stdClass Object ( [id] => 1372531 [title] => ‘Spalionice su odvratno opasne, a CGO bi bio - ušminkano smetlište! Split ovako može riješiti problem, ne trujući ljude‘ [alias] => spalionice-su-odvratno-opasne-a-cgo-bi-bio-usminkano-smetliste-split-ovako-moze-rijesiti-problem-ne-trujuci-ljude [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U posljednje vrijeme aktualiziralo se pitanje trebaju li se graditi spalionice otpada. U medijima se pojavljuju napisi o spalionicama koje bi mogle niknuti na raznim lokacijama u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu. No ideju da se otpad spaljuje nisu dobro primili ekološki aktivisti, ali ni neki znanstvenici, koji upozoravaju na to da je riječ o zastarjelom i štetnom načinu odnosa prema otpadu.

Fizikalni kemičar prof. dr. sc. Stanko Uršić, bivši predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, u mirovini, desetljećima aktivno sudjeluje u pitanjima javnog interesa u području ekoloških problema. Bio je član Odbora za okoliš Hrvatskog sabora, osmislio je koncept za gospodarenje otpadom na Krku, koji je bio pionirski pothvat i jedan je od najuspješnijih primjera odvajanja otpada u Hrvatskoj.

Splićani i Kaštelani možda će se sjetiti dr. Uršića zbog njegova angažmana s ekološkim udrugama protiv spaljivanja opasnog i drugih vrsta otpada u Cemexovim pećima.

Spalionice otpada sve se više spominju kao spasonosno rješenje, ne samo za problem zbrinjavanja otpada, nego i za dobivanje toplinske energije. Vi ste često javno nastupali protiv gradnje spalionica otpada. Zašto smatrate da su one opasne?

– Spalionice komunalnog otpada jesu odvratno opasne, ne stoga što bih to tvrdio ja ili netko drugi, nego zbog toga što je to znanstveno nepobitno utvrđena činjenica kemijske, biokemijske i medicinske toksikologije, najsažetije rečeno. Ovdje nema dovoljno mjesta za minimalno temeljitu znanstvenu obradu relevantnih činjenica, nego, nažalost, tek za osnovne zaključke. Za ostalo se oni koji to hoće moraju sami potruditi.

Osnovno, nekim redom: prvo, trpanje komunalnog otpada, zapravo smeća u peć ostavlja više od jedne trećine krutih, zauvijek vrlo toksičnih ostataka, pepela i troske (šljake). Golem, nerješiv, napokon i materijalni i financijski problem. Treba znati da smeće i otpad nikako materijalno/energetski nisu isto. Smeće su nepovrativo pomiješane, inače iskoristive sastavnice komunalnog otpada. Nepomiješane, praktički sve su iskoristive, recikliranjem ili nekom preradom.

---

image

‘Dim koji sadrži tisuće štetnih spojeva (kodiranih više od 5000) uvijek nekim dijelom izlazi u okoliš i ondje truje ljude i djecu‘, upozorava stručnjak

Frederic Scheiber/Hans Lucas Via Afp
---

Zatim, unatoč svim filtrima, a to je tek posebna pripovijest, dim koji sadrži tisuće štetnih spojeva (kodiranih više od 5000) uvijek nekim dijelom izlazi u okoliš i ondje truje ljude i djecu. Stotine milijuna prostornih metara godišnje iz osrednje spalionice. A za trideset godina? Najteži otrovi, novinarski rečeno dioksini, najotrovnije i najkancerogenije tvari stvorene ljudskim radom, opasni su i na razini promila milijarditog dijela grama. Filtri? Nikada ne mogu sve zadržati, a imaju i neku materijalno vremenski ovisnu nosivost. Pregled? Eventualno jednom godišnje. Zamislite si najskuplji automobil, Mercedes recimo. Mislite li da jednako "dimi" prvoga dana i nakon godine ili pet godina?

Drugo, premda u kontekstu manje važno, spalionica je besramno skup pogon (investicijski, građani je trebaju otplaćivati, nikome je ćaća ne poklanja) i u pogonu. Raspitajte se koliko u Beču traže za "obradu" ili "spaljivanje" tone smeća. Uostalom, osnovno što treba znati, smeće nije gorivo, nego se gorivo, plin recimo, uvijek mora dodavati.

