kakva je statistika ove godine. 

Iz PU splitsko-dalmatinske su na kazali da je na našem području u lipnju evidentirano osam provala u domove, dok ih je u istom periodu prošle godine evidentirano sedam. 

– Od ukupnog broja, tri provale u domove bile su na području Splita. Kada promatramo prvih šest mjeseci ove godine primjećujemo blagi porast ukupnog broja, ali na području Splita u istom periodu evidentirali smo duplo manji broj provala u domove. Naime, u šest mjeseci ove godine evidentirali smo 39 provala u domove (od čega 10 na području Splita), dok smo prošle godine u isto vrijeme evidentirali 35 (20 na području Splita) – detaljno su nam obrazložili iz splitske policije. 

Dodali su da je u prvih 19 dana srpnja na području Splita evidentirano pet provala. 

– Sagledavajući ukupnost statističkih podataka možemo reći kako nemamo zabilježen značajniji negativni trend i da u ovom trenutku još uvijek ne bilježimo značajan porast provala u domove – kazali su nam iz splitske policije. 

S obzirom na da je vrijeme godišnjih odmora i da dio građana na duže vrijeme napušta svoje domove, iz splitske policije još jednom podsjećaju na najvažnije načine samozaštite kada su u pitanju provale:

– Ne pričajte svima kuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama;

– Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će ga moći češće obići i isprazniti poštanski sandučić, a nikako ispod otirača, tegli za cvijeće i slično;

– Dobrosusjedski odnosi temelje se na međusobnom poznavanju i potrebi zaštite jedan drugoga; 

– Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo!;

– Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra;
– Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata;

– Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata;

– Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućuju lakše penjanje (skale ili sanduci);

– Lako dostupna podrumska, garažna i vrata priručnih ostava osigurajte roletama s osiguračem ili željeznim rešetkama;

– Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi znaju da ondje treba tražiti;

– Na tržištu postoje razna inovativna rješenja tehničke zaštite cijelog doma, ali i posebne zaštite vrata, prozora i kliznih stijenki. Provjerite isplativost ulaganja u veću sigurnost svoga doma;

– Veliki broj krađa iz domova događa se tako da se lopov ušulja u kuću i dom (kroz prozor, preko balkona, kroz sporedna vrata, koristeći u blizini prigodne predmete za penjanje itd.), bez obzira na doba dana i noći, radi čega je važno da svaki put kada napuštate dom provjerite jeste li zatvorili vrata i prozore.

Dojavite policiji na besplatni broj telefona 192 svoja opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama – apeliraju iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:53