StoryEditorOCM
SplitNAŠE MALO MISTO

Splićani ignoriraju Advent. Fotografije ne lažu: Riva krcata, a kućice - prazne. Tragikomedija na Pjaci se nastavlja

Piše Frano Kiso
19. prosinca 2023. - 13:08

Ako ste danas koji slučajem prošetali centrom Splita, moglo vam se učiniti da je grad zaronio u rano proljeće.

Glavna splitska šetnica Riva bila je okupana suncem i prepuna ljudi koji su nakon kišovitih i burovitih dana napokon dobili priliku obaviti svoje omiljene rituale na otvorenom. Štekati su bili prepuni ispijača kave, šušur na svakom koraku, a adventski sadržaji - prazni i bez gostiju.

image

Prepuni štekati na splitskoj Rivi

Frano Kiso/Privatan album
image

Centralni advent na Rivi bez gostiju

Frano Kiso/Privatan album

Kupce na adventskim kućicama mogli smo izbrojiti na prste jedne ruke, na Prokurativama prazni stolovi i tek dvoje djece na klizalištu, a na Rivi tik do prepunih kafića otužno stoje okićene stolice bez gostiju.

image

Klizalište na Prokurativama bez klizača

Frano Kiso/Privatan album
image

Prazni stolovi i stolice na Prokurativama

Frano Kiso/Privatan album

Mislili smo da je barem trakavica oko kićenja Pjace napokon gotova, no dolaskom na Narodni trg imali smo što vidjeti. "Parkovi i nasadi" još uvijek, nekoliko dana prije Božića, kite centar grada!

image

‘Parkovi i nasadi‘ kite Pjacu nekoliko dana prije Božića

Frano Kiso/Privatan album

- Dobavljač nam je kasno dostavio materijal, a onda smo dobili i pogrešne sajle - kratko su nam rekli radnici kojima je više preko glave i novinarskih upita i organizacijskog kaosa oko dekoriranja splitskih trgova i ulica.

Koliko god gradska vlast ignorirala činjenicu da Splićani "de facto" bojkotiraju njihov blagdanski program, slike govore više od tisuću riječi. Građanima je dosta adventskih cirkusarija i preskupih sadržaja, pa će mnogi od njih radije samo popiti kavu i kasnije sjesti u automobil da bi osjetili božićnu atmosferu susjednih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:41