Treće, spalionica je potpuno nepotrebna uspostavi li se znanstveno ekološki zasnovan funkcionalni sustav koji uključuje potpuno individualiziranu odgovornost svih sudionika, korisnika i pružatelja usluge, komunalnog poduzeća. Sada takva odgovornost ne samo da nije potpuna, nego joj nužno nedostaje konceptualna i dijelom i materijalna osnova. To, naravno, uključuje potpuno odvojeno prikupljanje otpada i sustavnu preradu i recikliranje. Takva je "stvarčica", konceptualno cjelovita i temeljita, već prezentirana u Splitu, "ostalo je povijest" recimo. O pojedinostima možda drugom prilikom, bude li je uopće.

---

image

‘Spaljivanje nije opcija, postoje bolja rješenja‘, poručuju aktivisti na zagrebačkom prosvjedu, s čime se slaže naš sugovornik

Nera Šimić/Cropix
---

Oni koji zagovaraju spalionice tvrde da samo Hrvatska i Malta od zemalja EU-a nemaju spalionice otpada. Njihov je uobičajeni argument ako su spalionice komunalnog otpada štetne za ljudsko zdravlje, zbog čega ih koriste gradovi u razvijenim dijelovima Europe, kao što su Beč, Kopenhagen…?

– Zagovornici spalionica "ne znaju" ili možda ponekad doista ne znaju da su spalionice smeća odavno zastarjela i, u osnovi, zdravstveno i ekološki vrlo problematična "industrija" iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada su znanstveni uvidi bili oskudni, izgrađene su brojne spalionice u bogatim europskim zemljama, Japanu i Sjedinjenim Državama. U to je uložen golem novac i to je jedan od glavnih razloga što ih još uvijek "guraju". Iako su, recimo, još 1994. nove zabranjene u SAD-u, tako da su tada samo dograđivali stare.

Druga skupina razloga odnosi se na sporost i nesposobnost prilagodbe ekološkim zahtjevima, ne samo zbog inercije stanovništva, nego i zbog uloge lokalnih i drugih politika i interesa. Ipak, EU već dugo ne financira spalionice i pokušava postići korištenje otpada. Tako, Hrvatska bi se, kad bi inače imala ekološki uređen sustav (ima, djelomično, i to samo u manjim gradovima) mogla ponositi time što nema spalionice smeća.

---

image

Splićani i Kaštelani sjetit će se dr. Uršića zbog njegova angažmana protiv spaljivanja opasnog otpada u Cemexovim pećima

Božo Radić/Hanza media
---

Odlagalište otpada Karepovac može trajati još koju godinu, a CGO Lećevica dotle se neće izgraditi, stoga se kao rješenje spominje spaljivanje otpada. Treba li u Lećevici graditi CGO? Ako ne, kako riješiti problem otpada, koji se još uvijek slabo odvaja, a ima ga sve više zbog turizma?

– Ne treba, doista. Taj bi CGO konceptualno samo bio novo, mrvu "ušminkano" smetlište.

Osobno, vjerujem da bi Split mogao urediti ekološki sustav, u njemu nema smeća, a ima gospodarenja otpadom, ostaci za koje bi trebao dodatni postupak (pojedinosti ne stanu ovamo) reda su nekoliko postotaka. Vjerujem da bi Splićani prihvatili, barem većinski, sustav u kojem bi odgovornost svih bila strogo individualizirana, što je ključni preduvjet, u kontekstu uređenja sustava i načela odvojenog prikupljanja. Tzv. CGO Lećevica obično je i zaostalo, neodgovorno bacanje novca. Ekološki zasnovan sustav barem je pet do sedam puta jeftiniji, nema i ne treba smetlišta, i ne diže cijene uplatnica za gradsku "Čistoću".

Vi ste jedan od autora sustava zbrinjavanja otpada na Krku, koji se pokazao veoma uspješnim. Neki tvrde da je visok stupanj odvajanja otpada lakše ostvariti u manjim sredinama, ali da je to teško provesti u većim gradovima?

– Krk je mogao biti neusporedivo uspješniji, ali nije bilo volje za dovršavanje sustava. Neovisno o pitanju Krka, stupanj odvojenog prikupljanja ovisi prije svega o individualizaciji odgovornosti svih sudionika, građana i uređenog komunalnog sustava, zasnovanog na odvojenom prikupljanju i posve individualiziranoj odgovornosti. Danas je to tehnički jednostavno provedivo (prije nije bilo), o relevantnim pojedinostima cjelovitog rješenja ipak drugi put, bude li to koga uopće zanimalo.

---

image

Odlagalište otpada Karepovac može trajati još koju godinu. A onda?

Vojko Bašić/Cropix
---

Koji je vaš prijedlog, ako se ne bi otvorio CGO u Lećevici? Što bi, po vašem mišljenju, trebalo poduzeti u situaciji kad je gotova druga faza sanacije Karepovca, a planira se njegovo zatvaranje?

– Očito je već iz navedenog što bi trebalo raditi. Prijedlog, jer sadrži rješenja strogo, beskompromisno i fundamentalno utemeljena na uvidima okolišnih i odnosnih znanosti, sustav dakle, u Splitu sam javno prezentirao, koliko pamtim, barem dva, tri puta. Radi se o imperativu uspostavljanja dosljedno ekološki znanstveno zasnovanog sustava za gospodarenje komunalnim otpadom (ne smećem, kao sada!): cjelovitog, integriranog, zasnovanog na potpunoj individualizaciji odgovornosti svih, pod javnim nadzorom zajednice.

Takav sustav nema i ne treba nikakvog smetlišta (poput Karepovca ili, još gore, uništenja Lećevice), zapada i sedam puta manje od "rješenja" koja se nude, nema trovanja ljudi ekstremno toksičnim dimom ni krutih zauvijek visokotoksičnih ostataka koje nemate kamo "pospremiti". Prikaz rješenja? Ovdje drastično nedostaje prostora, inače posve na raspolaganju bude li koga zanimalo još.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => riječ stručnjaka 2 0 7928 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-13 09:09:35 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-15 14:01:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-15 14:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stanko Uršić: 'Spalionice otpada su odvratno opasne! A Split bi ovako mogao riješiti problem otpada, bez trovanja ljudi' page_title=Stanko Uršić: 'Spalionice otpada su odvratno opasne! A Split bi ovako mogao riješiti problem otpada, bez trovanja ljudi' [metakey] => stanko uršić, Spalionice otpada, karepovac, lećevica, zbrinjavanje otpada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26766986.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26767008.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26767009.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/14078084.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26637102.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26732748.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/13\/26207173.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/AFP, Cropix","Frederic Scheiber\/Hans Lucas Via Afp","Godong\/Bsip Via Afp","Bo\u017eo Radi\u0107\/Hanza media","Nera \u0160imi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ur\u0161i\u0107:\u00a0Zagovornici spalionica \u2018ne znaju\u2018 da je to odavno zastarjela i zdravstveno i ekolo\u0161ki vrlo problemati\u010dna \u2018industrija\u2018 iz 60-ih godina pro\u0161log stolje\u0107a<\/p>","

\u2018Dim koji sadr\u017ei tisu\u0107e \u0161tetnih spojeva (kodiranih vi\u0161e od\u00a05000) uvijek nekim dijelom izlazi u okoli\u0161 i ondje truje ljude i djecu\u2018, upozorava stru\u010dnjak<\/p>","

Scrap recycling plant
\n
\nGODONG\/BSIP (Photo by GODONG\/BSIP\/BSIP via AFP)<\/p>","

Spli\u0107ani i Ka\u0161telani sjetit \u0107e se dr. Ur\u0161i\u0107a zbog njegova anga\u017emana protiv spaljivanja opasnog otpada u Cemexovim pe\u0107ima<\/p>","

\u2018Spaljivanje nije opcija, postoje bolja rje\u0161enja\u2018, poru\u010duju aktivisti na zagreba\u010dkom prosvjedu, s \u010dime se sla\u017ee na\u0161 sugovornik<\/p>","

Odlagali\u0161te otpada Karepovac mo\u017ee trajati jo\u0161 koju godinu. A onda?<\/p>","

Tzv. CGO Le\u0107evica obi\u010dno je i zaostalo, neodgovorno bacanje novca, ka\u017ee Ur\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_26766986_1920.jpg":"1920x1080","k_26766986_1280.jpg":"1280x1280","k_26766986_1024.jpg":"1024x1024","k_26766986_640.jpg":"640x640","k_26766986_480.jpg":"480x480","k_26766986_340.jpg":"340x340","k_26766986_220.jpg":"220x220","o_26766986_1280.jpg":"1280x852","o_26766986_1024.jpg":"1024x682","o_26766986_640.jpg":"640x426","o_26766986_480.jpg":"480x319","o_26766986_340.jpg":"340x226","o_26766986_220.jpg":"220x146","h_26766986_1280.jpg":"1280x854","h_26766986_1024.jpg":"1024x683","h_26766986_640.jpg":"640x427","h_26766986_480.jpg":"480x320","h_26766986_340.jpg":"340x227","h_26766986_220.jpg":"220x147","pp_26766986_1280.jpg":"1280x1628","pp_26766986_1024.jpg":"1024x1303","pp_26766986_640.jpg":"640x814","pp_26766986_480.jpg":"480x611","pp_26766986_340.jpg":"340x432","pp_26766986_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26767008_1920.jpg":"1920x1080","k_26767008_1280.jpg":"1280x1280","k_26767008_1024.jpg":"1024x1024","k_26767008_640.jpg":"640x640","k_26767008_480.jpg":"480x480","k_26767008_340.jpg":"340x340","k_26767008_220.jpg":"220x220","o_26767008_1280.jpg":"1280x852","o_26767008_1024.jpg":"1024x682","o_26767008_640.jpg":"640x426","o_26767008_480.jpg":"480x319","o_26767008_340.jpg":"340x226","o_26767008_220.jpg":"220x146","h_26767008_1280.jpg":"1280x854","h_26767008_1024.jpg":"1024x683","h_26767008_640.jpg":"640x427","h_26767008_480.jpg":"480x320","h_26767008_340.jpg":"340x227","h_26767008_220.jpg":"220x147","pp_26767008_1280.jpg":"1280x1628","pp_26767008_1024.jpg":"1024x1303","pp_26767008_640.jpg":"640x814","pp_26767008_480.jpg":"480x611","pp_26767008_340.jpg":"340x432","pp_26767008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26767009_1920.jpg":"1920x1080","k_26767009_1280.jpg":"1280x1280","k_26767009_1024.jpg":"1024x1024","k_26767009_640.jpg":"640x640","k_26767009_480.jpg":"480x480","k_26767009_340.jpg":"340x340","k_26767009_220.jpg":"220x220","o_26767009_1280.jpg":"1280x852","o_26767009_1024.jpg":"1024x682","o_26767009_640.jpg":"640x426","o_26767009_480.jpg":"480x319","o_26767009_340.jpg":"340x226","o_26767009_220.jpg":"220x146","h_26767009_1280.jpg":"1280x854","h_26767009_1024.jpg":"1024x683","h_26767009_640.jpg":"640x427","h_26767009_480.jpg":"480x320","h_26767009_340.jpg":"340x227","h_26767009_220.jpg":"220x147","pp_26767009_1280.jpg":"1280x1628","pp_26767009_1024.jpg":"1024x1303","pp_26767009_640.jpg":"640x814","pp_26767009_480.jpg":"480x611","pp_26767009_340.jpg":"340x432","pp_26767009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1422x948","hd_14078084_1920.jpg":"1920x1080","k_14078084_1280.jpg":"1280x1280","k_14078084_1024.jpg":"1024x1024","k_14078084_640.jpg":"640x640","k_14078084_480.jpg":"480x480","k_14078084_340.jpg":"340x340","k_14078084_220.jpg":"220x220","o_14078084_1280.jpg":"1280x853","o_14078084_1024.jpg":"1024x682","o_14078084_640.jpg":"640x426","o_14078084_480.jpg":"480x320","o_14078084_340.jpg":"340x226","o_14078084_220.jpg":"220x146","h_14078084_1280.jpg":"1280x854","h_14078084_1024.jpg":"1024x683","h_14078084_640.jpg":"640x427","h_14078084_480.jpg":"480x320","h_14078084_340.jpg":"340x227","h_14078084_220.jpg":"220x147","pp_14078084_1280.jpg":"1280x1628","pp_14078084_1024.jpg":"1024x1303","pp_14078084_640.jpg":"640x814","pp_14078084_480.jpg":"480x611","pp_14078084_340.jpg":"340x432","pp_14078084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26637102_1920.jpg":"1920x1080","k_26637102_1280.jpg":"1280x1280","k_26637102_1024.jpg":"1024x1024","k_26637102_640.jpg":"640x640","k_26637102_480.jpg":"480x480","k_26637102_340.jpg":"340x340","k_26637102_220.jpg":"220x220","o_26637102_1280.jpg":"1280x853","o_26637102_1024.jpg":"1024x682","o_26637102_640.jpg":"640x426","o_26637102_480.jpg":"480x320","o_26637102_340.jpg":"340x226","o_26637102_220.jpg":"220x146","h_26637102_1280.jpg":"1280x854","h_26637102_1024.jpg":"1024x683","h_26637102_640.jpg":"640x427","h_26637102_480.jpg":"480x320","h_26637102_340.jpg":"340x227","h_26637102_220.jpg":"220x147","pp_26637102_1280.jpg":"1280x1628","pp_26637102_1024.jpg":"1024x1303","pp_26637102_640.jpg":"640x814","pp_26637102_480.jpg":"480x611","pp_26637102_340.jpg":"340x432","pp_26637102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26732748_1920.jpg":"1920x1080","k_26732748_1280.jpg":"1280x1280","k_26732748_1024.jpg":"1024x1024","k_26732748_640.jpg":"640x640","k_26732748_480.jpg":"480x480","k_26732748_340.jpg":"340x340","k_26732748_220.jpg":"220x220","o_26732748_1280.jpg":"1280x853","o_26732748_1024.jpg":"1024x682","o_26732748_640.jpg":"640x426","o_26732748_480.jpg":"480x320","o_26732748_340.jpg":"340x226","o_26732748_220.jpg":"220x146","h_26732748_1280.jpg":"1280x854","h_26732748_1024.jpg":"1024x683","h_26732748_640.jpg":"640x427","h_26732748_480.jpg":"480x320","h_26732748_340.jpg":"340x227","h_26732748_220.jpg":"220x147","pp_26732748_1280.jpg":"1280x1628","pp_26732748_1024.jpg":"1024x1303","pp_26732748_640.jpg":"640x814","pp_26732748_480.jpg":"480x611","pp_26732748_340.jpg":"340x432","pp_26732748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26207173_1920.jpg":"1920x1080","k_26207173_1280.jpg":"1280x1280","k_26207173_1024.jpg":"1024x1024","k_26207173_640.jpg":"640x640","k_26207173_480.jpg":"480x480","k_26207173_340.jpg":"340x340","k_26207173_220.jpg":"220x220","o_26207173_1280.jpg":"1280x853","o_26207173_1024.jpg":"1024x682","o_26207173_640.jpg":"640x426","o_26207173_480.jpg":"480x320","o_26207173_340.jpg":"340x226","o_26207173_220.jpg":"220x146","h_26207173_1280.jpg":"1280x854","h_26207173_1024.jpg":"1024x683","h_26207173_640.jpg":"640x427","h_26207173_480.jpg":"480x320","h_26207173_340.jpg":"340x227","h_26207173_220.jpg":"220x147","pp_26207173_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207173_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207173_640.jpg":"640x814","pp_26207173_480.jpg":"480x611","pp_26207173_340.jpg":"340x432","pp_26207173_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7482000 Threads: 1 Questions: 1603671058 Slow queries: 4760825 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110606459 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/spalionice-su-odvratno-opasne-a-cgo-bi-bio-usminkano-smetliste-split-ovako-moze-rijesiti-problem-ne-trujuci-ljude-1372531 [printLink] => /split/spalionice-su-odvratno-opasne-a-cgo-bi-bio-usminkano-smetliste-split-ovako-moze-rijesiti-problem-ne-trujuci-ljude-1372531?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 751650 [name] => stanko uršić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-13 16:11:52 [main_article_id] => 0 [alias] => stanko-ursic [link] => /tag/stanko-ursic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750619 [name] => Spalionice otpada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-06 14:06:35 [main_article_id] => 0 [alias] => spalionice-otpada [link] => /tag/spalionice-otpada ) [2] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 345307 [name] => Lećevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lecevica [link] => /tag/lecevica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 259484 [name] => zbrinjavanje otpada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zbrinjavanje-otpada [link] => /tag/zbrinjavanje-otpada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Spalionice su odvratno opasne, a CGO bi bio - ušminkano smetlište! Split ovako može riješiti problem, ne trujući ljude‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26766986.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/AFP, Cropix [mainImageDesc] =>

Uršić: Zagovornici spalionica ‘ne znaju‘ da je to odavno zastarjela i zdravstveno i ekološki vrlo problematična ‘industrija‘ iz 60-ih godina prošlog stoljeća

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26766986.jpg [title] =>

Uršić: Zagovornici spalionica ‘ne znaju‘ da je to odavno zastarjela i zdravstveno i ekološki vrlo problematična ‘industrija‘ iz 60-ih godina prošlog stoljeća

ilustracija/AFP, Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26767008.jpg [title] =>

‘Dim koji sadrži tisuće štetnih spojeva (kodiranih više od 5000) uvijek nekim dijelom izlazi u okoliš i ondje truje ljude i djecu‘, upozorava stručnjak

Frederic Scheiber/Hans Lucas Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26767009.jpg [title] =>

Scrap recycling plant

GODONG/BSIP (Photo by GODONG/BSIP/BSIP via AFP)

Godong/Bsip Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/14078084.jpg [title] =>

Splićani i Kaštelani sjetit će se dr. Uršića zbog njegova angažmana protiv spaljivanja opasnog otpada u Cemexovim pećima

Božo Radić/Hanza media ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26637102.jpg [title] =>

‘Spaljivanje nije opcija, postoje bolja rješenja‘, poručuju aktivisti na zagrebačkom prosvjedu, s čime se slaže naš sugovornik

Nera Šimić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26732748.jpg [title] =>

Odlagalište otpada Karepovac može trajati još koju godinu. A onda?

Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/13/26207173.jpg [title] =>

Tzv. CGO Lećevica obično je i zaostalo, neodgovorno bacanje novca, kaže Uršić

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U posljednje vrijeme aktualiziralo se pitanje trebaju li se graditi spalionice otpada. U medijima se pojavljuju napisi o spalionicama koje bi mogle niknuti na raznim lokacijama u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu. No ideju da se otpad spaljuje nisu dobro primili ekološki aktivisti, ali ni neki znanstvenici, koji upozoravaju na to da je riječ o zastarjelom i štetnom načinu odnosa prema otpadu.

Fizikalni kemičar prof. dr. sc. Stanko Uršić, bivši predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, u mirovini, desetljećima aktivno sudjeluje u pitanjima javnog interesa u području ekoloških problema. Bio je član Odbora za okoliš Hrvatskog sabora, osmislio je koncept za gospodarenje otpadom na Krku, koji je bio pionirski pothvat i jedan je od najuspješnijih primjera odvajanja otpada u Hrvatskoj.

Splićani i Kaštelani možda će se sjetiti dr. Uršića zbog njegova angažmana s ekološkim udrugama protiv spaljivanja opasnog i drugih vrsta otpada u Cemexovim pećima.

Spalionice otpada sve se više spominju kao spasonosno rješenje, ne samo za problem zbrinjavanja otpada, nego i za dobivanje toplinske energije. Vi ste često javno nastupali protiv gradnje spalionica otpada. Zašto smatrate da su one opasne?

– Spalionice komunalnog otpada jesu odvratno opasne, ne stoga što bih to tvrdio ja ili netko drugi, nego zbog toga što je to znanstveno nepobitno utvrđena činjenica kemijske, biokemijske i medicinske toksikologije, najsažetije rečeno. Ovdje nema dovoljno mjesta za minimalno temeljitu znanstvenu obradu relevantnih činjenica, nego, nažalost, tek za osnovne zaključke. Za ostalo se oni koji to hoće moraju sami potruditi.

Osnovno, nekim redom: prvo, trpanje komunalnog otpada, zapravo smeća u peć ostavlja više od jedne trećine krutih, zauvijek vrlo toksičnih ostataka, pepela i troske (šljake). Golem, nerješiv, napokon i materijalni i financijski problem. Treba znati da smeće i otpad nikako materijalno/energetski nisu isto. Smeće su nepovrativo pomiješane, inače iskoristive sastavnice komunalnog otpada. Nepomiješane, praktički sve su iskoristive, recikliranjem ili nekom preradom.

---

image

‘Dim koji sadrži tisuće štetnih spojeva (kodiranih više od 5000) uvijek nekim dijelom izlazi u okoliš i ondje truje ljude i djecu‘, upozorava stručnjak

Frederic Scheiber/Hans Lucas Via Afp
---

Zatim, unatoč svim filtrima, a to je tek posebna pripovijest, dim koji sadrži tisuće štetnih spojeva (kodiranih više od 5000) uvijek nekim dijelom izlazi u okoliš i ondje truje ljude i djecu. Stotine milijuna prostornih metara godišnje iz osrednje spalionice. A za trideset godina? Najteži otrovi, novinarski rečeno dioksini, najotrovnije i najkancerogenije tvari stvorene ljudskim radom, opasni su i na razini promila milijarditog dijela grama. Filtri? Nikada ne mogu sve zadržati, a imaju i neku materijalno vremenski ovisnu nosivost. Pregled? Eventualno jednom godišnje. Zamislite si najskuplji automobil, Mercedes recimo. Mislite li da jednako "dimi" prvoga dana i nakon godine ili pet godina?

Drugo, premda u kontekstu manje važno, spalionica je besramno skup pogon (investicijski, građani je trebaju otplaćivati, nikome je ćaća ne poklanja) i u pogonu. Raspitajte se koliko u Beču traže za "obradu" ili "spaljivanje" tone smeća. Uostalom, osnovno što treba znati, smeće nije gorivo, nego se gorivo, plin recimo, uvijek mora dodavati.

Treće, spalionica je potpuno nepotrebna uspostavi li se znanstveno ekološki zasnovan funkcionalni sustav koji uključuje potpuno individualiziranu odgovornost svih sudionika, korisnika i pružatelja usluge, komunalnog poduzeća. Sada takva odgovornost ne samo da nije potpuna, nego joj nužno nedostaje konceptualna i dijelom i materijalna osnova. To, naravno, uključuje potpuno odvojeno prikupljanje otpada i sustavnu preradu i recikliranje. Takva je "stvarčica", konceptualno cjelovita i temeljita, već prezentirana u Splitu, "ostalo je povijest" recimo. O pojedinostima možda drugom prilikom, bude li je uopće.

---

image

‘Spaljivanje nije opcija, postoje bolja rješenja‘, poručuju aktivisti na zagrebačkom prosvjedu, s čime se slaže naš sugovornik

Nera Šimić/Cropix
---

Oni koji zagovaraju spalionice tvrde da samo Hrvatska i Malta od zemalja EU-a nemaju spalionice otpada. Njihov je uobičajeni argument ako su spalionice komunalnog otpada štetne za ljudsko zdravlje, zbog čega ih koriste gradovi u razvijenim dijelovima Europe, kao što su Beč, Kopenhagen…?

– Zagovornici spalionica "ne znaju" ili možda ponekad doista ne znaju da su spalionice smeća odavno zastarjela i, u osnovi, zdravstveno i ekološki vrlo problematična "industrija" iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada su znanstveni uvidi bili oskudni, izgrađene su brojne spalionice u bogatim europskim zemljama, Japanu i Sjedinjenim Državama. U to je uložen golem novac i to je jedan od glavnih razloga što ih još uvijek "guraju". Iako su, recimo, još 1994. nove zabranjene u SAD-u, tako da su tada samo dograđivali stare.

Druga skupina razloga odnosi se na sporost i nesposobnost prilagodbe ekološkim zahtjevima, ne samo zbog inercije stanovništva, nego i zbog uloge lokalnih i drugih politika i interesa. Ipak, EU već dugo ne financira spalionice i pokušava postići korištenje otpada. Tako, Hrvatska bi se, kad bi inače imala ekološki uređen sustav (ima, djelomično, i to samo u manjim gradovima) mogla ponositi time što nema spalionice smeća.

---

image

Splićani i Kaštelani sjetit će se dr. Uršića zbog njegova angažmana protiv spaljivanja opasnog otpada u Cemexovim pećima

Božo Radić/Hanza media
---

Odlagalište otpada Karepovac može trajati još koju godinu, a CGO Lećevica dotle se neće izgraditi, stoga se kao rješenje spominje spaljivanje otpada. Treba li u Lećevici graditi CGO? Ako ne, kako riješiti problem otpada, koji se još uvijek slabo odvaja, a ima ga sve više zbog turizma?

– Ne treba, doista. Taj bi CGO konceptualno samo bio novo, mrvu "ušminkano" smetlište.

Osobno, vjerujem da bi Split mogao urediti ekološki sustav, u njemu nema smeća, a ima gospodarenja otpadom, ostaci za koje bi trebao dodatni postupak (pojedinosti ne stanu ovamo) reda su nekoliko postotaka. Vjerujem da bi Splićani prihvatili, barem većinski, sustav u kojem bi odgovornost svih bila strogo individualizirana, što je ključni preduvjet, u kontekstu uređenja sustava i načela odvojenog prikupljanja. Tzv. CGO Lećevica obično je i zaostalo, neodgovorno bacanje novca. Ekološki zasnovan sustav barem je pet do sedam puta jeftiniji, nema i ne treba smetlišta, i ne diže cijene uplatnica za gradsku "Čistoću".

Vi ste jedan od autora sustava zbrinjavanja otpada na Krku, koji se pokazao veoma uspješnim. Neki tvrde da je visok stupanj odvajanja otpada lakše ostvariti u manjim sredinama, ali da je to teško provesti u većim gradovima?

– Krk je mogao biti neusporedivo uspješniji, ali nije bilo volje za dovršavanje sustava. Neovisno o pitanju Krka, stupanj odvojenog prikupljanja ovisi prije svega o individualizaciji odgovornosti svih sudionika, građana i uređenog komunalnog sustava, zasnovanog na odvojenom prikupljanju i posve individualiziranoj odgovornosti. Danas je to tehnički jednostavno provedivo (prije nije bilo), o relevantnim pojedinostima cjelovitog rješenja ipak drugi put, bude li to koga uopće zanimalo.

---

image

Odlagalište otpada Karepovac može trajati još koju godinu. A onda?

Vojko Bašić/Cropix
---

Koji je vaš prijedlog, ako se ne bi otvorio CGO u Lećevici? Što bi, po vašem mišljenju, trebalo poduzeti u situaciji kad je gotova druga faza sanacije Karepovca, a planira se njegovo zatvaranje?

– Očito je već iz navedenog što bi trebalo raditi. Prijedlog, jer sadrži rješenja strogo, beskompromisno i fundamentalno utemeljena na uvidima okolišnih i odnosnih znanosti, sustav dakle, u Splitu sam javno prezentirao, koliko pamtim, barem dva, tri puta. Radi se o imperativu uspostavljanja dosljedno ekološki znanstveno zasnovanog sustava za gospodarenje komunalnim otpadom (ne smećem, kao sada!): cjelovitog, integriranog, zasnovanog na potpunoj individualizaciji odgovornosti svih, pod javnim nadzorom zajednice.

Takav sustav nema i ne treba nikakvog smetlišta (poput Karepovca ili, još gore, uništenja Lećevice), zapada i sedam puta manje od "rješenja" koja se nude, nema trovanja ljudi ekstremno toksičnim dimom ni krutih zauvijek visokotoksičnih ostataka koje nemate kamo "pospremiti". Prikaz rješenja? Ovdje drastično nedostaje prostora, inače posve na raspolaganju bude li koga zanimalo još.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/AFP, Cropix Frederic Scheiber/Hans Lucas Via Afp Godong/Bsip Via Afp Božo Radić/Hanza media Nera Šimić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
ilustracija/AFP, Cropix

Uršić: Zagovornici spalionica ‘ne znaju‘ da je to odavno zastarjela i zdravstveno i ekološki vrlo problematična ‘industrija‘ iz 60-ih godina prošlog stoljeća

Frederic Scheiber/Hans Lucas Via Afp

‘Dim koji sadrži tisuće štetnih spojeva (kodiranih više od 5000) uvijek nekim dijelom izlazi u okoliš i ondje truje ljude i djecu‘, upozorava stručnjak

Godong/Bsip Via Afp

Scrap recycling plant

GODONG/BSIP (Photo by GODONG/BSIP/BSIP via AFP)

Božo Radić/Hanza media

Splićani i Kaštelani sjetit će se dr. Uršića zbog njegova angažmana protiv spaljivanja opasnog otpada u Cemexovim pećima

Nera Šimić/Cropix

‘Spaljivanje nije opcija, postoje bolja rješenja‘, poručuju aktivisti na zagrebačkom prosvjedu, s čime se slaže naš sugovornik

Vojko Bašić/Cropix

Odlagalište otpada Karepovac može trajati još koju godinu. A onda?

Nikola Vilić/Cropix

Tzv. CGO Lećevica obično je i zaostalo, neodgovorno bacanje novca, kaže Uršić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/spalionice-su-odvratno-opasne-a-cgo-bi-bio-usminkano-smetliste-split-ovako-moze-rijesiti-problem-ne-trujuci-ljude-1372531 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c8d79257e9c8014e9aee0ea3c6c7d229b6104408 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Spalionice+su+odvratno+opasne%2C+a+CGO+bi+bio+-+u%C5%A1minkano+smetli%C5%A1te%21+Split+ovako+mo%C5%BEe+rije%C5%A1iti+problem%2C+ne+truju%C4%87i+ljude%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fspalionice-su-odvratno-opasne-a-cgo-bi-bio-usminkano-smetliste-split-ovako-moze-rijesiti-problem-ne-trujuci-ljude-1372531 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fspalionice-su-odvratno-opasne-a-cgo-bi-bio-usminkano-smetliste-split-ovako-moze-rijesiti-problem-ne-trujuci-ljude-1372531 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječ stručnjaka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitriječ stručnjaka

‘Spalionice su odvratno opasne, a CGO bi bio - ušminkano smetlište! Split ovako može riješiti problem, ne trujući ljude‘

Piše Sandi Vidulić
15. ožujka 2024. - 15:01
Uršić: Zagovornici spalionica ‘ne znaju‘ da je to odavno zastarjela i zdravstveno i ekološki vrlo problematična ‘industrija‘ iz 60-ih godina prošlog stoljećailustracija/AFP, Cropix

U posljednje vrijeme aktualiziralo se pitanje trebaju li se graditi spalionice otpada. U medijima se pojavljuju napisi o spalionicama koje bi mogle niknuti na raznim lokacijama u Hrvatskoj, pa tako i u Splitu. No ideju da se otpad spaljuje nisu dobro primili ekološki aktivisti, ali ni neki znanstvenici, koji upozoravaju na to da je riječ o zastarjelom i štetnom načinu odnosa prema otpadu.

Fizikalni kemičar prof. dr. sc. Stanko Uršić, bivši predstojnik Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, u mirovini, desetljećima aktivno sudjeluje u pitanjima javnog interesa u području ekoloških problema. Bio je član Odbora za okoliš Hrvatskog sabora, osmislio je koncept za gospodarenje otpadom na Krku, koji je bio pionirski pothvat i jedan je od najusp...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:10